Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Fuglesang väljer sina fem favoriter bland rymdfilmer

17-05-22 kl. 17:56 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF

Sveriges hittills ende astronaut Christer Fuglesang avslöjade häromdagen vilka hans fem favoritrymdfilmer är. Stjärnornas krig finns med på listan, men ingen Star Trek-film, skriver SVT.se.

 

Filmerna Fuglesang gillar är:

  • Apollo 13
  • Space Odessy 2001
  • Stjärnornas krig
  • Gravity
  • Ensam på mars

Star Trek-parodi till Fox i höst

17-05-16 kl. 20:30 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: SF

Vi väntar ju, som ni säkert vet, på TV-serien Star Trek: Discovery. Nu har vi fått något mer att vänta på, nämligen Star Trek-parodin The Orville, som även den har premiär någon i höst, på kanalen Fox! Med alla de rätta uniformsfärgerna och med en bra samling av spännande karaktärer och skådespelare skall de nog lyckas få ihop detta till en riktigt bra TV-serie. Star Trek nämns inte, men visst känner vi igen Star Trek i parodin!

 

Dessutom ser vi flera Star Trek-alumner bland regissörerna. Vi hittar där bland annat Brannon Braga, James L. Conway, Jonathan Frakes och Robert Duncan McNeill!

 

I skådespelartruppen ser vi Seth MacFarlane (som även är upphovsmannen), Scott Grimes, Penny Johnson Jerald, Rico E. Anderson, Eddie Davenport, James Horan och D. Elliot Woods, någon med en tidigare större roll i Deep Space Nine (Penny Johnson), men resten med mindre biroller i olika Star Trek-serier.

 


Wonder Woman har premiär i juni

17-05-16 kl. 18:29 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: SF

En kvinna som den ultimata superhjälten - visst låter det väl bättre än det som vanligtvis visas, med medelålders män som får stå för allt det goda och hela tiden vara hjälten (eller skurken, för den delen). Det är dags för premiär av nyinspelningen av Wonder Woman och med Gal Gadot i huvudrollen kan vi se fram emot en mäktig film!

 

I filmen, som är den första filmatiseringen sedan 1975 med fokus på enbart Wonder Woman, ser vi även Chris Pine som soldaten som kommer till den isolerade ö där amasonerna bor. Han övertygar prinsessan Diana att följa med honom till världen utanför, där ett världskrig pågår, för att hjälpa de goda krafterna. När Diana anländer till västvärlden blir hon Wonder Woman. 

 

Filmen har premiär den 2 juni. 

 


Draken i Göteborg visar klassiska sf-filmer

17-03-26 kl. 18:59 av Aike
Kategori(er): Övrigt: SF

Biograf Draken i Göteborg visar en rad klassiska sf-filmer mellan den 3-6 april. På programmet står bland annat The Terminator, 2001: ett rymdäventyr, The Matrix, Aliens och A Clockwork Orange. Hela programmet ser du här.

 

Draken är för trekkers är mest känd som West Coast Trekkers hemvist i slutet av 90-talet och början av 00-talet.  Samtidigt för gemene man är biografen mer känd som huvudbiograf för Göteborgs filmfestival som arrangeras årligen.


Richard Hatch är död

17-02-08 kl. 09:51 av loghaD
Kategori(er): Filmer (av trekkers), Övrigt: SF

Richard Hatch har gått ur tiden. Skådespelaren hade en av huvudrollerna i den kontroversiella fanfilmen Axanar, och sci-fi-fans kommer alltid att minnas honom som kommendör Apollo och Tom Zarek i Battlestar Galactica.

 

Richard Hatch föddes i Santa Monica i Kalifornien den 21 maj 1945. År 1967 reste den nyexaminerade 22-åringen till New York för att arbeta som teaterskådespelare. År 1970 debuterade han som TV-skådespelare i rollen som den återkommande karaktären Philip Brent i såpoperan All My Children, som han spelade från 1970 till och med 1972.

 

Hatchs karriär tog fart på riktigt år 1976, då Hatch fick huvudrollen som polisinspektör Dan Robins i den sista säsongen av kriminaldramaserien Streets of San Francisco. År 1978 fick han sitt livs mest kända roll, nämligen som kommendör Apollo i originalversionen av Battlestar Galactica. Serien blev dessvärre kortlivad, men lyckades inspirera en stor skara av hängivna fans som längtade efter att se serien återvända till TV.

 

 

År 2003 fick Battlestar Galactica nytt liv i form av en tre timmar lång miniserie, producerad av Star Trek-veteranen Ronald D. Moore. Miniserien hyllades av kritiker så väl som av fans, vilket resulterade i en framgångsrik remake av originalserien, som sändes i fyra säsonger mellan 2004 och 2009. Richard Hatch figurerade i serien i den återkommande rollen som Tom Zarek, som syntes i totalt 22 avsnitt, vilket var ett avsnitt mer än vad originalserien hade.

 

richard_hatch_roller_170208.jpg

Från vänster till höger: Richard Hatch som kommendör Apollo (1978), Tom Zarek (2004-2009) och Kharn den odöende (2014).


På senare år har Hatch även haft en central roll i diskussionen kring Star Trek-fanfilmer, detta på grund av hans roll som den klingonske överbefälhavaren Kharn i fanfilmen Axanar. År 2014 syntes han i låtsasdokumentären Prelude to Axanar, vars syfte var att generera intresse och donationer till att skapa den planerade långfilmen. De planerna fick dock läggas på is efter det att CBS och Paramount lämnade in en stämningsansökan mot produktionsbolaget Axanar Productions, där Star Trek-ägarna anklagade fanfilmsskaparna för olovlig användning av deras intellektuella egendom för ekonomisk vinning. I slutet av januari enades parterna om ett förlikningsavtal som kommer att tillåta Axanar Productions att gestalta filmens handling, fast i ett betydligt mer begränsat format.
 

 

 

I natt chockerades science-fiction-fans jorden runt av nyheten att Richard Hatch hade avlidit i bukspottkörtelcancer. I ett utlåtande på RichardHatch.com skriver Richard Hatchs son Paul Hatch att skådespelaren hade somnat in fridfullt under eftermiddagen, omringad av sina nära och kära. Han blev 71 år gammal.


Captain America var mest sedda filmen 2016

Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.

 

Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.

 

På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.

 

Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011. 

 

För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?

 

Du ser hela listan för 2016 här.


Firefly-skådespelaren Ron Glass är död

16-11-27 kl. 19:46 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: SF

ron_glass_161127.jpg

Ron Glass har gått ur tiden. Den Emmy-nominerade skådespelaren har varit med i TV och film sedan 1972, och är känd för sina gästframträdanden i dussintals TV-serier. Han har bland annat synts i Hawaii Five-O och The Twilight Zone, och år 2000 var han även med i Star Trek: Voyager, nämligen som den kraylorska skeppsläkaren Loken i avsnittet Nightingale.

 

Bland science-fiction-entusiaster är han dock allra mest för sin roll i den kortlivade kultserien Firefly, där han spelade pastor Derrial Book, en kristen "herde" med ett dunkelt förflutet. Flera av Glass' medskådespelare från den serien har tagit till sociala medier under helgen för att hedra sin kollega, och seriens skapare Joss Whedon uppmanar fans att stödja Al Wooten Jr. Heritage Center, en välgörenhetsorganisation som Ron Glass satt som ordförande för under tolv års tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ron Glass avled i andningssvikt i fredags, den 25 november. Han blev 71 år gammal.


The Expanse sänds på Netflix

16-10-12 kl. 21:40 av Aike
Kategori(er): Övrigt: SF

Den populära science fiction-serien The Expanse får nu officiell europeisk och svensk premiär. Netflix har köpt rättigheterna och serien börjar att sändas den 3 november, skriver Deadline.com.

 

Till en början kommer Netflix att lägga upp hela den första säsongen. Den andra säsongen kommer att läggas upp under 2017.


Snart dags för ett av Europas okända och största sf-konvent

16-07-05 kl. 20:04 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Inte ens 1,5 timmars flygtid från Stockholm hålls varje år ett av Europas största sf- och fantasykonvent. Okänt för oss svenskar, men varje sommar vallfärdar 40 000 ryssar till Starcon i St Petersburg.

 

I år är det sjuttonde gången konventet hålls. Under de första åren arrangerades Starcon i Moskva, men under senare år är platsen Rysslands forna huvudstad St Petersburg. 

 

Starcon fokuserar på cosplay och förra året var nästan 2000 av deltagarna utklädda, och som filmen visar håller cosplaydeltagarna världsklass.

 

Årets Starcon hålls mellan 8-10 juli. För mer information besök Starcons hemsida.


Independence Day 2 på väg att floppa

16-06-30 kl. 13:40 av Aike
Kategori(er): Övrigt: SF

1996 var Independence Day en dundersuccé. 2016 är Independence Day 2, eller Resurgence som den egentligen heter, en dunderflopp.

 

Uppföljaren spelade bara in 165 miljoner dollar över hela världen under första veckan. I USA var siffran så låg som knappt 50 miljoner dollar, skriver Boxofficemojo.com. Det kan jämföras med att ettan bara första helgen spelade in 76 miljoner dollar i dagens pengavärde 1996. Tar man även hänsyn till dagens dyrare biljetter på grund av 3d och imax, så innebär det att betydligt färre har begett sig till biograferna i år.

 

Branschtidningen Variety ger tre anledningar varför floppen är ett faktum:

 

1. Will Smith är inte med i Resurgence.

2. Folk är trötta på apokalyptiska filmer numera.

3. Biopubliken förstår i dag att många uppföljare bara är till för mjölka dem på pengar.

 

Inte heller kan de usla recensionerna ha hjälpt. På Rotten Tomatoes har Resurgence 32 procent positiva recensioner.

 

Ljusglimtar då?

Det är den kinesiska marknaden där filmen spelat in cirka 38 miljoner dollar. Och för oss trekkers att Brent Spiner återvänt som doktor Okun.

 

Independence Day: Resurgence hade svensk biopremiär den 29 juni.


Justin Lin regisserar Space Jam 2

16-05-04 kl. 00:14 av Aike
Kategori(er): Filmer: 08 First Contact, Övrigt: Personer, Övrigt: SF

För nästan tjugo år sedan hade Star Trek: First Contact USA-premiär den 22 november 1996. Veckan dessförinnan hade Space Jam med Snurre Sprätt och Michael Jordan sin premiär. Nu kommer tvåan och regissören heter Justin Lin, skriver Expressen.se.

 

Michael Jordans roll får 2000-talets stora basketstjärna LeBron James. Filmen väntas ha premiär 2017.


När sci-fi kom till Sverige - Öppen föreläsning i Göteborg

16-03-10 kl. 17:53 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: SF

Bildkälla: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12338330.ab

I år är det 50 år sedan Star Trek först syntes i TV-rutan, men det är också 50 år sedan det sista numret av tidningen Häpna! utkom. Tidningen var på sin tid en av Sveriges mest inflytelserika källor för science-fiction-älskare, och utöver översatta historier från andra delar av världen innehöll den också originella verk av några av Sveriges blivande stjärnförfattare, såsom Dénis Lindbohm och Sam J. Lundwall.

 

Om du vill veta mer om tidskriften kan du spana in boken Häpna! - Den definitiva antologin av översättaren och sci-fi-vetaren John-Henri Holmberg. Om du råkar ha turen att befinna dig i Göteborg kan du även passa på att träffa honom Göteborgs Stadsbibliotek. Den 22 mars kommer Holmberg att hålla i föredraget När sci-fi kom till Sverige, som handlar om ... ja, hur det gick till när sci-fi kom till Sverige.

 

Mer information finns på Stadsbibliotekets hemsida.


Alan Rickman har gått bort

16-01-14 kl. 22:50 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF

Skådespelaren Alan Rickman har avlidit efter en tids sjukdom. Rickman är för trekkers mest känd som rollfiguren Alexander Dane i Galaxy Quest från 1999.

 

Bland Rickmans andra kända roller märks Severus Snape i Harry Potter-filmen samt rollen som sheriffen i Prince of Thieves, där Kevin Costner spelade Robin Hood. Rickman blev 69 år.


Liftarens parlör till galaxen släpps i november

I Liftarens parlör till galaxen berättas historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen. Författare är svenske klingonisten Yens Wahlgren. Boken släpps i slutet av november, skriver HD.se.

 

– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle, säger Yens Wahlgen.

 

Bland språken som boken behandlar finns bland annat klingonskan och språken i Stjärnornas Krig. Själv är dock Wahlgren ingen hejare på språken han skriver om.

- För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.

 

I nedanstående klipp från Aktuellt på 90-talet ses Wahlgren studera klingonska.

 


Svenskar ratar sci-fi på bio, medan amerikaner älskar genren

15-10-10 kl. 18:19 av Aike
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

De första fyra Stjärnornas krig-filmerna finns alla med på listan över de tjugofem mest sedda filmerna på bio i USA. Flest besökare har A New Hope på andra platsen bakom Borta med vinden. Men på den svenska listan finns ingen Stjärnornas krig-film med alls, visar Nöjesbladets sammanställning från fredagen den 9 oktober.

 

Faktum är att science fiction inte har lockat svenskar till biograferna över huvud taget som i USA. Bara en film på den svenska listan jämfört med sju på den amerikanska kan klassas som sf. Och den enda sf-filmen på den svenska listan, Avatar, hamnar först på sista plats med knappa 1,5 miljoner besökare. 

 

Vad gillar då svensken att se på bio som inte amerikanen uppskattar i lika hög grad?

Tolkien, Astrid Lindgren, Stig-Helmer, James Bond och Disney är det korta svaret.

Alla tre Sagan om ringen-filmerna finns med liksom tre filmer baserade på Astrid Lindgrens verk (noterbart dock inte Pippi Långstrump). Lasse Åbergs första Sällskapsresefilm hamnar på fjärde plats och tre Bond-filmer lyckas ta sig in på listan.

 

Men mest sedd i Sverige? Jo, det är ingen mindre än Djungelboken. Hela 4,9 miljoner biljetter har filmen sålt på bio.

Stjärnornas krig då? Den första filmen sågs 1977-78 av 609 000 besökare, vilket är nästan en miljon för få biljetter för att nå listan. Således har den nya Stjärnornas krig-filmen som kommer i december något att bita i...


Terminator får nypremiär på SF

15-06-04 kl. 00:36 av Aike
Kategori(er): Övrigt: SF

Inför premiären på nya Terminator Genisys får den första filmen från 1984 nypremiär i fem städer, skriver SF.

Städerna där Terminator visas är Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö och Umeå. Datumet är den 22 juni.

 

Terminator Genisys har premiär den 25 juni i Sverige.


Scotland Yard var rädd för en Star Trek-sekt

15-05-26 kl. 13:30 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: SF

Scotland Yard hade ett hemligt dokument om Star Trek, X-files, Roswell, Dark Skies och andra kända amerikanska sciencefiction-shower under slutet av 1990-talet. Orsaken var att den brittiska polismyndigheten var rädd för att fans i Storbritannien skulle begå självmord, göra uppror mot samhället eller att starta en kult, skriver The Telegraph.

 

Bakgrunden till att det hemliga dokumentet upprättades var att kulten Heaven´s gate i Kalifornien begick massjälvmord sommaren 1997. Detta i kombination med rädsla för konspirationsteorier om millenniumskiftet fick Scotland Yard att oroa sig att nya kulter med ufon och utomjordingar från USA skulle få fäste eller uppstå i Storbritannien.

 

Enligt The Telegraph vägrar Scotland Yard att kommentera uppgifterna.


Pegg: "Fantasy- och sf-vågen har fördummat oss"

15-05-23 kl. 15:38 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Simon Pegg sågade i veckan fantasy- och science fictionfilmstrenden som pågått sedan slutet av 1970-talet.

-Innan Star Wars så var de största kassakorna filmer som The Godfather, Taxi Driver, Bonnie and Clyde och The French Connection – realistiska, amoraliska filmer med en konstnärlig ambition. Sedan plötsligt så skiftade det till spektakelfilmer och allt ändrades ... jag vet inte om det är en bra sak, sa han i en intervju med Radio Times, som The Guardian refererar till.

 

-Uppenbarligen är jag en självutnämnd sf-fantast och en fan av andra genrefilmer, men en del av mig tittar på samhället som det är nu och tänker att vi har infantiliserats av vår egen smak. Nu konsumerar vi rakt ut sagt väldigt barnsliga saker –  serietidningar, superhjältar. Vuxna ser på den här typen av saker, och tar det på allvar.

 

Han tillade:

-Det är en sorts fördummning, på ett sätt, eftersom det tar vårt fokus från verkliga och viktiga ämnen i världen. Filmer brukade handla om utmanande, emotionella resor eller moraliska frågor som fick dig att gå i från bion och ändra hur du kände om ... ja, vad som helst. Nu promenerar vi ut från biografen, utan att verkligen tänka på något annat än att Hulken har vunnit en strid med robot.

 

Pegg uttryckte också i intervjun en vilja att pensionera sig från nördkulturen och i stället satsa på mer dramatiska och seriösa roller.

 

Reaktionerna från sociala medier och andra tyckare var stora angående hans utspel. Pegg kände sig därför manad att förklara och förtydliga sig i ett inlägg på sin blogg under rubriken: "Big mouth strikes again".

 

"Nu är det kanske så att jag agerade lite som ett troll, jag kan ta den motsatta åsikten i intervjuer ibland. När du gör många av dem så blir du trött på dina egna åsikter och börjar föra fram andras. Efter ha sagt detta, så är idéen om vår förlängda ungdom något som jag har varit intresserad av väldigt länge. Det är vad "Spaced" [film skriven av Pegg och hans fru Jessica på 1990-talet] handlade om, åtminstone till en del.

 

En av de saker som inspirerade Jessica och mig själv, för alla de åren sedan, var den aldrig tidigare skådade förlängda ungdomstid som vår generation tilläts i kontrast med tidigare generationer, som verkade bli mogna långt tidigare. Barnen av 70- och 80-talen var den första generationen som det inte var livsnödvändigt att växa upp för efter man slutat skolan. Varför detta hände är en helt annan sociologisk diskussion: ett större antal universitetsstudenter, mer jämställdhet mellan könen, bristen på ett världskrig; allt detta och mer bidrog till social utveckling.

 

Vad som fascinerade Jess och mig var hur vi använde denna tiden. För Tim och Daisy, som inte behövde växa upp på samma sätt som sina föräldrar gjorde, innebar det en fortsättning av deras barndom.

Daisy fortsatte att följa sina flickdrömmar. Tim kanaliserade sina barndomspassioner in i sitt eget vuxna liv, och brydde sig lika mycket om det, och investerade i dem med lika mycket tid, vikt och känsla. Hans hobbies och intressen definierade vem han var, snarare än hans professionella status. Sedan vi skrev Spaced för 18 år sedan så har denna förlängda ungdom fått marknadskrafter att vakna och identifiera denna relativt nya demografi som en enormt lukrativ källa för konsumtion. Plötsligt har vi en hel generation som konsumerar samma saker som de gjorde när de var barn."


Brent Spiner med i Independence day 2

15-04-11 kl. 21:11 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: SF

id4042_(200x143)_150411.jpgRoland Emmerich, regissör till den kommande Independence day 2, skrev igår på sitt twitterkonto att Brent Spiner har skrivit avtal för filmen. 

 

Filmen kommer att ha premiär 2016, lagom till 20-årsjubileet av den första Indepence day-filmen, och i den första filmen hade Brent Spiner rollen som den minst sagt excentriska doktor Brakish Okun. Men visst får man stora frågetecken - det kan ju knappast vara med samma roll som han återkommer? Ni som sett filmen vet ju att han inte överlevde utomjordingarnas attack. 

 

Så min gissning är väl att det är en ny roll för Spiner, om det inte handlar om en återupplivning av något slag. 

 

Gillar ni idén med Brent Spiner i filmen?


Star Trek Databas årskrönika 2014, del 2

vader_150118.jpg

Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första delAstronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.

 

Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.


Senast i forumet

Aktuella träffar


Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter