Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Månen (Luna)

Officiellt namn: Sol IIIa

 

Månen (Luna) som är Jordens enda måne, är ungefär en fjärdedel så stor som Jorden, och vänder alltid samma sida mot Jorden. Medelavståndet mellan Jorden och Månen är 384 392 km. Det mest iögonfallande på månytan är haven, vidsträckta slätter som bildats genom att lava strömmat upp efter att stora meteoriter trängt igenom den tunna skorpan. I ett av haven, Mare Tranquillitatis (Sv: Stillhetens hav), ligger platsen för den första bemannade landningen på Månen (Apollo 11, juli 1969).

 

Under det sena 2000-talet grundades månkolonierna. Som en av de dominerande mänskliga bosättningarna, faller Månen och dess kolonier under Federationens jurisdiktion och beskydd. Vid slutet av 2300-talet uppgick folkmängden på Månen till mer än 50 miljoner. Med jordslang kallas de som bor på Månen för månbölingar (Eng: Lunar schooners), en benämning som inte är så populär bland måninvånarna själva.

 

I närheten av månkolonierna finns en konstgjord sjö, Armstrongsjön, skyddad av en stor glaskupol. Månkolonierna består av huvudkolonin New Berlin (varifrån man bevittnade när NX-Beta uppnådde warp 2,5. Kolonin täcker en så stor yta på Månen att den kan ses från Jorden), Lunar One (näst störst bland kolonierna), Copernicus City, Tycho City (med egen atmosfär och konstgjord gravitation). Därutöver finns Tranquility Base (komplex för konstruktion av rymdskepp), Lunaport (stor rymdhamn) och Orpheus gruvkoloni (en mobil facilitet som kunde förflyttas mellan platser åtskilda av många ljusår). (First Contact, Valiant)

 

I omloppsbana ovanför Månen kretsar Copernicus Shipyards, där man bl.a. konstruerat skepp av klassen Constellation.

New Berlin sedd från omloppsbana
Orpheus gruvkoloni (2155)
Text markerad med denna färg är ej kanon
Galax: Vintergatan
Kvadrant: Alfa
Klass: D - Asteroid / Måne

Politisk enhet: Förenade planetfederationen

Huvudstad: New Berlin

Ras(er): Människor (månbölingar)

Folkmängd: Över 50 miljoner (2300-talet)

Warpförmåga: Från 2063

 

Nyheter: 090829

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter