Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Vem ska regissera Star Trek XIII?

regiss_rer_141221.jpg

Övre raden, fr.v: Bob Orci, Duncan Jones, Morten Tyldum
Undre raden, fr.v: Justin Lin, Rupert Wyatt, Daniel Espinosa

 

Häromdagen rapporterade vi att Chris Pine tror att Star Trek XIII kommer att filmas under 2015 och släppas lagom till 50-årsjubileumet, men för att det ska gå gäller det att hitta en ny regissör, och det fort.

 

Deadline Hollywood var bland de första som rapporterade att Bob Orci var tilltänkt som regissör för filmen, och även bland de första att rapportera om hans avgång. Nu har de även lagt upp en lista på fem namn som Paramount har i åtanke.

Intressant nog så är ingen av regissörerna född i USA, och bara en (Justin Lin) är uppväxt där. Det finns till och med en svensk med på listan, vilket skulle kunna öka intresset för Star Trek på hemmaplan.

 

 

Duncan Jones

Den här engelska regissören - son till sångaren David Bowie - har bara regisserat två långfilmer (Moon och Source Code), men båda har blivit enorma framgångshistorier. Det räckte tydligen för att övertyga Universal Pictures att han var mogen att regissera storsatsningen Warcraft (2016), så det är kanske inte så konstigt att Paramount är intresserade av honom.

 

Dock lär deras intresse vara förgäves, för Jones själv har redan tackat nej till uppdraget. Han var redan en bra bit in på sitt tredje årtionde när hans filmkarriär började ta fart, och han verkar ivrig att göra någonting eget inne han fyller femtio.

 

 

 

Morten Tyldum

Den här regissören är något utav en doldis utanför hemlandet Norge, men hans karriär har tagit ett enormt kliv framåt tack vare den kritikerrosade dramadokumentären The Imitation Game (med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som Alan Turing).

 

Filmen hade biopremiär i Storbritannien i mitten av november, men här i Sverige får vi vänta till den 16 januari. Den som ändå vill få ett smakprov på vad Tyldum kan göra får istället vända sig till något av hans norskspråkiga alster, såsom Varg Veum-filmen Falne Engler eller den prisbelönta actionkomedin Hodejegerne.

 

 

Justin Lin

justin_lin_141221.jpgTaiwan-födde Justin Lin är den ende amerikanen på vår lista, och även en av de mest erfarne regissörerna på den.

Lin regisserade sin första långfilm, Shopping for Fangs, redan innan han hade tagit examen från UCLA Film School. Filmen var även John Chos första huvudroll, men trots att den har fått beröm för sitt nytänkande fick den inte mer än ett ljummet mottagande från kritikerna.

 

Hans första film som ensam regissör, Better Luck Tomorrow från 2002 (återigen med John Cho bland huvudrollsinnehavarna), blev betydligt mer framgångsrik, och enligt filmkritikern Roger Ebert avslöjade den Lin "som en skicklig och självsäker regissör".

 

Paramount kan ha fått upp ögonen för Lin när Fast & Furious 6 släpptes mitt under Star Trek Into Darkness världsturné och blev mer omtalad i sociala medier. Den sjätte tjuvrallyfilmen kom även på sjätte plats på den globala biotopplistan, och slog därmed ut såväl Star Trek Into Darkness (14e plats) som Paramounts storsäljare World War Z (12e plats). Allt som allt drog den in nästan dubbelt så många miljoner som den konkurrerande Star Trek-filmen, såväl i USA som internationellt, trots att den kostade 25 miljoner dollar mindre att göra (160 miljoner, kontra Star Treks 185 miljoner).

 

Justin Lin har tydligt visat att han kan leverera en kioskvältare, men frågan är om han kan få tid till Star Trek bland alla sina andra projekt (bland annat en uppföljare till The Bourne Legacy och en "reboot" av Highlander-franchisen).

 

 

Rupert Wyatt

rupert_wyatt_141221.jpgOm jag nu har fått Justin Lin att framstå som den självklara kandidaten så har jag nog misslett er. Paramounts favorit i nuläget verkar närmligen vara engelsmannen Rupert Wyatt, och har enligt uppgift träffat regissören för att diskutera hans möjliga involvering.

 

Den tidigare okände Wyatt slungades in i rampljuset med premiären av den oscarsnominerade Rise of the Planet of the Apes år 2011. Den snuvades av sin plats på den amerikanska tio-i-topp-listan av Paramounts Thor, men lyckades samtidigt ta 11e-platsen från Captain America: The First Avenger.

Fast ännu viktigare för Paramount, som har försökt att öka sin internationella försäljning, är kanske det faktum att Wyatts film slog bägge superhjältefilmerna internationellt, och dessutom fick honom flera prestigefyllda nomineringar för bästa regissör.

 

rise_of_the_planet_of_the_apes_141221.jpg

 

Rupert Wyatt ryktades vara en av Paramounts favoriter redan innan de bestämde sig för att ge regissörsstolen till Orci, så det här är ingen sent påkommen tanke. Att han dessutom lovordats av J.J. Abrams är väl heller ingenting som skadar hans chanser, och hans schema för de kommande åren är uppseendeväckande tomt.

 

Plötsligt så ser premissen för The Primate Directive inte riktigt lika långsökt ut...

 

 

Daniel Espinosa

daniel_espinosa_141221.jpgSist men inte minst har vi Sveriges egna "medaljhopp", Snabba Cash-regissören Daniel Espinosa!

 

Espinosa är kanske ett lite oväntat val, för även om Snabba Cash kom etta på svenska biotoppen har stockholmaren bara en engelskspråkig film i bagaget. Den filmen, Safe House, fick blandade recensioner, men lyckades ändå toppa den amerikanska biolistan under sin andra vecka. I slutändan hamnade den på 25e plats i USA och 38e plats internationellt, vilket ändå var bättre än andra storsäljare som 21 Jump Street och Zero Dark Thirty.

 

Espinosa är för närvarande upptagen med att filma Child 44, med bl.a. Tom Hardy och Noomi Rapace i huvudrollerna. Med premiären planerad till april nästa år skulle han nog kunna klämma in en Star Trek-film, men frågan är om han kan konkurrera med giganter som Wyatt och Lin.

 


 

Hur känner du? Håller du tummarna för en Star Trek-regissör som du kan springa in i på ICA? Eller är du ett mångalet Duncan Jones-fan som hoppas att britten tänker om? Tyck till på vårat forum!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter