Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Kenny Baker, mannen inuti R2-D2, är död

kenny_baker_force_awakens_160813.jpg

Den engelske skådespelaren var med i bland annat Willow, The Elephant Man och Amadeus, samt de sex första Star Wars-filmerna.

 

Kenny Baker föddes i Birmingham den 24 augusti 1934. Baker var mycket kortväxt, och fick i tidig ålder att detta skulle få leda till hälsoproblem som gjorde det osannolikt att han skulle överleva puberteten.

 

År 1951 fick Baker ett erbjudande om att gå med i en teatertrupp bestående enbart av kortväxta, vilket blev hans introduktion till nöjesbranschen. Under många år framträdde han som cirkusartist och deltog även som skridskoartist i flera isskådespelningar.

 

Under 60- och 70-talet fick Baker ett fåtal smärre roller i film och TV, men hans fokus låg framför allt på scenframträdanden, och under mitten av 70-talet hade han en framgångsrik musikalisk komediföreställning tillsammans med skådespelaren Jack Purvis. År 1976 fick Baker reda på att ett produktionsbolag letade efter en kortväxt skådespelare som kunde spela en robot i en science-fiction-film. Kenny Baker anmälde sig och tog sig till studion för en provspelning. Provspelningen blev dock mycket kort, för han fick rollen som R2-D2 direkt efter att han hade introducerat sig för George Lucas, med motivationen att den 112 cm långa skådespelaren var den kortaste de hade träffat. Även Bakers komedipartner Jack Purvis fick en roll i filmen, som hövding för jaworna i scenerna på Tatooine.

 

kenny_baker_r2-d2_160813.jpg

Kenny Baker äter lunch inuti R2-D2-dräkten under en inspelning.

 

Baker tackade ursprungligen nej till rollen tre gånger efter att han fick lära sig att hans ansikte inte skulle synas, vilket han var rädd skulle göra det till ett sämre karriärsval än att fortsätta med sin komediföreställning, som nyligen hade började synas i TV. Den lite udda rekryteringsprocessen till trots så skulle bägge parterna bli mycket glada över beslutet, för trots att R2-D2 inte kunde vare sig tala eller grimasera så gjorde den lilla roboten en stor succé med sitt pipande och blinkande, och Kenny Baker skulle återvända i rollen även i de kommande fem episoderna (samt den ökända julspecialen, men den pratar vi inte om).

 

Utöver R2-D2 så var det tänkt att Baker skulle spela den unga ewoken Wicket, som blir vän med prinsessan Leia Organa i Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Baker drabbades dock av matförgiftning under inspelningen, och fick därför en mindre roll som ewoken Paploo, som stjäler en speeder bike för att distrahera stormtrupperna på planeten Endor.

 

 

Bakers bakslag skulle få oväntat positiva efterverkningar, även för Baker själv. Rollen som Wicket gick nämligen istället till den 12-åriga Warwick Davis, vilket blev början på en lång och framgångsrik karriär inom Hollywood. År 1995 startade Davis en egen agentur, Willow Management, som specialiserar sig på kortväxta skådespelare och bland annat har representerat Baker själv.

 

 

Kenny Baker fortsatte att agera i filmer och TV i många år, och hans sista krediterade skådespelarroll är som en bartender i kortfilmen One Night at the Aristo från 2013. På senare år har han dessvärre drabbats en långvarig sjukdom, vilket gjorde att han inte kunde delta i Star Wars: Episode VII - The Force Awakens. Hans namn syns dock i eftertexterna, där han beskrivs som en R2-D2-konsult.

 

 

Under morgonen idag upptäcktes Kenny Baker död i sitt hem av sin brorson, som har tagit hand om honom medan han har varit sjuk. Han blev 81 år gammal.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter