Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Camille Saviola är död

21-10-30 kl. 09:34 av Aike
Kategori(er): DS9, Övrigt: Personer

Camille Saviola som spelade Bajors andlige ledare Kai Opaka under de första säsongerna av Deep Space Nine har avlidit. Det skriver Deadline.com.

 

Discoverys Wilson Cruz (Hugh Culber) skriver på Twitter:

 

What a presence this woman was! My heart is heavy. My love to Camille’s family and family of friends throughout the industry. She will be missed.”

 

Saviola var med i fyra avsnitt av Deep Space Nine. Hon blev 71 år.


Den ursprunglige Kahless har avlidit

21-10-16 kl. 18:16 av Aike
Kategori(er): TOS, Övrigt: Personer

Bob Herron som spelade klingonen Kahless i TOS-avsnittet The Savage Curtain har avlidit 97 år gammal, skriver Dailystartreknews.com.

 

Herron var mer känd som stuntman än som skådespelare. Han har bland annat agerat stuntman för skådespelare som Warren Beatty, Tony Curtis och Dean Martin. På cv:t som stundman finns filmer som The Ten Commandments och Spartacus samt en rad tv-serier som Mission Impossible, Wonder Woman och Batman.

 

I Star Trek-sammanhang var han även stuntman åt Jeffery Hunter i The Cage samt spelade en besättningsman i avsnittet Charlie X.


William Shatner är nu den äldste människan i rymden

21-10-14 kl. 21:21 av Aike
Kategori(er): TOS, Övrigt: Personer, Övrigt: Teknik och vetenskap

Igår onsdag blev William Shatner, 90, världens äldste människa som har besökt rymden.

 

Hela uppskjutningen, rymdresan och landningen går att se i videon nedan.

 

 

Nedan är ett kortare reportage där Shatner berättar om sin rymdresa.

 


William Shatners resa till rymden har försenats

21-10-11 kl. 07:36 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Personer

Det blev fel slags uppskjutning för William Shatner när han sent igår kväll skulle ha fått göra sin resa till rymden. Med anledning av dåligt väder fick rymdresan skjutas upp, men inte mer än med ett dygn. 

 

Planeringen för William Shatners resa, som vi pratat om tidigare, blev av efter en personlig inbjudan från Amazons ägare Jeff Bezos. Bezos, som betalar resan, är också med på färden. I och med att Shatner far upp kommer han bli den äldsta människan som varit i rymden. 


William Shatner kommer att bli äldste människan i rymden

21-09-26 kl. 20:00 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TOS, Övrigt: Personer

Kapten Kirk har färdats runt hela galaxen. Nu är det dags för William Shatner, 90, att åka upp i rymden. I oktober skjuts han upp i omloppsbana tillsammans med Amazons ägare Jeff Bezos. Han blir därmed den äldste människan i rymden hittills, skriver The Jerusalem Post.

 

Just nu innehas rekordet av testpiloten Wally Funk, 82, som besökte rymden tillsammans med Bezos i juli.


Norm Macdonald har avlidit

21-09-14 kl. 21:12 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF

Komikern Norm Macdonald avled i dag efter en lång kamp mot cancer, skriver Deadline.com. Macdonald är kanske mest som känd från Saturday Night Live, men för sf-fans minns vi honom som utomjordingen Yaphit ombord på The Orville.

 

Frågan är nu huruvida den minst sagt specielle besättningsmedlemmen kommer att vara med i den kommande säsongen av The Orville.

 


NASA hyllade Gene Roddenberrys 100-årsdag

21-09-01 kl. 20:51 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Den 19 augusti hade Star Treks upphovsman Gene Roddenberry fyllt 100 år, vilket Star Trek Databas rapporterade om då. Även NASA hyllade honom med drygt 40 minuter lång film. Du ser den nedan.

 


Gene Roddenberrys 100-årsdag

21-08-19 kl. 07:03 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Personer

gene-roddenberry-1-s_210818.jpgIdag skulle Gene Roddenberry, skaparen av Star Trek, make till Majel Barrett Roddenberry och allmänt känd som galaxens store fågel (eng. The Great Bird of the Galaxy), ha fyllt 100 år. 

 

Han föddes den 19 augusti 1921 som Eugene Wesley Roddenberry, son till en polisman. Han började sin yrkeskarriär inom det militära och sedermera som trafikpolis i Los Angeles. Det var först långt senare, på 1950-talet, som han började skriva för film och TV-produktioner. Där kunde vi se hans namn nämnas som författare och huvudförfattare i TV-serier som The West Point Story, Harbourmaster, Have Gun - Will Travel och The Lieutenant, för att nämna några.

 

Han försökte i många år att sälja in idéer om nya TV-serier, men de köptes antingen inte upp av något produktionsbolag eller kom inte förbi pilotstadiet. Men den 11 mars 1964 lämnade han in ett förslag på 16 sidor, med en berättelse baserad på ett skepp och dess besättning, med en besättning med vitt skilda bakgrunder och hudfärger och med en stark karaktär i huvudrollen. Han hämtade dessa idéer från alla hans tidigare idéer och beslöt sig nu för att skriva allt som science fiction. Han kallade sin idé till en TV-serie för Star Trek, och det var alltså här som grunden lades till det som vi alla gillar.

 

Originalserien

Vi känner väl alla till hur den första Star Trek-serien riskerade att bli nedstängd, men att intensiva brevkampanjer, marscher och en flitig konversation mellan Gene Roddenberry och science fiction-ikonen Isaac Asimov lyckades få serien förnyad i hela tre säsonger. Utan dessa fans omättliga beundran och engagemang för Star Trek hade inte Star Trek varit där vi är idag, och det var Gene Roddenberry väldigt klar med. Som Roddenberry själv sade: 

"My other thought at this moment brings a pleased smile. It turns out that the Trekkies have been right all along -- and on nearly everything they have tried to tell us."

Efter originalserien

gene-ent-1-s_210818.jpg
Gene Roddenberry på Enterprise-D

När Star Trek slutligen blev nedlagd fortsatte Gene Roddenberry med nya projekt, inga lika starka som Star Trek, men när Star Wars-filmerna kom med mycket gott mottagande kände han att det var dags att föra ut Star Trek på bioduken. Första filmen blev väl kanske inte så väl mottagen som han själv önskat men den ledde oavsett till fler filmer och framför allt starten av The Next Generation och till hans godkännande av produktionen av Deep Space Nine. 

 

Komplex person

Många vittnar att Gene Roddenberry var en komplex person: försvarare av minoriteters rättigheter, hade extremt kontrollbehov, kunde köra över andra för att få produktionen dit han ville, envis som tusan, älskad far men samtidigt även en man som hade älskarinna vid sidan om äktenskapet (även om man får säga att just det förhållandet med Majel sedan höll livet ut). Men hans färgstarka karaktär var kanske något som krävdes för att Star Trek skulle kunna bli så stort som det sedermera blev. 

 

Firandet av 100-årsdagen

Trekkers i hela världen uppmärksammar Gene Roddenberrys 100-årsdag, på varierande sätt. SJälva väljer vi här i Sverige att ha på oss röda tröjor/skjortor för att hedra hans flitigt återkommande "redshirts" som hade i originalserien hade en tendens att dö på de mest hemska sätt, med en betydligt högre risk än andra. Och kanske att vi även tar på oss Gene's, förlåt Jeans, menar jag, till hans ära.

 

En liten uppmärksamhet som inte skapar några rubriker, såklart, men ändå.

 

Tack för allt, Gene, du galaxens store fågel! 


Se Shatner boxas med Mike Tyson

21-06-01 kl. 22:35 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer

William Shatner, 90, mot förre boxningsvärldsmästaren Mike Tyson i en boxningsmatch? Det är inte något man fantiserar om ens i ens vildaste fantasier. Men i en reklamfilm har det förverkligats.

 

Shatner fajtas med Tyson samtidigt som de gör reklam för Tysons produkt CopparGel, som passande nog lindrar smärta. Något Shatner säkerligen kan behöva efter den här dusten.

 


Norman Lloyd är död

21-05-12 kl. 23:10 av Aike
Kategori(er): TNG, Övrigt: Personer

galen_210512.jpg

Norman Lloyd som spelade Dr. Galen i TNG-avsnittet The Chase har avlidit. Det skriver Variety.com.

 

Lloyd hade en gedigen rollista bakom sig, bland annat var han med i filmer som Döda poeters sällskap och Oskuldens tid samt tv-serier som Wings, Alfred Hitchcock Presents, St Elsewhere och Seven Days. Han var även verksam som regissör och producent. Lloyd blev 106 år.


Star Trek Picard i rubrikerna 9 maj 2021

21-05-09 kl. 14:53 av Aike
Kategori(er): PIC, TNG, Övrigt: Personer
 • Nyligen läckte det ut bilder från inspelningen av den andra säsongen av Picard-serien. På dem syns Patrick Stewart samspråka med andra skådespelare mellan tagningarna. Du ser dem här. (+)
 • Tyvärr kommer inte TNG-skådisarna som inte var med i den första säsongen att dyka upp i den kommande. Gates McFadden (Crusher) i en intervju med Trekmovie.com säger: "Jag är inte med i den andra säsongen. Jag är ledsen att jag inte är det. Saker har ändrats på så många nivåer.  Jag är besviken för att det skulle ha varit så kul att arbeta med dessa personerna. Men vi får så. Jag har ingen aning. Jag önskar jag kunde berätta för dig." (+)
 • Michael Dorn (Worf) avslöjade redan i januari i en intervju med Trekmovie.com att "inte han förväntar sig att vara med". (+)
 • LeVar Burton (La Forge) sa i slutet av april att han inte är med i den andra säsongen i en intervju med Whoopi Goldberg:

   


Michael Collins har avlidit

21-04-29 kl. 01:02 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: Teknik och vetenskap

 

collins_210429.jpegApollo-11-astronauten Michael Collins avled under onsdagen, skriver Nasa. Collins vistades ombord på Apollo-11, som förblev i omloppsbana runt månen, när Neil Armstrong och Buzz Aldrin landsteg på himlakroppen sommaren 1969.

 

Collins blev 90 år. I livet från det historiska uppdraget är nu bara Buzz Aldrin.


Levar Burton kommer att leda Jeopardy

21-04-22 kl. 20:27 av Aike
Kategori(er): TNG, Övrigt: Personer

Levar Burton (Geordi La Forge) kommer att vara programledare i amerikanska frågesporten Jeopardy. I alla fall som så kallad gästvärd. Det skriver WSBTV.

 

Star Trek Databas rapporterade nyligen om att det har skapats ett upprop för att Burton ska ta över programmet, som leddes av Alex Trebeck fram till i vintras när han gick bort. Just nu har över 250 000 personer skrivit på uppropet.

 

Sedan Trebecks död har programmet letts av gästprogramledare. Och nu får alltså Burton chansen.


Kampanj för att LeVar Burton ska leda Jeopardy

21-04-08 kl. 13:30 av Aike
Kategori(er): TNG, Övrigt: Personer

Den amerikanske tv-legenden Alex Trebeck och mångårige programledaren för amerikanska Jeopardy gick bort i höstas. Nu lanseras LeVar Burton som ny programledare för den populära frågesporten, skriver Foxnews.com.

 

Redan i november skapades ett upprop på Change.org för att Burton skulle få jobbet. Nu är antalet signaturer nästan 200 000 stycken. Själv skriver Burton på Twitter när han länkar till namninsamlingen: "Leaving this here in the event that the powers that be are listening”. Burton har även fått stöd från andra i Star Trek-sfären: Jonathan Frakes, Anson Mount, George Takei och Bryan Fuller vill alla se att Burton presenterar svaren i Jeopardy, skriver Trekmovie.com.

 

LeVar Burton spelade Geordi La Forge i The Next Generation ,och är även för den amerikanska publiken känd som programledare för barnprogrammet Reading Rainbow, där han högläste barnböcker.


Senast i forumet

Bokutgivningar

December 2021:

Aktuella träffar

 • 7:e december -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 21:a december -21
  Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter