Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Star Trek kan få sätta sin prägel på Plutos yta (men inte dess månar)

När forskarlaget bakom New Horizons upptäckte två tidigare okända månar i omlopp kring Pluto bestämde de sig för att låta allmänheten tycka till om vad de skulle få heta. En som gjorde just det var William Shatner, som föreslog att de skulle döpas till "Vulcan" och "Romulus". Förslaget Romulus slogs ner, men Vulcan godkändes och blev ett av tolv röstningsalternativ i en opinionsundersökning. När opinionsundersökningen avslutades stod det klart att Vulcan hade tagit hem segern.

 

Det slutgiltiga beslutet låg dock hos den Internationella Astronomiska Unionen (IAU), och igår kom beslutet: Det blir ingen Vulcan i omlopp kring Pluto, utan istället valdes de näst och tredje mest populära alternativen: Kerberos och Styx.

IAU förklarar på sin hemsida att de inte kände att de kunde döpa någon av månarna till Vulcan eftersom det namnet redan används av astronomer för att beskriva en hypotetisk planet som man förr trodde kretsade ännu närmare solen än Merkurius gör. Dessutom används ordet "vulcanoid" (även "vulcanasteroid" eller bara "vulcan" på svenska) för att beskriva en teoretiserad grupp asteroider som skulle kunna finnas i ett dynamiskt stabilt område innanför Merkurius bana.

 

Shatners reaktion?

 

 

Okej, nu hittar jag på, men det var inte långt därifrån:

 

 

 

 

Dock finns det fortfarande hopp för Star Trek och Pluto: År 2015 kommer New Horizons-sonden att passera nära Pluto och ta de första närbilderna på dvärgplaneten, och då kan det hända att en del av de berg och kratrar man upptäcker får namn efter Star Trek-karaktärer.

 

"Vi kanske får kratrar som heter Sulu och Spock och Kirk och McCoy och så vidare," berättar Mark Showalter, som jobbar med New Horizons-projektet (och spelade en nyckelroll i upptäckten av månarna Kerberos och Vulcan Styx).

 

Vad tycker Shatner om den möjligheten?

 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

  • 29:e juli -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter