Det här baseras på något vi precis sett i Star Trek: Discovery's säsong 3, i avsnittet Terra Firma, del 1. Således något som andra redan upptäckt, men vi ser skäl att förmedla det ändå - säkert är det fler som, precis som undertecknad redaktör, har missat detta rätt så avgörande avslöjande om Kelvintidslinjen, den tidslinje som skapades i och med händelserna i filmen Star Trek från 2009.
Yor var en tidsagent från en annan tidslinje, en betelgeusier i stjärnflottan, som fastnat i vårt universum (det vi brukar kalla för Prime, även om alla andra universa säkert räknar sitt universum det främsta). När han varit skild från sitt universum och från sin tid under en längre tid bröts hans kropp ner till atomer och han dog följaktligen i stora plågor.
Doktor Kovich berättar för doktor Culber att Yor kommit till dem från år 2379 och från en tidslinje om skapades efter att ett romulanskt gruvskepp åkt i tiden för att förändra den. Det här är alltså det som hände i filmen Star Trek och således första gången som dessa händelser nämns i annan Star Trek.
Kelvintidslinjen har varit starkt ifrågasatt av många trekkers och många har menat att den inte passar in i "kanon" - alltså det rättesnöre som all sann Star Trek följer. Men nu när händelserna isåfall har kanoniserats av övrig Star Trek - då kan ju kritikerna knappast säga annat än att det är kanon.
Yors uniform är intressant. Den påminner om "våra" uniformer från början av 2300-talet, men har en badge från slutet av 2300-talet. Således är detta Kelvintidslinjens version av uniformerad klädsel.
Inverse.com har spekulerat i att orsaken till ambassadör Spocks död i Star Trek: Beyond berodde på att även han drabbades av samma öde som Georgiou och Yor. Intressant, men egentligen meningslöst att spekulera vidare i, utan mer grundfakta. Det ehöver ju inte drabba alla på samma sätt, effekterna av tidsresandet.
Den brittiske skådespelaren Ben Cross är död. Han spelade Spocks far, Sarek, i Star Trek (2009). Det skriver BBC.com.
Cross avled den 18 augusti i Wien efter en tids sjukdom. Han hade en gedigen skådespelarkarriär bakom sig med roller i filmer som The Exorcist: the begininng och just nämnda Star Trek-film. Mest känd var hand dock för rollen som den engelske friidrottaren Harold Abrams i Triumfens vilja.
Ben Cross blev 72 år.
Paramount, som ägt filmrättigheterna till Star Trek och också stått för produktionen av de senaste tre filmerna, hade sin senaste stora auktion år 2017. Nu auktionerar de ut ännu mer material, denna gång online pga Coronautbrottet. Det är saker från filmerna Star Trek och Star Trek Into Darkness och budgivningen på vissa av prylarna startar på så lågt som 500 kronor plus frakt. En kvinnlig kadettkostym med startbud på 60 USD, kan det vara något?
För att se alla saker som auktioneras, och även för att lämna bud, behöver man gå till propstoreauction.com innan auktionens slut den 10 april (amerikansk tid).
Manusförfattaren Roberto Orci, som skrev Star Trek (2009) och Into Darkness, har inte sett Beyond. Det avslöjar han i kommentatorsfältet på Trekmovie.com.
Orci skrev tillsammans med J.D. Payne och Patrick McKay det första manuset till vad som blev Beyond. Han var också utsedd att regissera filmen från början. Men i december 2014 valde Paramount att avstå från manuset och att sparka Orci som regisssör. Anledningen var att Paramount ansåg att manuset var "för trekkigt".
I Orcis version skulle Chris Pine ha träffat William Shatner. Orci skriver också att Shatner och Leonard Nimoy hade lovat honom muntligen att medverka i filmen.
Det var inte pengarna som fick Chris Hemsworth att tacka nej till den fjärde Star Trek-filmen i Kelvintidslinjen. I stället var det manusets kvalitet som avgjorde, rapporterar Variety.com.
Chris Hemsworth som spelade Kirks far i Star Trek (2009) erbjöds att spela honom på nytt i nästa film.
-Jag kände inte att vi hade kommit på en anledning till återvända till det ännu. Jag ville inte vara besviken över min roll.
Hemsworth har även nämnts som näste James Bond. Det är han öppen för, men anser just nu att det finns en bättre kandidat för rollen.
-Min röst går till Idris Elba.
Elba spelade skurken i Star Trek Beyond.
Den åttonde maj var det tio år sedan Star Trek (2009) hade svensk premiär. Filmen som blev en kommersiell succé och framgång bland filmkritiker kan nu så här i efterhand beskrivas som nystarten för Star Trek efter en ständig nedgång i popularitet sedan The Next Generation slutade sändas 1994.
Star Trek (2009) är som bekant en reboot av originalserien i filmformat. Filmen spelade in 386 miljoner dollar, sågs av 85 000 svenska biobesökare och vann en Oscar för bästa make-up. Bakom filmen stod producenten och regissören JJ Abrams. Filmen följdes av Into Darkness (2013) och Beyond (2016). Om det blir en fjärde film med de nuvarande skådespelarna är i dag osäkert, och ja, kanske till och med osannolikt. Detta på grund av Beyonds bristande framgång.
Men vad vi inte visste för tio år sedan var att Star Trek (2009), snarare än att bli starten på Abrams-eran för Star Trek blev begynnelsen för Alex Kurtzman-eran. Kurtzman skrev filmen tillsammans med Roberto Orci, och har i dag helt tagit över rodret över Star Trek i och med Discovery och de kommande serierna om Picard, Sektion 31 och inte mindre än två animerade Star Trek-serier.
Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.
Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.
På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.
Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011.
För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?
Du ser hela listan för 2016 här.
I dag har Star Trek Beyond premiär i Kina. Mittens rike kommer att avgöra huruvida filmen blir en besvikelse eller åtminstone en någorlunda framgång.
Paramount, Bad Robot och Skydance är namn trekkers känner igen från förtexterna för Kelvinfilmerna. I Beyond fick trion även sällskap av Alibaba Picture och Huahua, två kinesiska bolag som har investerat i filmen. Något som är ett tidens tecken, då den kinesiska biomarknaden har exploderat under 10-talet. Star Trek (2009) spelade in 8,9 miljoner dollar i Kina, medan Into Darkness sålde biljetter för hela 57 miljoner dollar fyra år senare, skriver Boxofficemojo.
Nu hoppas Paramount och filmbolagets kinesiska partners på att Beyond skall fortsätta trenden och välta biokassorna i Kina.
Det är något som skulle vara välbehövligt för filmen som har underpresterat, både i USA och Europa så här långt. I princip alla viktiga marknader har tappat rejält jämfört med Star Trek (2009) och Into Darkness.
I dag står Beyond på 244 inspelade miljoner dollar, enligt Boxofficemojo. Mycket pengar för all del, men med tanke på att filmen kostade 185 miljoner dollar att filma och att biografer, partners samt distributörer också skall ha sin del av kakan så har Paramount knappast tjänat några pengar på filmen ännu.
Dessutom om Beyond ens skall bryta 300 miljoner inspelade dollar behövs en framgång i Kina i paritet med Into Darkness. Paramount har i alla fall valt ett bra datum för Beyond, då filmen är ensam ny blockbuster nu under början av september i Kina.
Fotnot. Skydance är också ett produktionsbolag som investerar i filmer. Bakom bolaget står skådespelaren David Ellison, vars far är Oracles grundare och ägare Larry Ellison. Så om vi får gissa så är det fadern som står för kulorna som har roat trekkers de senaste tio åren.
Star Trek Beyond har nu sålt biobiljetter för 200 miljoner dollar runt om i världen, rapporterar Boxofficemojo.com.
Det är ungefär samma summa som Star Trek (2009) spelade in på tre veckor bara i USA.
Beyond går som Star Trek Databas rapporterat om tidigare sämre än de två föregående filmerna på bio. Dock skall det påpekas att 200 miljoner inspelade dollar uppnåddes tidigare än när Boxoffficemojo uppdaterade, då sajten inte ännu listar alla aktuella resultat från den internationella marknaden. I stället kommer de senare än de amerikanska. Ibland så mycket som två veckor.
Star Trek Beyond uppskattas ha spelat in 89,6 miljoner dollar första helgen runt om i världen, skriver Boxoffice.mojo.
Filmen landade på 59,6 miljoner dollar i USA , vilket var ungefär vad många hade förväntat sig. Beyond blev även som väntat bioetta. Noterbart var att hela fem filmer spelade in mer än 20 miljoner dollar under en helg. Något som bara hänt sex gånger tidigare.
Biopubliken i USA såg ut på följande vis:
Beyond förväntas spela in 180-190 miljoner dollar i USA vilket är betydligt lägre än Star Treks 257,7 miljoner dollar samt Into Darkness 228,7 miljoner dollar.
I övriga världen spelade filmen in 30 miljoner dollar. Alltså 89,6 miljoner dollar totalt.
Som jämförelse spelade Star Trek Into Darkness in 101,4 miljoner dollar (70 miljoner dollar i USA respektive 31,4 miljoner dollar internationellt). Det vill säga 12 miljoner dollar mer. Star Trek sålde biljetter för 110 miljoner dollar första helgen (75 miljoner i USA och 35 miljoner internationellt). Med andra ord för drygt 20 miljoner dollar mer än Beyond.
Så här gick det för Beyond i några av de 37 länder filmen hade premiär i den gångna helgen:
Inga siffror har ännu släppts från den svenska marknaden.
Star Trek Beyond får betyget A- av de amerikanska biobesökarna, skriver Cinemascore.
Star Trek och Into Darkness fick bägge A. Noterbart är att Nemesis som många påstås ogilla också fick A-.
Den Star Trek-film flest uppskattade på premiärdagen var The Voyage Home som biobesökarna betygsatte med A+. Sämst betyg har Insurrection och Generations med B+.
Alla Star Trek-filmer (och Star Wars) sedan fyran ser du här.
Star Trek Beyond hamnar på tredje plats intäktsmässigt sett bland filmerna som har USA-premiär i juli, förutspår Collider.com.
Sajten tror att filmen kommer spela 155 miljoner dollar i USA, vilket är en markant minskning jämfört med Star Trek (2009) som sålde biljetter för 257,7 miljoner dollar. Julis stora succéfilm, tror Collider, blir The Secret Life of Pets, som spås spela in 255 miljoner dollar. Beyond får också se sig knappt slagen av den nya Jason Bourne-filmen som kommer spela in runt 160 miljoner dollar, enligt Collider.
Beyond kommer dock att vinna intäktskriget mot filmer som Ghostbusters och Ice Age, tror sidan.
Om Colliders förutsägelser förverkligas så kan tankarna kring en fjärde Star Trek-film förmodligen läggas på hyllan. Dels för att skådespelarnas löner går upp inför varje film, dels därför Paramount tar större del av intäkterna på den amerikanska marknaden än på den internationella.
Trots att Star Trek firar 50 år, och rubrikerna Star Trek Beyond fått på grund av Anton Yelchins tragiska bortgång, så väntas filmen få en svagare öppningshelg än Into Darkness, skriver Deadline.
Beyond spås spela in mellan 48-60 miljoner dollar under öppningsdagarna den 22 juli i USA. Det kan jämföras med Star Trek (2009) som spelade in 75,2 miljoner dollar första helgen och Into Darkness som drog in 70,2 miljoner dollar. En orsak Deadline uppger är att det denna sommar verkar finnas en trötthet hos biopubliken för uppföljare och franschisefilmer.
I stället hoppas Paramount på att den internationella marknaden kommer att ta till sig Beyond på samma sätt som den gjorde för Into Darkness, som är den första Star Trek-filmen som spelade in mer pengar utanför USA än på hemmamarknaden.
Beyonds stora publik i USA väntas, precis som för de två tidigare delarna, att bli män över 25 år. Det visar de kännedomsundersökningar om Beyond som Paramount har genomfört.
Således har filmbolagets samarbete med popstjärnan Rihanna målet att även locka yngre kvinnor till biograferna. Att denna grupp och yngre män valde bort Into Darkness 2013 är en stor förklaring till varför den förra filmen gick sämre i USA än den första.
I USA marknadsförs Beyond bland annat med tevereklam under NBA-matcher, NHL-finalerna, The Voice och Fear of the Walking Dead. Och på Comic Con i San Diego, där den officiella premiären hålls den 20 juli.
Amerikanska biobesökare får möjlighet att ägna hela den 20 juli åt Star Trek. Och inte bara nya Beyond utan även Star Trek från 2009 samt Into Darkness från 2013. Biografkedjan AMC visar då alla tre filmerna i den nya tidslinjen i en maratonvisning.
Totalt blir det 7 timmar och 19 minuter exklusive pauser. Alla filmerna kommer att visas i imax. Kanske kan vi hoppas på ett liknande evenemang på Stockholms nya imax-biograf vid ett senare tillfälle.