Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

West Coast Trekkers - en historia

Nedanstående texter behandlar starten på West Coast Trekkers, insänt till Star Trek Databas av WCT:s styrelse. Vill ni hänga med på aktiviteter i Göteborg, så kolla i vår aktivitetsdatabas - där finns alla aktuella evenemang!

Från Down Under till West Coast Trekkers

Jag skall berätta hur det kom sig att jag blev så besatt i Star Trek och bakgrunden till att vara med och grunda en förening för likasinnade. Jag föddes i Australien 1963. I början på 70-talet sände australiensisk TV, i likhet med amerikansk, Star Trek ganska ofta och på såna tider att en grabb i skolåldern inte kunde undgå det. Vi bodde ganska primitivt, men en TV hade vi, en svart-vit. Så för mig fanns det inga red, yellow eller blue-shirts. Allt och alla var i gråskalor.

Star Trek var inte det jag främst tittade på. Det jag mest minns från TV-tittande var Batman (den campiga versionen från 60-talet), Superman (från 50-talet, faster than a speeding bullet…), ett otal serier som Gilligans Island, The Adams Family, Thunderbirds, osv, ett otal tecknade serier, samt något som heter The Banana Split Show. Det enda Star Trek avsnitt jag mindes var The city on the edge of forever. Det var nog främst för att det var så sorgligt. En kväll tvingade, mer eller mindre, min far oss att titta på ett engelsk sci-fi program som hette UFO. Den utspelade sig i framtiden, 80-talet. När jag själv hamnade i 80-talet så såg det inte ut som i UFO. Den serien har inte åldrats värdigt. Vi flyttade till Sverige 1975, från kommersiell TV till svensk statstelevision. Det var minst sagt ett något mindre utbud! På svensk TV visades Star Trek 1977. Jag såg något avsnitt, men minns inget speciellt. Star Trek fastnade aldrig. Månbas Alpha gjorde det däremot! I slutet på 80-talet visades Star Trek filmerna på TV. Jag spelade in dessa och höll reda när nästa film skulle komma. Då började Star Trek begäret så smått. När TV4 visade TNG följde jag noga med i varje avsnitt. Men så la de ner det. Nu blev jag upprörd. Nu blev jag fast i Star Trek. Jag hade tillgång till Internet via skolan (Chalmers) och hämtade in så mycket information jag kunde. Jag trodde helt klart att jag var tämligen ensam om att gilla ST. På Internet upptäckte jag några i Sverige hade startat en e-post-lista, Svenska Trekkers. Jag anmälde mig med en gång. Jag tror att jag var den sjätte att anmäla sig. Efter ett tag upptäckte jag att det fanns en på listan som bodde i närheten av Göteborg. WOW, en kompis! Han gick under namnet QUARK!

Jag skickade ett e-post till denna QUARK, där jag skrev frågan ”Are we alone?”. Jag var tvärsäker att det inte kunde finnas fler som gillade Star Trek i GBG-området. Han svarade ”Nej!”. Han berättade att han och några kompisar brukade sitta ute hos honom och titta på allt Trek på storbild via projektor. Han bjöd mig att hänga med ut dit en fredag kväll när de andra också skulle med. På den aktuella fredagen fick jag ett utskick från Quark där han skrev att alla skulle ta med läsk och ha på sig GUMMIKALSONGER. Alarmklockor satte igång i skallen. Var innebar detta? Star Trek-fantaster som är gummifetischister, eller? Är de något mer. Vad skulle jag göra. Jag ville ju se mer Star Trek. Men, till vilket pris? OK, a leap of faith behövdes här. Jag körde iväg i min diskreta bil, en orange Volkswagen-buss, ut mot Nödinge to discover strange new worlds. ”Åh fan, är det så du ser ut!” var de första orden Peter Quark Johansson yttrade till mig. Jag svarade ”Ja…”, men tänkte fortfarande på gummikalsonger. Det visade sig dock att det var ett intern skämt (om jag minns det rätt) att om man drack en massa läsk och fick vissa behov så kunde man kanske inte lämna soffan, antingen pga av trängsel eller för att det var för spännande. Då var det bra med gummikalsonger. Det blev en trevligt kväll/natt med mycket Trek. Det blev fler visningar i stugan utanför Nödinge. En kille och en tjej vid namn Jörn och Mia anslöt. Likaså en Peter Bernardsson. Embryot till WCT är onekligen Quarks soffa.

Via Svenska Trekkers frågade jag om det var några som var intresserad av att ser ST i ett större format tillsammans. En som svarade att han kunde hjälpa till var Stefan Björnshög, som drog med sig en till Stefan (Naurin) samt Patrik Itzel. Samtliga ovan nämnda var med och bildade WCT hösten 1996. Vi fick låna Pavvens fritidsgård i Tynnered som var utrustad med videoprojektor (till Quarks stora glädje, han slapp tar ned sin). Kvällen innan första treffen skrev jag ut ark med gula medlemskort på min bäckstråleskrivare. Dessa kanske är riktiga rariteter nu? Den första inskrivna medlemen utanför den ursprungliga styrelsen är Anita Thåström. Trots att hon var bland de sista att infinna sig utanför entrén till Pavven lyckades hon på ett märkligt men mycket elegant sätt att komma längst fram precis när vi började insläppet. Det var dock bara jag som märkte det, men som sagt jag har aldrig sett någon gå före i en kö så snyggt varken förr eller senare. Fast visst var synd om Alexander Utbult som var först på plats och stod längst fram hela tiden, nästan. SYND! And the rest is history…

/ Tor Kjellström, #1 Founder of WCT, Ordförande WCT 1996

Från soffan till Draken

Det hela började några år innan WCT föddes 1996. Vi var några filurer som satt och kollade på Star Trek (ST) på min, på den tiden stora, hemmabio (120 tums skärm och Dolby Digital ljud). Det var mestadels folk som inget hade med det blivande WCT att göra. Det var svårt på den tiden att hitta ST i Sverige, men jag hade turen att få ST från en kompis i New Jersey, USA. En kväll fick jag ett mail från en kille som heter Tor Kjellström, som med en enkel rad frågade ”är vi ensamma om att gilla Star Trek i Göteborg”, ”nej vi är flera!”, svarade jag tillbaka. Efter lite mailande bjöd jag upp denne Kjellström att bese Star Trek. Efter några sittningar kom Tor med förslaget att bilda en Star Trek-förening i Göteborg, vi kanske kan få ihop ett 10-tal medlemmar, trodde vi... ”Ok, men vad skall föreningen heta då” undrade vi. Efter att spånat fram dom mest fantastiska förslagen, myntade undertecknad West Coast Trekkers. ”Vi är ju trekkers och bor på västkusten”, sa jag. Namnet var fött, nu behövdes bara en styrelse. Tor nämnde några personer han mailat med på nätet, kontaktade dom och fick till ett första styrelsemöte. Jag kom dit, sen som vanligt, och där fanns redan några av dom som skulle bli den första styrelsen. Ni känner säkert igen dessa hjältar: Stefan Björnshög, Stefan ”Snyggve” Naurin, Mia Trefil- Engström, Jörn Engström och senare anslöt sig även Peter E. Bernhardsson och Patrik Itzel till detta historiska gäng. Eftersom min soffa började bli trång beslöt vi oss för att försöka ordna en visning för flera. Tor fixade så att vi kunde vara på Pavvens fritidsgård i Västra Frölunda, där dom hade en projektor och högtalare. Bara att koppla in och köra, trodde vi... Efter lite bök funkade det, någorlunda. Vi tryckte upp reklamblad och delade ut och satte upp i stan. Tor och jag trodde att det kanske skulle dyka upp ett 10-tal eller så. Det dök upp närmare 90 personer! WCT föddes!

Efter detta drog det igång ordentligt! Vi uppdaterade till att köra visningar på Chalmers. Större framgång! Nu börjades det planeras stora grejer av styrelsen. (Något som fick mig att kallsvettas.) Dom andra i styrelsen fick för sig att hyra biografen Draken och köra alla dom ST-filmer som då fanns! Jag tänkte, hur i he..te skulle detta gå till? Hyra största biografen i landet och en massa biofilmer, i en hel helg...! Hur gör man sådana saker, tänkte jag. Efter en massa planeringsmöten, där jag mest satt och svettades och var nära hjärnsläpp började det rulla på i warpspeed! Projektet blev en stor framgång och allt flöt på fantastiskt, STAR TREFF 97 var ett faktum! Jag ville ha mer av detta, mycket mer!

Februari 2006
Peter Johansson, # 4, Founder of WCT, Kassör 1996 – 1998 / Ledamot 1999 – 2000 / Ordförande 2001

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter