Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Klingonska på allvar

Är klingonska, dothraki och Tolkiens alviska språk riktiga språk? Den frågan tar lingvisten John McWorther itu med i en ny video för TED Ed.

 

 

...och nog tar klingonister sitt språk på allvar! Den senaste veckan var det exempelvis flera som klagade till IDW Publishing efter att man använt Bing Translator för att översätta klingonsk dialog i det senaste numret av Star Trek: Ongoing.

 

Bing Translator använder sig av en databas med översatta klingonska texter samt en statistisk modell för att generera översättningar. Den modellen fungerar rätt bra för språk såsom spanska och franska, där databasen innehåller ofantligt många texter, men när det gäller klingonska finns det betydligt färre att tillgå, och resultatet blir att översättningarna nästan aldrig blir rätt. Exempelvis lyckades de få repliken "What about our warships?" till «'umqu' ghot veSDuj nuq?», vilket egentligen betyder "Personen är jättekvalificerad. Vad är ett krigsskepp?"

 

Bing Translator's klingonska översättningsfunktion har även väckt intresse i amerikanska medier nyligen, men där av helt andra anledningar. IDES, den statliga arbetsförmedlingen i Illinois, har länge haft en insticksmodul på sin hemsida som tillåter besökare att översätta sidan till bland annat ryska och spanska. När klingonska lades till som ett möjligt tillval bestämde sig någon för att även det skulle finnas med på sidan. Det lite lustiga tillägget roade flera besökare och gav IDES en del exponering i medier, så man bestämde sig för att ha kvar funktionen.

 

Det är dock inte alla illionisbor som finner tillägget roande, enligt den lokala nyhetstjänsten WQAD. De har nyligen släppt ett videoinslag om en arbetslös man vid namn Cory, som menar att synen av klingonska i översättningsrutan bara förstärker hans bild av att arbetsförmedlingen inte tar honom på allvar. "De får det att verka som att bara för att man är arbetslös så kommer det här att få en att skratta. Det gör det inte."

 

Inslaget har fått en hel del spridning och har upprört många. Vad jag vet har inte IDES gjort något officiellt uttalande om det, men klingonska finns inte längre med som ett av språkalternativen på IDES' hemsida.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

  • 29:e juli -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter