Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

USS Enterprise NCC-1701 (Kelvintidslinjen)

uss_enterprise-(ak)-1_s.jpg

 

USS Enterprise NCC-1701, ett rymdskepp i Constitution-klassen som var i tjänst i Stjärnflottan i mitten av 2200-talet. Skeppet konstruerades på Riverside Shipyard, Iowa 2255 och lanserades från San Francisco Fleet Yard 2258 som federationens flaggskepp.

 

RymddockaRiverside

 

Skeppets planerade jungfruresa 2258 under kapten Christopher Pikes befäl tidigarelades efter att jorden fått ett nödanrop från Vulcan medan större delen av flottan befann sig i Laurentiansystemet. Som ett resultat av flottans bortavaro bestod besättningen främst av kadetter från Stjärnflottans akademi. Enterprise avgick från Starbase 1 tillsammans med ett antal andra rymdskepp, bland andra USS Farragut och USS Hood. Avgången försenades dock sedan rorsman Hikaru Sulu glömt koppla in tröghetsdämparna och Enterprise anlände på grund av det strax efter att räddningsstyrkan förintats av det romulanska gruvskeppet Narada under befäl av Nero.

 

Enterprise visade sig var en enkel match för Naradas avancerade missiler. Lyckligtvis insåg Nero att Enterprise var det skepp Spock tjänstgjorde på och valde att inte förstöra det utan i stället låta Spock bevittna förintelsen av Vulcan. Enterprise fann att man varken kunde kontakta flottan eller evakuera befolkningen på Vulcan på grund av att Naradas borrplattform störde ut all kommunikation och transportören. Efter att Enterprise besättning lyckats sabotera borren lanserade Nero sonden med den röda materian som när den detonerade fick Vulcan att implodera och tillintetgöra hela befolkningen. När Pike blivit tillfångatagen av Nero fick Spock överta befälet och han planerade att ansluta sig till resten av flottan i Laurentiansystemet till Kirks högljudda protester eftersom Kirk ansåg att det var bättre att försöka stoppa Nero på en gång.

 

Enterprise gick ur warp och gömde sig i Titans atmosfär, dold från Naradas sensorer samtidigt som Spock och Kirk strålades ombord Narada innan borren aktiverats. De båda kunde dock inte hindra Narada från att börja borra på jorden. Kirk lyckades rädda Pike medan Spock stal Jellyfish med vilken han först förstörde borren för att sedan ramma Narada och just innan kollisionen strålas över till Enterprise.

 

Efter Enterprise lyckade uppdrag befordrades Pike till amiral och Kirk fick befälet över Enterprise med Spock som förste officer. (Star Trek)

 

År 2263 förstördes skeppet under striden över Altamid. Efter att den kraschat mot planetens yta fanns inget att rädda av skeppet. Alla ombord hann ut innan skeppet förstördes. 

 

Befäl på USS Enterprise NCC-1701 år 2258:

 

Befälhavare

Christpher Pike

Spock

James T. Kirk

 

Förste officer

Spock

James T. Kirk

 

Maskinchef

Olson

Montgomery Scott

 

Chefsläkare

Puri

Leonard McCoy

 

Rorsman

McKenna

Hikaru Sulu

 

Navigatör

Pavel Chekov

 

Kommunikationsofficer

Hawkins

Nyota Uhura

  tumme_ent-1701-1.jpg

 

Layout

Enterprise sekundära skrov, warpgondoler och anslutningen till det primära skrovet sluttar ner i skytteldäcket som har plats för minst 20 skyttlar trots att det är kortare än skeppets bog. Skrovet har skimrande plattor i ett subtilt Aztec-mönster. Räddningskapslar kan lanseras från babords sida av halsen.

 

Skeppets framdrivningssystem består av impulsmotor, drivraketer och warpdrift. Warpgondolerna är böjda och kulminerar i en spets som är formad som en fena. Kollektorerna lyser svagt blå och fenorna lyfts och avslöjar en lysande mekanism när skeppet går till warp. Deflektorskålens centrum kan öppnas och stängas.

 

Däcken är namngivna alfabetiskt på turboliftarnas dörrar men besättningen refererar till dem numeriskt.

 

Bryggan är belägen på däck A. Dess skärm är ett enda stort fönster som omfattar hela bryggan. Kaptenen sitter i kommandostolen belägen centralt på bryggan,  bakom roder- och navigationskonsollerna. Bryggan är vitmålad och lyses upp av otaliga lampor som får rummet att bada i exempelvis  rött ljus i händelse av att "Red Alert" signaleras. Det finns många olika konsoler med blå holografiska skärmar och sex transparenta pekskärmar. En turbolift (som också har vita/röda lampor) är belägen på babords sida och luftslussen finns på styrbords sida.

 

tumme_ent-1701bridge1.jpgtumme_ent-1701redalert1.jpgtumme_ent-1701redalert2.jpgtumme_ent-1701bridge2.jpg
BrygganRed AlertRed AlertBryggan

 

De cirkulära övre korridorerna är också vitmålade medan golven är svarta. Sjukhytten är belägen på däck G. Stegar tillåter besättningen att gå upp eller ner till en annan korridor. Skeppets utseende blir gradvis mindre futuristisk ju längre ner man kommer, synliga räcken i taken och en korridor till skyttelhangaren har till och med improviserade väggar av rör. Maskinrummet är en enorm labyrint av rör och tankar och det enda tecknet på futuristisk teknik är intercomsystemet. Metallbryggor genomkorsar högre nivåer i vissa områden, till exempel vattenturbinsektion 3.

 

tumme_ent-1701corridor1.jpgtumme_ent-1701engineering1.jpg

 

Enterprise warpkärna består av flera blandningskammare, var och en cirka tre våningar höga. Om det behövs, skjuts warpkärnan ut via taket där ett atmosfärisk kraftfält förhindrar dekomprimering av hela maskinrummet.

 

Beväpning

Enterprise vapensystem består av faserramper och fotontorpeder. Torpedrampen finns lokaliserad på halsen och faserramperna är placerade på fördäck på styrbords och babords sida av bryggan. I attacken mot Narada sköts spärreld med samtidigt snabb eldgivning från alla tillgängliga vapen.

 

Transportörer

Användning av skeppets transportörer kräver vanligtvis att målet inte rör sig i förhållande till sin egen omgivning innan det kan  dematerialiseras. Pavel Chekov var skicklig nog att operera transportören om han fick ett mål som var i relativ rörelse. Scotty modifierade senare transportörerna så att de använde hans transwarpstrålformel så att Kirk och Spock kunde strålas från Enterprise som låg dolt i magnetfältet bland Saturnus ringar till Narada som vid tillfället kretsade runt jorden. Transportörrummet är inom gångavstånd från bryggan.

 

tumme_ent-1701transporter1.jpgtumme_ent-1701transporter2.jpg

 

 

 

Trivia

USS Enterprise ritades av Ryan Church. På Starships DVD/Blu-ray Featurette uppges att skeppet har inslag av båda versionerna av constitution-klassen och även inspirerad av elegansen hos hot rods. Filmens brygga, övre korridorer, turbolift, transportörrum och sjukhytt byggdes som set i Paramounts studios. Enligt scenografen Scott Chambliss och andra medverkande på Star Trek - The Art of the Film var skeppets vita övre nivåer inspirerade av Pierre Cardins arkitektur. De mer industriella lägre nivåerna av skeppet, bland annat maskinrummet filmades på ett Budweiserbryggeri.

Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter