Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Annie Wersching från Star Trek: Picard är död

23-01-30 kl. 19:33 av Pjotr'k
Kategori(er): PIC, RIP, SHT, Övrigt: Personer

Annie Wersching, för de flesta känd från TV-serier som 24 och Timeless, har dött efter en tids sjukdom i cancer. 

 

För oss trekkers minns vi henne från säsong 2 av Star Trek: Picard, där hon spelade borgdrottningen, en roll som hon många gånger sade att hon var mycket glad över att ha landat. Som borgdrottning gjorde hon ett oförglömligt intryck hos alla som såg TV-serien. 

 

Hennes man (Stephen Full) lämnade följande uttalande till pressen: ”Det är ett tomrum i den här familjens själ i dag. Men hon lämnade oss verktygen för att fylla det. Hon fann förundran i det enklaste ögonblicken. Hon behövde inte musik för att dansa. Hon lärde oss att inte vänta på att äventyret ska söka upp oss. Det finns överallt. Och vi ska hitta det.” 


David Warner är död

22-07-25 kl. 20:16 av Pjotr'k
Kategori(er): Filmer: 06 Undiscovered Country, Övrigt: Personer

David Warner, en brittisk skådespelare, föddes i Manchester den 29 juli 1941. Den 24 juli 2022 (5 dagar innan 81-årsdagen) dog han i London. 

 

Han började i Royal Shakespeare Company snart efter att han gjort sin debut på teaterscenen 1962. Han var klassisk teater trogen hela sitt liv, men hade en mängd roller i alla möjliga sammanhang - TV, filmer, datorspel och mycket annat. 

 

Hans mest kända roll inom Star Trek hade han som kansler Gorkon i Star Trek  VI: The Undiscovered Country, där han sade de numera välkända orden "You haven't heard Shakespeare until you've heard it in the original Klingon."

 

Må han vila i frid. 


Dorothy Duder är död

22-07-03 kl. 17:45 av Pjotr'k
Kategori(er): ENT, RIP, SHT, Övrigt: Personer

dorothy-duder_220703.pngDorothy R Duder, matstylist vid produktionen av Star Trek: Enterprise, har avlidit i en ålder av 69 år. Hon var den första att inneha uppdraget av matstylist vid en Star Trek-produktion på en reguljär basis. Hennes uppdrag som matstylist handlade om att förbereda all mat som skulle synas på bild eller användas i en scen. 

 

Skådespelare har även vittnat om att hon ofta även ordnade mat till de som arbetade med produktionen. 

 

Hon var gift med Doug Drexler, som även han varit involverad i Star Trek-sammanhang. Maken lade även in hennes namn i ett Okudagram i avsnittet In the Pale Moonlight, vilken visade på dödade under Dominionkriget. 

 

Hon dog den 1 juli 2022 efter att under en längre tid kämpat mot cancer (Michael Okuda). 


Klipp om Lea Thompson som regissör för Picard

22-03-28 kl. 08:18 av Pjotr'k
Kategori(er): PIC, Övrigt: Personer

Att Lea Thompson regisserade de senaste två avsnitten av Picard, nämligen Assimilated och Watcher, var en glad överraskning för många - en uppskattad regissör och en uppskattad skådespelare, var många av de positiva reaktionerna på hennes närvaro. 

 

Och så även på plats, om vi skall tro skådespelarna i Picard. I denna film berättar de mer om hur känslan var vid inspelningarna av dessa avsnitt. Observera att det är spoilervarning, om du ännu inte sett avsnitten från säsong 2. 


Stacey Abrams spelade Förenade Jordens president

22-03-20 kl. 12:32 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DIS, Övrigt: Personer

stacy_220320.jpg

Den demokratiske politikern och trekkern Stacey Abrams från Georgia i USA dök oväntat upp i slutet av det sista avsnittet av den fjärde säsongen i Discovery. Här spelade hon den Förenade Jordens president, skriver Foxnews.com.

 

Rollen var en välbevarad hemlighet och skapade debatt under helgen, då Abrams ställer upp i guvernörsvalet i Georgia senare under 2022. Hon är en av favoriterna att vinna detta val. Under presidentvalet 2020 var hon dessutom en av de personer som nämndes vara aktuell som en vice-presidentkandidat för president Joe Biden.

 

I en video på Twitter har Abrams uttryckt att hon älskar Star Trek Discovery och att hon skulle ta vilken roll som helst i serien. När hon väl blev erbjuden rollen som president för Jorden under 2021, så ska hon ha bett att inte få veta något annat om berättelsen som drev den fjärde säsongen.

 

Abrams är dock inte den ende aktive politikern som älskar Star Trek i USA. Bland annat har den republikanske Texas-senatorn Ted Cruz vid flera tillfällen sagt att han är en trekker. En annan trekker är den demokratiske senatorn Cory Booker som representerar New Jersey i senaten.


Laurel Goodwin har avlidit

22-03-08 kl. 15:37 av Pjotr'k
Kategori(er): RIP, SHT, TOS, Övrigt: Personer
laurel-goodwin_220308.jpg
Laurel Goodwin som J.M. Colt

Laurel Goodwin, en av Star Treks allra första skådespelare, har avlidit den 25 februari i en ålder av 79 år. Hon hade rollen som J.M. Colt i det allra första Star Trek-avsnittet, The Cage

 

En av hennes främsta roller var när hon år 1962 spelade mot Elvis Presley i filmen Girls! Girls! Girls!

 

I en intervju för 6 år sedan sade hon: "Du är verkligen allt som du har gjort i ditt liv. Även om du stökar till det ordentligt i slutet, eller om du gör det redan i början, om du blandar upp alltihop och om du då har gjort en del bra saker i mitten av livet, så är det ett bra liv. Jag har varit med om äventyr och ett underbart liv,på så många sätt, som andra skulle ha gjort allt för att få."


Star Trek Databas möter... Johan Marenius Nordahl

22-02-28 kl. 20:21 av Pjotr'k
Kategori(er): PRO - Prodigy, Övrigt: Personer

prodigy---zero---johan-marenius-nordahl_220225.pngDet är en småkylig men solig eftermiddag i februari, och jag står och väntar vid Djurgårdsbron i Stockholm för att möta ännu en av de skådespelare som förmedlar Star Treks värld till en svensk publik, genom TV-serien Star Trek: Prodigy

 

Johan Marenius Nordahl, som lyssnar på namnet Johan, kommer småspringande till mig och vi hälsar på varandra. Johan spelar Zero i serien. 

 

Vi börjar prata om hans bakgrund och han berättar: 

"Jag är 28 år, född och uppvuxen i Lerum utanför Göteborg, men är numera Stockholmare… Jag arbetar som skådespelare och utbildade mig för några år sedan vid Teaterhögskolan i Malmö och efter det har jag jobbat med både teater, film, tv och röst!"

 

Vad är dina bästa egenskaper som skådespelare? 

Jag har helt enkelt tackat ja till alla de olika jobb som kommit i min väg och som inspirerat mig. Det här gjort att jag varit runt på många platser sen min examen för snart 5 år sedan. Men min väg… hmm... Förhoppningsvis så har jag något som gjort att hjulen rullar vidare och att andra ser det! Jag älskar att leka med de verktyg jag har och att få kasta mig in i nya roller och historier. 

 

Hur blev du uttagen till rollen i Prodigy?

Det normala är att jag lämnar ett röstprov där kunden, i detta fall Paramount, får tycka till om ett par röster och bestämma vilken som passar bäst för rollen. Ibland blir man handplockad, och då jag dubbar rätt mycket, så har dubbstudion oftast en riktigt bra koll på vad min röst har för kvaliteter och kapacitet. 

-

Vilken koll har du på Star Trek sedan tidigare?

Om jag skall vara helt ärlig så har jag inte haft en jättekoll på just Star Trek. Jag växte nog upp i fel generation, då jag är född på 1990-talet, och när jag kom upp i tonåren var det inte så mycket Star Trek som sändes här i Sverige. Det enda jag faktiskt sett är den relativt nya filmserien med Chris Pine, Zachary Quinto och Simon Pegg! 


Men jag har ett sug efter att se serien Picard som går på Prime Video och som snart börjar sin andra säsong. 

 

Vi passerar det vackra Rosendals trädgårdskafé där folk går ut och in genom portarna för att äta lunch. Då jag funderat en del på hur svårt det kan vara att ta sig an Star Trek med alla konstiga termer om man inte känner till Star Trek så mycket, blir min nästa naturliga fråga: 

 

Behövde du läsa på för att förstå vad allt det här med Star Trek egentligen handlade om, till exempel när det handlar om det mycket tekniska språket?
Inte så mycket, faktiskt. Jag har ofta lätt för att snabbt sätta mig in i det jag behöver, och det var inget undantag denna gång! Att uttala och hantera allt på ett rätt sätt är alltid en utmaning, men en rolig sådan. 

 

Min karaktär Noll (Zero i det amerikanska originalet) har ett relativt androgynt tonfall, och är ju en robot. 

 

Här avbryter jag och nämner att Noll självklart har robotliknande egenskaper men egentligen är en utomjording, en meduser, som i sin naturliga form gör andra galna. Det är av denna anledning som Noll valde att skapa ett metallhölje runt omkring sig så att han kan interagera med andra utan att skada dem. Jag antar att din missupfattning kring detta (som var fullständigt naturlig, skall jag säga) berodde på att rolltillsättningen och informationen som ni får är rätt så liten i jämförelse med en roll som skådespelare i exempelvis Jägarna?

 

Ah! Titta vilket fel av mig, och just detta visste jag ju faktiskt. Jag har en replik som Noll i första avsnittet där jag beskriver vem jag är. Och då säger jag att jag är en medusan! Och din gissning stämmer till hundra procent. Man kan väl säga att när jag till exempel gör Jägarna så är jag med och påverkar och skapar karaktären, osv. Men när jag dubbar tex Noll så ska jag falla in lite i en redan bestämd mall, där jag kan ha lite friheter men som är väldigt få!

 

Oavsett detta missförstånd så är originalrösten lite liknande Siri som finns i exempelvis Apple-mobiler. Så det var roligt att laborera med röst kontra känsla, och kraftigt styra över hur mycket känslor man släpper fram i rösten eller inte. 

 

Vad tycker du generellt sett är roligast i en karaktär som du skall gestalta med en röstroll?
Sång! Det är det allra roligaste! Eller i andra hand bara en behaglig röst, som jag upplever att Noll har. Men roligast är nog egentligen när jag får göra lite roliga karaktärer och förvandla min röst - och skapa något unikt i varje roll! 

 

Då fler avsnitt har producerats i USA undrar jag självfallet om du har fått någon förhandsinformation om det kommer fler avsnitt på svenska? 
Det skulle vara konstigt om de andra avsnitten inte kom till Sverige…! Det är väl egentligen det enda jag kan säga. Och så hoppas jag ju självklart att jag får behålla rollen som Noll - det är ju ändå det mest normala att man behåller samma skådespelare, även om det inte alltid blir så. 

 

Jag tackar för intervjun och vi skiljs åt efter en trevlig promenad och mycket givande samtal, vid Djurgårdsfärjan. Jag tänker i mitt stilla sinne att visst vore det en trevlig upplevelse att själv få bidra med min röst i en Star Trek-produktion. 


Möt Annica Smedius - den svenska rösten till Janeway

22-02-20 kl. 20:29 av Pjotr'k
Kategori(er): PRO - Prodigy, Övrigt: Personer
tumme_prodigy---kathryn-janeway---annica-smedius_220220.png
Kathryn Janeway (ETH) och Annica Smedius

Jag fick förmånen att möta och intervjua Kathryn Jane..., förlåt: Annica Smedius, heter hon ju - skådespelaren som fick det förnämliga uppdraget att spela Kathryn Janeway (ETH)Star Trek: Prodigy

 

Efter några trevande försök att förklara vem jag var så var hon snabbt positiv till att göra denna intervju. Min egen bild av henne blev snabbt att hon är en positiv och engagerad människa och det var något som verkligen kom fram under intervjuns gång. 

 

Kan du beskriva lite om vem du är?

Ja, vem är jag? Jag heter Annica Smedius, kallas ibland för "Ankan". Är en 57-årig mångsysslare, får man väl säga. Under många år har jag jobbat med en mängd olika saker, jag är skådespelare, röstskådespelare, sångerska och översättare. Och dessutom skriver jag texter för olika sammanhang då och då.


Min resa som dubbare började med översättning, då jag fick den mycket tacksamma uppgiften att översätta Rugrats när serien kom till Sverige, och i och med det fick jag frågan om jag ville dubba Tommy (och även Angelica, innan vi förstod att det också var en jätteroll). Sedan rullade det på, och jag började även göra andra jobb som speaker på allt från utbildning till dokumentärer, och även TV- och radioreklam.

 

Hur blir man uttagen till en viss inspelning?

I de allra flesta fall behöver man inte göra ”audition” för en serie, men när det gäller större roller, mer high-end-serier, eller bio-filmer osv, så får man komma in och spela in några minuters röstprov. Ibland finns det med en beskrivning av hur rollen/rösten ska vara eller låta. Ibland kör man bara på att låta röstlik och förstås att ha samma ton och spel som originalskådespelaren från den utländska inspelningen. Till slut är det kunden som väljer och jag tror att man oftast har 2-3 skådisar att välja mellan. 

 

Minns du något särskilt från din uttagning till just Prodigy? 

Jag tyckte direkt att det var en härlig roll, som passar min röst och mitt tonläge. Och inte så platt i spelet, utan det finns både stränghet och lite humor i Kathryn Janeway, egenskaper som är roliga att arbeta med. 

 

Vilka förkunskaper hade du om Star Trek innan? Behövde du läsa på för att förstå vad det handlade om?

Nej, jag hade inte så mycket info att gå på, och det är faktiskt även sällan som du vet exakt vad det är du ska röstskådespela. Och en stor utmaning i detta är att man i princip aldrig får något att läsa på, eller ha som förberedelse. Det är verkligen en bransch där det ska gå fort - vilket självklart är en del av det roliga dessutom.

 

Var språket en utmaning - särskilt det som bland trekkers kallad för teknobabbel? 

Jag upplevde inte själv att det var svårt, eller att det tekniska var svårt att uttala eller förstå. Det var bara riktigt kul att få vara en del av något så legendariskt som Star Trek!

 

Vad tycker du generellt sett är roligast i en karaktär som du skall gestalta med en röstroll? Och är det så att du minns något särskilt kring din karaktär i Prodigy? 

Det är alltid roligt när det finns nån twist med rollen, något speciellt sätt att prata, eller nån underliggande ilska t ex.

 

Och i fallet med den här rollen som nödträningshologrammet Kathryn Janeway så kändes det väldigt likt mig och mitt sätt att prata och agera. En klok och intelligent kvinna, helt enkelt  (Annica skrattar till). Och utmaningen är här att hålla det så naturligt som möjligt. Kort sagt att rollen skall kännas trovärdig för mig och för den som tittar och lyssnar på det jag gör.

 

Vet du något mer om fortsatta avsnitt? Sammanlagt 20 avsnitt har ju redan producerats för första säsongen, men bara avsnitt 1-5 har synts till än här i Sverige. 

Nej, tyvärr, jag vet ingenting om det. Oftast är ju allt väldigt hemligt – och vi får skriva på kontrakt om att inte prata om det vi gör, vilken serie/roll vi arbetar med. Så vi vet sällan om det kommer fler avsnitt eller säsonger förrän precis innan det ska dubbas. Igen: Det här är en bransch där saker och ting skall gå väldigt fort. 

 

Brukar det vara självklart att en röstskådespelare får ha kvar samma roll i en serie, eller är det mer normalt att ni byts ut? Det här är igen en fråga om mitt försök att förstå processen... 

Det är definitivt vanligast att man får behålla en roll man har, i den mån det är möjligt. Men det händer ju också ibland att när en serie återkommer och produktionen har bytt producent eller studio så kan plötsligt alla roller bytas ut. Vilket är lite märkligt, tycker jag.

 

Jag säger farväl till Annica efter en trevlig samtalstund och ser henne gå iväg över gatan, på väg till nya uppdrag. Om dessa innehåller fortsatta avsnitt av Star Trek: Prodigy, vet vi ju inte, men om de gör det så är Star Trek här i Sverige väl omhändertaget i fortsättningen. 


Bjo Trimble har vårdats på sjukhus för covid

22-01-01 kl. 19:12 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TAS, TOS, Övrigt: Personer

Trekkernas trekker Bjo Trimble, 88, är sjuk i covid och lunginflammation. Hon har vårdats på sjukhus, skriver Facebook-sidan John & Bjo Trimble. Igår fick hon dock återvända till det äldreboende där hon bor sedan i höstas.

 

Bjo är, tillsammans med maken John, mest känd för att ha legat bakom brevkampanjen för att rädda Star Trek från nedläggning inför säsong tre på 1960-talet. Hon har även skrivit memoaren On the Good Ship Enterprise: My 15 Years with Star Trek samt det första uppslagsverket om TOS och TAS: Star Trek: Concordance.


Camille Saviola är död

21-10-30 kl. 09:34 av Aike
Kategori(er): DS9, RIP, SHT, Övrigt: Personer

Camille Saviola som spelade Bajors andlige ledare Kai Opaka under de första säsongerna av Deep Space Nine har avlidit. Det skriver Deadline.com.

 

Discoverys Wilson Cruz (Hugh Culber) skriver på Twitter:

 

What a presence this woman was! My heart is heavy. My love to Camille’s family and family of friends throughout the industry. She will be missed.”

 

Saviola var med i fyra avsnitt av Deep Space Nine. Hon blev 71 år.


Den ursprunglige Kahless har avlidit

21-10-16 kl. 18:16 av Aike
Kategori(er): RIP, SHT, TOS, Övrigt: Personer

Bob Herron som spelade klingonen Kahless i TOS-avsnittet The Savage Curtain har avlidit 97 år gammal, skriver Dailystartreknews.com.

 

Herron var mer känd som stuntman än som skådespelare. Han har bland annat agerat stuntman för skådespelare som Warren Beatty, Tony Curtis och Dean Martin. På cv:t som stundman finns filmer som The Ten Commandments och Spartacus samt en rad tv-serier som Mission Impossible, Wonder Woman och Batman.

 

I Star Trek-sammanhang var han även stuntman åt Jeffery Hunter i The Cage samt spelade en besättningsman i avsnittet Charlie X.


William Shatner är nu den äldste människan i rymden

21-10-14 kl. 21:21 av Aike
Kategori(er): TOS, Övrigt: Personer, Övrigt: Teknik och vetenskap

Igår onsdag blev William Shatner, 90, världens äldste människa som har besökt rymden.

 

Hela uppskjutningen, rymdresan och landningen går att se i videon nedan.

 

 

Nedan är ett kortare reportage där Shatner berättar om sin rymdresa.

 


William Shatners resa till rymden har försenats

21-10-11 kl. 07:36 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Personer

Det blev fel slags uppskjutning för William Shatner när han sent igår kväll skulle ha fått göra sin resa till rymden. Med anledning av dåligt väder fick rymdresan skjutas upp, men inte mer än med ett dygn. 

 

Planeringen för William Shatners resa, som vi pratat om tidigare, blev av efter en personlig inbjudan från Amazons ägare Jeff Bezos. Bezos, som betalar resan, är också med på färden. I och med att Shatner far upp kommer han bli den äldsta människan som varit i rymden. 


William Shatner kommer att bli äldste människan i rymden

21-09-26 kl. 20:00 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TOS, Övrigt: Personer

Kapten Kirk har färdats runt hela galaxen. Nu är det dags för William Shatner, 90, att åka upp i rymden. I oktober skjuts han upp i omloppsbana tillsammans med Amazons ägare Jeff Bezos. Han blir därmed den äldste människan i rymden hittills, skriver The Jerusalem Post.

 

Just nu innehas rekordet av testpiloten Wally Funk, 82, som besökte rymden tillsammans med Bezos i juli.


Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter