Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award

wct.png

2021

Pristagare: West Coast Trekkers

 

Motivering:  För 25 års arbete med att visa Star Trek på bioduk i Göteborg och Mölndal. West Coast Trekkers är Sveriges första Star Trek-förening, och har under många år varit den förening som har haft flest medlemmar och besökare på sina visningar i Sverige. Föreningen har även ordnat biovisningar som har inneburit svensk biopremiär för åtminstone fem av Star Trek-filmerna. West Coast Trekkers lade i november 1996 grunden med sin första Star Treff-visning på Chalmers till hur svensk föreningsverksamhet har kommit att utvecklas runt om i landet. Visningen blev startskottet till vår unika och långvariga Star Trek-föreningstradition här i Norden, där trekkers samlas några gånger per år för att se på Star Trek på en bioduk. Sedan dess har föreningar i Sydsverige, Stockholm och Östergötland följt i West Coast Trekkers fotspår.

 

Information om priset

Star Trek Databas ger ut priset Suecica Astrum Erratus Praemium, ett pris som delas ut till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.

 

Grundläggande kritierier

Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.

¹= Ej uppdiktade

 

Frågor och svar

1. Vad innebär priset? Priset utdelas till förtjänstfulla individer eller organisationer och uppmärksammandet av dessa är något ärofullt. Hur ofta visar vi den tacksamhet som dessa personer förtjänar eller förtjänat, egentligen?

2. Följer det med några pengar? Star Trek Databas är en ideell grupp av personer som arbetar med Star Trek. Några pengar finns för närvarande inte, men om företag eller andra vill sponsra, så kan vi diskutera frågan... :)

3. Vad betyder egentligen "Suecica Astrum Erratus Praemium"? Svenska Star Trek Databas-priset.

 

 

Tidigare år

stdb-award-2016.png

2016

Pristagare: Yens Wahlgren

 

Motivering: Yens Wahlgren har i mer än tjugo års tid strävat för att sprida kunskap om klingonernas språk, tlhIngan Hol, såväl som användningen av konstruerade språk inom berättandekonsten i stort. Redan under mitten av 90-talet startade han en klingonsk studiecirkel vid Folkuniversitetet i Lund, som snart skulle få uppmärksamhet landet runt.

 

Yens har även genom gediget arbete fört in klingonska i den svenska akademiska världen, då han skrev sin C-uppsats inom sociologi på temat klingonska som språkligt kapital. I avhandlingen ligger fokus inte framförallt på språket i sig, utan på språkets talare, och varför någon skulle vilja lära sig ett språk som till synes saknar användningsområden. I ett avsnitt av SVT:s Kobra summerade han sina insikter så här: "Det är människor med fina själar som talar klingonska."

 

Intresset för konstruerade eller fiktiva språk lingrade kvar, och under åren sedan examen har Yens tagit varje tillfälle som presenterat sig att tala och skriva om allt från klingonska och dothraki till esperanto och återkonstruerad fornnordiska. Under 2015 kulminerade hans arbete i en bok med titeln "Liftarens parlör till galaxen - En berättelse om 101 språk som egentligen inte finns". Boken blev en bästsäljare som var omtalad såväl i skrift som i radio och TV, och av såväl science-fiction-fans som utbildare och lingvister. Plötsligt fanns en bok om påhittade språk på listan över årets julklappar, och som till och med utsågs till en av språkåret 2015:s fem största händelser.

 

Yens fortsätter att skapa intresse för påhittade språk i intervjuer, krönikor och föreläsningar, samt genom att agera som en länk mellan klingonister och den akademiska världen. På så sätt har han gjort ett avtryck som både Star Trek-fans och språkälskare i hela Sverige kan vara stolta över, och en sådan insats finns det bara ett ord för: Qapla'!

2015

Pristagare: Ulf Norlinger

Motivering: "Ulf Norlinger (Fleetadmiral) formulerade 2009 kriterierna för Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award på följande vis: "Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark)."  Få personers gärning uppfyller dessa rader, både bokstavligen såväl andligen, lika väl som Ulf Norlingers arbete för Star Trek-Sverige. Mellan 2007 och fram till sin bortgång sommaren 2014 arbetade Ulf oförtröttligt och med stor energi för att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan även för science-fiction, rymdfart, astronomi och annan vetenskap relaterad till Star Treks framtidsvision.

 

Ulf Norlingers bidrag till Star Trek Databas har varit stort, både som nyhets- respektive databasredaktör. Han skrev totalt 784 nyheter och gjorde 5558 bidrag till sidan, vilket renderade honom sju guldmedaljer (en för varje år) som redaktör. Ulfs skickliga penna rönte också stor uppskattning bland våra läsare. Som vetenskapsredaktör nådde hans alster om rymdutforskning och annan vetenskap bortom den trogna skaran av trekkers som vanligtvis läser sidan. Det visas bland annat av att fyra av de mest visade nyheterna genom tiderna är signerade Ulf.

 

Som databasredaktör byggde han i princip ensam upp spelavdelningen samt de vetenskapliga teman, såsom astronomiavdelningen samt många av de avdelningar som rör vetenskapen och tekniken i Star Treks värld.

Ulf var även drivande i upprättande av detta pris samt av Databasens årskrönika. Han var också den som la ner mest arbete på sidans ordlista med Star Trek-termer och ordförklaringar.

 

Utanför Star Trek Databas representerade Ulf Norlinger trekkers med ära i en GP-artikel i samband med Star Trek-filmens premiär våren 2009. Dessutom finns hans översättningar av Star Trek-romaners baksidetexter att läsa på Science Fiction Bokhandelns hemsida. Således tilldelar en enig redaktion, med stor saknad,  Ulf Norlinger Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award 2015."

 

Ulf Norlinger var den ende kandidaten i årets Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award. Norlinger avled i augusti 2014.

 

 

2014

Pristagare: Christer Fuglesang

 

Motivering: Christer Fuglesang tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium 2014 för att ha färdats dit ingen svensk eller skandinav färdats förut. 2006 blev han förste svensk i rymden. Bedriften upprepades 2009. Totalt har Fuglesang nästan vistats 27 dygn i rymden, och innehar tidsrekordet för rymdpromenader för ESA-astronauter med knappt 32 timmar.

Fuglesang har väckt hela svenska folkets intresse för rymdfart och mänsklig utforskning av rymden.

Hans rymdfärder visar också prov på den bemannade rymdfartens enande kraft för mänskligheten, då han rest med internationella besättningar samt utbildats och arbetat vid ESA, i Stjärnstaden i Ryssland samt hos Nasa i USA.

Fuglesang har även som forskare i partikelfysik deltagit vid försök vid Cern under 1980-talet.

Mer jordnära har Fuglesang uttalat sig positivt om Star Trek i media samt spelar sig själv (som hologram - se bilden här intill) i den kommande skandinaviska Star Trek- och Star wars-fanfilmen Gatekeeper.

 

Vår redaktör Felix Malmenbeck (loghaD) intervjuade Christer i fredags och intervjun hittar ni i sin helhet på Star Trek Databas Youtube-kanal

 

 

2013

Pristagare: Science fiction-bokhandeln

 

Motivering: Science fiction-bokhandeln har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att de med stor innovation lyckats föra fram science fiction på en bokhandelsmarknad som idag är hårt konkurrensutsatt av Internetbokhandlare. Med en aktiv närvaro på sociala medier har de det senaste året även lyckats med konsten att nå en större grupp än tidigare. Science fiction-bokhandeln, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, har tidigare varit nominerad flera gånger till priset.

 

Övriga toppnominerade:

  • Föreningen West coast trekkers kom på andra plats i år, tätt följd av föreningen Trekkers i södra Sverige.  

 

 

2012

 

Pristagare: Thomas Dahl

 

Motivering: Thomas Dahl har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige för science fiction och för fanfilmen som ett koncept att kanalisera den kunskap och det engagemang som finns hos trekkers och warsies som oss själva. Thomas Dahl har tidigare varit nominerad flera gånger och är även den grafiska formgivaren av prisplaketten. 

 

 

 

 

Övriga toppnominerade:

 

  • För fjärde året i rad ligger SF-Bokhandeln i topp, men denna gång var det en av deras engagerade medarbetare, Nene Ormes på Science fiction-bokhandeln i Malmö, som kom på andra plats. Jan Kivisaar, ordförande i TSS, kom på tredje plats, tätt följd av SF-bokhandeln i stort. 

 

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): SVT för TV-serien Äkta människorJesper Isberg och Swecon.

 

 

2011

 

Pristagare: Peter Söderlund

 

Motivering: Peter Söderlund har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan för science-fiction i stort. Peter Söderlund var även en av de toppnominerade 2010.

 

 

 

 

 

 

Övriga toppnominerade:

 

  • För tredje året i rad ligger SF-Bokhandeln i topp. Högt ligger även Stockholm trekkers (som Peter Söderlund alltså är ordförande för) och West Coast trekkers som firar 15-årsjubileum i år.
  • Tonsättaren Christian Wolf komponerade ett underbart stycke och en video med Star Trek som tema. Videon rönte stor uppmärksamhet på den välbesökta webbplatsen TrekMovie.com.

 

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): Thomas Dahl, Sydsvenskan, Kent Lidström (Ghost) och Trekkers i Södra Sverige. 

  

 

2010

 

Pristagare: Star Wreck

Motivering: Deras engagemang och idoga arbete har varit en inspiration för hela Nordeuropa inom fanproduktion och de satte även Finland och Skandinavien på Science fiction-kartan, en gång för alla. Med stor humor har de varit ett stort föredöme för många.

 

 

 

 

 

Övriga toppnominerade:

 

  • Även i år ser vi i toppstriden SF-Bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö (med både Internethandel och tre butiker på strategiskt bra placerade platser runtom i landet har denna bokhandel lätt blivit ett vandringsmål för trekkers för att hitta ny kunskap. Många är de som vittnat om att intresset för att läsa just Star Trek-böcker har startat just i dessa butiker vid samtal med den engagerade personalen - en och annan trekker har även startat sitt "nya liv" där.)
  • Peter Söderlund i Stockholm Trekkers - Han är troligtvis den i Stockholm Trekkers som har gjort mest bland de föreningsaktiva vad vi kan tänka oss. Dessutom har han förekommit otroligt mycket i media, och marknadsför där gärna Star Trek i Sverige.

 

 

2009

 

Pristagare: Henrik Bennetter

Motivering: För hans färgrika och spännande sätt att förgylla programpresenterandet på Sveriges Television och att framhäva science fiction generellt och Star Trek i synnerhet.

 

 

 

 

 

 

Övriga toppnominerade:

 

  • Sissela Uisk och Emma Roos - för deras idoga arbete med den svenska trekkerslistan som under lång tid var den enda samhörigheten mellan trekkers från hela Sverige. Många är av den bestämda åsikten att de svenska Star Trek-föreningarna aldrig skulle ha startats om inte denna e-postlista funnits
  • SF-Bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö - med både Internethandel och tre butiker på strategiskt bra placerade platser runtom i landet har denna bokhandel lätt blivit ett vandringsmål för trekkers för att hitta ny kunskap. Många är de som vittnat om att intresset för att läsa just Star Trek-böcker har startat just i dessa butiker vid samtal med den engagerade personalen - en och annan trekker har även startat sitt "nya liv" där.

 

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): Stefan Björnshög, Peter Söderlund, Hans Sidén, Kristoffer Ström, Thomas Dahl, Henrik Lundgren, Star Wreck, Anita Thåström, Maths Claesson, Glenn Petersen, Kent Backman samt Jocke & Pjotr'k på Star Trek Databas (de sistnämnda har självklart exkluderats i omröstningen).

 

 

 

Nomineringar inför kommande år

 

Som vi har skrivit kan samtliga forummedlemmar på Star Trek Databas lämna in nomineringar. Forummedlemmar kan alla bli, men det som vi begär är att nomineringen skall innehålla detaljer om den eller de nominerade och att det tydligt skall framgå vad det är som gör att priset borde föräras till personen/gruppen/organisationen. Nomineringarna skall ske via e-post eller PM till någon i redaktionen senast den 5 mars det år som priset skall utdelas, och om ni skickar via e-post bör det framgå vad ert namn på forat är. Observera att priset inte begränsar sig till aktuella bragder, utan att även de, eller särskilt de om man så vill, som fört fram Star Trek under tidigare decennier också kan nomineras. Får du inte ett svar inom ett par dagar från redaktören du skickat nomineringen till, kontakta någon annan i redaktionen.

 

 

Design av priset

 

Designer och kreatör bakom den logga som används till detta pris är Thomas Dahl på estra'd design, en mycket aktiv trekker bosatt i Stockholm, men med norsk bakgrund. Han är en av de så kallade 4Fathers som har som mål att genomföra det mest ambitiösa Star Trek- och Star Wars-fanfilmandet någonsin, Gatekeeper och var en av de drivande bakom Swecon 2004 (där han bland annat intervjuade Tim Russ).

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter