Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Stjärnflottan

DauntlessRymdskepp av Dauntlessklassen är i strikt mening inte skepp som tillhör Federationen. Det enda kända skeppet av klassen, USS Dauntless, var en främmande farkost maskerad som en klassprototyp konstruerad av Stjärnflottan. USS Dauntless var försedd med en transwarpdriftteknik som baserar sig på något som skulle kunna översättas med subrymdsdrag (eng: slipstream). Det innebär att en subrymdstunnel projiceras framför skeppet. När skeppet väl har tagit sig in i tunneln pressas det fram av warpfält som rör sig med oerhörd hastighet¹. Tanken med tekniken är att man skall kunna tunnla skeppet genom warpbarriären och ta sig in i nästa warpdomän. (se transwarpdrift)

I mitten av år 2374 träffade besättningen på USS Voyager på en varelse vid namn Arturis (Hope and Fear), som lurade USS Voyager till platsen för USS Dauntless. Skeppet var en fälla gillrad av Arturis i avsikt att hämnas assimileringen från borgerna av den art Arturis tillhörde. USS Dauntless var programmerad att ta sig in i centralt borgterritorium. Men Kathryn Janeway lyckades undvika fällan och Arturis själv blev strandsatt på sin egen farkost.

Voyager använde senare en slipstream-teknik baserad på den man fann ombord på USS Dauntless för att ta sig nästan 10000 ljusår närmare Jorden, innan motorn kollapsade. (Timeless)

I en alternativ tidslinje, förefaller det som om Federationen lyckades bemästra problemen med tekniken, och använt skepp med transwarpdrift vid det avgörande slaget nära Procyon V (under 2500-talet). (USS Enterprise NCC-1701-J)

¹= Jämför med när du pressar en blöt tvål i handen, den skjuter iväg som ett skott (Betydligt snabbare än "den fart" du pressar med).
Text markerad med denna färg är ej kanon
Specifikation

Typ: Avancerad utforskare (Arturis prototyp)

Längd: 180 m (?)
Bredd: 40 m (?)
Höjd: 23 m (?)
Antal däck: 7
Besättning: Minst 150
Bestyckning: Troligen i nivå med ett skepp av Intrepidklassen
Försvar: Sköldar, dubbelt tritaniumskrov
Warphastigheter: Vid gång 9.999, max marschfart 9.9999. Maxfart okänd

Kända skepp

  • USS Dauntless NX-01-A
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter