Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

GPS-system för Vintergatan

Rymdskepp kommer kanske en dag att navigera i kosmos med hjälp av en speciell typ av döda stjärnor som GPS-fyrar. Tyska forskare har utvecklat en teknik som gör det möjligt att få exakt position i rymden genom att fånga upp röntgenstrålar från pulsarer. Om ett rymdskepp har utrustning för att upptäcka pulsarerna kan skeppet jämföra ankomsttiderna med de som förutsägs vid en referensposition. Genom detta kan ett rymdskepp bestämma sin position med en noggrannhet på mindre än fem kilometer, var som helst i galaxen! Tekniken kan förstås också användas för rymdfarkoster inom solsystemet.

 

Den föreslagna tekniken påminner mycket om den som används i det populära GPS-systemet, där tidssignaler sänds till användaren från en konstellation av satelliter i omloppsbana.

 

"Om du reser till ett annat land, och vill använda GPS, måste du köpa speciella kartor för din enhet. Vi skämtar ibland med studenterna i Garching om att sälja kartor för olika galaxer att användas av rymdskepp som t.ex. Enterprise från Star Trek", säger professor Werner Becker vid Max Planck-institutet i Garching.

Senast i forumet

På TV

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 8:e februari -21
    Star Trek: Picard, säsong 1

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter