Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Mobilspel baserat på Star Trek: Lower Decks kommer under 2022

22-03-01 kl. 11:05 av Pjotr'k
Kategori(er): LOW / LDS - Lower Decks, Quarks: Spel

Minns ni Badgey från Lower Decks, den lille hjälpsamme holodäckskaraktären som blev ond och ville ta över hela universum? Han kommer nu till både android och iOS som ett mobilspel!

 

Vi mötte Badgey första gången i avsnittet Terminal Provocations och han kom tillbaka fyra avsnitt senare i No Small Parts. I förra veckan annonserade företaget East Side Games att de under 2022 kommer lansera spelet Star Trek: Lower Decks - The Badgey Directive för båda android- och iOS-mobiler. Först kommer den till Oceanien (med Australisen i spetsen) och därefter till Nordamerika och Storbritannien. Först därefter överväger de övriga världen som marknad, så även om den lanseras under 2022, kommer vi troligen inte få se den här förrän framåt 2023. 

 

I spelet får du göra sällskap med besättningen i Lower Decks i deras kamp mot en artificiell intelligens (alltså Badgey) som vill ta över universum. 

 

Bilder från spelet:

tbd-screenshots_220301.jpg


Remake för det klassiska Star Wars-spelet Knights of the republic utannonserad

21-09-10 kl. 11:34 av Aike
Kategori(er): Quarks: Spel, Övrigt: Star Wars

Knights of the republic, som är ett av de mest ansedda datorspelen baserat på Star Wars, ska släpps på nytt i en uppdaterad och omgjord version, skriver PC Gamer.

 

Originalspelet släpptes till PC och Xbox 2003 och blev snabbt en succé bland spelkritiker och gamers. Spelet, som är ett rollspel där man kan spela antingen som en jedikrigare eller ond sith, har släppts för moderna PC-maskiner på nytt redan 2012, men då handlade det bara om det gamla spelet som anpassats till 10-talets operativsystem.

 

Det nya Knight of the republic kommer att släppas på PC, och åtminstone vid lanseringen att vara konsollexklusivt för Playstation 5. Bakom spelet står Lucasfilm och utvecklaren Aspyr. Enligt uppgift till PC Gamer kommer några som arbetade med det ursprungliga spelet även att arbeta med den nya versionen.

 

En trailer har släppts, vilket du ser nedan:

 


Fira Star Trek Day

21-09-08 kl. 19:19 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Quarks: Spel, TOS

I dag, den åttonde september, är det Star Trek Day. Samma datum 1966 sändes det första avsnittet, The Man Trap, av Star Trek på NBC i USA. Det finns flera sätt att fira dagen.

 

I natt vid 2.30 svensk tid kommer Startrek.com att ha en direktsänd panel som leds av Wil Wheaton och Mica Burton. Den beskrivs beskrivs så här:

Join hosts Wil Wheaton and Mica Burton for over two hours of free live-streamed panels and programming that will reunite iconic cast members and creative minds from 10 Star Trek television series, as they gather in person to celebrate 55 years of Star Trek.

 

Men om man inte orkar vara uppe hela natten så kanske ett datorspel passar bättre? Dagen till ära har Activision och Gog nylanserat sex Star Trek-spel från åren 1999-2002. Dessa är: Elite Force 1, Elite Force 2, Hidden Evil, Away Team, Star Fleet Command III och Bridge Commander. Alla kostar 101,70 kronor vardera och presenteras här.


Helgens diskussion: Favoritspel

21-04-30 kl. 17:54 av Pjotr'k
Kategori(er): Quarks: Spel

Star Trek är ju mest känt för sina otaliga tv-produktioner och filmer. Men det finns ju även i form av olika spel så som PC-, konsol- och brädspel (mer eller mindre framgångsrika). 

 

Vad är ert favoritspel eller upplevelse från dessa inkarnationer? Kolla här om ni vill minnas gamla favoriter.

 

Diskutera här eller på Star Trek Databas forum. Denna omröstning görs i samarbete mellan Star Trek Databas och Star Trek: Univers (Nordics).


Nu kan du spela Star Trek: Bridge Crew utan VR-glasögon

17-12-29 kl. 15:43 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

image_171229.png

I juni släpptes Star Trek: Bridge Crew till virtual reality-konsolerna Oculus Rift, HTC Vive och PlayStation VR. Nu har spelet släppts även för oss utan VR-glasögon, men frågan är om spelet kan hålla huvudet högt utan dem.

 

Star Trek: Bridge Crew är en kooperativ stjärnskeppssimulator där upp till fyra spelare kan samarbeta för att utforska det ultimata gränslandet. Spelet erbjuder en helomslutande virtuell miljö, röstkommunikation och även spårning av spelares hand- och huvudrörelser, vilket har gjort den sociala interaktionen till ett av spelets mest hyllade inslag och bidrog till ett allmänt positivt mottagande från recensenter.

 

VR-konsolmarknaden är dock fortfarande ganska begränsad, både vad gäller konsolernas tillgänglighet och utbudet av bra spel, vilket i sin tur leder till ett underskott av spelare, vilket i sin tur minskar incitamentet för att göra någonting åt problemet. Skapare har länge kämpat för att övervinna denna onda cykel av bristande tillgång och bristande efterfråga, men trots många framgångar återstår faktumet att många som vill prova på Star Trek: Bridge Crew inte har utrustningen att göra det.

 

För att råda bot på detta släppte Ubisoft nyligen en ny patch som gör det möjligt att spela spelet på en vanlig skärm, både till PC och till PlayStation 4. Patchen introducerar även stöd för Microsoft Mixed Reality, samt ett antal grafiska uppdateringar som är anpassade för VR-lösa spelare och VR-spelare med hög datorprestanda.

 

 

Jag har själv provat på PC-versionen (tillgänglig via Steam), och kan intyga att det fungerar. Jag har bara spelat ett par korta ronder än så länge, och fann upplevelsen rolig men något oimponerande. Att styra skeppet med mus och tangentbord känns lite slött och klumpigt, och röstkommandon verkar inte fungera för tillfället. Dessutom känner man av att spelet var till för att spelas med 3D-glasögon, och det kan vara lite svårt att få en ordentlig överblick på kommandobryggan på en vanlig skärm.

 

Jag bör dock påpeka att jag hittills bara har spelat i enspelarläget, vilket kanske inte är spelets starkaste kort. I enspelarläget övergår fördelningen av arbetssysslor från att vara ett inlevelserikt samspel till att skapa en massa merarbete, och kräver ofta bokstavligen att spelaren sitter på flera stolar. För att underlätta det här problemet finns ett antal kortkommandon som minskar behovet av detaljstyrning, men därmed försvinner också en del av tjusningen med spelet.

 

Med så många knappar och skärmar att hålla reda på hjälper det att använda bägge händerna, vilket tyvärr kan vara svårt utan en VR-konsol.

 

En del av dessa problem kan säkert lösas eller lindras med hjälp av framtida uppdateringar baserade på spelares upplevelser, men kontentan är kanske att om du planerar att spela på egen hand och utan en VR-konsol så går du miste om två av spelets stora lockelser.

Om du trots detta känner dig ivrig att se USS Aegis' kommandobrygga med egna ögon så kan jag tipsa om att spelet just nu är rabatterat både på Steam och på PlayStation Network. Dessa reor är dock ganska vanligt förekommande, så om plånboken svider efter julhandeln så behöver du inte fatta några förhastade beslut.

 

Om du vill vänta och se vad andra har att säga om upplevelsen så kan du kanske stilla begäret med hjälp av det äldre spelet Star Trek: Bridge Commander, som är utformat just för ensamma spelare med vanliga datorer. Spelet kommer från 2002, men har många spelarskapade modifikationer som förbättrar allt från grafiken till utbudet av skepp. Personligen kan jag rekommendera modifikationen Kobayashi Maru, som senast uppdaterades år 2011.

Dessvärre finns Bridge Commander inte tillgängligt via digitala spelbutiker, utan man får ge sig ut och leta efter ett begagnat exemplar.


Rea på klassiska Star Trek-spel

17-07-25 kl. 14:52 av Aike
Kategori(er): Quarks: Spel

Sajten Gog.com rear denna veckan fyra klassiska Star Trek-spel från 1990-talet.

 

Spelen är:

 

 

Varje titel kostar 20,60 kronor styck digitalt under denna veckan.


VR-spelet Star Trek: Bridge Crew har släppts

17-06-04 kl. 21:15 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

I tisdags släpptes virtual reality-spelet Star Trek: Bridge Crew, och än så länge har spelet fått ett mestadels positivt mottagande. Spelet har hyllats för sin övertygande Star Trek-upplevelse, men somliga kritiker menar att spelet inte har tillräckligt med innehåll för att tilltala icke-trekkies.

 

Virtual reality-marknaden har verkligen exploderat på senare år, och i sådan stor utsträckning att en teknologi som förr mest var begränsad till nöjesfält och miljonärslyor nu har börjat sippra in i vanliga medelinkomsttagares hem, även om priset fortfarande är avskräckande för många.

 

Även om teknologin har mognat mycket på senare år så kämpar dock många spelutvecklare med frågan om hur man ska utforma spel som lämpar sig till VR-upplevelsen, och hur man ska skapa upplevelser som är övertygande nog att spelare ska känna sig uppslukade av spelvärlden men utan att de snubblar eller drabbas av virtual reality-sjuka.

 

Jeri Ryan ser sig omkring på kommandobryggan ombord USS Aegis.

 

En spelgenre som har visat sig vara mycket lovande är fordonssimulatorer, där dissonansen mellan känsel och synintryck är lite mindre påtaglig än i andra spel, eftersom känslan av att sitta still och se världen röra sig omkring en känns lite mer bekant när man sitter i en bil eller ombord ett flygplan. Frågan är om samma känsla går att överföra på mindre jordnära sammanhang, och än så länge så ser det lovande ut, i alla fall om man tittar på det mottagande som Star Trek: Bridge Crew har fått.

 

I Star Trek: Bridge Crew får upp till fyra spelare chansen att kliva ombord ett stjärnskepp och bemanna en av arbetsplatserna på kommandobryggan. Där finns en ingenjörschef, som ansvarar för reparationer och energisystem, en styrman, som styr skeppet, en taktikchef, som har hand om skeppets vapen och försvarssystem, och så förstås befälhavaren, som samordnar arbetet och kommunicerar med Starfleet Command.

 

 

Star Trek: Bridge Crew är nu tillgängligt både till PC (utrustad med Oculus Rift eller HTC Vive) och PlayStation 4 (utrustad med PlayStation VR). Enligt recensionsaggregatorn Metacritic har PC-versionen fått i genomsnitt 76/100 poäng av recensenter, medan PS4-versionen ligger på 72/100.

 

En av de mer positiva recensionerna kommer från nöjessidan Gaming Trend, som ger spelet 85/100 poäng och skriver att det känns som en dröm som har gått i uppfyllelse för alla Star Trek-fans. Recensenten hyllar särskilt upplevelsen när man spelar tillsammans med tre andra spelare, och hur det är möjligt att kommunicera både verbalt och med kroppsrörelser och handgester, vilket gör det hela till en väldigt social upplevelse.

 

Även spelsidan Game Informer hyllar spelets sociala aspekter och fokus på samarbete, och beskriver spelet som ett steg i rätt riktning för virtual reality som spelmedium. Samtidigt menar recensenten att mycket av den upplevelsen är beroende av spelarnas egna entusiasm, snarare än själva spelet, vilket drar ner betyget till 7,25/10 poäng.

 

En av de mest negativa recensionerna kommer från IGN Spain (på spanska), som ger spelet 6/10 poäng och beskriver det som "en bra virtual reality-upplevelse, men bara ett ett rekommenderat köp om du är ett seriöst Star Trek-fan", och beskriver själva spelmekaniken som att "sitta och trycka på knappar i flera timmar".

 

Således verkar det som att Star Trek: Bridge Crew är en gedigen Star Trek-upplevelse för oss redan frälsta, men frågan är om det kan locka gemene spelare att kliva in i Star Trek-multiversumet.

Skaparna av HTC Vive verkar i alla fall ha stort förtroende för spelets säljkraft, för de har bestämt sig för att varje nysåld Vive-enhet kommer att inkludera ett gratis exemplar av Star Trek: Bridge Crew. (Vi råder dock potentiella köpare att dubbelkolla med sina återförsäljare om de deltar i det här erbjudandet innan de öppnar sina plånböcker, då både spatiella och temporella anomalier kan förekomma.)

 

 

Har du själv provat på Star Trek: Bridge Crew? Hör gärna av dig med dina åsikter på vårt forum!


Star Trek: Bridge Crew försenas

16-10-22 kl. 21:00 av Aike
Kategori(er): Quarks: Spel

Det nya virtual reality-spelet Star Trek: Bridge Crew släpps först den 29 mars 2017, rapporterar Engadget.com.

 

UBI Softs omtalade spel skulle ha släppts den 29 november i år. Orsaken till förseningen är att UBI Soft vill "erbjuda den bästa möjliga spelupplevelsen", vilket Engadget tolkar som att det nuvarande spelet är buggigt.


Oooooh myyyy! George Takei kliver in i en augmenterad verklighet

16-09-14 kl. 09:26 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel, Övrigt: Teknik och vetenskap

riker_the_game_160914.jpg

Redan år 1832 fick Charles Wheatstone idén till en bildvisare som man kunde montera vid sina och få illusionen av att man tittade på bilder i 3D. Huvudmonterade skärmar har utvecklats en hel del sedan dess, och om bara några månader kommer spelet Star Trek: Bridge Crew att släppas till tre konkurrerande virtuell verklighetskonsoler.

 

Det är dock inte bara i virtuella verkligheter som Star Trek dyker upp, utan även i augmenterad och augmenterad verklighet, som kombinerar information från den verkliga världen och kombinerar den med datorgenererade inslag, såsom de eponyma fickmonstren i Pokémon Go eller specialeffekterna i Action Movie FX.

 

En av de stora utvecklarna inom augmenterad verklighet är Microsoft, som ligger bakom smartglasögonen Microsoft HoloLens. Till skillnad från VR-konsoler (såsom HTC Vive, PlayStation VR och Oculus Rift) syftar den här tekniken på att augmentera vår verklighet med interagerbara hologram, som kan vara allt från datavisualiser till spelfigurer och virtuella konstverk.

 

Ett av Microsofts flaggskeppsprogram för HoloLens är appen Actiongram, som är ett program där man spelar in filmer som augmenteras med förinspelade hologram. Man kan till exempel ge sina hemmavideor lite extra krydda genom att slänga in en dinosaurie eller en enhörning i sitt vardagsrum, eller låta ens hund sniffa på ett flygande tefat. Men om man inte tycker att det låter spännande nog så finns nu ett ännu galnare alternativ: Låt George Takei dansa på dina bokhyllor.

 

 

George Takei-hologrammet är ett av flera temapaket som kommer att finnas tillgängliga för HoloLens, tillsammans med internetikonerna Grumpy Cat och Nyan Cat. Det är än så länge oklart om dessa temapaket kommer att ingå i produkten eller om man måste köpa till dem separat.

 

För mig kan det dock kvitta, för jag har ändå inte råd med en HoloLens, och det är nog många som är i samma sits som jag. Däremot kan alla som har en iPhone eller en iPad njuta av en lite enklare augmenterad verklighetsupplevelse i spelet Star Trek: Timelines. Nyligen upptäcktes det nämligen att det går att låsa upp spelet från TNG-avsnittet The Game inuti spelet. Instruktioner och en demonstrationsvideo finns att se på Kotaku.com.

 


Nytt Star Trek-baserat penn- och pappersrollspel släpps 2017

16-07-21 kl. 23:52 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

rpg_star_trek_adventures_160721.jpg

Det har gått mer än tio år sedan Decipher publicerade det sista supplementet till Star Trek Roleplaying Game, och sedan dess har det varit tyst på rollspelsfronten för Star Trek. Men till sommaren 2017 kommer det att ändra sig, tack vare Star Trek Adventures.

 

Jag har alltid älskat världar som man verkligen kan sylta in sig i. Tolkiens Arda och Richard Garriotts Britannia är två av mina favoriter, men det som jag har tillbringat mest tid är kanske Forgotten Realms. Det massiva multiversumet är en av de mest kända kampanjvärldarna i rollspelet Dungeons & Dragons, och i min bokhylla har jag böcker som berättar om monsters anatomi, underjordens geografi och drakars politiska intriger.

 

 

Det finns någonting väldigt speciellt med penn- och pappersrollspel. Dels det faktum att ens äventyr bara begränsas av ens egen fantasi, men även det faktum att det finns så mycket att lära sig om dem. På film och i böcker kan man skippa detaljerna och låta en universumets upplägg skifta beroende på handlingen, men i rollspel måste man förklara hur allt ligger till för att spelledaren ska kunna utforma sina äventyr och tyda spelarnas tärningsslag på ett konsekvent och spännande sätt.

 

draconomicon_160721.jpg

När jag var liten ville jag vara en drake. Och när jag läser det här vill jag det igen.

 

Så när jag väl föll för Star Trek och dess då 40 år långa historia så började jag genast leta efter ett rollspel som utspelade sig i Gene Roddenberrys makalösa universum. Problemet var att detta var år 2006, och därmed efter att Decipher slutade utveckla sitt Star Trek-rollspel, som fantasifullt nog hette just Star Trek Roleplaying Game.

 

Under det gångna årtiondet har jag samlat på mig rollspelsmaterial från Decipher, Last Unicorn och FASA, men aldrig har jag fått ta del av ett Star Trek-rollspel som fortfarande var aktuellt. Men idag kl. 17.01 (brittisk tid) ändrades det: Spelbolaget Modiphius Entertainment gick ut med att de släpper ett nytt rollspel, Star Trek Adventures, lagom till sommaren 2017.

 

Star Trek Adventures utspelar sig framför allt i det primära universumet, det vill säga det universum som samtliga TV-serier och de första tio filmerna utspelade sig i. Den första regelboken kommer att ha fokus på The Next Generation-eran, som även innefattar serierna Deep Space Nine och Voyager, men det kommer även gå att spela i originalseriens tidsålder och i Star Trek: Enterprise-eran. Fokus kommer att ligga på mänskliga karaktärer och andra arter inom Federationen, men det kommer även att tillkomma supplementböcker som utvecklar andra civilisationer, såsom klingonerna.

 

Spelmekaniken bygger på 2d20-systemet, som är en variation av det berömda d20-systemet från Dungeons & Dragons, uppkallat efter de ikoniska 20-sidiga tärningarna. I en intervju med rollspelssidan EN World säger speldesignern Chris Birch att den här varianten av 2d20-systemet anpassat för Star Treks filmiska men genomtänkta stil; det ska finnas precis lagom många regler för att det ska vara roligt att spela även utan att gå in i sin roll, men få nog att man kan lägga fokus på handlingen. Spelet kommer inte att kräva några miniatyrer för att spela (vilket är en stor lättnad för min lilla spargris), men det kommer att finnas stöd för de som vill använda sådana.

 

Vill du veta mer? Spana då in Modiphius' hemsida.


Intervju med Star Trek: Bridge Crews producent

16-07-08 kl. 11:12 av Aike
Kategori(er): Quarks: Spel

Star Trek: Bridge Crew var ett av de mest uppmärksammade spelen på mässan E3 tidigare i år. Mycket på grund av att det är det första virtual reality-spelet baserat på Star Trek. Gamereactor har i dag släppt en intervju med spelets producent Brian Tate som du ser nedan. Han berättar bland annat att spelet släpps redan i höst, och att du kommer spela som dig själv och inte som någon av de klassiska figurerna från filmerna eller serierna.

 


Se Star Trek-stjärnorna spela Star Trek: Bridge Crew

16-06-13 kl. 23:21 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

Ryktet var sant! När Digital Spy läckte uppgifter om ett kommande virtuell verklighetsspel lät det nästan för bra för att vara sant. Men sant var det, och idag fick vi vår första ordentliga glimt av spelet.

 

Star Trek: Bridge Crew är ett kommande spel till virtuell verklighetskonsoler (Oculus Rift, HTC Vive och PlayStation VR), som utvecklas av Red Storm Entertainment i samarbete med moderbolaget Ubisoft. Spelet utspelar sig i den alternativa verkligheten, där upp till fyra spelare tar varsin post ombord stjärnskeppet USS Aegis, vars uppdrag är att finna en ny hemplanet åt vulcanerna.

 

Enligt CNET utvecklades spelet ursprungligen internt av Red Storm Entertainment som ett experimentellt VR-projekt, utan någon avsikt att släppa det kommersiellt. Projektet visade sig dock lovande nog att de valde att visa upp det för CBS, som tog emot det med öppna armar.

 

Några andra som tog emot spelet med öppna armar var Star Trek-alumnerna LeVar Burton, Jeri Ryan och Karl Urban, som har fått chansen att provspela Bridge Crew. I ett klipp som visades på spelindustrimässan E3 idag fick vi se hur de samarbetade för att utrymma en katastrofhotad planet samtidigt som de försvarade sig mot ett klingonskt angrepp.

 

bridge_crew_e3_jeri_ryan_160613.jpg

Jeri Ryan ser sig omkring på den virtuella kommandobryggan.

 

Enligt LeVar Burton var detta en fantastisk upplevelse även för någon som har stått ombord stjärnskeppet Enterprise förr.

 

"Som skådespelare måste vi använda vår fantasi enormt mycket under inspelningarna. När man trycker på en knapp så händer egentligen ingenting fysiskt ... för det visste ni väl om? Men grejen är den, att i det här spelet behöver man inte låtsas; man befinner sig i en komplett renderad miljö. Man står verkligen på kommandobryggan ombord ett stjärnskepp ... med dina kompisar! Det är riktigt coolt."

 

Tidiga reaktioner har varierat från exuberanta till lite mer ljumma. CNET-skribenten Sean Hollister beskriver det som "nästan allt jag hade hoppats på", och efter att ha provat på att vara både pilot och taktikchef kunde han konstatera att båda posterna var enormt roliga.

 

"Taktikchefen kan inte avfyra fasrarna utan instruktioner från piloten. Piloten kan inte aktivera warpdriften utan att ingenjörschefen bereder warpspolarna först. Ingenjörschefen kan inte stråla upp strandsatta överlevare om inte taktikchefen sänker sköldarna först.

 

Endast kaptenen kan se vad alla håller på med, och föra vidare instruktioner från Stjärnflottan, för att kunna koordinera allt. När det fungerar väl så känns det verkligen lite som ett avsnitt av Star Trek. Och när det fungerar mindre väl så är det skrattkittlande. VARFÖR är sköldarna fortfarande nere!?"

 

bridge_crew_e3_ingenja_r_160613.jpg

Så här ser det ut för ingenjörschefen, här spelad av Karl Urban.

 

Hollister var något kritisk till spelets grafik, som han tyckte var okej men inte strålande, och var även lite orolig eftersom det uppdrag han fick spela var lite väl enkelt. Just enkelheten är någonting som Wired-skribenten Chris Kohler också reagerade på.

 

"Å ena sidan kan jag förstå tjusningen: Som en del av besättningen måste du kommunicera med dina kollegor för att se till att skeppets funktioner brukas på rätt sätt och utan att någon dör. Samtidigt så bestod min upplevelse till stor del av att vänta på att någon skulle säga åt mig vilken knapp jag skulle trycka på, och sedan tryckte jag på den knappen. Det är inte det mest spännande uppdraget man kan tänka sig, men det kanske är så att Ubisoft ville ge oss ett lite enklare uppdrag så att nybörjarna inte sprängs i luften med en gång här på E3."

 

Kohler sa att spelet hade stor potential, och att det skulle kunna vara riktigt engagerande om utmaningsnivån höjdes och alla i besättningen fick mer att göra. Det lilla han hade sett tyckte han dock kändes lite urvattnad, och han kallade spelet något nedsättande för en "knapptryckningssimulator".

 

bridge_crew_e3_levar_burton_160613.jpg

LeVar Burton är van vid att spela ingenjörschefen, men den här gången fick han pröva på att vara skeppets befälhavare.

 

Men enligt David Votypka, som är kreativt ansvarig på utvecklaren Red Storm, är knapptryckandet bara en liten del av spelet.

 

"Till en början kanske folk säger att det är trist att allt man gör är att trycka på knappar," säger han till ABC News. "Men det är det knapparna gör som gör det så spännande. Du sitter på ett federationsskepp och avfyrar torpeder, höjer sköldar och höjer beredskapen till röd. Det är en fantastisk känsla, särskilt när du spelar i virtuell verklighet med dina kompisar."

 

bridge_crew_e3_burton_tyler_160613.jpg

Aisha Tyler och LeVar Burton var två av många på E3 som bar regnbågsband för att uppmärksamma gårdagens fruktansvärda hatdåd i Orlando.

 

Själv är jag glad att vi fick veta om mycket av detta redan nu i helgen, så att jag kunde läsa på i förhand och se presentationen live, men Ubisoft var inte jätteglada att informationen hade läckt. Skådespelaren Aisha Tyler, som ledde Ubisofts E3-pressvisning för femte året i rad, uttryckte det så här:

 

"Just det, hörrni, Ubisoft presenterar den första VR-uppelvelsen i Star Trek-universumet, och ni hörde det här först ... såvida ni inte hörde det från reportern som läckte den här informationen på Reddit; du vet vart du kan dra."

 

Tyler fick sällskap på scen av LeVar Burton, som hade mycket gott att säga om upplevelsen. Deras utbyte finns att se här (tidsindex 1:54:45). Tyler och Burton verkade ömsesidigt "starstruck" av varandra, men Tyler var lite besviken över att hon inte hade fått vara med och spela. Som tröst föreslog Burton att hon skulle haka på någon gång och spela med honom, Brent Spiner, Jonathan Frakes och Michael Dorn. Det finns nog många som skulle vilja vara en fluga på väggen under den kampanjen, men vi får nog nöja oss med att vänta på mer information om Star Trek: Bridge Crew medan vi sparar ihop pengar till en VR-konsol.


BEKRÄFTAT: Virtual reality-spelet Star Trek: Bridge Crew under utveckling

16-06-11 kl. 18:35 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

bridge_crew_160611.jpg

Kommendören ger en order till skeppets navigatör. (via Digital Spy)

 

En andlig uppföljare till Star Trek: Bridge Commander, med inslag av Artemis? Läckta uppgifter tyder på att vi snart får besöka det yttersta gränslandet som aldrig förr.

 

Star Trek är en av världens mest kända mediafranchiser, och om du vill äga allt med loggan på så får du gräva ganska djupt i dina fickor (och troligtvis din grannes, med). På spelfronten har det dock varit ganska kärvt i många år, sett både till kvalitet och kvantitet. Star Trek Online lever och frodas fortfarande efter sex år, med en ny expansion precis kring hörnet. Men det är också ett av endast två Star Trek-spel till PC och konsoler som har släppts på 2010-talet, och det andra blev inte direkt kritikerrosat. Utöver dessa har det dock släppts flera mobilspel, från det svalt mottagna Star Trek Trexels till det nysläppta Star Trek Timelines, som har fått blandade recensioner.

 

Det har inte alltid varit så. Under 90-talet släpptes fler än 20 olika Star Trek-spel i olika genrer, från det populära strategispelet Starfleet Command till den interaktiva filmen Star Trek: Klingon (och en medföljande språkkurs). Det såg till en början ut som om 2000-talet skulle bli ännu bättre, för mellan år 2000 och 2004 släpptes hela 18 nya Star Trek-spel, men sedan sinade källan plötsligt, vilket sannolikt var kopplat till att både Star Trek: Nemesis och Star Trek: Enterprise hade fått ett uselt mottagande, och många var rädda för att det skulle bli franchisens slut.

 

Ett spel som dock hann släppas under den där fertila femårsperioden var Star Trek: Bridge Commander, som av många (undertecknad inkluderad) anses vara det bästa Star Trek-spelet någonsin. I den här unika rymdsimulatorn fick spelaren föra befäl över två olika stjärnskepp, som kunde styras antingen direkt eller genom att ge order till sina bryggofficerer.

 

"Your orders, captain?" (bild via GameSpot)

 

Utöver enspelarkampanjen fanns också ett populärt flerspelarläge, där spelaren kunde kliva ombord hela 16 olika skeppsklasser från Federationen, Klingonska Imperiet, Cardassiska Unionen, med flera. Spelet var även känt för alla fanproducerade modifikationer, som uppdaterade grafiken, gav spelaren mer avancerade befälmöjligheter och lade till nya skepp såsom Borgkuber och Prometheus-klassen.

 

Men det har gått hela 14 år sedan Bridge Commander släpptes, och inget Star Trek-spel sedan dess har gett oss samma möjlighet att sätta oss i kaptensstolen på samma sätt. Däremot går simulatorspelet Artemis steget längre genom att låta flera spelare styra ett skepp gemensamt, med en spelare för varje bryggofficer, och många har önskat sig ett Star Trek-spel i samma anda.

 

 

Nu kanske drömmen äntligen kan bli sann, om man kan lita på uppgifter från DigitalSpy (och det kan man vanligtvis). Uppgifter som det tydligen inte var meningen att de skulle dela, för de raderade artikeln strax efter att de publicerade den. Det var dock nog tid för fans att anteckna allt som fanns att anteckna, och artikeln finns fortfarande att läsa (med viss svårighet) som cachad sida.

 

Reddit har användaren Heaney555 skrivit ner artikeln på ett mer läsbart format. Där kan vi läsa att utvecklaren Red Storm Entertainment (kända för Far Cry 4, Tom Clancy's Rainbox Six och The Division) arbetar med att utveckla ett virtual reality-spel som kallas Star Trek: Bridge Crew. Spelare kommer att strålas in i den alternativa verkligheten och kliva ombord stjärnskeppet USS Aegis. Där kan upp till fyra spelare ta varsin post i skeppets bryggbesättning: Kommendör, navigatör, ingenjörschef och taktikchef.

 

uss_aegis_160611.jpg

Är det USS Aegis vi ser på den här bilden? (via Digital Spy)

 

För att styra spelet använder spelaren dels röstkommandon, men spelet kommer även att utnyttja handspårningsteknologi. Det är dock oklart om denna faktiskt kommer att användas för att styra spelet (genom att fysiskt trycka på knappar), eller om det bara fyller en social funktion. På tal om sociala funktioner så kommer spelet även att simulera spelarnas läpprörelser när de pratar, så att upplevelsen känns så autentisk som möjligt.

 

...och det gör den, om DigitalSpys uppgifter stämmer. Enligt artikeln har bland annat Karl Urban, LeVar Burton och Jeri Ryan provat på spelet, och samtliga har gett den ett högt betyg. Burton säger att han gärna skulle vilja samla några av skådespelarna från TNG för att spela, till exempel Brent Spiner, Michael Dorn och Jonathan Frakes. Han hade även följande att säga:

 

"Jag har provat virtuell verklighet i olika variationer och över loppet av flera generationer, och det här spelet är med råge det bästa jag har haft möjlighet att spela. Grafiken och designen är fantastiska, men det som jag älskar mest är att de har tagit vara på Star Treks värderingar; önskan att samarbeta är faktiskt inbyggd i spelet. Det tycker jag är väldigt häftigt, för Star Trek är en unik och positiv skildring vår framtid."

 

Jeri Ryan hade en liknande reaktion:

 

"Det är helt otroligt. Det man får göra och hur man interagerar och samarbetar med varandra; det är riktigt snyggt gjort. Det handlar inte bara om att skjuta och spränga saker. Det finns en miljon olika spel där man får skjuta människor. Det här handlar om mer än så, precis som i Star Trek, för du försöker även rädda människor och hjälpa dem att komma hem. Det är riktigt coolt."

 

Allt det här låter nästan lite för bra för att vara sant, så frågan är om man verkligen ska tro på de här uppgifterna. Det är nog bäst att inte höja sina förhoppningar till faktor 10 innan de här uppgifterna bekräftas av en självständig källa, men allting ser ut att stämma. DigitalSpy.com är en stor mediehemsida som har funnits sedan 1999, och Google visar att artikeln har legat uppe på hemsidan. Dessutom ligger flera av bilderna kvar på samma medieserver som används för sidans icke-raderade artiklar.

 

Vi väntar spänt på ny information, och kanske behöver vi inte vänta så länge. På tisdag inleds spelmässan E3, och Red Storm Entertainment kommer att vara där, tillsammans med moderbolaget Ubisoft. E3 är en av världens mest inflytelserika spelmässor, så det är inte omöjligt att avsikten ursprungligen var att Digital Spy skulle publicera den här artikeln i samband med ett avslöjande där.

 

Uppdatering 2016-06-11:

Ubisoft har bekräftat att Star Trek: Bridge Crew är under utveckling och kommer att släppas i höst till Oculus Rift, HTC Vive och PlayStation VR.

 

 

På den medföljande bilden ser vi LeVar Burton, Karl Urban och Jeri Ryan med varsitt Oculus Rift-headset på. I deras händer ser vi Oculus Touch-kontroller, som är utöver att ha varsin joystick och tre knappar även kan känna av rörelse. Den här videon demonstrerar hur de fungerar, och kanske ger oss en aning om hur kontrollerna i Star Trek: Bridge Crew kommer att se ut.

 

Enligt Associated Press kommer vi att få se en video med Star Trek-alumnerna i samband med att spelet avslöjas på spelmässan E3 på måndag.


Starfleet Command släpps på GOG.com

15-06-10 kl. 14:53 av loghaD
Kategori(er): Quarks: Spel

starfleet_command_150610.jpg

För en dryg månad sedan gjorde den populära spelsidan GOG.com tre klassiska Star Trek-spel tillgängliga i digital form. GOG står för "Good Old Games", och nu har de tre tidigare spelen fått sällskap av ytterligare en gammal goding: Realtidsstrategispelet Starfleet Command.

 

I Starfleet Command tar du som spelare på dig rollen som kapten för ett stjärnskepp tillhörande Federationen, det Klingonska Imperiet eller någon av de fyra andra interstellära stormakterna som finns representerade. För att lyckas med dina uppdrag måste du bemästra allt från att omdirigera sköldstyrka till att exekvera farliga högenergimanövrar, skjuta ner fienders torpeder och till och med använda skeppets dragstråle för att vända fiendens vapen emot dem själva.

 

Om det låter intressant så är det bara att pallra sig iväg till GOG.com, där spelet finns att köpa för €5.49 (ca. 54 SEK).


Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter