Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Gene Roddenberrys 100-årsdag

gene-roddenberry-1-s_210818.jpgIdag skulle Gene Roddenberry, skaparen av Star Trek, make till Majel Barrett Roddenberry och allmänt känd som galaxens store fågel (eng. The Great Bird of the Galaxy), ha fyllt 100 år. 

 

Han föddes den 19 augusti 1921 som Eugene Wesley Roddenberry, son till en polisman. Han började sin yrkeskarriär inom det militära och sedermera som trafikpolis i Los Angeles. Det var först långt senare, på 1950-talet, som han började skriva för film och TV-produktioner. Där kunde vi se hans namn nämnas som författare och huvudförfattare i TV-serier som The West Point Story, Harbourmaster, Have Gun - Will Travel och The Lieutenant, för att nämna några.

 

Han försökte i många år att sälja in idéer om nya TV-serier, men de köptes antingen inte upp av något produktionsbolag eller kom inte förbi pilotstadiet. Men den 11 mars 1964 lämnade han in ett förslag på 16 sidor, med en berättelse baserad på ett skepp och dess besättning, med en besättning med vitt skilda bakgrunder och hudfärger och med en stark karaktär i huvudrollen. Han hämtade dessa idéer från alla hans tidigare idéer och beslöt sig nu för att skriva allt som science fiction. Han kallade sin idé till en TV-serie för Star Trek, och det var alltså här som grunden lades till det som vi alla gillar.

 

Originalserien

Vi känner väl alla till hur den första Star Trek-serien riskerade att bli nedstängd, men att intensiva brevkampanjer, marscher och en flitig konversation mellan Gene Roddenberry och science fiction-ikonen Isaac Asimov lyckades få serien förnyad i hela tre säsonger. Utan dessa fans omättliga beundran och engagemang för Star Trek hade inte Star Trek varit där vi är idag, och det var Gene Roddenberry väldigt klar med. Som Roddenberry själv sade: 

"My other thought at this moment brings a pleased smile. It turns out that the Trekkies have been right all along -- and on nearly everything they have tried to tell us."

Efter originalserien

gene-ent-1-s_210818.jpg
Gene Roddenberry på Enterprise-D

När Star Trek slutligen blev nedlagd fortsatte Gene Roddenberry med nya projekt, inga lika starka som Star Trek, men när Star Wars-filmerna kom med mycket gott mottagande kände han att det var dags att föra ut Star Trek på bioduken. Första filmen blev väl kanske inte så väl mottagen som han själv önskat men den ledde oavsett till fler filmer och framför allt starten av The Next Generation och till hans godkännande av produktionen av Deep Space Nine. 

 

Komplex person

Många vittnar att Gene Roddenberry var en komplex person: försvarare av minoriteters rättigheter, hade extremt kontrollbehov, kunde köra över andra för att få produktionen dit han ville, envis som tusan, älskad far men samtidigt även en man som hade älskarinna vid sidan om äktenskapet (även om man får säga att just det förhållandet med Majel sedan höll livet ut). Men hans färgstarka karaktär var kanske något som krävdes för att Star Trek skulle kunna bli så stort som det sedermera blev. 

 

Firandet av 100-årsdagen

Trekkers i hela världen uppmärksammar Gene Roddenberrys 100-årsdag, på varierande sätt. SJälva väljer vi här i Sverige att ha på oss röda tröjor/skjortor för att hedra hans flitigt återkommande "redshirts" som hade i originalserien hade en tendens att dö på de mest hemska sätt, med en betydligt högre risk än andra. Och kanske att vi även tar på oss Gene's, förlåt Jeans, menar jag, till hans ära.

 

En liten uppmärksamhet som inte skapar några rubriker, såklart, men ändå.

 

Tack för allt, Gene, du galaxens store fågel! 

Senast i forumet

Bokutgivningar

September 2021:
Oktober 2021:
November 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter