Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Boba Fett-serien har premiär den 29 december

21-09-30 kl. 17:35 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

243490544-1055182625246639-4277003602726964230-n_210930.jpg

Den 29 december är det premiär för nästa Star Wars-serie på Disney+: The Book of Boba Fett.

 

Den populäre prisjägaren dök upp redan i Rymdimperiet slår tillbaka för första gången och senare även i tv-serien The Mandalorian. Bakom serien står Jon Favreau och precis som i The Mandalorian kommer svenske kompositören Ludwig Göransson att skriva ledmotivet.


Remake för det klassiska Star Wars-spelet Knights of the republic utannonserad

21-09-10 kl. 11:34 av Aike
Kategori(er): Quarks: Spel, Övrigt: Star Wars

Knights of the republic, som är ett av de mest ansedda datorspelen baserat på Star Wars, ska släpps på nytt i en uppdaterad och omgjord version, skriver PC Gamer.

 

Originalspelet släpptes till PC och Xbox 2003 och blev snabbt en succé bland spelkritiker och gamers. Spelet, som är ett rollspel där man kan spela antingen som en jedikrigare eller ond sith, har släppts för moderna PC-maskiner på nytt redan 2012, men då handlade det bara om det gamla spelet som anpassats till 10-talets operativsystem.

 

Det nya Knight of the republic kommer att släppas på PC, och åtminstone vid lanseringen att vara konsollexklusivt för Playstation 5. Bakom spelet står Lucasfilm och utvecklaren Aspyr. Enligt uppgift till PC Gamer kommer några som arbetade med det ursprungliga spelet även att arbeta med den nya versionen.

 

En trailer har släppts, vilket du ser nedan:

 


James Earl Jones har fyllt 90 år

21-01-19 kl. 16:25 av Aike
Kategori(er): Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

Science-fiction-världens kanske mest kända röst James Earl Jones fyllde 90 år den 17 januari, skriver Usa Today.

Earl Jones är, som de flesta läsare redan vet, mest känd som Darth Vaders röst i Star wars.

 

Han har utöver Vader också gjort sig känd som kung Mufasa i Lejonkungen samt hade en stor biroll i komedin En Prins i New York.


Star Trek och Star Wars i rubrikerna 20 december 2020

  • Den nya tecknade Star Trek-serien Lower Decks kommer äntligen till Sverige. Amazon Prime kommer att visa den första säsongen med start den 22 januari 2021. (+)
  • Hayden Christensen återkommer i Star Wars-världen. Han kommer att spela Darth Vader i en kommande serie om Obi Wan Kenobi. Christensen spelade Anakin Skywalker i prequel-trilogin i två av filmerna. Även Ewan McGregor återvänder som Obi Wan. (+)
  • Quentin Tarantinos planer på en Star Trek-film lever fortfarande. Det ska finnas ett färdigt manus och manusförfattaren Mark L Smith antyder att Kirk kommer att vara huvudfigur i en intervju med SFX Magazine. (+)

David "Darth Vader" Prowse är död

20-11-29 kl. 12:09 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF: Doctor Who, Övrigt: Star Wars

Mannen bakom Darth Vaders mask har avlidit. Den brittiske skådespelaren och kroppsbyggaren David Prowse har är död, skriver Skynews.com.

 

Prowse som går till historien som Darth Vader kunde dock ha spelat en annan roll i filmserien.

George Lucas erbjöd Prowse att välja mellan rollerna Darth Vader och Chewbacca inför inspelningen av Stjärnornas krig.

Lucas beskrev Chewbacca som "en stor teddybjörn" och Vader som "filmens stora skurk".

-Jag sa till honom: "Valet är enkelt, eller hur? Tack så mycket jag tar rollen som skurk.", har Prowse berättat.

 

David Prowse blev aldrig ett världsnamn, trots att hans rollfigur Darth Vader i de tre första Stjärnornas krigs-filmerna blev legendarisk. I stället förknippar många Vader med James Earl Jones röst som dubbades över Prowses efter att filmen hade spelats in. Orsaken var att Prowses röst lät för lantlig.

-Vi kallade honom för Darth Farmer, sa Carrie Fisher (Leia) 2016.

Nedan hörs ett klipp hur det lät när Prowse spelade in filmen.

 

 

Men bakom masken fanns alltså David Prowse. Han var själv mycket besviken över att inte hans röst hördes i den slutgiltiga filmen. Prowse hade nämligen trott att det var han och inte Jones som skulle dubba rollfiguren, skriver Aftonbladet i en artikel från 2013.

 

David Prowse har haft småroller i en rad kända produktioner, däribland Helgonet, The Benny Hill show, Doctor Who, Lilla huset på prärien, Månbas Alfa och inte minst i den svenska tv-såpan Vita lögner. Han har också besökt Sverige ett flertal gånger som populär gäst på Sci-Fi Mässan. David Prowse blev 85 år.


Max von Sydow har gått bort

20-03-09 kl. 20:24 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

Sveriges kanske mest kände manlige skådespelare Max von Sydow har avlidit, skriver Expressen.se. Han blev 90 år gammal.

 

Von Sydow är mest känd för roller i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet, Pelle Erövraren och som Jesus i Mannen från Nasaret samt Karl Oskar i Utvandrarna. I den digra listan av roller i filmer och tv-serier finns dock också en hel del science fiction och fantasy. Redan 1980 spelade von Sydow kejsare Ming i Flash Gordon. Sedan dess har vi sett honom i Minority Report, Star Wars och inte minst Game of thrones där han spelade Three Eyed Raven.

 

Andra roller har bland annat varit i Exorcisten II, i tv-spelet Skyrim och som den klassiske Bondskurken Blofeld i Never Say Never Again. 


Första trailern för julhelgens Star Wars-film

17-04-14 kl. 19:43 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

Idag släpptes den efterlängtade första trailern till filmen Star Wars: The Last Jedi. Precis som det är brukligt vid den första trailern, ser man inte så mycket av handlingen, mer än att det blir mycket jakt, att de sista delarna av motståndsrörelsen är starkt hotad och så det här med titeln: Den sista jedin... 

 

Vad tror ni att detta innebär - är det Luke Skywalker, som hittades precis i slutet av den förra filmen, som är den sista jedin, eller är det kanske Rey?

 

Carrie Fisher, som avled tidigare denna vinter, har bekräftats som medverkande i den nionde filmen, men inget i trailern tyder på att hon är med i denna åttonde film. Oavsett vilket, så lär filmen bli en riktig höjdare - eller vad tror ni, trekkers? 

 


Möjlighet att vinna spännande Star Wars-priser från Omaze

17-04-12 kl. 23:49 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

Omaze, som tidigare samarbetat med och sponsrat bland annat Star Trek-produktionen, ger nu Star Wars-fans möjligheten att vinna en av tre spännande upplevelser för vinnaren och en vän till denne. Vad sägs om en övernattning och rundtur på Skywalker ranch, ett besök vid inspelningen av den kommande Han Solo-filmen, eller biljett till premiären av Star Wars: The Last Jedi?

 

Tävlingen, eller lotteriet som man kan egentligen bör kalla den, är öppen även för svenskar (detta var inte alltid fallet vid Star Trek) och Omaze betalar även flygresan tur och retur för dig och din vän - om du vinner, alltså...

 

Chansen att vinna är kanske inte så stor, då folk lär köpa lotter i massor i alla de veckor som tävlingen pågår, men om du inte köper en biljett lär du ju inte heller vinna. Pengarna från lottförsäljningen går till Starlight Children's Foundation samt Unicef. Se mer i videon nedan om vad som gäller, eller gå direkt till Omaze om ni vill köpa lotter. Men tänk på att du maximalt får köpa 1 miljoner biljetter per person... Åh, tänk den som hade pengarna att lägga på så många lotter...

 


Rogue One på väg att floppa i Kina?

17-01-16 kl. 21:44 av Aike
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Star Wars

På senare år har Kina växt till den näst största marknaden för Hollywood. Men en film som inte faller kineserna i smaken är nya Star Wars Rogue One. Filmen föll tungt andra veckan och spelade bara in nio miljoner dollar, vilket var ett ras på 71 procent. Totalt står filmen på 40 miljoner dollar, skriver Movieweb.com.

 

Så kanske vi får en marknad där Star Trek faktiskt lyckas vinna över Star Wars. Beyond slutade på 65 miljoner dollar i höstas i Kina.

 

Rogue One är dock på väg mot en miljard dollar över hela världen mot knappt 344 miljoner dollar för Beyond.


Här går Beyond lika bra som Rogue One

17-01-12 kl. 16:52 av Aike
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Star Wars

Star Wars Rogue One har i överljushastighet susat om Star Trek Beyond när det gäller biointäkter på alla marknader världen runt. Förutom i Kina, skriver Thewrap.

 

Premiärhelgen för Rogue One stannade på 31 miljoner inspelade dollar. Samma siffra som Beyond hade i höstas.

Förklaringen till varför Rogue One inte går så bra i Kina som i övriga världen är att originaltrilogin inte hade biopremiär i mittens rike och därmed saknas intresset för Star Wars-världen bland landets biobesökare, skriver samma sida.


Star Wars-stjärnan Carrie Fisher är död

16-12-27 kl. 23:35 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

leia_star_wars_161227.jpg

Carrie Fisher har gått ur tiden. Skådespelerskan är känd bland sci-fi-fans världen över som prinsessan Leia Organa, som hon spelade i Star Wars-episoderna IV, V, VI och VII, samt i den ännu osläppta Episod VIII.

 

Carrie Fisher föddes i Beverly Hills i Kalifornien den 21 oktober år 1956. Hennes föräldrar, Debbie Reynolds och Eddie Fisher, var båda kända framträdare, och som barn upplevde Carrie ofta att hon hindrades från att vara med dem, dels på grund av deras karriärer och på grund av deras problem med substansmissbruk. Carrie Fisher har beskrivit hur hon "gömde sig i böcker".

 

År 1973, när Fisher var 16 år gammal, gjorde hennes mor Broadway-debut med den titulära huvudrollen i musikalen Irene. Även Fisher själv gjorde Broadway-debut som sångare och skådespelare i samma pjäs, där hon lämpligt nog spelade just en debutant, fast i bemärkelsen av en ung flicka från en överklassfamilj som anses mogen nog att introduceras till societeten. Detta blev början på en mycket framgångsrik skådespelarkarriär, men det kom även i vägen för den tonåriga Fishers studier, och hon avlade aldrig high school-examen (det vill säga den amerikanska motsvarigheten till svenska "studenten").

 

Redan samma år blev hon dock antagen till Central School for Speech and Drama, en prestigefylld dramaskola i London. Året därpå fick hon sin första filmroll som Lorna Karpf i den oscarsbelönta komedifilmen Shampoo, som hade premiär den 11 februari 1975.

 

År 1975 gick hon på sin livs viktigaste provspelning, nämligen för rollen som prinsessan Leia Organa i sci-fi-filmen Star Wars, där hon konkurrerade mot flera blivande filmstjärnor, bland annat Amy Irving, Karen Allen och Cindy Williams. Rollen hade ursprungligen gått till den redan väletablerade skådespelerskan Jodie Foster, som dock behövde tacka nej till rollen på grund av en schemaläggningskonflikt. Rollen gick då istället till Fisher, med kriteriet att hon gick ner 5 kg innan inspelningarna började, vilket hon gjorde.

 

Carrie Fishers provspelning för rollen som prinsessan Leia, tillsammans med Harrison Ford.

 

Med risk för att säga det uppenbara så blev filmen (numera känd som Star Wars: Episode IV - Ett nytt hopp) en enorm succé, och tillsammans med de kommande två episoderna blev detta det riktiga startskottet till strålande karriär i film och TV, med fler än 90 framträdanden i film och TV. Bland annat har hon synts som April i komedidramafilmen Hannah and Her Sisters, Marie Fisher i nyårsklassikern When Harry Met Sally... och Carol Peterson i komediskräckfilmen The 'Burbs. Hon nominerades även för en Primetime Emmy Award för bästa kvinnliga gästskådespelare för sin roll som Rosemary Howard i ett avsnitt av 30 Rock, och är känd bland Family Guy-tittare som rösten till Peter Griffins chef Angela.

 

I fjol återvände Fisher till rollen som Leia Organa i filmen Star Wars: Episod VII - The Force Awakens. I den filmen var Leia en general i motståndsrörelsen, som tillsammans med resten av staben planerade en attack mot Starkiller Base.

 

leia_the_force_awakens_161228.jpg

Carrie Fisher som general Leia Organa i Star Wars: Episod VII - The Force Awakens.

 

Under en stor del av sitt liv kämpade Fisher med mental ohälsa och substansmissbruk. Hon hade börjat använda marijuana redan vid 13 års ålder, och slutade använda det först som 20-åring, under hennes arbete med den första Star Wars-filmen, då hon upplevde att drogen började ta upp en större och större del av hennes liv och hindrade henne från att prestera under inspelningarna. Under många år präglades hennes liv av perioder av nykterhet avbrutna av återfall till substansmissbruk, som bland annat inkluderade alkohol, LSD, kokain och receptbelagda läkemedel.

 

Det var först vid 29 års ålder som Carrie Fisher diagnostiserades med bipolär sjukdom (även känd som manodepressiv sjukdom), vilket gav henne ett nytt perspektiv på hennes relation med alkohol och droger. I en intervju med Psychology Today beskriver hon sitt substansmissbruk som en form av självmedicinering för de maniska episoder som bipolär sjukdom kan ge upphov till: "Droger fick mig att känna mig normal. De tyglade mig."

 

Fisher har själv skildrat sitt missbruk i semisjälvbiografiska verk, bland annat romanen Postcards from the Edge, som utgavs år 1987. Hon omvandlade även boken till ett filmmanus, vilket ledde till en film med samma titel, som hade premiär år 1990 med Meryl Streep, Shirley MacLaine och Dennis Quaid i huvudrollerna. Filmen blev rosad av kritiker och ledde till en oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare till Meryl Streep, samt en oscarsnominering för bästa sång till Shel Silverstein, som skrev filmens avslutande sångnummer I'm Checkin' Out. Fisher själv nominerades för en BAFTA Award för bästa manus efter förlaga. När hon fick frågan om varför hon gav huvudrollen som Suzanne till Meryl Streep istället för att spela den själv så svarade hon helt enkelt: "Jag har redan spelat Suzanne."

 

 

År 2008 började Fisher turnera med sin självbiografiska enpersonsföreställning Wishful Drinking, som bland annat hade en lyckad uppsättning på Broadway. I föreställningen driver Fisher hänsynslöst med sig själv och med sin familj, med resonemanget att "om mitt liv inte vore skrattretande så skulle det bara vara sant, och det är fullkomligt oacceptabelt." År 2010 sände HBO en inspelning av föreställningen, vilket resulterade i Fishers andra Emmy-nominering.

 

I våras delade Harvard College-föreningen The Humanist Hub ut sitt tioende årliga pris för enastående livsverk inom kulturell humanism till Fisher. I motiveringen nämns dels hennes skådespelar, men även att "hennes uppriktiga aktivism och frispråkighet om beroende, mental sjukdom och agnosticism har främjat offentlig diskussion om dessa ämnen med kreativitet och empati".

 

I fredags drabbades Fisher av en hjärtinfarkt under en flygresa från London till Los Angeles. Hon avled i morse, blott 60 år gammal, på UCLA Medical Center i Los Angeles, där hon hade fått behandling sedan i fredags. Enligt People.com bekräftade Fishers dotter Billie Lourd moderns död i ett pressmeddelande via familjens talesman Simon Halls:

 

"Det är med en mycket djup sorg som Billie Lour bekräftar att hennes älskade mor Carrie Fisher gick bort kl. 8.55 i morse. Hon var älskad av många och kommer att saknas oerhört. Hela vår familj tackar för era tankar och böner."

 

Carrie Fisher sörjs även av sin mor, underhållaren Debbie Reynolds. I ett inlägg på Facebook skriver Reynolds:

 

"Tack till alla som har tagit till sig av min älskade och fantastiska dotters begåvningar. Jag är tacksam för era böner som nu ledsagar henne till nästa hållplats. Från Carries mor, med kärlek"

 

Förutom mor och dotter efterlämnar Carrie Fisher en bror, Todd Fisher, och två halvsystrar, Joely Fisher och Tricia Leigh Fisher.

 

 

 

Ja, och så hennes hund, Gary. Vi kan förstås inte veta exakt vad som pågår i hans huvud, men många har berörts av en bild som lades upp på Fishers hunds officiella Twitter-konto på julafton, där den franska bulldoggen syns väntandes på att matte ska komma hem.

 

 

Även många av Fishers medarbetare har uttryckt sin sorg över hennes bortgång. Här följer några av reaktionerna från Twitter:

 

 

 

 

JJ Abrams, som regisserade The Force Awakens, hyllade Fisher på sedvanligt vis, i en handskriven lapp delad via Bad Robots Twitter-konto:

 

fisher_jj_abrams_bad_robot_161228.jpg

 

Även William Shatner, som har haft en lång (men till synes mestadels vänskaplig) fejd med Fisher om vilken franchise som är bäst, uttryckte sina kondoleanser:

 

 

Det har även hållits en minnesstund för skådespelerskan i onlinespelet Star Wars: The Old Republic.

 

 

Star Wars-fans väntas få en sista chans att se Carrie Fisher i rollen som Leia Organa i Star Wars: Episod VIII, som ska ha planeras ha premiär i december nästa år. Filmen är just nu i postproduktionsstadiet, och enligt Deadline uppger källor nära produktionen att Leias roll i Episod VIII är större än den hon hade i Episod VII. Det var även planerat att Fisher skulle återvända i den rollen i Star Wars: Episod IX, men det är än så länge oklart hur hennes bortgång kommer att påverka hennes rollfigurs utveckling i de filmerna.

 

Uppdatering 29-12-2016

Just nu rapporterar flera källor, bland annat Variety och LA Times, att Carrie Fishers mor Debbie Reynolds har avlidit på sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles efter ett slaganfall (även kallat stroke), bara ett drygt dygn efter Fishers död. Detta bekräftas även till synes av källor nära familjen, såsom Reynolds' dotter och Fishers halvsyster Joely Fisher.

 

 

Det är oklart vem det är som ansvarar för Carrie Fishers hunds konto, @Gary_TheDog, men även där bekräftas nyheten.

 

 

 

Debbie Reynolds blev 84 år gammal.


Så tycker Lucas om Rogue One

16-12-06 kl. 12:06 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

George Lucas har nu sett Star Wars Rogue One, skriver Eastcoastmovieguys.com. Och han tyckte om den.

 

Filmens regissör Gareth Edwards ordnade en specialvisning för Star Wars-skaparen, och berättar följande:

 

-Jag kan säga att jag kan dö som en lycklig man nu. Han gillade verkligen filmen. Det betyder mycket. För att vara ärlig så var det den mest viktiga recensionen för mig. Ni andra är viktiga också, men han är nästan Gud. Hans åsikter betyder allt för mig.


Ny trailer för Rogue One

16-10-14 kl. 19:47 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

Som säkert inte undgått de flesta förutom undertecknad släpptes en ny trailer för Rogue One igår. Du ser den nedan:


Kenny Baker, mannen inuti R2-D2, är död

16-08-13 kl. 21:06 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

kenny_baker_force_awakens_160813.jpg

Den engelske skådespelaren var med i bland annat Willow, The Elephant Man och Amadeus, samt de sex första Star Wars-filmerna.

 

Kenny Baker föddes i Birmingham den 24 augusti 1934. Baker var mycket kortväxt, och fick i tidig ålder att detta skulle få leda till hälsoproblem som gjorde det osannolikt att han skulle överleva puberteten.

 

År 1951 fick Baker ett erbjudande om att gå med i en teatertrupp bestående enbart av kortväxta, vilket blev hans introduktion till nöjesbranschen. Under många år framträdde han som cirkusartist och deltog även som skridskoartist i flera isskådespelningar.

 

Under 60- och 70-talet fick Baker ett fåtal smärre roller i film och TV, men hans fokus låg framför allt på scenframträdanden, och under mitten av 70-talet hade han en framgångsrik musikalisk komediföreställning tillsammans med skådespelaren Jack Purvis. År 1976 fick Baker reda på att ett produktionsbolag letade efter en kortväxt skådespelare som kunde spela en robot i en science-fiction-film. Kenny Baker anmälde sig och tog sig till studion för en provspelning. Provspelningen blev dock mycket kort, för han fick rollen som R2-D2 direkt efter att han hade introducerat sig för George Lucas, med motivationen att den 112 cm långa skådespelaren var den kortaste de hade träffat. Även Bakers komedipartner Jack Purvis fick en roll i filmen, som hövding för jaworna i scenerna på Tatooine.

 

kenny_baker_r2-d2_160813.jpg

Kenny Baker äter lunch inuti R2-D2-dräkten under en inspelning.

 

Baker tackade ursprungligen nej till rollen tre gånger efter att han fick lära sig att hans ansikte inte skulle synas, vilket han var rädd skulle göra det till ett sämre karriärsval än att fortsätta med sin komediföreställning, som nyligen hade började synas i TV. Den lite udda rekryteringsprocessen till trots så skulle bägge parterna bli mycket glada över beslutet, för trots att R2-D2 inte kunde vare sig tala eller grimasera så gjorde den lilla roboten en stor succé med sitt pipande och blinkande, och Kenny Baker skulle återvända i rollen även i de kommande fem episoderna (samt den ökända julspecialen, men den pratar vi inte om).

 

Utöver R2-D2 så var det tänkt att Baker skulle spela den unga ewoken Wicket, som blir vän med prinsessan Leia Organa i Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Baker drabbades dock av matförgiftning under inspelningen, och fick därför en mindre roll som ewoken Paploo, som stjäler en speeder bike för att distrahera stormtrupperna på planeten Endor.

 

 

Bakers bakslag skulle få oväntat positiva efterverkningar, även för Baker själv. Rollen som Wicket gick nämligen istället till den 12-åriga Warwick Davis, vilket blev början på en lång och framgångsrik karriär inom Hollywood. År 1995 startade Davis en egen agentur, Willow Management, som specialiserar sig på kortväxta skådespelare och bland annat har representerat Baker själv.

 

 

Kenny Baker fortsatte att agera i filmer och TV i många år, och hans sista krediterade skådespelarroll är som en bartender i kortfilmen One Night at the Aristo från 2013. På senare år har han dessvärre drabbats en långvarig sjukdom, vilket gjorde att han inte kunde delta i Star Wars: Episode VII - The Force Awakens. Hans namn syns dock i eftertexterna, där han beskrivs som en R2-D2-konsult.

 

 

Under morgonen idag upptäcktes Kenny Baker död i sitt hem av sin brorson, som har tagit hand om honom medan han har varit sjuk. Han blev 81 år gammal.


Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter