Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Star Trek i rubrikerna 26 maj 2021

 • Den 23 maj var det 20 år sedan Voyagers finalavsnitt Endgame sändes i USA. Hollywood Reporter har sammanställt en rad idéer som kunde ha avslutat serien. Seriens producent Brannon Braga hade helst sett att Seven of Nine hade avlidit permanent och inte bara i den alternativa tidslinjen avsnittet till stor del utspelar sig i. "Jag tycker att det borde ha krävts att någon skulle offras för att besättningen skulle få komma hem. Seven of Nine var en rollfigur som hade skapats för att dö tragiskt. Det var min plan." En annan idé som teamet bakom serien hade var att borgerna skulle ha assimilerat Voyagers besättning och att skeppet skulle ha omvandlats till en Borgfarkost. I avsnittets slut skulle dock Doktorn ha frisläppt ett datavirus som skulle ha stoppat dessa planer. Det fanns även idéer om att Voayger skulle nått jorden redan några avsnitt före seriens final, och att det sista avsnittet skulle ha utspelats i alfakvadranten. (+)
 • I april avled kostymdesignern Robert Fletcher som skapade klingonernas och vulcaniternas uniformer och kläder i de första fyra Star Trek-filmerna. Fletcher blev 98 år gammal. (+)
 • Shazad Latif (Ash Tyler) som ryktas vara med i den utannonserade Section 31-serien säger i en intervju att han inte "har någon aning" om vad som händer med den. (+)


The Voyage Home fyller trettio år

16-11-26 kl. 19:11 av Aike
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

nimoy-hicks-shatner1_161126.jpg

Star Trek IV: The Voyage Home är en trekkerfavorit. I dag är det 30 år sedan filmen hade biopremiär.

 

Startrek.com har satt samman trettio fakta för att fira dagen. Bland annat att Paramounts storstjärna på 1980-talet Eddie Murphy var tänkt att spela en av huvudrollerna. Du läser alla här.

 

Och nedan ser du en av filmens bästa scener där Scotty försöker tala med dåtidens datorer i stället för att använda musen.

 


There be whales here - Knölvalen blir allt mindre utrotningshotad

16-09-08 kl. 11:43 av loghaD
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

kna_lvalsfinish_160908.jpg

Det är inte bara Star Trek: Originalserien som jubilerar i år: Den 26 november är det 30 år sedan premiären av Star Trek IV: The Voyage Home, det vill säga filmen där de räddar valarna. Men vi behöver inte vänta på 2200-talet för att rädda jordens utrotningshotade arter, och nu finns det nya siffror som tyder på att vi kan göra det riktigt väl.

 

Star Trek IV: The Voyage Home är mångas favorit bland Trek-filmerna, och det är inte så svårt att förstå varför. Filmen var Leonard Nimoys andra omgång i regissörsstolen, och den här gången hade han fått betydligt friare tyglar. Tillsammans med Harve Bennett och Nick Meyer skapade han en berättelse helt utan någon egentlig antagonist, som istället lade fokus på samarbete och samtidskritik. Det är också en film där samtliga medlemmar av Enterprise-besättningen får någonting att viktigt att göra, och med ett humorspäckat manus som har lämnat ett tydligt avtryck på vår tids populärkultur.

 

 

Den fjärde Star Trek-filmen såg över människans förödande inverkan på moder natur och ställde sig frågan: Vad händer om vi förstör idag vad vi förlitar oss på imorgon?

 

Mer specifikt rörde det sig om knölvalar, vars unika sång behövdes för att rädda jorden från en främmande rymdsond med en något problematisk kommunikationsstrategi. Dessvärre skedde detta år 2268, och i Star Treks annars framtidsoptimistiska framtid hade knölvalar varit utrotade sedan någon gång på 00-talet. Som tur är hade våra hjältar tillgång till en klingonsk Bird-of-Prey och en beprövad metod för att resa i tiden, så det var möjligt för dem att resa tillbaka i tiden, hämta 2½ knölvalar och rädda världen ännu en gång.

 

resan_hem_timewarp_160908.jpg

Let's do the time warp agaaaain!

 

I verkligheten är det dock än så länge oklart om det finns vare sig klingoner eller sätt att resa bakåt i tiden, men faran i att förstöra jordens ekosystem och minska vår världs biologiska mångfald är precis lika verkligt. För att vara på den säkra sidan borde vi därför ta steg för att försäkra att färre arter utrotas, så att vi slipper skicka någon stackars testpilot rakt in i solen och hoppas att det funkar.

 

Därför är det så glädjande att just knölvalarna ser ut att leva längre och frodas bättre än vad Nimoy och kompani hade befarat. I tisdags offentliggjorde nämligen den amerikanska myndigheten National Marine Fisheries Service (NMFS) en rapport som säger att av de 14 identifierade knölvalspopulationerna på våran jord så är det 9 som inte längre är att betrakta som utrotningshotade.

 

Det har länge varit känt att knölvalar som art har återhämtat sig en hel del sedan 1966, då antalet knölvalar var nere på så lite som 5000 individer, men att se att det finns flera i stort sett självständiga populationer kommer ändå som en glädjande nyhet. Denna mångfald inom arten gör bland annat knölvalen mer säker från utrotning på grund av sjukdomar, miljöförstöring och andra ekologiska faror, eftersom en population kan överleva faror som är förödande för andra, och det är även enormt intressant från ett forskningsperspektiv att se hur olika populationer anpassar sig till sina olika miljöer. NMFS:s assisterande fiskeriadministratör Eileen Sobeck kallar den nya datan för en "sann ekologisk framgångshistoria", och säger att identifieringen av flera friska populationer kommer att hjälpa naturvårdare att skräddarsy deras planering av knölvalsskyddsprojekt i olika delar av världen.

 

kna_lvalar_karta_160908.jpg

NMFS:s kartläggning av 14 olika knölvalspopulationer visar på problem i områden mer höga befolkningstätheter och en stor mängd fiske, framför allt i norra Stilla Havet.

 

Sammanlagt uppskattar man att det finns omkring 80 000 knölvalsindivider i världens vatten, och de nio populationer som har visats vara trygga kommer inte längre att täckas av USA:s Endangered Species Act, som bland annat reglerar jakt och transport av hotade arter och populationer samt hur myndigheter ska ta hänsyn till deras naturliga miljöer. Knölvalar som art kommer dock fortfarande att täckas både av nationella och internationella lagar och konventioner, såsom International Whaling Commissions förbud mot all knölvalsjakt i kommissionens 88 medlemsländer. Ett förbud som förresten också fyller femtio år i år!

 

Trots allt detta så finns det många faror - såsom fisknät, klimatförändringar, vattenföroreningar och tjuvjakt - som utöver att skada de fem sårbara populationerna också skulle kunna torpedera de framsteg som har gjorts under de senaste 50 åren.

 

Star Trek IV förutspådde att människans girighet och kortsynthet skulle förorsaka knölvalarnas totala utrotning innan år 2100. Det är ännu 84 år kvar tills vi får veta om den förutsägelsen kommer att gå i sanning, men om vi lär oss av valräddarnas outtröttliga kamp så vore det ett tecken på att vi en dag kan uppnå - eller kanske till och mer överträffa - Star Treks optimistiska framtidsvision; en framtid som präglas av respekt, lärande och oändlig mångfald i oändliga kombinationer.


Så fick Thatcher rollen som punkaren i Resan Hem

16-09-07 kl. 22:21 av Aike
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

Det är inte bara TOS som jubilerar i år, utan även Star Trek IV: Resan Hem som fyller 30 år senare i höst. En av de mest minnesvärda scenerna i filmen är när Spock utför en "nerve pinch" på en aggressiv punkare som inte vill sänka musiken på sin bergsprängare. Nu berättar skådespelaren Kirk Thatcher om hur han fick rollen som punkare för Wired.

 

Kuriosa är att Thatcher även var regissören Leonard Nimoys assistent under inspelningen av filmen, spelade den vulcanska datorrösten i testet som Spock utför i början av filmen på Vulcan samt att han även skrev och sjöng punklåten "I hate you" punkaren lyssnar på i filmen. Hela intervjun, som avslöjar den rätt osannolika historien om hur Thatcher fick rollen, läser du här. Nedan kan du njuta av den klassiska scenen.

 


Amerikanska biopubliken gillar Beyond lika mycket som Nemesis

Star Trek Beyond får betyget A- av de amerikanska biobesökarna, skriver Cinemascore.

 

Star Trek och Into Darkness fick bägge A. Noterbart är att Nemesis som många påstås ogilla också fick A-. 

 

Den Star Trek-film flest uppskattade på premiärdagen var The Voyage Home som biobesökarna betygsatte med A+. Sämst betyg har Insurrection och Generations med B+.

 

Alla Star Trek-filmer (och Star Wars) sedan fyran ser du här.


Trekker kan bli USA:s näste president

16-02-24 kl. 23:35 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Filmer: 04 Voyage Home, TNG, TOS, VOY, Övrigt: Personer

Senator Ted Cruz är en av få kandidater som kan hota Donald Trump i kampen om att vinna presidentkandidatsnomineringen för det republikanska partiet inför höstens val. Men vad få vet är att Cruz är en trekker.

 

Cruz har under fjolåret vid åtminstone två tillfällen visat upp sin inre trekker. Först när han inför förvånade och ställda journalister i februari förra året imiterade Scotty från Star Trek IV, vilket du ser här. Sedan när han i juli uttalade sig i New York Times att Kirk förmodligen är republikan, medan Picard är demokrat.

 

Hans presidentvalskampanj hade också för bara ett bara veckor sedan en mer genant Star Trek-koppling när en reklamfilm drogs tillbaka strax efter att den hade släppts. Orsaken var att skådespelerskan i reklamfilen Amy Lindsay hade medverkat i erotiska filmer på 1990-talet. I Lindsays cv finns också rollen som hologramdoktorns hustru Lana från Voyagers finalavsnitt. Så kanske Cruz slutade att se på Star Trek efter The Next Generation las ner....


Into Darkness är den näst mest framgångsrika Star Trek-filmen

Star Trek Into Darkness har nu spelat in 430 miljoner dollar, skriver Boxoffice.com. Därmed är filmen den näst mest framgångsrika Star Trek-filmen hittills efter att de övriga elva filmernas intäkter justerats för inflation.

 

Under den gångna helgen passerade filmen Star Trek, som skulle ha spelat in 419 miljoner dollar om den släpptes 2013. Etta på listan är fortfarande Star Trek: The Motion Picture med 446 miljoner dollar.

 

Into Darkness svaghet så här långt är att filmen bara är nummer fyra på den amerikanska topplistan för Star Trek-filmer, ett tiotal miljoner bakom trean Star Trek IV: Resan hem. Styrkan är att Into Darkness är den överlägset mest framgångsrika Trek-filmen på den internationella marknaden, vilket lovar gott inför Star Trek 13, som spekuleras släppas när Star Trek firar 50 år 2016.

 

Det skall dock påpekas att dessa jämförelser är mycket grova uppskattningar, och extremt förenklade. Men det går i alla fall att dra slutsatsen att Into Darkness är en av de allra mest framgångsrika Star Trek-filmerna någonsin.


Nu ser vi om Star Trek IV: Resan Hem

12-11-04 kl. 20:46 av Aike
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

Nu är det dags att återvända jorden och 1986 med Kirk, Spock och McCoy och de övriga i Star Trek IV: Resan Hem. Star Trek Databas forummedlemmar ser nu om filmen här.


Se om alla elva Star Trek-filmerna tillsammans med Star Trek Databas

Följ med Star Trek Databas på ett äventyr som tar oss till galaxens centrum, till det glada 1980-talet, Romulus och andra fantastiska platser i Vintergatan. Dessutom möter vi borger, klingoner, remans och många andra utomjordingar.

Allt detta får du uppleva genom att se om alla elva Star Trek-filmerna med oss på Star Trek Databas inför den tolfte filmens premiär i maj 2013.

 

Redan nu diskuterar vi den första filmen: Star Trek The Motion Picture i den här tråden på forumet. Så häng med redan från början! Redan nu har mer än femton medlemmar visat sitt intresse för att vara med att diskutera och titta på filmerna igen. Samtidigt är förstås alla alla välkomna: gamla medlemmar till du som bara läser på sidan och forumet utan att vara medlem. Detta är en utmärkt möjlighet att uppleva klassisk Star Trek, komma i rätt stämning inför nästa film samt bli mer aktiv på forumet och diskutera filmerna med andra trekkers.

 

Det preliminära schemat för när vi ser filmerna är:

 

Star Trek: The Motion Picture augusti

Star Trek II september

Star trek III september

Star Trek IV oktober

Star Trek V november

Star Trek VI december

Star Trek: Generations januari

Star Trek: First Contact februari

Star Trek: Insurrection mars

Star Trek: Nemesis april

Star Trek (2009) maj

 

Således håller vi ett tempo där alla kan hänga med och tänka till lite extra när vi ser om filmerna. För fokus ligger just på vad du tycker och upplever när du ser om filmen för kanske andra eller hundrade gången. Samtidigt är detta också en chans att se en Star Trek-film du aldrig har sett förut och vara med att diskutera med engagerade trekkers. Välkommen!


25 år sedan Star Trek: Resan hem hade premiär

11-11-26 kl. 18:48 av Pjotr'k
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

Idag är det 25 år sedan den fjärde Star Trek-filmen hade premiär. The voyage home (eller Resan hem) som den hette vid den svenska premiären var den film som,  förutom den elfte Star Trek-filmen, drog in mest pengar av samtliga filmer. Med repliker som "Ah – a keyboard! How quaint!" och "No, I'm from Iowa. I only work in outer space. " blev filmen en given hit och lika mycket efterfrågad som älskad av fans över hela världen. 


Sexan och First Contact är de mest underskattade Star Trek-filmerna

Star Trek VI: The Undiscovered Country är den mest underskattde TOS-filmen. Samma omdöme får First Contact bland TNG-filmerna. I alla fall när världens trekker har sagt sitt i två omröstningar på Startrek.com tidigare under hösten och sommaren.

 

Så här svarade trekkers på frågan vilken av TOS-filmerna som är den mest underskattade (listan är i produktionsordning):

 

 • The Motion Picture - 1231 (19%)
 • The Wrath of Khan - 542 (8%)
 • The Search for Spock - 990 (15%)
 • The Voyage Home - 1270 (19%)
 • The Final Frontier - 838 (13%)
 • The Undiscovered Country - 1732 (26%)

 

Samma fråga, men angående TNG-filmerna:

 

 • Generations - 1345 (18%)
 • First Contact - 2354 (32%)
 • Insurrection - 1990 (27%)
 • Nemesis - 1664 (23%)

Doohans son delar med sig av egna bilder från filmerna

11-04-24 kl. 12:31 av Aike
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home, Filmer: 06 Undiscovered Country

Chris Doohan, son till James Doohan som spelade Scotty i TOS och sju långfilmer, delade idag med sig av exklusiva bilder från Star Trek 4 och 6. Titta här.


Don Peterman har avlidit

11-02-21 kl. 19:00 av Aike
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home, Övrigt: Personer

Cinematografen Don Peterman som blev Oscarsnominerad 1986 för sitt arbete för Star Trek IV: Resan Hem har gått bort. Han avled i sitt hem i Kalifornien i början av februari, skriver LA Times.

 

Peterman blev även Oscarsnominerad för sitt arbete med filmen Flashdance 1983. Andra filmer han arbetade med var bland annat Cocoon, Splash, Point Break och How the Grinch Stole Christmas. Peterman blev 79 år.


Nimoy om sina sista konventframträdande: "Det är som ett ärevarv"

Leonard Nimoy (Spock) gör i år sina sista konventframträdanden.
-Jag är så tacksam gentemot fansen. Jag kallar dessa upplevelser för ett ärevarv. Det är som att ha en familjefest, säger han till Toronto Sun.

Nimoy kommer att på fredag att besöka Vulcan, Alberta, Kanada när staden blir vald den första Star Trek-huvudstaden i världen (läs mer om det här). Sedan kan fans träffa honom under helgen på Calgary Comic and Entertainment Expo.

I intervjun berättar Nimoy också att det inte var förrän Star Trek IV: The Voyage Home, som han regissserade 1986, som han helt accepterade att vara så associerad med Spock och Star Trek.

-Den filmen kändes som mitt personliga uttalande om vad som var Star Trek.

Nimoy filmade också nyligen vad han tror vad hans sista skådespelarframträdande över huvud taget - Dr. William Bell i TV-serien Fringe, vars upphovsmän är JJ Abrams, Roberto Orci och Alex Kurtzman. Samma trio som producerade Star Trek-filmen förra året.

-Jag har arbetat med det här i 60 år, och jag älskar idéen att sluta på topp. Jag har haft en fantastisk tid.

Senast i forumet

Bokutgivningar

September 2021:
Oktober 2021:
November 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter