Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - Augusti, 2010

SETI bör även leta efter maskinvarelser

Av Fleetadmiral , skriven 10-08-31, kl: 18:55
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
SETI, förkortning för Search for Extraterrestial Intelligence, har letat efter intelligent liv ute i rymden under 50 år men ännu inte snappat upp några signaler som kan tolkas som "intelligenta". Nu menar astronomen dr. Seth Shostak att vi kanske bör söka efter främmande livsformer som är i form av tänkande maskiner istället för att lägga all kraft på att hitta biologiska livsformer.

Dr. Shostak säger att man hela tiden har inriktat sig på att hitta utomjordiska livsformer på planeter som kan klassificeras som beboeliga, med vatten i vätskeform och atmosfärer uppbyggda av gaser som syre och kväve. Med andra ord, världar som kan stödja liv som biokemiskt liknar jordens.

Problemet med detta antagande är att artificiell intelligens (alltså intelligenta maskiner) kan utvecklas på sikt även hos utomjordiska biologiska varelser, och att maskinvarelser bör ha bättre förutsättningar för att leva i civilisationer som består betydligt längre än motsvarande skapade av biologiska varelser.

Shostak föreslår att sökande efter maskinvarelser i första hand sker inom områden där det finns gott om materia och energi, som unga, heta stjärnor i närheten av galaxernas centrum.

Sista chansen att delta i årets fantastiknovelltävling

Av Pjotr'k , skriven 10-08-29, kl: 13:25
Kategori(er): Övrigt: SF
Fantastiknovelltävlingen 2010 börjar nu närma sig slutspurten med sin sista anmälningsdag den 1 september.

Om du missat detta helt eller inte minns detaljerna: Bidrag skickas till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com i ren mailtext (alltså inga bifogade filer). Använd rubriken "Tävlingsbidrag" och missa inte att sista insändningdag är den 1 september. Bidrag skall vara skrivna på svenska och bör anknyta till science fiction, fantasy och/eller skräck. Vinnarna utses av en jury bestående av författarna Karolina Bjällerstedt-Mickos och Niklas Krog, förlagsredaktören Jörgen Peterzén samt förläggaren och författaren Cecilia Wennerström. Förstapriset är hela 1000 kr, 2:a 300 kr och 3:e 200 kr (ev blir det även vissa hedersomnämnanden).

Tävlingen arrangeras för 11:e året i rad av den äldsta e-postlistan för novellförfattare - SKRIVA, med stöd av föreningen Novellmästarna och Wela förlag. Läs mer under källa för fler detaljer!

Wesley Snipes kunde ha spelat Geordi La Forge

Av Aike , skriven 10-08-26, kl: 20:05
Kategori(er): DS9, TNG, VOY, Övrigt: Personer

Actionhjälten Wesley Snipes kunde ha fått rollen som Geordi La Forge i The Next Generation. Även Tim Russ (Tuvok) var aktuell för samma roll. Det skriver Trekmovie.com som har kommit över ett internt dokument från Paramount skrivet i april 1987 som visar vilka skådespelare som var aktuella för rollerna i serien.

 

Dokumentet visar även att Denise Crosby, som spelade Tasha Yar, egentligen var tänkt för rollen som Deanna Troi, och att Rosalind Chao (Keiko) var huvudfavorit för rollen som just Yar. Dokumentet kan du se här.

Star Trek: Voyager på TV400

Av Pjotr'k , skriven 10-08-24, kl: 21:36
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV
Med start på måndag den 30 augusti sänder TV400 TV-serien Star Trek: Voyager runt midnatt. Systerkanalen TV4 Science fiction har tidigare sänt TV-serien, men då TV400 är mer lättillgänglig för svenska folket så kanske detta kan leda till att fler får upp ögonen för Star Trek som genre.

TV4 Science fiction fortsätter att sända Star Trek: Deep Space Nine på vardagskvällar kl 21:00.

Lindelof: "Nästa film ska vara djupare, men inte mörkare"

Av Aike , skriven 10-08-24, kl: 13:08
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness
Lostskaparen och Star Trek-producenten Damon Lindelof jämför nästa Star Trek-film med det senaste Batmanäventyret.
- Ribban är satt väldigt, väldigt högt för uppföljaren. Vi tittar på filmer som The Dark Knight, vilken faktiskt gick ett steg längre än Batman Begins. Den handlade verkligen om något samtidigt som det var en superhjältefilm. Vi vill inte överge vad som fungerade i den första filmen: att det är underhållande och känslomässigt, men vi vill också att filmens tema ska resonera med publiken, säger han till E Online.

Star Trek-musik kan väcka astronauter

Av Aike , skriven 10-08-23, kl: 17:50
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap
Ska Alexander Courages Star Trek-tema från originalserien väcka besättningen på det näst sista uppdraget för NASAs rymdfärjeprogram? Det kan du avgöra i en webbomröstning som NASA håller här. Just nu har Star Trek-temat en betryggande ledning med 31 procent av rösterna jämfört med tvåan Countdown (Rush) som har 21 procent av rösterna. Det näst sista uppdraget med rymdfärjan lyfter från jorden den förste november.

Inför det allra sista uppdraget i februari 2011 bjuder NASA in alla musikkunniga att komponera sitt eget bidrag som har chans att spelas i rymden.

Två nya Star Trek-spel att vänta under nästa år

Av Fleetadmiral , skriven 10-08-20, kl: 19:49
Kategori(er): Quarks: Spel
Vid Gen Con förra veckan visade spelutvecklaren WizKids prov på några nya och framtida spel. De som ådrog sig mest intresse var två Star Trek-brädspel för 2011; Star Trek: Fleet Captains och Star Trek: Expeditions.

Du kan läsa mer om dem på vår spelsida.

Nu är det slut på rullande utforskare...

Av Fleetadmiral , skriven 10-08-20, kl: 16:36
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
... det tror man i alla fall på MIT och Charles Stark Draper Laboratory som samarbetar i detta utvecklingsprojekt. Under flera årtionden har hjuldrivna fordon utforskat marken på månen och Mars. Problemet med dem är att de är oerhört långsamma, kan inte krypa ner i kratrar, bestiga berg eller ta sig längre sträckor.

Den nya typen av utforskare är en farkost som hoppar, snarare än kör, över marken. På detta sätt kan den utforska besvärliga ställen och ta sig betydligt längre sträckor och därmed samla in betydligt mer data.

En prototyp man kallar Talaris (Terrestrial Artificial Lunar and Reduced Gravity Simulator) står hos MIT och är en en meter stor miniversion av den störra "hoppare" som senare är tänkt att användas ute i rymden. Farkosten drivs av fyra elfläktar och kan både navigeras från jorden och styra sig själv.

Kina skickar upp början på sin första rymdstation

Av Fleetadmiral , skriven 10-08-18, kl: 14:02
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Kina har avslutat den första modulen (Tiangong 1), ett litet rymdlaboratorium, och testar f.n. elektroniken och andra system ombord. Modulen är planerad att skjutas upp under andra halvan av nästa år. Deras rymdfarkoster Shenzhou 8, 9 och 10 kommer därefter att docka med modulen under 2011 och 2012.

Tiangong 1 kommer att följas av Tiangong 2 och eventuellt Tiangong 3, som även de är rymdlaboratorier. Man väntar dock till 2020 med att skjuta upp den stora kärnmodulen, varefter man har tänkt börja bygga upp rymdstationen på allvar.

På sikt hoppas man rymdstationen kan bli en plattform för en planerad bemannad (kinesisk) färd till Månen.

(Bilden visar Tiangong 1 till vänster och Shenzou 8 till höger)

Inception har fått en egen Wiki

Av Aike , skriven 10-08-16, kl: 05:42
Kategori(er): Övrigt: SF
Christopher Nolans science-fictionfilm Inception har tagit både kritiker och biopublik med storm. Populariteten är så pass stor att hängivna fans har skapat The Inception Wiki, där all information om filmen finns. Det är dock inte första gången en enskild film får en Wiki. Storsuccén Avatar har också en.

Totalt har Inception hittills spelat in drygt 560 miljoner dollar globalt.

Gigantisk laser som kan skapa materia

Av Fleetadmiral , skriven 10-08-13, kl: 15:19
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
En kommande generation av lasrar kommer att bli så kraftfulla att energin gränsar till vad som är teoretiskt möjligt. Den teoretiska gränsen motsvarar den energi som behövs för att skapa materia.

Inom Europa arbetar man på projektet Extreme Light Infrastructure (ELI) med lasrar som kommer att leverera så mycket energi att kollisionerna mellan fotonerna eventuellt kan skapa elektron-positronpar. Detta skulle dock förstöra lasern, så därför måste man sätta en högsta energinivå som är strax under när detta börja hända.

Idén är ju inte att källan ska förstöras utan målet. ;-)

Trailer till Unstoppable

Av Pjotr'k , skriven 10-08-10, kl: 20:39
Kategori(er): Övrigt: Personer
Denzel Washington och Chris Pine spelar som bekant med i höstens actionthriller Unstoppable. Den nya trailern gör att i varje fall jag längtar till att få se den. Filmen handlar om ett tåg med kemikalier som kör utan att kunna stanna. Det är nu upp till Denzel och Chris att fixa biffen.

Star Trek vald till bästa dvdfilm

Av Aike , skriven 10-08-10, kl: 00:24
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Prisutdelningar, Quarks: DVD

Star Trek valdes i dag till bästa långfilm på The DVD Critics Awards, som hölls för sjätte året. Det skriver Homemediamagazine.com som arrangerade galan. Bästa tv-serie blev Battlestar Galactica och District 9 fick pris för bästa extramaterial.

Nytt världsrekord för antal fans i Star Trek-kostym

Av Aike , skriven 10-08-07, kl: 18:48
Kategori(er): Aktiviteter, Aktiviteter: FedCon, Allmänt om Star Trek
Världsrekordet för antal fans i Star Trek-kostym på samma plats är slaget igen. Totalt 528 fans dök upp utklädda på Las Vegas-konventet där rekordförsöket hölls. Det twittrar Star Trek-fantasten Televixen (Mary Czerwinski).

Det första rekordet sattes i vintras i London i samband med att Star Trek Online släpptes. Då var 99 trekkers utklädda. Senare slogs rekordet med råge på Fedcon i maj, där 507 stycken fans bar Star Trek-utstyrsel.

Var med och bjud på Star Trek-auktion i Las Vegas

Av Aike , skriven 10-08-07, kl: 18:23
Kategori(er): Allmänt om Star Trek
Imorgon auktioneras Doktorns stol från Voyager, Sulus uniform från TOS och mycket mera ut i Las Vegas. Och du kan vara med och bjuda hemifrån via Liveauctioneers.com.

Totalt finns 450 objekt att bjuda på, där de dyraste förväntas säljas för över 10 000 dollar. Men till skillnad från flera andra stora Trekauktioner i år och förr om åren, så finns det också billigare saker att bjuda på där priserna förväntas hamna på under hundra dollar.

Objekten kommer ifrån privata samlingar som till exempel Michael och Denise Okudas. Auktionen hålls i samband med det årliga Las Vegas-konventet.

För komplett lista över objekten klicka här. En längre film som går igenom en del av dem går att ses här. Auktionen startar 03.00 natten till måndag svensk tid.

Så får du en tricorder till din smartphone

Av Aike , skriven 10-08-07, kl: 18:00
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Vill du ha en egen tricorder? Det kan nu med hjälp av Moonblinks freewareapplikation för smartphones med operativsystemet Android. Applikationen ger bland annat användaren möjlighet att ha mäta solaktivitet, gravitations- och magnetfält.

Mer information om tricorden finns här samt ett kort test på IDG.se se här.

 

(Tack till Hannu)

Terra Nova skjuts framåt i tiden

Av Pjotr'k , skriven 10-08-03, kl: 20:54
Kategori(er): Övrigt: SF
Brannon Bragas TV-serie Terra Nova, som vi berättade om i april fick ju sin rollbesättning färdigställd i juni. Då var förhoppningen att serien skulle visas med start i början av 2011. Tyvärr har den nu framskjutits till hösten 2011, för att då bli TV-kanalen Fox stora höstserie, rapporterar Airlock Alpha.

Terra Nova är Steven Spielbergs uppfinning och handlar om en familj som tillsammans med flera andra expeditioner far tillbaka till urtiden för att komma undan de stora miljöförstöringarna på 2140-talets Jorden. TV-serien har ännu inte påbörjat inspelning.
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter