Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Michael Ansara är död

Michael Ansara har gått ur tiden. Skådespelaren var bara med i fyra avsnitt av Star Trek, men hans gestaltning av den mörkröstade klingonska kaptenen Kang i TOS-avsnittet Day of the Dove gjorde ett starkt intryck på många Star Trek-fans.

 

michael_ansara_130802.jpg

 

Michael Ansara föddes i en liten by i Syrien den 15 april 1922. Hans föräldrar hörde båda till Amerikas urbefolkning, och familjen flyttade tillbaka till USA när Michael var två år gammal.

 

Som liten var han mycket blyg, men av en ödets nyck skulle detta leda honom till att slå igenom på stora scenen. Michael Ansara började nämligen ta teaterlektioner i ett försök att erövra sin egen blyghet, och med tiden upptäckte han att han hade en riktig passion för agerande.

 

Han tog ut sin filosofie kandidatexamen vid Los Angeles City College, där det är mycket möjligt att han sprang in i den knappt ett år äldre Gene Roddenberry, som själv tog ut en högskoleexamen där.

 

Under 40-talet spelade han flera smärre filmroller, men det var först under 50-talet som hans skådespelarkarriär riktigt tog fart, och han var med i flera talroller varje år. Det var också då som han skulle börja spela sin kanske mest kända karaktär, nämligen som Cochise i western-serien Broken Arrow. Detta kan tyckas passande, eftersom människans första kontakt med klingonerna ska ske i Broken Bow!

 

År 1955 gifte han sig med skådespelerskan Jean Byron, men de skilde sig redan ett år senare.

 

Några år senare gifte han sig med Barbara Eden, känd som Jeannie i kultklassikern I Dream of Jeannie, och Michael Ansara själv medverkade som skådespelare i flera avsnitt av det programmet, och 1970 regisserade han avsnittet One Jeannie Beats Four of a Kind. Barbara Eden blev även mor till Michaels enda son, Matthew, som sorgligt nog dog av en överdos år 2001. Michael och Barbara skilde sig 1974.

 

År 1968 spelade han kapten Kang i TOS-avsnittet Day of the Dove, och många av hans repliker därifrån har blivit mycket välkända bland Star Trek-fans. För att nämna bara några stycken:

 

- Only a fool fights in a burning house!

- We have no devil, Kirk, but we understand the habits of yours.

- Klingons kill for their own purposes.

 

Hans skådespelarkarriär fortsatte i flera årtionden till, i filmer såsom Guns of the Magnificent Seven (där han spelade den despotiske Överste Diego) och i sådana TV-serier som Buck Rogers in the 25th Century (där han spelade den strålpistolsviftane gangsterbossen Killer Kane). Han började även arbeta som röstskådespelare, och i den kapaciteten är han väl känd bland Batman-fans för sin gestaltning av Mr. Freeze i Batman: The Animated Series.

 

År 1994 trädde han åter in i rollen som Kang i Deep Space Nine-avsnittet Blood Oath, då med fårad panna och en daharmästartitel, och sida vid sida med Koloth och Kor.

 

Han medverkade i ytterligare ett avsnitt av Deep Space Nine, nämligen The Muse, där han spelade Lwaxana Trois tavnianske make Jeyal.

 

År 1996 trädde han återigen in i rollen som Kang, denna gång i Voyager-avsnittet Flashback som släpptes i samband med Star Treks 30-årsjubileum. I och med den här rollen blev han en av de få skådespelare som har spelat samma roll i tre olika Star Trek-serier.

 

Framåt slutet av 90-talet började den snart 80-årige Ansaras karriär sakta ner, men han gjorde fortfarande flera framträdanden som Mr. Freeze i TV-serien Batman Beyond och TV-spelet Batman Vengeance, och år tvåtusen var han exekutiv producent för filmen The Exchange.

 

Det finns inte många uppgifter om hans liv efter dess, men vi får anta och hoppas att han njöt av en lång och välförtjänt pension i soliga kalifornien tillsammans med sin fru Beverly, som han hade varit gift med sedan 1977.

 

Michael Ansara avled i sitt hem den 31 juli efter en längre tids sjukdom. Han blev 91 år gammal.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Oktober 2021:
November 2021:
December 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3
DVD Region 2:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter