Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Svd: "Svensk science fiction på väg in från kylan"

Statusen för science fiction ökar, skriver Svenska dagbladet i samband med att Harry Martinssons rymdepos Aniara har haft teaterpremiär i Stockholm.

 

Litteraturvetaren John-Henri Holmberg menar att sf har haft låg status i Sverige på grund av den är "genomgående individualistisk, teknikpositiv och innehåller ett central element av expansion ut i rymden, sådant som strider mot den svenska nationella utopin om folkhemsbygget". Han fick själv till exempel inte i doktorera i ämnet, eftersom hans professor inte ansåg att genren var riktig litteratur. Men nu ser han en ändring, eftersom andra illa sedda genrer som skräck och kriminallitteratur har blivit rumsrena.

 

En annan som ser samma förändring är Peter Öberg, som är ansvarig för sf-bloggen Spektakulärt. Han nämner att det kom två påkostade svenska sf-filmer förra året: Metropia och Kenny begins.

-Genombrottet för skräckgenren kanske flödar över på andra kulturyttringar som setts som lite udda. Det börjar ljusna för science fiction, säger han till Svd.se.

 

Hela artikeln: "Svensk science fiction på väg in från kylan" finns här.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter