Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Fusionsmotor utvecklas för Marsskepp

En forskargrupp i Washington arbetar på en fusionsmotor (FDR-motor) som kan ta människor till Mars på 30 dagar.

 

I denna speciella fusionsmotor skjuts små metallringsegment in i ett kraftigt speciellt utformat magnetfält. Ringsegmenten kollapsar runt små droppar av deuterium (se det som en hand som knyts åt runt deuteriumet) och komprimerar deuteriumet så hårt att det leder till en fusionsreaktion under 25 miljondelar av en sekund. Magnetfältet får sedan den bildade deuteriumplasman att strömma ut med en hastighet på upp till 110 000 km/t.

 

Om ett rymdskepp kan göra detta tillräckligt ofta, säg en gång per minut, skulle det vara möjligt att skicka ett bemannat rymdskepp till Mars på bara 1-3 månader, säger gruppens ledare aeronautikforskaren John Slough vid University of Washington.

 

Gruppen har hettat upp deuteriumplasma till fusionstemperaturer. De har också testat magnetfältet. Planen är att sätta samma de två delarna senare i sommar.

 

En konkurrerande lösning till fusionsmotorn är den s.k. VASIMIR-motorn som drivs m.h.a. elektromagnetism. Utströmningshastigheten är här något större, runt 180 000 km/t.

 

[Klicka på bilden för förstoring]

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter