***OBS! Detta var ett aprilskämt! Dock: vårt aprilskämt från 2012 om att JJ Abrams lämnar Star Trek för Star Wars besannades ett par år efter skämtet, så vem vet. Och citaten från Shatner om att återskapa Kirk från 60-talet med hjälp av virtual reality är sanna.***
Först Picard, nu Kirk. Det utannonseras nya Star Trek-serier som aldrig förr. 2020 släpper CBS en ny serie där William Shatner åter kliver ombord på USS Enterprise, skriver bolaget i ett pressmeddelande, rapporterar Treknews.
Bakom serien står Alex Kurtzman, som har skapat Discovery och den kommande serien om Picard.
-Jag har alltid haft dåligt samvete att vi inte hade med Kirk i Star Trek-filmen från 2009. Han är en legend, men vi kunde inte komma på hur vi kunde återuppväcka honom eftersom han dog i Generations, säger Kurtzman i pressmeddelandet.
-Men nu har vi hittat ett sätt som kommer att imponera på hardcore trekkers, ja, jag vet att det inte blir lätt men det handlar om tidsresor, maskar som har en iq på 450 samt lite hjälp från Q och Picard, fortsätter han.
William Shatner kommenterar den nya serien så här:
-De kommer låta Kirk återuppstå från de döda. Jag älskar det.
Det avslöjas också att i serien kommer Kirk både vara gammal och ung. Men den unge Kirk kommer inte spelas av någon annan skådespelare. I stället kommer Shatner att med hjälp av virtual reality-teknik att kunna återskapa sitt utseende från 1960-talet.
-Jag fick nyligen kontakt med vr-företaget Ziva och de har filmat mig med 240 olika kameror. Så de kan nu producera min kropp, mitt ansikte på vilket sätt som helst, inklusive hur jag såg ut för 50 år sedan, säger Shatner.
Serien börjar att spelas in i sommar och ska sändas tidigt 2020 på CBS All Access och på Netflix utanför Nordamerika. Med andra ord blir det snart en duell mellan de legendariska Star Trek-kaptenerna, Kirk och Picard, på en teve nära dig.
Den svenska prequel-serien Rederiet har länge varit en av de mest kontroversiella delarna av Star Trek-franchisen. Nu har CBS själva uttalat sig i den långlivade debatten om seriens plats i Star Trek-universumet.
Året var 1991, och Sveriges Television stod inför en ruinens brant. Den svenska TV-publiken klamrade efter såpoperor, men SVT:s påkostade originalserie Storstad tappade publik till förmån av utländska dramer på uppkomlingarna TV3 och Kanal 5.
I ett desperat försök att rädda sina tittarsiffror valde man att ta inspiration utifrån, och hoppet föll till en seriesynopsis Louise Boije af Gennäs och Peter Emanuel Falck. Serien, som ursprungligen skulle heta Star Trek: Freja, var tänkt att utspela sig samtidigt som den pågående serien Star Trek: The Next Generation, ombord ett stjärnskepp med en skandinavisk besättning. Kostnaderna av att producera kulisser, rekvisita och specialeffekter till en futuristisk rymdopera var dock alldeles för höga för SVT:s redan bottenlåga budget, så man valde istället att omarbeta serien som en prequel-serie ombord ett jordiskt sjöfartyg. TV-serien lanserades år 1992, då under den nya titeln Rederiet (i senare utgåvor även kallad Star Trek: Rederiet).
Serien blev en succé, och med sina 318 avsnitt står den sig som den mest långlivade serien i Star Treks mer än halvsekelslånga historia. Serien förde många nya tittare till Star Trek, men blev samtidigt hett debatterad av franchisens dåvarande fans, som märkte flera markanta skillnader mot tidigare serier.
Ett av de mest kontroversiella inslagen var porträtteringen av finnarna, som tidigare hade presenterats som ett krigiskt, mössbärande folk vars kultur kretsade kring valjakt. I tidiga säsonger av Rederiet gestaltades finnarna på ett mer nyanserat sätt, bland annat tack vare den finska besättningsmedlemmen Pirjo Koskinen, men de flesta levde fortfarande som laglösa strövare. Över seriens tio år långa lopp skiftade dock gradvis mer och mer från deras etablerade rötter, tills de slutligen i säsong 20 fastslogs som ett vanligtvis landlevande läkarfolk som var experter på komabehandling. De talade inte heller längre sitt egna språk, utan ett kreolspråk som manusförfattarna kallade "finlandssvenska".
Till vänster: En finsk valjägare i Star Trek IV: The Voyage Home, iförd den ikoniska skepparmössan.
Till höger: En finsk läkare i Rederiet, mösslös och iförd ljus kostym.
Enligt SVT var dessa förändringar nödvändiga för att göra Star Trek mer relaterbart för 90-talets TV-tittare, men många fans ifrågasatte om det var möjligt för dessa vitt skilda finska kulturer att existera i samma universum, åtskilda av blott ett drygt årtionde. En populär fanteori var att Rederiet utspelade sig i Spegeluniversumet, som på den tiden inte var lika välutforskat som det är idag.
På ett pressevent idag berättade CBS-chefen Les Moonves att CBS äntligen hade rett ut sin rättighetstvist med SVT, vilket innebär att Rederiet (i USA känt under originaltiteln Star Trek: Freja) snart kommer att göras tillgängligt på videoströmningstjänsten CBS All Access. Han pratade också om hur stolta CBS var över att ha "ett cinematiskt universum som har utvecklats i tio filmer och fler än ettusen TV-avsnitt", vilket endast går ihop om Rederiet utspelar sig i samma universum som de sju andra TV-serierna och de tio första Star Trek-filmerna.
Många har anmärkt att CBS har verkat särskilt angelägna om att reda ut det här ärendet under de senaste månaderna, vilket skulle kunna tyda på att man planerar att använda inslag från serien i den andra säsongen av Star Trek: Discovery. När han fick frågan om fartyget M/S Freja skulle kunna dyka upp i ett kommande avsnitt valde Moonves att inte ge någon kommentar, men flera reportrar har angett att han gjorde det med ett busigt leende.
Ni läser just nu en artikel som var 2016 års aprilskämt på Star Trek Databas.
Nästa Star Trek-serie sänds på SVT. Men bara de första fem avsnitten visas på SVT 1. Resterande avsnitt kommer att visas i bolagets nya betalsatsning SVT Play Pay. Det avslöjar Jan Helin, som tillträder som programdirektör på SVT den 18 april, i ett internt pm som sänts till Star Trek Databas.
Rykten har länge florerat att SVT behöver nya inkomstkällor bland annat på grund av domen som betydde att Radiotjänst inte fick ta ut avgifter för tv-tittande på datorer. Dessutom är årets Eurovision-tävling en annan orsak till bolagets prekära ekonomiska läge.
I pm:t skriver Jan Helin bland annat:
"Vi har med intresse följt hur bolag som CBS tar fram nya serier som Star Trek för att utveckla bolagets närvaro på nätet. Vi gjorde Aftonbladet lönsamt på nätet, och nu är det dags att göra samma sak med SVT. Vi kommer därför att börja att ta ut en avgift för delar av nuvarande SVT Play. Vi kan kalla det för SVT Play Pay. Här kommer vi sända flera stora egna satsningar, till exempel ska vi under hösten spela in en Rederiet-film. Vi vet att många undrar vad som hände efter Reidar gick bort. Det projektet går under namnet Rederiet: Den nästa generationen. Och i januari sänder vi den nya Star Trek-serien. Först fem veckor på SVT 1, och därefter kommer serien att visas på betaltjänsten. Vi gör detta för vi vet att science fiction-publiken är det marknadssegment som snabbast tar till sig nya tekniska förändringar."
Vad SVT Play Pay kommer att kosta är ännu okänt. Även svenskt premiärdatum för den än så länge namnlösa nya Star Trek-serien har inte avslöjats.
(Tipstack till Henrik Bennetter.)
Hypotesen att det finns en planet som rör sig i samma bana som Jorden, men på motsatt sida om Solen, har ofta varit uppe för diskussion sedan antikens dagar. Planeten man tidigt gav namnet Antichthon (grekiska för Antijorden) antogs behövas för att Jordens bana skulle vara i jämvikt.
En planet som kretsar kring Solen, på samma avstånd från Solen och med liknande massa som Jordens, borde också kunna ha liv precis som vår egen planet. Genom att den ligger i samma bana som Jorden, och exakt 180 grader ifrån oss, skulle vi dock aldrig kunna se den (eftersom den alltid är bakom Solen sett från oss).
Nu har emellertid två runt Jorden kretsande geosatelliter, GRACE 1 och GRACE 2, uppmätt gravitationell påverkan (s.k. perturbationer) på våra närmast liggande planeter som pekar på att det kan finnas ett massivt objekt på andra sidan Solen, och i samma bana som Jorden. Det mesta tyder på att den möjliga planeten är något mindre än Jorden och befinner sig i Lagrangepunkt L3 (se bilden), vilket gör att dess position är stabil gentemot Jordens och alltså alltid befinner sig i 180 graders vinkel från oss.
Bl.a. Nasa har tidigare haft vissa misstankar om att det kan finnas en antijord genom att deras sonder ofta tvingats göra extra kurskorrigeringar när de befunnit sig på andra sidan Solen.
Nya mätningar och mer forskningsarbete behövs förstås innan en antijord kan bekräftas.
[Nedanstående var ett aprilskämt]
Nu vill Paramount även sätta stopp för material skrivna av bland annat trekkers i den gamla tidslinjen. Det här är en väg som andra företag har lyckats med, genom stämningar vid domstolarna, och kan vara svårt för oss vanliga medborgare att sätta emot.
Under de kommande veckorna kommer även Paramounts marknadsavdelning att successivt begära att webbplatser stängs eller redigeras på material som rör den gamla tidslinjen, rapporterar CNN på sina webbnyheter tidigare i natt. ”Vi kommer inte direkt att förbjuda någon sida, men allt material som rör den gamla tidslinjen ska tas ned.” (+) Detta innebär i praktiken, skriver Trekmovie.com, att Memory Beta försvinner samt att antalet artiklar på Memory Alpha minskar markant. Memory Alpha har gått ut i ett pressmeddelande att detta skulle innebära en minskning av deras sidantal (på den engelskspråkiga sidan) med hela 97%. De vill bestrida Paramounts anspråk, men vet inte ännu om de har någon chans att lyckas.
Reaktioner från Star Trek Databas
Star Trek Databas ägare och webmaster Joakim Karlsson fick ett mejl från Paramount i natt, där bolaget ber honom att ta ner allt som har med den gamla tidslinjen att göra innan den 20 april. Hans kommentar är: ”Jag stöder självfallet Paramounts beslut, även om det innebär en minskning av vårt redan egenskrivna material. Det är hur som helst för rörigt med sex serier och tolv filmer. Dessutom blir det mycket mindre jobb för mig och redaktörerna när vi bara behöver skriva om JJ Abrams filmer och de böcker och spel som utspelar sig i den nya tidslinjen.” Redaktionen är inte otvetydigt positiv till förändringen, som chefredaktör Peter Rydén säger: "Vi förlorar en stor, väsentlig, del av vårt material som vi ägnat 1000-tals timmar av ideell tid åt, men redaktionen står självfallet bakom webbmasterns beslut".
Star Trek-föreningarna är negativa
Hur Paramounts beslut påverkar våra svenska Star Trek-föreningar är oklart. Men vissa föreningsaktiva tror att det innebär slutet för Star Trek-visningar. ”Hur ska vi locka nya personer om de aldrig ser Star Trek någon annanstans än i vår källarbiograf?” frågar sig Jan Kivisaar vid den Skånebaserade föreningen Trekkers i Södra Sverige.
Andra är ännu mer kritiska mot Paramount. ”Jag kommer aldrig att sluta visa avsnitt från den gamla tidslinjen. Vi ska kämpa för den mot Paramount ogenomtänkta och okänsliga beslut. För hur har räknenissarna i Los Angeles tänkt att man kan bli en riktig trekker utan att ha sett The Trouble with Tribbles, Best of Both Worlds eller till och med Spock´s Brain eller Threshold ur Voyager?”, säger en av Sveriges mest kända föreningsaktiva anonymt till Star Trek Databas. Vad det skulle bli för sanktioner mot föreningar som använder sig av Paramounts snart förbjudna material är i skrivande stund inte klart. Det troliga är att Paramount förväntar sig att alla rättar sig i ledet.
[Nedanstående var ett aprilskämt]
Nedläggningen av Star Treks gamla tidslinje, som vi berättade om tidigare idag, innebär nu tyvärr också att alla tänkta utgivningar på blu-ray samt all litteraturutgivning ställs in. Paramount kommer också att dra in alla produkter som är relaterade till det gamla Star Trek. En inofficiell kommentar från en av Paramounts företagsledare, Una Lirpa, på sitt twitterkonto igår (svensk tid): ”Vi kommer att köpa tillbaka allt från leverantörer och butiker och sedan försegla allting."
Det positiva i sammanhanget är då att vi troligtvis äntligen kommer att få se de bokutgivningar i den nya tidslinjen som ställdes in 2010, böcker som redan skrivits men som då drogs tillbaka med hänvisning till att Abrams skulle få jobba fritt i den nya tidslinjen. Ett par av böckerna vi då kommer att få se är Alan Dean Fosters Refugees och Christopher L Bennets Seek a newer world, böcker som varit eftersökta länge.
[Nedanstående var ett aprilskämt, men det enda som egentligen är osant är att kometen inte kommer att slå ner på Mars, utan passera på några tusen kilometers avstånd. Se Källa nedan]
I oktober nästa år kommer kometen Comet 2013 A1 med stor sannolikhet att slå ner på Mars. Kometens kärna är mellan 1 till 3 km i diameter, och rör sig med mycket hög hastighet, ca. 56 km/s. Vid ett nedslag kommer kometen att avge en energi som ungefär motsvarar den energi som utvecklades av kometen som utrotade dinosaurierna på jorden för 65 miljoner år sedan.
Nedslaget betyder visserligen med stor sannolikhet slutet för Nasa:s Marsprogram (med befintliga farkoster på ytan), men kommer att förändra planeten i grunden, och på ett sätt som närmast kan liknas vid en första terraformning. Nedslaget kommer nämligen att kasta upp stora mängder stoft, sand, vatten och annat material till atmosfären. Resultatet blir ett mycket varmare och våtare Mars än vi har idag. På sikt kan det innebära ett Mars som är mer likt jorden, och betydligt angenämare att besöka för framtida rymdfarare.
[Nedanstående var ett aprilskämt]
Paramount lägger ner Star Treks gamla tidslinje den 20 april, två veckor innan Star Trek Into Darkness-premiären.
”Vi gör det för att en ny generation trekkers ska komma och se filmen som JJ Abrams regisserar”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
”Det är många som är förvirrade av det finns så många serier och filmer. Våra marknadsstudier visar att de flesta amerikaner inte kan skilja på Picard, Sisko eller Janeway. Men att de vet vem Kirk, Spock och McCoy är. Därför är det logiskt att satsa på det som folk uppskattar, och lägga ned allt som har att göra med den gamla tidslinjen.”
Samtidigt bekräftar Paramount det många branschkännare misstänkt: att bolaget går back sedan en tid på den gamla tidslinjen. ”The Original Series, The Next Generation, Voyager, Deep Space Nine och Enterprise är inte längre varumärken som amerikaner vill spendera pengar på. Vi har vetat detta länge, men krisen i världsekonomin har påskyndat slutet. Vi tycker att det är sorgligt och tråkigt, men som alla trekkers vet så måste alla goda ting sluta”.
CERN har gjort ett genombrott när det gäller att förvara antimateria. Vi har tidigare här på Star Trek Databas kunnat läsa om att man lyckats innesluta antimateria i över en kvart. Man lyckades med detta genom att skapa magnetiserat antiväte som inneslöts i en fälla med ett pålagt elektromagnetiskt fält i ett nästan perfekt vakuum (magnetiseringen av antivätet uppnåddes genom att man skapade en temperatur nära den absoluta nollpunkten).
Nu har forskarna vid CERN kommit på en ny revolutionerande metod för att förvara antimateria: genom att placera negativt laddad antimateria i en speciell typ av nanorör som kallas för fullerener. Väggarna i fullerenerna, som består av kolatomer, stöter genom kolatomernas negativt laddade elektronmoln bort antimaterian så att den inte kan komma i kontakt med kolatomerna, och därmed förintas. Med den här metoden finns det teoretiskt sett ingen gräns för hur länge antimaterian kan förvaras. Man har t.ex. redan lyckats innesluta ca. 1 mg antiväte i över 2 timmar!
Aprilskämt: Det mesta stämmer i denna artikel förutom att den "revolutionerande metoden" endast finns som en hypotetisk metod, och har alltså inte prövats i praktiken. Se artikeln i den uppdaterade källan (fullerenerna har här den alternativa beteckningen C60).
JJ Abrams är inte längre Star Trek 12:s regissör eller producent, skriver Deadline.com. I stället ska han arbeta med att utveckla George Lucas nya Star Wars tv-serie.
-Det känns tråkigt att lämna Star Trek, men Star Wars är min första kärlek, säger han i en kort kommentar.
-Det är en dröm som går i uppfyllelse. Nu får jag leka och skapa i mitt favorituniversum, fortsätter han.
Han anser dock att det ska bli skönt att slippa de trekkers som har ogillat att han är ett stort Star Wars-fan, en så kallad Warsie.
-De flesta trekkers är smarta och intelligenta, men det finns en liten grupp galningar som hänger på forum och twitter som enbart kommer med bitska och elaka kommentarer. Jag kan hantera det, men det är mycket jobbigt för mina barn att läsa allt näthat riktat mot mig.
Arbetet med den nya Star Wars-serien har tidigare legat nere på grund av för höga produktionskostnader, men nya specialeffekter och det faktum att det redan finns flera färdiga manus har inneburit att Lucasfilm nu åter satsar på projektet. Men när den ska börja sändas är fortfarande oklart.
Paramount har inte ännu utsett en ny regissör för Star Trek 12. Men i Hollywood ryktas det att Michael Bay och Jonathan Frakes ligger bäst till.
Aprilskämt
Som fansen länge hoppats på sker premiären redan i år, närmare bestämt till sensommaren. Denna något sensationella nyhet släpptes idag av Paramount. Anledningen är att manuset nu är klart och att filmen redan kan börja spelas in.
Att manuset är klart kommer nog som en överraskning för många (se nyheten nedan), men producenterna har velat hålla på nyheten för att glädja fansen desto mer! Ett annat hinder för att visa filmen i år var att regissören och flera av skådespelarna var uppbokade på annat håll.
I och med att JJ Abrams kommande storfilm Super 8 lagts på is på grund av för höga produktionskostnader, och att huvudaktörerna har lyckats kombinera medverkan i filmen med andra åtaganden, kan vi alltså se fram emot nästa Star Trek-film redan till sommaren.
Glädjas kan alla fans!