Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

SF Bio lanserar ny IMAX-biograf i Stockholm

imax_sf_140516.jpg

IMAX är ett populärt bioformat som kännetecknas av enorma skärmar och maffiga surroundljudsanläggningar, vilket ger en filmupplevelse som kan skilja sig en hel del från den i ordinarie biosalonger. Nu kommer formatet till Sverige, närmare bestämt till Solna i norra Stockholm. Där är SF Bio i full fart med att konstruera Filmstaden Scandinavia, som kommer att ligga i anslutning till Mall of Scandinavia vid Friends Arena och beräknas stå klar till hösten 2015.

 

IMAX-salongen kommer att husera Nordens största bioduk och omkring 500 fåtöljer, och visa filmer i digital IMAX med 62.2-kanalsljud (Dolby Atmos). Utöver IMAX-salongen kommer Filmstaden Scandinavia att rymma ytterligare 14 biosalonger, varav fyra kommer att vara särskilda VIP-salonger med omkring 40 fåtöljer vardera.

 

Än så länge har ingenting sagts om biljettpriserna, men biobesökare bör bereda sig på att gräva lite djupare in i plånboken för en IMAX-föreställning. I USA går biljetter till nya IMAX-filmer ofta för 15-20 dollar (100-140 SEK), och det är ju en välkänd naturlag att allt är dyrare i Sverige.

 

imax2_thumb_140516.jpgGod nyhet för svenska Star Trek-fans

Vad innebär detta för oss trekkies och trekkers? Kanske en hel del: Båda de senaste två Star Trek-filmerna visades i IMAX-format i USA, och J.J. Abrams har beskrivit det som sitt favoritformat. Således finns det en hög sannolikhet att även Star Trek XIII kommer att visas på IMAX-biografer och därmed förhoppningsvis ge svenska Star Trek-fans en helt ny filmupplevelse att se fram emot.

 

Dessutom lämpar sig formatet väldigt väl till science-fiction i allmänhet, och det har redan bekräftats att Star Wars: Episod VII - vars produktion precis dragit har igång på riktigt - kommer att visas i IMAX-format, och då ligger det ju helt rätt i tiden med en svensk IMAX-salong lagom till hösten 2015.

 

Nordens första IMAX-salong (fast bara på sätt och vis)

Filmstaden Scandinavia marknadsförs som Nordens första IMAX-biograf, men det är kanske en sanning med modifikation.

 

På Cosmonova i Stockholm har man under 20 års tid visat filmer i det kupolformade OMNIMAX-formatet, och på senare år har samma teknologi även dykt upp i Piteå och Karlshamn. De kupolformade skärmarna lämpar sig dock enbart till särskilt gjorda upplevelsefilmer, och inte till vanliga spelfilmer.

 

"Men är Sverige verkligen redo för det här?" frågas det i Metro. "Kommer det finns tillräckligt med publik och intresse för att fylla salongen och göra den kostnadseffektiv?"

Det kan finnas god anledning att fråga sig det, för även om SF Bios nya IMAX-salong blir ensam i Norden så blir den inte den första. En sådan salong har nämligen även funnits i Oslo, men den stängdes ner för flera år sedan på grund av bristande publikantal och miljonförluster. Vi får hoppas att det går bättre för Filmstaden Scandinavia!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juni 2021:
Juli 2021:
Augusti 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
 • 20:e juli -21
  Discovery, season 3 (region 1)
DVD Region 1:
 • 20:e juli -21
  Discovery, season 3 (Region 1)

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

 • 1:a juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 8:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 15:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 22:a juli -21
  Övriga grupper: IVPN
 • 29:e juli -21
  Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter