Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek Databas - en historisk tillbakablick

Star Trek Databas är idag ett gigantiskt bibliotek med information om allt möjligt. Vi som jobbar och har jobbat med den är självklart oerhört glada över att allt har gått så bra. Även om vi inte är en förening som sådan så har många annars jämfört databasens forum som en Internetbaserad förening och det är väl ingen helt felaktig bild. Men hur startade allt egentligen? Här följer en liten kort historik och som alla sådana har det varit nödvändigt att utelämna en mängd saker. Det kan ändå vara intressant att se de stora stråken. Artikeln publicerades ursprungligen i TSS tidning Cronowatch nr 3/2007 och text har tillagts och justerats sedan dess.

 

1999-2002

 

1999, den 20 oktober, startar Joakim Karlsson en Star Trek: Voyager Databas. Den är alltså enbart inriktad på Voyager som var aktuell på SVT, men det som finns på sidan är de första tre säsongerna, något som snart nog byggdes ut. Den 23 april 2000 körde Star Trek-forat igång som en underavdelning till Voyagersidan. Någon månad tidigare hade Jocke bett om personer som var intresserad av ett sådant forum, undertecknad och Mikael var de två första, och det verkade räcka för Jocke. 14 månader senare hade 1 000 inlägg skrivits och ett ytterligare halvår senare hade diskussionerna lett till närmare 5 000 inlägg, så nu tog det fart. Sidan blev även science fictionvinnare i tävlingen Bästa TV-seriesajterna 2001 och i maj 2002 öppnades sedan systerwebbplatsen stenterprise, för att möta behovet från många av forumdeltagarna. Designen såg helt annorlunda ut jämfört med stvoyager, detta för att skilja dem åt och för att visa på skillnaderna mellan Voyager-eran och Enterprise-eran. Till en början fanns där möjlighet att kommentera nyhetsinlägg och avsnitten, men det blev inte särskilt mycket aktivitet i denna möjlighet. Vi befinner oss nu i mitten av 2002 och här uppmärksammar vi särskilt att det som var 1 000 inlägg ett år tidigare nu hade växt till 11 000 nu. Ett forum kan innehålla mycket skräp och det är väl oundvikligt i ett så stort flöde, men om jag får gissa befann sig forat vid den här tiden inte innehålla så mycket av denna vara.

 

2003-2007

 

1 juli 2003 slogs slutligen Voyager- och Enterprisesidorna ihop till en enda. Forat hade ju varit gemensamt hela tiden, men nu gjordes en gemensam design och det som tidigare förvirrade med två olika sidor blev nu alltså en bättre och mer avancerad sida. Det dröjde däremot ändå till 4 juni 2004 innan någon ytterligare serie lades till. Det blev Deep Space Nine. Vid det här laget består redaktionen av flera personer och undertecknad är en av dessa. Engagemanget som jag själv lade på databasen vid den här tiden var omkring 15 timmar i veckan, medan Jocke arbetade omkring 20 timmar. De övriga i redaktionen lade ner ytterligare en mängd tid, så det är väl inte undra på om det fanns möjlighet att uppgradera. Efter DS9 blev det TNG och under 2006 TOS och TAS. Successivt har vi dessutom försökt lägga oss vinn om att litteratur, olika arter, skepp, etc, kunnat finnas med på olika sätt. Det hittills mest aktiva året blev 2007, för här kom filmer och senare även fanfilmer med i databasen. Dessutom blev astrometri- och litteraturavdelningen kraftigt utbyggd och en helt ny aktivitetsavdelning byggdes upp där de flesta träffar som svenska Star Trek-föreningar har haft finns listade.

 

22 maj 2007 uppdaterade vi även Star Trek Databas med en helt ny design, som vi förhoppningsvis kommer behålla några år framöver.

 

I slutet av 2007 innehåller forat närmare 60 000 inlägg och antalet medlemmar är nästan 700 med de aktiva medlemmarna runt 100. Några exempel hur databasen ser ut vid det här laget: 1 000 nyheter, 145 karaktärer, 720 avsnitt, 40 arter, 50 planeter, 70 teman, 1 300 bilder i multimediaavdelningen samt 600 litteraturposter. Visst, den här artikeln är lite skryt, men vi i redaktionen har haft ett stort engagemang och med stort engagemang följer oftast ett digert resultat. Det finns dock mängder hål att fylla i och många av artiklarna är extremt kortfattade. Därför hade vi i augusti och september en första tävling där målet var att förbättra databasen - oj, vad mycket som upptäcktes!

 

2008

 

Viktigare delar som startats på databasen under 2008 har varit speldatabasen och en del där allt det viktiga inom varje serie samlas. Vi har även lagt in länkar under Övrig film till fanproducerade Star Trek-filmer och -serier. Den delen av Star Trek databas har utökats väsentligt under året. Mängder av nya teman har tillkommit. Avdelningarna för teknik, utrustning och skepp har kompletterats och känns nu mer fullständiga.

 

2009

 

Star Trek Databas firade sitt 10-årsjubileum! I samband med detta (exakt på dagen) öppnade vi en stor avdelning som vi kallar Personer. I Personer så kan man läsa om alla de personer som har varit inblandade i Star Trek på något sätt och få reda på vad de har bidragit med. I vissa fall kan man även få kortare eller mer uttömmande information om själva personen. Många på databasen har slitit hårt för att göra avdelningen någorlunda komplett redan från start. Under 2009 tillkom även avdelningen Ordförklaringar som i slutet av 2009 var uppe i runt 200 ord, dessutom har Ordlistan förbättrats betydligt.

 

2010

 

Flera av sidans avdelningar uppdateras för bli mer användarvänliga och visa sidans information på ett bättre sätt.

 

Redaktionen fortsätter med att lägga in ny information om Star Trek och fastän det inte händer så mycket nytt inom Star Trek, så skrivs det flera nyheter i veckan.

 

2011

 

Arbetet med att uppdatera sidans olika avdelningar fortsätter. Möjligheten att recensera avsnitt och filmer läggs in i mitten på året.

Litteatur- och Spel-avdelningarna får många nya tillägg

 

2012

 

Den 23:e oktober får sidan en helt ny design. Den gamla designen som har varit med oss fem år byts ut mot en modernare design.

 

 

 

 

Arbete framåt

 

Just nu fyller vi upp med information om bl.a. skepp, spel, teman, fanfilmer och författare. Vill ni hjälpa till med att bygga vidare på Nordens största Star Trek-databas, så hör av er. Ni kanske dessutom vill bli redaktörer? Vi är glada över alla glada tillrop, med eller utan material!

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter