Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Into Darkness spelade in mer än tre miljarder kronor

Star Trek Into Darkness är en miljardindustri. Filmen spelade totalt in drygt 3 miljarder kronor under sin bioresa tidigare i år runt om i världen. Den är också en av de bäst recenserade Star Trek-filmerna någonsin.

 

Nu har Star Trek Into Darkness lämnat biograferna samt släppts på dvd och blu-ray. Därför kan vi ställa upp ett bokslut för filmen, både när det gäller intäkter respektive kritikersnitt.

 

Intäkter

Into Darkness är den första Star Trek-film som drog in mer pengar utanför USA än i hemlandet, visar Boxofficemojo.coms statistik. Fördelningen ser ut så här:

 

USA (och Kanada): 228,8 miljoner dollar (49%)

Resten av världen: 238,6 miljoner dollar (51%)

Totalt: 467,4 miljoner dollar

 

Orsaken till att fördelningen ser ut som den gör är (1) att de asiatiska marknaderna i allmänhet och Kina i synnerhet ökade markant. Into Darkness spelade in 57 miljoner dollar i Kina, medan Star Trek (2009) bara mäktade med 8,5 miljoner dollar för fyra år sedan. Ökningarna i Europa var däremot mindre blygsamma, till exempel i Storbritannien ökade filmens intäkter med cirka fyra miljoner dollar, men med tanke på att 3d- och imax-biljetter kostar mer så ökade inte antalet biobesök märkbart där. (2) Into Darkness presterade sämre än väntat i USA och tappade både intäkter och biobesökare jämfört med Star Trek (2009). Orsaker som nämnts är hård konkurrens från Iron Man 3, The Great Gatsby och Fast and Furious 6 som tillsammans drog den yngre och kvinnliga publiken från att välja Into Darkness.

 

I Sverige bidrog vi med 1,8 miljoner dollar. Det var en klar ökning sedan den förra filmen och vi var klart bäst i Norden. Tvåa blev Norge med 1,2 miljoner dollar. Totalt såg 101 000 svenska biobesökare filmen.

 

Recensioner

Into Darkness var en stor kritikersuccé, men recensionerna var inte lika gyllene som för Star Trek (2009). Snittet på Rottentomatoes.com, som sammanställer amerikanska och brittiska filmkritikers åsikter, blev 87 procent positiva recensioner. Det ska jämföras med att den förra filmen fick 95 procent positiva recensioner. Faktum är att både Khans vrede och First Contact har något högre snitt än Into Darkness.

 

Metacritic fick filmen 73 procent i snitt jämfört med Star Treks 83 procent positiva recensioner. Det är bara i Sverige som Into Darkness presterade lika bra bland filmkritiker som ettan. På Kritiker.se har både Into Darkness och Star Trek ett snitt på 3,6, vilket innebär att de flesta tidningar och tv-program gav filmerna en fyra utav fem.

 

Bland omdömena hos vanliga biobesökare är det hårfint mellan Into Darkness och Star Trek på Imdb. Into Darkness har 7,9 utav 10 i snitt och föll tidigare i höstas bort från den prestigefyllda topp 250-listan. Star Trek har 8,0 i snitt och ligger på 239:e plats just nu.

 

Dvd- och blurayförsäljning

Tyvärr kan vi inte redovisa några siffror för hur Into Darkness säljer på dvd respektive blu-ray, eftersom sajten Thenumbers.com slutade uppdatera sina försäljningssiffror i augusti. Vad vi dock vet, från andra källor, är att Into Darkness gick in som etta i september både i USA och Storbritannien.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter