Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Star Trek VI firar 20 år

I dag är det 20 år sedan Star Trek VI: The Undiscovered Country hade biopremiär i USA. Den sjätte december vallfärdade trekkers till biograferna för att se originalbesättningens sista äventyr.

Samtidigt var Star Trek: The Next Generation en storsuccé med tittarsiffror som senare Star Trek-serier aldrig var i närheten av. För att locka fler till filmen hade därför Leonard Nimoy accepterat att vara med i serien i avsnittet Unification som hade sänts tidigare under hösten. Strategin lyckades delvis eftersom sexan spelade in mer pengar än femman, men samma kassasuccé som de första fyra filmerna med TOS-besättningen blev det dock inte.

 

I dag är sexan känd och älskad för att avsluta TOS-eran. Men att filmen över huvud taget skulle göras var länge osäkert. Femman gjordes som just avslutningsfilm. Samtidigt hade dess svaga ekonomiska resultat gjort att mycket fokus flyttats till dels eventuella TNG-filmer, dels till att föryngra TOS-besättningen. Producenten bakom Star Trek 2-5, Harve Benette, hade långt framåtskridna planer på en Starfleet Academy-film med en ung Kirk och Spock. I rollerna skulle vi ha sett Ethan Hawke som Kirk och John Cusack som Spock. Men Paramount ändrade sig efter kampanjer från flera TOS-skådisar och trekkers.

 

Så minns er tillbaka till det tidiga 1990-talet och en värld i förändring. Sexans handling där den begynnande vänskapen mellan Federationen och det Klingonska Imperiet byggde på hur relationerna mellan USA och Sovjet hade förbättrats under sent 1980-tal. Men att det Kalla Kriget skulle ta slut i och med Sovjetunionens upplösning sommaren 1991 hade inte ens manusförfattarna bakom filmen förutspått.

 

Diskutera gärna ditt första minne från filmen nedan.

 

 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter