Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Ett gigantiskt kometnedslag på Mars nästa år kan leda till att planeten terraformas

[Nedanstående var ett aprilskämt, men det enda som egentligen är osant är att kometen inte kommer att slå ner på Mars, utan passera på några tusen kilometers avstånd. Se Källa nedan]

 

I oktober nästa år kommer kometen Comet 2013 A1 med stor sannolikhet att slå ner på Mars. Kometens kärna är mellan 1 till 3 km i diameter, och rör sig med mycket hög hastighet, ca. 56 km/s. Vid ett nedslag kommer kometen att avge en energi som ungefär motsvarar den energi som utvecklades av kometen som utrotade dinosaurierna på jorden för 65 miljoner år sedan.

 

Nedslaget betyder visserligen med stor sannolikhet slutet för Nasa:s Marsprogram (med befintliga farkoster på ytan), men kommer att förändra planeten i grunden, och på ett sätt som närmast kan liknas vid en första terraformning. Nedslaget kommer nämligen att kasta upp stora mängder stoft, sand, vatten och annat material till atmosfären. Resultatet blir ett mycket varmare och våtare Mars än vi har idag. På sikt kan det innebära ett Mars som är mer likt jorden, och betydligt angenämare att besöka för framtida rymdfarare.

 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juni 2021:
Juli 2021:
Augusti 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 20:e juli -21
    Discovery, season 3 (region 1)
DVD Region 1:
  • 20:e juli -21
    Discovery, season 3 (Region 1)

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter