Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

PADD

Kategori: Handburen
Serie(r): TNG, DS9, VOY

 

PADD som står för Personal Access Display Device, var en avancerad handdator som introducerades i början av 2100-talet. PADD:ar fanns i Förenade Jordens (eng: United Earth) stjärnflotta och senare i Federationens stjärnflotta. Många andra intelligenta arter använde liknande enheter, även så långt bort som i deltakvadranten.

 

PADD:ar användes över hela Stjärnflottan av personal för att:

 1. Manipulera visuell information och föra över den informationen till andra ombord på t.ex. ett rymdskepp
 2. Köra speciellt anpassade applikationer i alla upptänkliga omgivningar

Standard-PADD:en hade måtten 10x15 centimeter och tillverkades av tåligt material som skulle klara ett fall från upp till 35 meters höjd. PADD:en hade plats för tre pluginmoduler; sarium mikroceller för energiförsörjningen, minneskort med isolinjära optiska kretsar, och en subrymds sändar/mottagarenhet (eng: subspace transceiver assembly (STA)).

 

PADD:en fanns i ett stort antal utföranden. Ett exempel på hur kraftfull denna handdator var kan illustreras med en PADD konfigurerad med en komplett uppsättning bryggkontroller. En besättningsman skulle teoretiskt kunna flyga ett rymdskepp med användning av sin PADD medan han t.ex. promenerade runt på skeppet.

 

PADD (Federationen)PADD (Bajorer)PADD (Vulcaner)
PADD (Klingoner)PADD (Andorier)PADD (Ferenger)
PADD (Cardassier)PADD (Quarren - deltakvadranten)
Text markerad med denna färg är ej kanon

En vetenskaplig kommentar

 

Smarta mobiler är en typ av PDA (eng: Personal Digital Assistant) med inbyggd telefonfunktion som påminner mycket om en PADD.

 

Försäljningen av smarta mobiler har visat en stor uppgång under 2008 och många tror att de helt kommer att ersätta traditionella mobiltelefoner och handdatorer. Vanligaste operativsystemen i de smarta mobilerna är Windows Mobile och Symbian.

 

Mängder av mobitelefontillverkare har börjat tillverka smarta mobiler, bl.a. svensk-japanska Sony Ericsson.

 

Den senaste modellen från Sony Ericsson heter XPERIA X1 och är fullmatad med funktioner. Vi kan ta den som ett exempel på den senaste typen av smarta mobiler. Följande funktioner finns i modellen:

 • Panelgränssnitt med pekskärm: Du kommer åt webben, multimedia och program direkt från panelen. Du navigerar med fingertoppen och konfigurerar panelerna efter dina egna önskemål. Eller använder fyrvägsknappen eller den optiska joysticken.
 • Inbyggt tangentbort: Dra skärmen uppåt så kommer det breda QWERTY-tangentbordet fram.
 • Videosamtal: Se den du pratar med i 3G-telefonen. Under ett videosamtal ser du en direktuppspelad video av den person du pratar med och han eller hon kan se dig.
 • Kamera: Inbyggd digitalkamera och videokamera med skärmen som sökare.
 • RSS-information: Visa aktuella nyheter och annat innehåll från valda webbplatser och bloggar i telefonen. Prenumerera på informationen och låt den komma till dig.
 • Internet överallt: Med mobilt Internet kan du surfa på webben och sköta om din e-post från telefonen. Koppla upp från "hot-spots" (Wi-Fi).
 • Trådlös anslutning: Anslut till andra enheter med Bluetooth?-tekniken när du vill synkronisera, dela eller skicka. Du kan också ansluta till t.ex. en GPS-mottagare och få din privata vägguide.
 • Handstilsigenkänning: Textinmatning med pennan på pekskärm. Tecknen omvandlas till motsvarande bokstäver på ett tangentbord.
 • Bloggning: Skapa ett foto- och videoalbum och lägg till text. Skicka till släkt och vänner.

 

Nyheter: 080321

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter