Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Star Wars-stjärnan Carrie Fisher är död

leia_star_wars_161227.jpg

Carrie Fisher har gått ur tiden. Skådespelerskan är känd bland sci-fi-fans världen över som prinsessan Leia Organa, som hon spelade i Star Wars-episoderna IV, V, VI och VII, samt i den ännu osläppta Episod VIII.

 

Carrie Fisher föddes i Beverly Hills i Kalifornien den 21 oktober år 1956. Hennes föräldrar, Debbie Reynolds och Eddie Fisher, var båda kända framträdare, och som barn upplevde Carrie ofta att hon hindrades från att vara med dem, dels på grund av deras karriärer och på grund av deras problem med substansmissbruk. Carrie Fisher har beskrivit hur hon "gömde sig i böcker".

 

År 1973, när Fisher var 16 år gammal, gjorde hennes mor Broadway-debut med den titulära huvudrollen i musikalen Irene. Även Fisher själv gjorde Broadway-debut som sångare och skådespelare i samma pjäs, där hon lämpligt nog spelade just en debutant, fast i bemärkelsen av en ung flicka från en överklassfamilj som anses mogen nog att introduceras till societeten. Detta blev början på en mycket framgångsrik skådespelarkarriär, men det kom även i vägen för den tonåriga Fishers studier, och hon avlade aldrig high school-examen (det vill säga den amerikanska motsvarigheten till svenska "studenten").

 

Redan samma år blev hon dock antagen till Central School for Speech and Drama, en prestigefylld dramaskola i London. Året därpå fick hon sin första filmroll som Lorna Karpf i den oscarsbelönta komedifilmen Shampoo, som hade premiär den 11 februari 1975.

 

År 1975 gick hon på sin livs viktigaste provspelning, nämligen för rollen som prinsessan Leia Organa i sci-fi-filmen Star Wars, där hon konkurrerade mot flera blivande filmstjärnor, bland annat Amy Irving, Karen Allen och Cindy Williams. Rollen hade ursprungligen gått till den redan väletablerade skådespelerskan Jodie Foster, som dock behövde tacka nej till rollen på grund av en schemaläggningskonflikt. Rollen gick då istället till Fisher, med kriteriet att hon gick ner 5 kg innan inspelningarna började, vilket hon gjorde.

 

Carrie Fishers provspelning för rollen som prinsessan Leia, tillsammans med Harrison Ford.

 

Med risk för att säga det uppenbara så blev filmen (numera känd som Star Wars: Episode IV - Ett nytt hopp) en enorm succé, och tillsammans med de kommande två episoderna blev detta det riktiga startskottet till strålande karriär i film och TV, med fler än 90 framträdanden i film och TV. Bland annat har hon synts som April i komedidramafilmen Hannah and Her Sisters, Marie Fisher i nyårsklassikern When Harry Met Sally... och Carol Peterson i komediskräckfilmen The 'Burbs. Hon nominerades även för en Primetime Emmy Award för bästa kvinnliga gästskådespelare för sin roll som Rosemary Howard i ett avsnitt av 30 Rock, och är känd bland Family Guy-tittare som rösten till Peter Griffins chef Angela.

 

I fjol återvände Fisher till rollen som Leia Organa i filmen Star Wars: Episod VII - The Force Awakens. I den filmen var Leia en general i motståndsrörelsen, som tillsammans med resten av staben planerade en attack mot Starkiller Base.

 

leia_the_force_awakens_161228.jpg

Carrie Fisher som general Leia Organa i Star Wars: Episod VII - The Force Awakens.

 

Under en stor del av sitt liv kämpade Fisher med mental ohälsa och substansmissbruk. Hon hade börjat använda marijuana redan vid 13 års ålder, och slutade använda det först som 20-åring, under hennes arbete med den första Star Wars-filmen, då hon upplevde att drogen började ta upp en större och större del av hennes liv och hindrade henne från att prestera under inspelningarna. Under många år präglades hennes liv av perioder av nykterhet avbrutna av återfall till substansmissbruk, som bland annat inkluderade alkohol, LSD, kokain och receptbelagda läkemedel.

 

Det var först vid 29 års ålder som Carrie Fisher diagnostiserades med bipolär sjukdom (även känd som manodepressiv sjukdom), vilket gav henne ett nytt perspektiv på hennes relation med alkohol och droger. I en intervju med Psychology Today beskriver hon sitt substansmissbruk som en form av självmedicinering för de maniska episoder som bipolär sjukdom kan ge upphov till: "Droger fick mig att känna mig normal. De tyglade mig."

 

Fisher har själv skildrat sitt missbruk i semisjälvbiografiska verk, bland annat romanen Postcards from the Edge, som utgavs år 1987. Hon omvandlade även boken till ett filmmanus, vilket ledde till en film med samma titel, som hade premiär år 1990 med Meryl Streep, Shirley MacLaine och Dennis Quaid i huvudrollerna. Filmen blev rosad av kritiker och ledde till en oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare till Meryl Streep, samt en oscarsnominering för bästa sång till Shel Silverstein, som skrev filmens avslutande sångnummer I'm Checkin' Out. Fisher själv nominerades för en BAFTA Award för bästa manus efter förlaga. När hon fick frågan om varför hon gav huvudrollen som Suzanne till Meryl Streep istället för att spela den själv så svarade hon helt enkelt: "Jag har redan spelat Suzanne."

 

 

År 2008 började Fisher turnera med sin självbiografiska enpersonsföreställning Wishful Drinking, som bland annat hade en lyckad uppsättning på Broadway. I föreställningen driver Fisher hänsynslöst med sig själv och med sin familj, med resonemanget att "om mitt liv inte vore skrattretande så skulle det bara vara sant, och det är fullkomligt oacceptabelt." År 2010 sände HBO en inspelning av föreställningen, vilket resulterade i Fishers andra Emmy-nominering.

 

I våras delade Harvard College-föreningen The Humanist Hub ut sitt tioende årliga pris för enastående livsverk inom kulturell humanism till Fisher. I motiveringen nämns dels hennes skådespelar, men även att "hennes uppriktiga aktivism och frispråkighet om beroende, mental sjukdom och agnosticism har främjat offentlig diskussion om dessa ämnen med kreativitet och empati".

 

I fredags drabbades Fisher av en hjärtinfarkt under en flygresa från London till Los Angeles. Hon avled i morse, blott 60 år gammal, på UCLA Medical Center i Los Angeles, där hon hade fått behandling sedan i fredags. Enligt People.com bekräftade Fishers dotter Billie Lourd moderns död i ett pressmeddelande via familjens talesman Simon Halls:

 

"Det är med en mycket djup sorg som Billie Lour bekräftar att hennes älskade mor Carrie Fisher gick bort kl. 8.55 i morse. Hon var älskad av många och kommer att saknas oerhört. Hela vår familj tackar för era tankar och böner."

 

Carrie Fisher sörjs även av sin mor, underhållaren Debbie Reynolds. I ett inlägg på Facebook skriver Reynolds:

 

"Tack till alla som har tagit till sig av min älskade och fantastiska dotters begåvningar. Jag är tacksam för era böner som nu ledsagar henne till nästa hållplats. Från Carries mor, med kärlek"

 

Förutom mor och dotter efterlämnar Carrie Fisher en bror, Todd Fisher, och två halvsystrar, Joely Fisher och Tricia Leigh Fisher.

 

 

 

Ja, och så hennes hund, Gary. Vi kan förstås inte veta exakt vad som pågår i hans huvud, men många har berörts av en bild som lades upp på Fishers hunds officiella Twitter-konto på julafton, där den franska bulldoggen syns väntandes på att matte ska komma hem.

 

 

Även många av Fishers medarbetare har uttryckt sin sorg över hennes bortgång. Här följer några av reaktionerna från Twitter:

 

 

 

 

JJ Abrams, som regisserade The Force Awakens, hyllade Fisher på sedvanligt vis, i en handskriven lapp delad via Bad Robots Twitter-konto:

 

fisher_jj_abrams_bad_robot_161228.jpg

 

Även William Shatner, som har haft en lång (men till synes mestadels vänskaplig) fejd med Fisher om vilken franchise som är bäst, uttryckte sina kondoleanser:

 

 

Det har även hållits en minnesstund för skådespelerskan i onlinespelet Star Wars: The Old Republic.

 

 

Star Wars-fans väntas få en sista chans att se Carrie Fisher i rollen som Leia Organa i Star Wars: Episod VIII, som ska ha planeras ha premiär i december nästa år. Filmen är just nu i postproduktionsstadiet, och enligt Deadline uppger källor nära produktionen att Leias roll i Episod VIII är större än den hon hade i Episod VII. Det var även planerat att Fisher skulle återvända i den rollen i Star Wars: Episod IX, men det är än så länge oklart hur hennes bortgång kommer att påverka hennes rollfigurs utveckling i de filmerna.

 

Uppdatering 29-12-2016

Just nu rapporterar flera källor, bland annat Variety och LA Times, att Carrie Fishers mor Debbie Reynolds har avlidit på sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles efter ett slaganfall (även kallat stroke), bara ett drygt dygn efter Fishers död. Detta bekräftas även till synes av källor nära familjen, såsom Reynolds' dotter och Fishers halvsyster Joely Fisher.

 

 

Det är oklart vem det är som ansvarar för Carrie Fishers hunds konto, @Gary_TheDog, men även där bekräftas nyheten.

 

 

 

Debbie Reynolds blev 84 år gammal.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Oktober 2021:
November 2021:
December 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3
DVD Region 2:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter