Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Presskonferens om MCM Comic Con Stockholm

comic_con_press_140429.jpg

Nej, det är inte en invasion från världen Sanctuary. Mannen på bilden är Björn Wengse från mässbolaget Artexis, som tillsammans med ett gäng cosplayers hälsade ett tjugotal journalister välkomna till en presskonferens på café Gate 13 i centrala Stockholm idag.

 

Temat var Comic Con Stockholm, som går av stapeln för första gången i slutet av oktober i år, och utöver Star Trek Databas fanns det representanter från olika spelsajter och serieföreningar. Presseventet lockade dock även många av Sveriges mer traditionella mediejättar, såsom Metro, Aftonbladet, Expressen och TV4, vilket skulle kunna ses som ett tecken på hur mycket "nördkulturen" har växt till sig på senare år.

 

Artexis har jobbat med konceptet Comic Con Stockholm i mer ungefär ett och ett halvt år nu, och uppgav att de var väldigt glada över att ha utvecklat ett samarbete med MCM Comic Con, som i dagsläget driver sju årliga Comic Con-mässor i Irland och Storbritannien. I fjol lockade MCM:s brittiska Comic Con-mässor sammanlagt fler än 358 000 besökare, och tanken är att Comic Con Stockholm i sinom tid ska kunna konkurrera med Comic Con London, som i fjol lockade 70 000 besökare.

 

Den första Comic Con Stockholm kommer att hållas på Kistamässan i Stockholm från den 30 oktober till och med den 2 november, och tanken är att den ska flytta till Stockholmsmässan nästa år för att få mer utrymme och förhoppningsvis mångdubbla antalet besökare. Comic Con Stockholm kommer därmed även att ersätta den årliga spelmässan Gamex (eller expandera den, beroende på hur man ser på det), som senast lockade fler än 39 000 besökare. Gamex är således en mycket framgångsrik mässa, men enligt projektledaren Gital AL-Ebeyawi fanns det en efterfrågan om större variation, vilket det är tänkt att Comic Con Stockholm ska erbjuda.

 

comic_con_press_3b_small_140429.jpg

Från vänster till höger: Bryan Cooney (MCM Comic Con), Gital AL-Ebeyawi (Artexis) och Paul Miley (MCM Comic Con).

 

Och just variation är en väldigt stor del av det som gör ett Comic Con till ett Comic Con, menar Bryan Cooney från MCM Comic Con. MCM Comic Con hämtar mycket inspiration från San Diego Comic-Con, som liksom namnet antyder ursprungligen var en seriemässa, men som sedan har växt utvecklats till att omfatta böcker, filmer, TV-serier, dataspel, brädspel, cosplay och mycket mer. Enligt Cooney är det främsta kriteriet för innehåll på Comic Con att folk tycker att det är intressant; vilka etiketter man sedan fäster vid det är sekundärt.

 

Rörande just innehåll var det dock magert med information. Enligt arrangörerna fastställs mycket av innehållet för konvent som det här bara några veckor innan själva eventet, i och med att skådespelare och produktionsbolag har väldigt ombytliga scheman, och sista minuten-ändringar är inte alls ovanliga. Dock siktar de på att ha offentliggjort ungefär hälften av alla programpunkter innan dess att sommaren börjar.

 

På frågan om Comic Con Stockholm skulle bjuda på något material från de kommande Star Wars-filmerna svarade Bryan Cooney att MCM Comic Con för samtal med Disney, men att den dialogen omfattas av ett mycket rigoröst sekretessavtal.

 

comic_con_press_4_140429.jpg

 

Efter själva presentationen fick jag chans att prata mer med Cooney, och naturligtvis stod Star Trek först på min agenda. Cooney bekräftade att MCM Comic Con för samtal med CBS och Paramount om Star Trek, men liksom fallet med Star Wars får han inte säga mycket. Han berättade dock att det var en ganska invecklad process, eftersom det finns så många olika parter som är involverade i Star Trek och är med och fattar beslut om det.

 

Däremot sa han att det är fullt möjligt att det kommer Star Trek-skådespelare som gäster; det finns ju trots allt ganska många att välja bland. På frågan om vilka av de mer centrala skådespelarna som skulle kunna tänkas som gäster var hans första exempel "Walter", som han har känt i många år och betraktar som en personlig vän, och även "George" och "Nichelle"; han har kontakt med alla tre sedan tidigare, och alla tre är aktiva på konvent och har konkurrenskraftiga avgifter. Även William Shatner nämndes som en möjlig gäst, men hans avgifter är betydligt högre, så det skulle krävas att det finns ett väldigt stort intresse.

 

Vid presskonferensens slut känner jag fortfarande att jag har fler frågor än svar, men det känns som att Comic Con Stockholm har en enorm potential, och jag kommer definitivt att följa dess utveckling så nära jag bara kan.

Hur känner du själv? Var tror du att du står när biljetterna släpps den 25 augusti? Kommer du att sakna Gamex, eller har du erfarenheter från tidigare MCM Comic Con att dela med dig av? Svinga förbi forumet och gör din röst hörd!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter