Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

VOY: Säsong 1

Voyagers första år i det okända!

Då Voyagers första säsong nu i maj släpps på en DVD-box tyckte jag att det var dags för en ordentlig genomgång av Voyagers första år. Själv missade jag första avsnittet när det begav sig, men har allt sedan dess suttit fastnaglad framför TV:n under varje avsnitt. När sista avsnittet visades för ett par år sedan, kändes det sorgligt, även om man inser att en serie inte kan fortsätta i oändlighet.

Första avsnittet är ett rafflande avsnitt som täcker in frågor som Maquisrörelsen såväl som Prime Directive. Det var ett dubbelavsnitt, såsom seden är inom Star Trek-serierna, och beskriver hur Voyager under ledning av Kathryn Janeway av en okänd kraft dras till deltakvadranten.
De hamnar snabbt mitt i en mångårig konflikt mellan kazonerna (deltakvadrantens klingoner, fast dummare) och [url= http://www.startrekdb.se/arter/arter.php?trek=voy&art=13]nacenen[/url] vid namn Caretaker. Här begår Janeway ett brott mot Prime Directive, det första av många på deras resa hem.

Strandsatta i ett område som befinner sig 70 år från federationen hamnar Voyager och Maquisbesättningen i ett läge där de måste samsas under samma tak, om man säger så. De har plötsligt de krigiska kazonerna som fiender och kommer att få stora problem med dem under framför allt de närmaste två åren. Kampen mellan Maquis- och federationsbesättningen är stark under hela detta år, men med tiden finner de att de ändå kan samarbeta (knappast överraskande, eller!?!). Janeways paroll är väl egentligen samarbete och samtal för att uppnå deras främsta mål - att komma hem. Framåt kommande säsonger kommer vi dock att få se mer av bataljer mellan maquisideal och federationsideal.

I avsnittet The Cloud stöter Voyager på ett gasmoln som visar sig vara levande. Detta händer fler gånger i Voyager och det har även hänt i såväl TOS som TNG. Ett beprövat tema som dock inte slår så väl ut denna gång. Detta är en av lågpunkterna under första säsongen och serien som helhet. Det gör inte så mycket då avsnittet efter, Eye of the Needle, är så otroligt mycket bättre! Romulaner och maskhål gör avsnittet mycket spännande. Dock är det väl rätt så uppenbart att besättningen inte redan nu skall kunna uppnå sitt stora mål att komma hem.

Snart nog så visar det sig att kazonerna har en förrädare placerad på Voyager, någon har allierat sig med dem för att få fördelar av okänt slag. De finner hur som helst inte vem det är, men enbart skuggan av en annalkande fiende är något som skrämmer Janeway. Om hon hade tänkt efter lite borde hon ha insett att borgerna borde dyka upp framåt vägen. De vet ju, genom noggranna studier, att borgerna är från deltakvadranten. Mer om detta i tredje och fjärde säsongen.

Kärlek kan man inte komma undan i någon TV-serie, allra minst inom Star Trek! En av de största på att flörta med utomjordiska kvinnor är den unge och än så länge naive Harry Kim. I denna säsong läggs grunden till flera säsongers otaliga romanser.

Sammantaget har hela första säsongen av besökarna på www.startrekdb.se fått 6,94 i betyg, om man nu skall ange ett genomsnittsbetyg där antalet röstande hittills är så få (i genomsnitt 11,3 röster per avsnitt) - ett förvånansvärt högt betyg, IMM, med tanke på de något naiva och till viss del undermåliga avsnitten. Storyn känns som att den inte riktigt finner sin fokus förrän någon bit in på andra säsongen, och även om det finns en del riktiga höjdpunkter under första året (däribland Caretaker, Eye of the Needle, Time and Again) så kan säsongen i sin helhet av mig få medel, alltså 5 av 10.

I DVD-boxen för säsong 1 har det utlovats material med den skådespelare som från början spelade Kathryn Janeway men som bara efter några dagars spelning lämnade inspelningsplatsen. Ett efterlängtat material för hängivna trekkers och det är bara att hoppas att innehållet är så bra som vi alla önskar. Enligt Sendit.com skall det dessutom ingå två avsnitt från originalserien, nämligen Arena och The City on the Edge of Forever. Detta gäller den brittiska utgåvan och det är bara att hoppas att dessa superba avsnitt kommer att vara med i den skandinaviska upplagan också.

Länktips: Trekzine har en bra artikel från 1997 om Voyagers första tid, läs här!

Nyhetsarkiv:
030429: Enterprise och Voyager på DVD?
030814: Voyager & TOS på DVD?
031018: Säsongsboxar av TOS och Voyager på DVD
031120: Voyager på DVD till våren
031203: Utgivningschema 2004 för region 2-boxarna
040110: Star Trek på DVD
040118: Så här kommer Voyager-boxarna att se ut!
040118: Voyager kommer i maj
040128: Voyagers första kapten
040214: Roxann Dawson, Robert Picardo, m.fl. hyllar NASA
040229: Voyager recenseras
040309: Stora förväntningar på Voyagers DVD-boxar
040325: Voyager på region 2 får ännu mer extramaterial

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter