Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Star Trek: Voyager fyller 20 år idag

Idag firar Star Trek: Voyager sitt 20-årsjubileum. Den 16 januari 1995 började serien att visas i USA och det var då självfallet med det explosiva dubbelavsnittet Caretaker. Serien hade fortsatt sina upp- och nedgångar, men fans över hela världen minns serien som en beskrivning av ett skepp med en mycket sammansvetsad besättning, där hinder överbryggades på så många sätt. 

 

Voyager var den serie som undertecknad chefredaktör fastnade för först av alla Star Trek-serier och det var även med den TV-serien som grund som Star Trek Databas första gången såg sitt ljus. Efter sju år och 168 avsnitt tog serien slut, men äventyren var ändå inte slut där - sammanlagt 49 böcker har getts ut och fortfarande planeras bokutgivningar. 

 

Voyager var den första Star Trek-serien som så tydligt framhävde ett kvinnligt ledarskap. Kvinnliga kommendörer hade förekommit tidigare, men aldrig som huvudkaraktär utan då enbart som bifigur. Stjärnflottans ideal testades till det yttersta, i och med att det handlade om ett skepp som bestod av två helt skilda kulturer (stjärnflottan och Maquis) i en del av rymden där de var ensamma att svara för Stjärnflottan. Flera gånger fick de ge vika i sina ideal för att fokusera på överlevnad, men hela tiden tog de sig tillbaka till tankar om att inkludera, förlåta och komma överens, istället för att exkludera, kriga och leva i osäkerhet. 

 

Den 23 maj 2001 kom så det absolut sista dubbelavsnittet av VoyagerEndgamebara månader före händelserna den 11 september 2001 - en tid av någorlunda oskuldsfullhet i USA. I en tid då man egentligen inte trodde att något kunde hota USA och då TV-serien slutligen också kännetecknades av att inget egentligt farligt kan hända våra hjältar. Mer än en gång under seriens gång användes den numera välkända "reset"-knappen där allt som skett under exempelvis ett dubbelavsnitt raderades.

 

Till skillnad från den nästkommande serien, Enterprise, som både fick kämpa i motvind när det gäller antalet tittare och som präglades av en tid efter den 11 september, hade Voyager en till största delen lyckosam resa och färdades till största delen i medvind. 

 

Det är med glädje vi ser tillbaka på 20 år med Star Trek: Voyager - detta oavsett om ni är lika stora Voyager-nördar som undertecknad chefredaktör, eller om ni hellre gillar någon av de andra serierna. 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juni 2021:
Juli 2021:
Augusti 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
 • 20:e juli -21
  Discovery, season 3 (region 1)
DVD Region 1:
 • 20:e juli -21
  Discovery, season 3 (Region 1)

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

 • 24:e juni -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 1:a juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 8:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 15:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 22:a juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 29:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter