Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Saturnus

Officiellt namn: Sol VI

Saturnus är den näst största planeten i solsystemet (efter Jupiter). Liksom Jupiter är Saturnus en gasjätte, och först observerad genom ett teleskop av Galileo Galilei 1610. Ringarna observerades dock inte förrän 1659 av Christiaan Huygens. Även om ringarna ser fasta ut från Jorden består de i verkligheten av oräkneliga partiklar av is och kometfragment (från sandkorns storlek upp till kanske en kilometer).

Cassini går in i omloppsbana runt Saturnus

 

Flera rymdfarkoster har skickats till Saturnus. Den senaste är Cassini, som först passerade Jupiter, innan den fortsatte till Saturnus och där gick in i omloppsbana i mitten av 2004. Ett år senare landsattes sonden Huygens på Saturnus största måne Titan. Cassini går i skrivande stund (2007) fortfarande i omloppsbana runt planeten med enstaka överflygningar av flera av Saturnus månar, och kommer sannolikt att fortsätta så i flera år till.

 

 

 

 

Tygmärke för den första bemannade resan till Saturnus

I början av 2000-talet (2020), sändes en bemannad rymdfarkost till Saturnus under ledning av överste Shaun Geoffrey Christopher. Farkosten gick in i bana runt Saturnus och fortsatte att kretsa runt planeten under flera dygn medan man bl.a. analyserade och fotograferade planeten. Den 26 januari 2020 landade två av besättningsmedlemmarna på månen Titan. 2034 etablerade ISA (Eng: International Space Agency) en forskningsbas på Titan.

 

Bilder tagna under Huygens nedstigning till Titans yta

 

2050 sändes en expedition iväg för att konstruera en mer permanent utpost på Titan. Skeppet med namnet SS Stockholm (!) var framme vid månen drygt ett år senare (skeppet var ett s.k. kryoskepp, där besättningen hölls i konstgjord dvala större delen av tiden). På Titan grundades bl.a. kolonin New Stockholm.

 

Kolonierna på Titan blev en frizon för människor på flykt undan det tredje världskriget. Zefram Cochrane spenderade flera år här.

 

New Stockholm (?)
SS Stockholm

 

 

Titan användes som en vägpunkt vid träningen av framtida piloter inom Stjärnflottan under 2300-talet. En farlig manöver, kallad Titans vändning (Eng: Titan's Turn), utfördes ibland av elitkadetter i Novaeskadern (Eng: Nova Squadron). På månen Mimas fanns en undsättningsstation som användes vid nödsituationer under akademins övningsflygningar.

 

Övningsskepp genomför en Titanvändning

 


Källor: Tomorrow is Yesterday; The Best of Both Worlds, del II; The First Duty

Text markerad med denna färg är ej kanon
Galax: Vintergatan
Kvadrant: Alfa
Klass: J - Gasjätte

Politisk enhet: Förenade planetfederationen

Ras(er): Människor

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter