Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

Kulturnyheterna möter klingonerna bakom Visit Qo'noS

Av loghaD , skriven 18-02-02, kl: 16:34
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

visit-qo-nos-liten_180202.jpg

Imorgon är det premiär för Visit Qo'noS, en klingonsk kulturupplevelse för jordbor. Kulturnyheterna har besökt Turteatern i Stockholm för att möta den klingonska delegationen och deras jordiska värdar.

 

Vad vet vi egentligen om våra klingonska bundsförvanter? I teaterföreställningenVisit Qo'noS siktar Turteatern på att skapa en övertygande annorvärldslig upplevelse från början till slut, inte bara för att underhålla rymdoperafantaster, utan också för att väcka tankar kring kulturkrockar här på jorden.

 

Så när SVT Kulturnyheterna i dagarna besökte teatergruppen i stockholmsförorten Kärrtorp så fick de "inte så mycket som en antydan om att det här skulle vara ett fiktivt kulturutbyte". I en video på Kulturnyheternas hemsida berättar Turteaterns konstnärliga ledare Nils Poletti om sina interaktioner med de klingonska scenkonstnärerna, och vi får också se hur det går när en av SVT:s utsända försöker sig på att öppna en konversation med Ban'Shee av ätten Duras.

 

visit-qo-nos-affisch-st-eriksplan_180202.jpg

En reklamaffisch för Visit Qo'noS vid S:t Eriksplan i centrala Stockholm.

 

Kärrtorp ligger bara en kvartslång tunnelbaneresa från T-Centralen, men även internationella medier har uppmärksammat föreställningen. Bland annat finns ett videoreportage om Visit Qo'noS uppe på India Todays hemsida, och man kan också läsa om föreställningen på The Local SE.

Visit Qo'noS, klingonföreställning med premiär den 3 februari

Av Pjotr'k , skriven 18-01-11, kl: 21:12
Kategori(er): Aktiviteter

visit-qonos-koncept_180111.jpgTurteatern i Kärrtorp i Stockholm sätter i februari och mars upp en Klingon-föreställning! Föreställningen heter Visit Qo’noS och utlovar besök av de fyra klingonerna Klag samt Ban’chee, Mara och Morath  från huset Duras.  Föreställningen kommer att framföras på klingonska och engelska och kommer att innehålla en "live-act presentation" om klingonsk kultur. 

 

Turteatern hävdar, och detta bör man väl ta med en viss nypa salt, att föreställningen produceras i samarbete med The Klingon Institute of Cultural Exchange och Visit Qo’noS - the tourist department of the Klingon Empire. Vad som utlovas är att publiken bland annat kommer att lära sig mer om klingonsk kultur, få höra klingonopera och smaka på Gagh (det sistnämnda från 15 år, för levande föda får ju inte ges till vem som helst...) . 

 

Föreställningen sätts upp i Kärrtorp i Stockholm den 3 februari till 24 mars och följare av Star Trek Databas får en 20% rabattkod (läs mer i forumdiskussionen). 

 

Nå, vad sägs - skall vi sluta upp och möta klingonerna på en fredlig arena?

Star Treff 80: Discovery i Göteborg om en vecka

Av Mr Trek , skriven 17-11-12, kl: 10:02
Kategori(er): Aktiviteter, Aktiviteter: Svenska föreningar

Söndagen den 19:e november anordnar West Coast Trekkers årets fjärde och sista treff på Aftonstjärnan. För första gången på alldeles för många år är fokuset på en helt ny Star Trek-serie: temat för treffen är Discovery! Det kommer också att visas några avsnitt av den nya Star Trek-inspirerade science fiction-serien The Orville.

 

Som vanligt på West Coast Trekkers treffar kommer det att säljas god fika i cafét, samt finnas lottförsäljning och triviatävling som kan ge fina vinster. Inträde är 150 kronor. Medlemskap i West Coast Trekkers, Stockholm Trekkers eller Trekkers Södra Sverige krävs. Medlemskap i West Coast Trekkers kan lösas på plats för 150 kronor. För den som löser medlemskap på den här treffen gäller det även år 2018. För mer information, se Facebook-evenemanget för treffen.

2 stora Star Trek-konvent i Tyskland till våren

Av Pjotr'k , skriven 17-10-08, kl: 19:11
Kategori(er): Aktiviteter, Aktiviteter: FedCon

Som vanligt är Fedcon tillbaka till Bonn i maj, där flera kända skådespelare väntas. Men detta stora konvent får konkurrens av Destination Star Trek, som intar Dortmund tre veckor före. 

 

Destination Star Trek i Dortmund, 27-29 april 2018

Bekräftade gäster hittills: William Shatner, Nana Visitor, Rene Auberjonois, Robert Duncan McNeill, Terry Farrell, Walter Koenig, James Darren, Vaughn Armstrong, Jeffrey Combs, Casey Biggs, Cirroc Lofton, Nicole de Boer, Ira Steven Behr, Camille Saviola, Max Grodenchik, Aron Eisenberg, David Zappone och Adam Nimoy

Priser från 175€-2999€ för hela helgen. Hotellboende får man ordna själv utan särskilda rabatter. Det stora paketet innehåller bland annat frukost med Star Trek-skådespelarna, men paketet kostar då 30.000 kronor...

 

Fedcon i Bonn, 18-21 maj 2018

Bekräftade Star Trek-gäster hittills: Rekha Sharma, Karl Urban, Brent Spiner och Jonathan Frakes, vid sidan om flertalet Star Wars-, Battlestar Galactica- och andra scifi-skådespelare. 

Priser från 135€-1599€ för hela helgen. Hotellboende i närheten från 95€-139€ per natt.

 

Skall någon av er läsare åka till någon av dessa konvent? Diskutera gärna i vårt forum!

Treff i Göteborg den 11 februari

Av Pjotr'k , skriven 17-01-25, kl: 15:41
Kategori(er): Aktiviteter

Äntligen är det dags för treff i Göteborg igen, på Teater Aftonstjärnan! Senaste gången var vid 20-årsfirandet i september, men nu kör det ordinarie schemat igång igen, med 4 treffar om året. 

Temat den här gången blir Into the Wild (ett tema som föreslogs av den medlem). West Coast Trekkers, Sveriges första Star Trek-förening, kommer att visa Star Trek-avsnitt där våra hjältars överlevnadskunskaper sätts på prov på platser som kanske är lite mindre gästvänliga! De visar även annan mycket spännande science fiction på samma tema. Se hela programmet här.

Inträde är 150 kronor. Medlemskap i West Coast Trekkers, Stockholm Trekkers eller Trekkers Södra Sverige krävs. Medlemskap i West Coast Trekkers kan lösas på plats för 150 kronor. Endast kontanter.

Nytt världsrekord för antal trekkers i Star Trek-utstyrsel satt

Av Aike , skriven 16-10-09, kl: 12:47
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

world-record3_161009.jpg

På Star Trek Destination sattes ett nytt världsrekord för antal trekkers i Star Trek-utstyrsel igår lördag. Totalt räknade Guinness Rekordbok 1137 utklädda fans. Det gamla rekordet som löd 1067 stycken fans och sattes på Star Trek Destination i London 2012, skriver Startrek.com.

 

Än är det dock inte helt klart om det nya rekordet kommer in i Guinness rekordbok, då man måste verifiera det. 

 

Arrangörerna bakom konventet i Birmingham kom fram till att mer än 10 procent av besökarna under lördagen var utklädda. Med andra ord hade det cirka 10 000 besökare bara på lördagen. Inte illa!

Star Trek Destination pågår för fullt

Av Aike , skriven 16-10-08, kl: 13:12
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

Konventet Star Trek Destination hålls nu i helgen i Birmingham. Du kan läsa en rapport från fredagens händelser här.

I dag, lördag, kommer man även att försöka sätta ett nytt världsrekord för antal trekkers i Star Trek-utstyrsel.

Rekordmånga på årets SciFiWorld i Göteborg?

Av Pjotr'k , skriven 16-04-02, kl: 19:33
Kategori(er): Aktiviteter

160402_scifiworld_00_160402.jpgVid lunchtid ringlade sig köerna runt hela parkeringshusets andra våning utanför Svenska Mässan i Göteborg. Sådana köer har nog inte setts sedan Elijah Wood var här. Största orsaken var troligen att årets mässa hade ett mycket brett urval av skådespelare samtidigt som mulet aprilväder uppmuntrar folk att hitta på saker inomhus. Vad är bättre då än att ta sig till en science fictionmässa, om man nu liksom oss älskar all slags science fiction?

 

Bland skådespelarna märker vi Kenny Baker, som spelade R2-D2 i Star Wars, David Wenham (Faramir i Sagan om ringen), David Warner (kansler Gorkon i Star Trek VI: The undiscovered country) och Sylvester McCoy (Radagast i The hobbit, Doktorn i Doctor Who). 

 

Mässan fortsätter på Svenska mässan i Göteborg under söndagen, så det finns fortfarande chans att hitta dit om man är intresserad. Kanske har intresset lagt sig något till imorgon, men om köerna är likadana då, så rekommenderar vi att besöket startar med att ställa sig i kö en timme före starten, för då är kön gissningsvis bara 50 meter lång... Till autografsessionerna var köerna inte särskilt långa, annat än stundtals. 

 

West Coast Trekkers var inte med på mässan i år. Det är självfallet en kostnad involverad i att vara utställare, och dessa pengar kommer detta år istället att satsas på West Coast Trekkers 20-årsjubileum som förening, ett jubileum som nästan exakt sammanfaller med Star Treks 50-årsjubileum. 

 

Läs även artikeln i GöteborgsPosten, som dock inte handlar om allas vår David Warner utan, såklart, om Star Wars. Fler bilder från mässan hittar ni på storamiral Pjotr'ks blogg

David Warner kommer till Göteborg

Av loghaD , skriven 16-03-19, kl: 20:10
Kategori(er): Aktiviteter

david_warner_gorkon_160319.jpg"Du har inte upplevt Shakespeare förrän du har läst hans verk på originalspråket, klingonska."

 

Den Emmy-belönta engelske skådespelaren David Warner kommer till Göteborg i April, där han kommer att gästa The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention. Star Trek-fans känner kanske främst igen honom som Kansler Gorkon i Star Trek VI: The Undiscovered Country, men även som Federationens sändebud St. John Talbot i Star Trek V: The Final Frontier och som den sadistiska Gul Madred i bägge delarna av TNG-avsnittet Chain of Command. Utanför Star Trek är han även känd som som bland annat Keith Jennings i The Omen, Ed Dillinger i Tron, och Pomponius Falco i TV-serien Masada.

 

Mässan kommer att pågå under helgen 2-3 april. Besök SciFiWorld.se för mer information.

Föredrag om fiktiva språk i Göteborg på lördag

Av Pjotr'k , skriven 16-03-08, kl: 21:06
Kategori(er): Aktiviteter

Klingonexperten och xenosocioligvisten Yens Wahlgren kommer till Göteborg och håller föredrag om fiktiva språk. Som författare till boken Liftarens parlör till galaxen : en berättelse om 101 språk som egentligen inte finns får man väl säga att han är något av en expert på påhittade språk. 

 

På lördag kommer han alltså till Göteborg och Redbergsskolan på Örngatan 6 där Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in. Kostnaden för inträde är 100 kronor men då får man en och en halv timme gissningsvis fylld med en massa spännande lärdomar.

 

Läs mer på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats där man även kan anmäla sig (igår och idag har bokningssystemet legat nere men vi får väl hoppas att det snart fungerar). 

 

Uppdaterat: Bokningssystemet fungerar fortfarande inte. Det går bra att dyka upp och betala på plats. Man kan även försäkra sig om en plats via telefon 031-7071800 eller e-post gbg@sv.se .

En tonårings upplevelse av Las Vegas-konventet

Av Aike , skriven 15-08-16, kl: 15:25
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

Besökarna på Star Trek-konvent i USA blir äldre och äldre. Men många tonåringar dyker numera upp också.

I en artikel i Vanity Fair skriver redaktören Nancy Jo Sales om sin femtonåriga dotters upplevelse på det officiella konventet i Las Vegas förra veckan. 

 

Läs hur det gick här

Ny Star Trek-kryssning lanseras i januari 2017

Av Aike , skriven 15-08-12, kl: 22:13
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Den första officiella Star Trek-kryssningen lättar ankar från Miami i januari 2017. Kapten blir ingen mindre än William Shatner.

 

Star Trek-kryssningar med skådespelare och andra personer från Star Trek-serierna har funnits länge. På 00-talet besökte till och med en sådan Stockholm. Men dessa har varit inofficiella. Nu har företaget Entertainment Cruise Productions, LLC fått CBS godkännande att anordna en kryssning med namnet Star Trek: The Cruise.

 

Kryssningen pågår mellan den 9-15 januari 2017, och priset på hytterna varierar från 975-7000 dollar. Totalt finns det 2200 platser ombord.

 

William Shatner är bara en av många Star Trek-kändisar ombord. Bland annat kommer Jonathan Frakes, Robert Picardo och Marina Sirtis också att mönstra ombord.

 

Kryssningen kommer att besöka fyra hamnar: Miami, Cozumel, Nassau och Great Stirrup Cay.

Nu släpps biljetterna till Comic Con Gamex 2015

Av loghaD , skriven 15-05-25, kl: 21:09
Kategori(er): Aktiviteter

tumme_comic_con_gamex_150525.pngI oktober återvänder Comic Con Gamex till Stockholm, och den här gången intar mässan Friends Arena. Mässföretaget MCM har tidigare sagt att de vill att årets mässa ska bli betydligt större än fjolårets, så nu väntar vi ivrigt på att se hur programmet utvecklas.

 

Liksom i fjol vet vi än så länge inte så mycket om mässans program. Klart är att man även i år kommer att hålla kval till World Cosplay Summit, och i år även till det femte årliga Sverigemästerkapet i Cosplay.

 

I fjol var det många som beklagade att det var väldigt lite serier på Comic Con, och det hoppas arrangörerna göra bot på i år. På mässan kommer man att kunna besöka Comic Village, där arrangörerna hoppas samla Sveriges största serieförlag och även många individuella serieskapare.

 

En av mässans stora gäster i år kommer att vara serietecknaren Bob Layton, känd för sina många år på Marvel och DC Comics. För den som föredrar japansk animation kommer även röstskådespelaren Maile Flanagan att vara där, känd som rösten till Naruto från den populära animeserien med samma namn.

 

Biljetterna släpptes tidigare idag, så känner du redan nu att du vill vara med så är det bara att klicka här. Då kan du passa på att köpa en Super Early Bird-biljett, som ger dig ett tredagarspass med ungefär 33% rabatt.

Om du istället känner att du vill vänta och se hur programmet utvecklas kan du förslagsvis hålla ögonen på Comic Con Gamex' hemsida och Facebook-sida.

 

Sist men inte minst så måste vi förstås nämna att Comic Con Gamex i år får sällskap av Comic Con Malmö, så om du inte kan ta dig till Stockholm eller bärga dig till slutet av oktober så kommer det att finnas en mässa för alla skåningar redan helgen 12-13 september.

Star Trek i rubrikerna 27 januari 2015

Av Aike , skriven 15-01-27, kl: 17:51
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek, Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Personer
 • Forskare vid University of British Colombia i Okanagan, Kanada har skapat teknik som kan få din smartphone att göra vissa medicinska undersökningar på samma sätt som en tricorder. Tekniken gör det möjligt att bland annat mäta blodsockerhalten samt upptäcka virus, hävdar forskarna. (+)
 • Patrick Stewart berättade tidigare i januari att hans karriär gick ut över tiden med hans barn Daniel och Sophia, skriver Aftonbladet.se"Jag brukade träffa dem på söndagar, om jag hade tur. Det var jobbigt för dem". Aftonbladets rubrik för artikeln: "Star trek gick ut över hans barn" med underrubriken: "Patrick Stewart ångrar sig nu: Mina barn fick lida" är dock mycket missvisande. Stewarts barn var vuxna när Star Trek: The Next Generation började spelas in 1987. Snarare är det så att Sir Stewart talar om sin tidigare karriär som teater- och filmskådespelare i Storbritannien än sin tid som Picard.
 • På tal om dåliga rubriker med Star Trek-anknytning så hittar vi ytterligare en på Västerbottens-Kurirens hemsida: "Simon Pegg regisserar nya Star trek". Artikeln är dock lyckligtvis korrekt, då Pegg "bara" är manusförfattare och spelar Scotty i nästa Star Trek-film.
 • En av två kända kvarvarande phasers från TOS skall auktioneras ut. Phasern kommer från avsnittet Assignment Earth och beräknas säljas för mellan 40 000 - 60 000 dollar. Något rekord för vapen från Star Trek är det dock inte tal om: Kirks phaser-gevär från den andra piloten Where no man has gone before gick under klubban för 231 000 dollar 2013.

Star Trek Databas årskrönika 2014, del 2

vader_150118.jpg

Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första delAstronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.

 

Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.

Rapport: Pressvisning för Digital Revolution på Tekniska Museet

Av loghaD , skriven 14-10-24, kl: 19:40
Kategori(er): Aktiviteter, Övrigt: Teknik och vetenskap

img_4697_141023.jpg

Museistyrelens ordförande Christer Fuglesang är tillbaka i rymden, fast bara på låtsas den här gången.

 

Det är svårt att överskatta just hur mycket datortekniken har förändrat våra liv de senaste årtiondena, i allt från hur vi bokar flygresor och skickar ut julkort till fantastiska, livräddande framsteg inom medicin och hållbar utveckling.

Några som arbetar aktivt med att hänga med i svängarna är självklart Tekniska museet, "unga geniers favoritställe". I morse var det pressvisning för den kommande utställningen Digital Revolution, och jag var på plats för en vandring i den digitala världens landskap.

 

Vår vandring började i Tekniska Museets största utvisningshall, där vi hälsades välkomna bland flygplan, raketer, satelliter och andra banbrytande uppfinningar, och med presentationer av tekniska museets direktör Ann Follin, styrelseordförande Christer Fuglesang, med flera. Där fanns även representanter från brittiska Barbican-gruppen, som ligger bakom utställningen, samt från Google och Samsung, som är Tekniska Museets huvudpartners för det här projektet.

 

Digital Revolution ställdes ursprungligen ut på Barbican Centre i London, men har blivit så framgångsrik att man ville ta den på europaturné; att man valde just Tekniska Museet i Stockholm som första anhalt berodde bland annat på att deras tidigare utställning, Game On, hade blivit en sådan publiksuccé här. Det är en enorm satsning som görs, med hundratals utställningsföremål och många nya verk av internationellt kända artister såsom Björk, will.i.am och Chris Milk. Hela upplevelsen är uppdelad på fyra olika platser med en total area på nästan 2300 kvadratmeter, och man räknar med att fler än 60 000 skolelever (museets huvudmålgrupp) och säkert tiotusentals andra kommer att ta del av utställningen i någon form.

 

img_4642_141023.jpg

Digital teknologi ger din skugga vingar. Vad händer om du flaxar tillräckligt fort?

 

Under tiden de pratade kunde många av de samlade reportrarna inte undvika att snegla åt sidan, mot den vitskinande skärmen som dominerade lokalen. Då och då såg vi silhuetter passera förbi, och längsmed taket syntes vad som såg ut att vara skuggan av en livligt flaxande flock med kråkor. Det skulle visa sig att detta var en av signaturinstallationerna, The Treachery of Sanctuary; ett digitalt konstverk av Chris Milk.

 

När man träder in framför duken ställs man ansikte mot ansikte med en mörk silhuett, som ser ut att vara ens egna skugga. Men allt eftersom man rör sig omkring märker man att silhuetten tar an en egen form och ett eget liv, fast den fortsätter att efterapa ens rörelser. Trots att jag hade läst på om verket i förhand så blev jag väldigt tagen av det; det var häpnadsväckande att se hur någonting som kan tyckas så intuitivt - ens egna skugga - vrider och vänder sig enligt helt andra regler än de man är van vid.

 

img_4710_141023.jpg

Vad händer egentligen i den här bilden? Det är lite svårt att förklara; man måste se det med egna ögon.

 

Utställningen har ett brett fokus, med verk som spänner många olika medier, men också många olika skalor. Där finns storslagna verk såsom Chris Milks Treachery of Sanctuary och will.i.ams Pyramidi (se bild ovan), samt den enastående lasergrottan Assemblance, där pelare av ljus tycks anta en tänjbar form som besökaren kan interagera med. Men där fanns också många enklare verk, såsom den intelligenta skrivbordslampan Pinokio och en samling robotfåglar skapta med hjälp av hackade mobiltelefoner. I avdelningen We Create vill man visa att vem som helst kan skapa med digitala medier, även som ensam konstnär med en begränsad budget.

 

tekniska_museet_loghad_141024.jpg

Er tappre redaktör tar sig en selfie med rykande ögon. Han var långt ifrån den ende.

 

Men tekniska framsteg är inte bara häftiga och underhållande; de kan också innebära enorma framsteg inom medicin, tillgänglighet, hållbar utveckling och annat som förbättrar vår tillvaro här på jorden.

 

Ett praktexempel är graffitikonstnären Tony Quan (mer känd under sitt artistnamn Tempt1). När Tempt1 för mer än tio år sedan diagnostiserades med ALS - det vill säga samma degenerativa nervsjukdom som Stephen Hawking lever med - trodde han att hans karriär som konstnär var slut; hur skulle han kunna skapa konst om han inte kunde använda några av sina lemmar?

Till en början verkade det stämma. Tempt1 förlorade inte bara sin karriär, utan tids nog även förmågan att kommunicera med sin omvärld, annat än med sina ögon.

Turen skulle dock föra honom samman med utvecklaren Mick Ebeling. Ebeling drev själv ett företag som jobbade med animation och visuell design, och blev väldigt berörd av att höra hans historia. Han visste att det fanns tekniska lösningar som kunde hjälpa personer som Tempt1, men de var alldeles för dyra för hans familj att försörja.

Ebeling gick ihop med en grupp konstnärer och utvecklare och startade en Kickstarter-kampanj, med målet att utveckla en billig ögonrörelsesensor för personer med motorfunktionsnedsättningar.
Kampanjen klarade insamlingsmålet (och lite mer därtill), och resultatet blev EyeWriter. Med EyeWriters hjälp kunde Tempt1 konversera med sin familj för första gången på flera år, och som om inte det vore nog så har den möjliggjort skapelser såsom den här:

 

tempt1_141023.jpg

 

Sedan dess har Tempt1 även förlorat mycket av sin tidigare förmåga att röra på ögonen, men hans hjärna är lika briljant som den alltid har varit, och söker ständigt nya utlopp. Då bestämde sig Mick Ebeling och hans nystartade utvecklarcommunity Not Impossible Labs för att skapa en andlig uppföljare till EyeWriter: BrainWriter, ett system som kombinerar ögonrörelsesensorer och hjärnvågssensorer för att tillåta Tempt1 och andra som är i samma sits att fortsätta skapa.

På Digital Revolution kommer besökare kunna lära sig mer om Tempt1 och Not Impossible Labs, och prova på att använda BrainWriter för att spela dataspel.

 

img_4690_141023.jpg

Med ny teknik kommer nya möjligheter. Klicka här för att titta på Mick Ebelings TEDTalk om Tempt1 och utvecklingen av EyeWriter.

 

Utställningen öppnar imorgon, lördag den 25 oktober, och kommer att hålla på fram tills den 30 augusti nästa år. Inträdespriset kommer att vara 40 kronor för barn och 120 kronor för vuxna (förutom onsdagskvällar, då det är nedsatt pris). Då får man även tillgång till museets andra utställningar, såsom Slussen i Stockholm och Christopher Polhem - tillbaka från framtiden.

 

För mer information om öppettider och priser, besök Tekniska Museets hemsida.

Star Trek-medley från Arvika

Av Aike , skriven 14-10-05, kl: 11:25
Kategori(er): Aktiviteter, DS9, Filmer: 01 Motion Picture, TNG, TOS, VOY

I våras hördes ljuva Star Trek-toner på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Dirigenten Adrian Elmquist hade satt upp ett Star Trek-medley med ledmotiven från TOS, Deep Space Nine, Voyager, The Next Generation samt musiken från TNG-klassikern The Inner Light.

 

Lyssna och njut nedan på Adrian Elmquist och Ingesunds Blåsorkester.

 

 

 

(Tipstack till Adrian Elmquist.)

Comic Con Gamex - Biljetter släpps 12 september

Av loghaD , skriven 14-08-25, kl: 21:59
Kategori(er): Aktiviteter

comic_con_stockholm_140825.jpg

 

Den 30 oktober går Comic Con Gamex av stapeln, och nu har arrangörerna gått ut med uppgifter om biljettsläpp och biljettpriser.

 

Biljetter släpps den 12 september och priserna enligt nedanstående. Än så länge vet vi inte så mycket om programmet för mässan, men på sin Facebook-sida lovar arrangörerna att detta ska finnas tillgängligt i tid till biljettsläppet.

 

Biljettpriser

 • Dagsbiljett torsdag/fredag - 180 kr

 • Dagsbiljett lördag - 200 kr

 • Dagsbiljett söndag - 150 kr

 • Flerdagarsbiljett - 450 kr
   

 • Barn under 4-7 år - 90 kr

 • Barn 0-3 år - gratis inträde

   

 • VIP-biljett - 490 kr (inträde, lunch, garanterad plats i M12 samt en surprise)

 

M12 är mässans scenområde där det kommer att ske evenemang varje dag.

Vad arrangörerna menar med "samt en surprise" vet vi inte. Annars hade det ju liksom inte varit någon surprise!

 

Redan nu går det även att köpa deltagarbiljetter till kvaltävlingen till World Cosplay Summit; mer information om detta finns här.

 

Vill du veta mer om Comic Con Gamex? Se då till att spana in evenemangets hemsida och Facebook-sida!

SF-Bokhandeln vill veta dina bästa minnen!

Av loghaD , skriven 14-06-04, kl: 17:05
Kategori(er): Aktiviteter, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

sf_bokhandeln_140604.jpg

 

Gillar du Science Fiction Bokhandeln? Ja, är man trekkie och bosatt i Sverige så är det ju svårt att låta bli! I 30 år har den här butikskedjan betjänat fans av science-fiction, fantastik, anime, rollspel, brädspel och mycket mer, och bjudit in till allt från boksigneringar och filmvisningar till temakvällar och kostymtävllingar. Det är inte undra på att våra läsare i fjol valde att tilldela dem Star Trek Databas årliga pris!

 

När jag säger "30 år" så menar jag just 30 år: Verksamheten drog igång år 1984, och i augusti ska alla vår favoritbokhandel fira jubileumet uti dagarna sju, med målet att "varje fandom ska hyllas genom roliga evenemang som passar dess inriktning". Det hela avslutas med en jubileumsbal på Nordiska Museet i Stockholm, där klädkoden beskrivs som "uppklädd eller utklädd".

 

De planerar även att ge ut en jubileumsbok, och då vill de gärna ha med några av sina kunders favoritminnen från butiken. Har du själv något SF-boksminne som sticker ut? Kanske någon signering du har varit på, eller någon inhandlad bok som har hängt med dig i flera år? Var du kanske en av de som köade utanför butiken för att köpa biljetter till The Day of the Doctor i fjol?

 

"Search your feelings" och skicka sedan in ditt bästa minne till fragor@sfbok.se!

 

Klicka här för fler detaljer.

Presskonferens om MCM Comic Con Stockholm

Av loghaD , skriven 14-04-29, kl: 20:36
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

comic_con_press_140429.jpg

Nej, det är inte en invasion från världen Sanctuary. Mannen på bilden är Björn Wengse från mässbolaget Artexis, som tillsammans med ett gäng cosplayers hälsade ett tjugotal journalister välkomna till en presskonferens på café Gate 13 i centrala Stockholm idag.

 

Temat var Comic Con Stockholm, som går av stapeln för första gången i slutet av oktober i år, och utöver Star Trek Databas fanns det representanter från olika spelsajter och serieföreningar. Presseventet lockade dock även många av Sveriges mer traditionella mediejättar, såsom Metro, Aftonbladet, Expressen och TV4, vilket skulle kunna ses som ett tecken på hur mycket "nördkulturen" har växt till sig på senare år.

 

Artexis har jobbat med konceptet Comic Con Stockholm i mer ungefär ett och ett halvt år nu, och uppgav att de var väldigt glada över att ha utvecklat ett samarbete med MCM Comic Con, som i dagsläget driver sju årliga Comic Con-mässor i Irland och Storbritannien. I fjol lockade MCM:s brittiska Comic Con-mässor sammanlagt fler än 358 000 besökare, och tanken är att Comic Con Stockholm i sinom tid ska kunna konkurrera med Comic Con London, som i fjol lockade 70 000 besökare.

 

Den första Comic Con Stockholm kommer att hållas på Kistamässan i Stockholm från den 30 oktober till och med den 2 november, och tanken är att den ska flytta till Stockholmsmässan nästa år för att få mer utrymme och förhoppningsvis mångdubbla antalet besökare. Comic Con Stockholm kommer därmed även att ersätta den årliga spelmässan Gamex (eller expandera den, beroende på hur man ser på det), som senast lockade fler än 39 000 besökare. Gamex är således en mycket framgångsrik mässa, men enligt projektledaren Gital AL-Ebeyawi fanns det en efterfrågan om större variation, vilket det är tänkt att Comic Con Stockholm ska erbjuda.

 

comic_con_press_3b_small_140429.jpg

Från vänster till höger: Bryan Cooney (MCM Comic Con), Gital AL-Ebeyawi (Artexis) och Paul Miley (MCM Comic Con).

 

Och just variation är en väldigt stor del av det som gör ett Comic Con till ett Comic Con, menar Bryan Cooney från MCM Comic Con. MCM Comic Con hämtar mycket inspiration från San Diego Comic-Con, som liksom namnet antyder ursprungligen var en seriemässa, men som sedan har växt utvecklats till att omfatta böcker, filmer, TV-serier, dataspel, brädspel, cosplay och mycket mer. Enligt Cooney är det främsta kriteriet för innehåll på Comic Con att folk tycker att det är intressant; vilka etiketter man sedan fäster vid det är sekundärt.

 

Rörande just innehåll var det dock magert med information. Enligt arrangörerna fastställs mycket av innehållet för konvent som det här bara några veckor innan själva eventet, i och med att skådespelare och produktionsbolag har väldigt ombytliga scheman, och sista minuten-ändringar är inte alls ovanliga. Dock siktar de på att ha offentliggjort ungefär hälften av alla programpunkter innan dess att sommaren börjar.

 

På frågan om Comic Con Stockholm skulle bjuda på något material från de kommande Star Wars-filmerna svarade Bryan Cooney att MCM Comic Con för samtal med Disney, men att den dialogen omfattas av ett mycket rigoröst sekretessavtal.

 

comic_con_press_4_140429.jpg

 

Efter själva presentationen fick jag chans att prata mer med Cooney, och naturligtvis stod Star Trek först på min agenda. Cooney bekräftade att MCM Comic Con för samtal med CBS och Paramount om Star Trek, men liksom fallet med Star Wars får han inte säga mycket. Han berättade dock att det var en ganska invecklad process, eftersom det finns så många olika parter som är involverade i Star Trek och är med och fattar beslut om det.

 

Däremot sa han att det är fullt möjligt att det kommer Star Trek-skådespelare som gäster; det finns ju trots allt ganska många att välja bland. På frågan om vilka av de mer centrala skådespelarna som skulle kunna tänkas som gäster var hans första exempel "Walter", som han har känt i många år och betraktar som en personlig vän, och även "George" och "Nichelle"; han har kontakt med alla tre sedan tidigare, och alla tre är aktiva på konvent och har konkurrenskraftiga avgifter. Även William Shatner nämndes som en möjlig gäst, men hans avgifter är betydligt högre, så det skulle krävas att det finns ett väldigt stort intresse.

 

Vid presskonferensens slut känner jag fortfarande att jag har fler frågor än svar, men det känns som att Comic Con Stockholm har en enorm potential, och jag kommer definitivt att följa dess utveckling så nära jag bara kan.

Hur känner du själv? Var tror du att du står när biljetterna släpps den 25 augusti? Kommer du att sakna Gamex, eller har du erfarenheter från tidigare MCM Comic Con att dela med dig av? Svinga förbi forumet och gör din röst hörd!


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter