Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

Nerdist: "Detta är den bästa Star Trek-serien"

Av Aike , skriven 19-03-30, kl: 18:51
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DIS, DS9, ENT, TAS, TNG, TOS, VOY

Den eviga frågan bland trekkers är nu besvarad. Med andra ord vilken av de sju serierna som är bäst. Sajten Nerdist.com har rankat dem.

 

Listan är som följer:

 

1. Star Trek (originalserien)

2. Deep Space Nine

3. The Next Generation

4. Discovery

5. Voyager

6. Enterprise

7. Star Trek: The Animated Series

 

Nerdist motiverar toppvalet på följande sätt:

 

"Utan Gene Roddenberrys originalserie så skulle det helt enkelt inte finnas några Star Trek-serier punkt slut. Den skapade mallen som de fem följande serierna bygger på. Men mer än bara det så är dynamiken mellan Kirk, Spock och McCoy en av de bästa i nöjesvärlden. Dess första säsong är nästan felfri, med fantastiska avsnitt som är skrivna av legenderna i sf-genren."

Star Trek: Enterprise, Voyager och den animerade serien nu på Netflix

Av Mr Trek , skriven 16-12-30, kl: 15:46
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV, ENT, TAS, VOY, Webbplatser och tidningar

När Netflix i våras köpte rättigheterna till Star Trek: Discovery i nästan hela världen ingick på samma gång alla de tidigare serierna. Av dessa var originalserien först att uppenbara sig på svenska Netflix, sedan lades också Deep Space Nine till. De senaste dagarna har Enterprise, Voyager och den animerade serien dessutom dykt upp. Nu är det alltså bara The Next Generation som saknas bland Star Trek-serierna i Netflix utbud. Netflix har dessutom för närvarande tio stycken av långfilmerna. Det är endast de två senaste, samt First Contact, som saknas.

De hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna listade

Av Aike , skriven 16-09-07, kl: 22:08
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, TNG, TOS, VOY

Wired har listat de hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna i Star Trek. Listan innehåller en del överraskningar, som du i sin helhet läser här.

 

Topp tio ser du nedan:

10. Commander T’Pol (ENT)
9. Captain Jonathan Archer (ENT)
8. Captain Kathryn Janeway (VOY)
7. Colonel Kira Nerys (DS9)
6. Commander William Riker (TNG)
5. Dr. Leonard “Bones” McCoy (TOS)
4. Captain Spock (TOS)
3. Captain Jean-Luc Picard (TNG)
2. Captain Benjamin Sisko (DS9)
1. Captain James T. Kirk (TOS)

Nytt Enterprise-avsnitt i stop motion

Av Aike , skriven 16-07-10, kl: 13:34
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, ENT, Övrigt: Personer

Tysken Jürgen Kaiser, 35, från Bayern är inte ens trekker. Ändå har han skapat ett avsnitt av Enterprise med hjälp av stop motion, skriver Motherboard.

 

Kaiser har lagt 220 dagar för att filma det 53 sidor långa manuset som utspelar sig precis efter Enterprise tredje säsong. Speltiden för avsnittet är 58 minuter. Enligt Kaiser har projektet kostat honom ungefär som "en mindre bil", men han avböjer att ta emot pengar från andra källor, då han är rädd att CBS kommer att vilja ta ner det från Youtube. Det imponerade resultatet med tyska röster, och engelsk textning, ser du nedan. Nästa projekt för Kaiser är ett avsnitt för Ghostbusters.

 

Sju fakta om T´Pols uniformer som är svåra att tro på

Av Aike , skriven 15-07-24, kl: 21:46
Kategori(er): ENT

T´Pol hade över 40 uniformer genom serien, hade den första nakenscenen i Star Treks historia och hennes uniformer kostar numera flera tusen dollar på auktionssajten eBay. Det är tre av sju fakta om Enterprise-figurens alla uniformer som är svåra att tro på, skriver Worldofoddballs.com.

 

Alla sju fakta finner du här.

SR:s kulturkorrespondent Roger Wilson ska se ALL Star Trek

Av Mr Trek , skriven 15-03-02, kl: 22:19
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TAS, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

Roger Wilson, kulturkorrespondent hos Sveriges Radio och tidigare programledare för filmprogrammet Kino, ska se på all Star Trek, från början till slut. Han tänker dessutom blogga om det hela. Bloggen, med namnet Star Trek-athon, som idag har fått ett inlägg om det tidiga pilotavsnittet till originalserien, The Cage, går att hitta här. Målet är enligt Wilson att lagom till Star Treks femtioårsjubileum den åttonde september 2016 "...ha sett vartenda avsnitt av alla upptänkliga Star Trek-serier, spinoffer, animerade serier och långfilmer." Star Trek Databas önskar honom lycka till!

 

 

Den som är intresserad av att veta mer kan läsa Wilsons första inlägg.

 

(Tack till Akonitin för nyhetstipset)

Star Trek: Enterprise snart på Blu-ray med alla säsongerna

Av Pjotr'k , skriven 15-02-09, kl: 14:20
Kategori(er): ENT, Quarks: Blu-ray

Det verkar som att Star Trek: Enterprise "snart" släpps i en samlad blu-raybox med samtliga säsonger. Vi har inte hört något om detta tidigare, mer än att den i april skulle ha getts ut för region A. Men om man skall tro Brittiska Amazon kommer den planerade boxen att vara regionfri, vilket är till glädje för samtliga fans av TV-serien. Den 18 maj, om inget oförutsett sker, kommer boxen ut!

 

(Tack till Michael Schånberg)

Enterprise ges inte ut mer på Blu-ray?

Av Pjotr'k , skriven 14-05-20, kl: 12:08
Kategori(er): ENT, Quarks: Blu-ray

Säsong 2 av Star Trek: Enterprise gavs ut på Blu-ray i september 2013. Därefter har det varit väldigt tyst på utgivningsfronten. Enligt flera oberoende källor verkar det som att Paramount/CBS har beslutat sig för att inte ge ut säsong 3-4 på den svenska marknaden (alltså med svenska undertexter). Vi har i skrivande stund inte lyckats nå Paramount för en officiell kommentar kring detta. 

 

De större svenska återförsäljarna (Cdon, Ginza, m.fl.) har inte haft säsongerna listade efter säsong 2, så vi kan väl bara konstatera att den svenska marknaden är för liten för att det skall finnas en förtjänst för de stora filmbolagen. Vi på Star Trek Databas fortsätter dock att bevaka marknaden för möjliga mer positiva förändringar. 

 

(Tack till Michael Schånberg)

Thomas Wright gör AMA-intervju på Reddit

Av loghaD , skriven 14-05-16, kl: 16:14
Kategori(er): ENT, VOY, Övrigt: Personer

Vad får man om man blandar en vulcan och en talaxian? "Dålig fanfiction," svarar någon plumpt, men just den här frågan har faktiskt ett kanoniskt svar. Avsnittet var Tuvix, och i centrum stod ett moraliskt dilemma som förblir kontroversiellt än idag.

 

Om du vill fråga Tuvix själv - eller snarare skådespelaren Thomas Wright - om avsnittet så har du både tur och otur. Tur i och med att Wright - som även spelade na'kuhlen Ghrath i Enterprise-avsnittet Storm Front - kommer att hålla en AMA-frågestund på Reddit imorgon, och otur eftersom den börjar klockan ett på morgonen svensk tid.

 

Frågvisa nattugglor bör vara uppmärksamma på att denna AMA (som står för "Ask Me Anything") inte sker på den sedvanliga "underredditen" /r/iama, utan på /r/startrek. Sisten dit är en muterad rymdorkidé!

 

Uppdatering: Nu finns tråden med alla frågor och svar att läsa här. En kul detalj är att Tom Wright allt som allt gjorde exakt 47 stycken inlägg!

Koalitionen sätts på prov i fanfilmen Star Trek: Horizon

Av loghaD , skriven 14-04-12, kl: 20:27
Kategori(er): ENT, Filmer (av trekkers)

 

Mycket har sagts om Star Trek: Enterprise; serien tävlar med Star Trek: The Animated Series om att vara den minst populära Star Trek-serien, men den har ändå sina anhängare, och väldigt många upplever att serien tråkigt nog lades ner precis när den kommit in i sitt esse.

 

En som verkligen gillar Enterprise är den amerikanske filmskaparen Tommy Kraft. Nyligen gick Kraft igenom en personlig kris då han var tvungen att se över sin världsbild, och han känner en djup samhörighet med kapten Archer, vars jordiska världsbild ständigt sattes på prov av utomjordiska kulturer och okända vetenskapliga fenomen. "Seriens och huvudkaraktärens budskap inspirerade mig till att göra en hel del förändingrar," säger han till nyhetssidan MLive.com.

 

I Star Trek: Horizon får vi möta kapten Hawke och hans besättning ombord stjärnskeppet Discovery (NX-04), i en tid då vår del av galaxen slits mellan krig och fred. Å ena sidan har den nyligen grundade Koalitionen av Planeter skapat förutsättningar för fred som få vågat att drömma om, men samarbetet är inte helt oproblematiskt, och det kompliceras vidare av det ökande hotet från det Romulanska Stjärnimperiet.

 

Kraft är en mycket skicklig 3D-modellerare, och merparten av filmen kommer att filmas med hjälp av greenscreen snarare än på kulisser, vilket skär ner på kostnaderna rejält. Dock planerar han att dra igång en smärre Kickstarter-kampanj för att täcka bland annat lagringen av alla produktionsfiler och renderingen av några av de mer komplicerade scenerna.

 

Planen var ursprungligen att dra igång kampanjen idag, och att i samband med detta också släppa de första fem minuterna av filmen, men efter en del komplikationer med Amazon Payments har man bestämt sig för att skjuta upp det i några dagar. Tills vidare kan man följa projektet via deras hemsida och även på Facebook.

 

Uppdatering 2014-04-19: Kickstarter-kampanjen har kommit igång, och än så länge ser det väldigt ljust ut för projektet. Enligt en kommentar på projektets Facebook-sida kommer de första fem minuterna av filmen antagligen att släppas inom en veckas tid.

Vila i frid, James Avery

Av loghaD , skriven 14-01-01, kl: 21:41
Kategori(er): ENT, Övrigt: Personer

kvagh_thumb_140101.jpgDen 65-årige skådespelaren var känd för sin roll som Uncle Phil i TV-serience The Fresh Prince of Bel-Air, men spelade även en klingonsk general i Star Trek: Enterprise.

 

James Avery föddes i Atlantic City, New Jersey, den 27 november 1948.

 

Direkt efter gymnasiet tog han värvning i den amerikanska flottan och tjänstgjorde under ett års tid i Vietnam. När han återvände till USA år 1969 flyttade han till San Diego, där han fick ett jobb som manus- och poesiförfattare för TV-bolaget PBS. Under sin tid där vann han en Emmy för sin produktion Ameda Speaks: Poet James Avery, och fick även ett stipendium till University of San Diego, där han tog ut en kandidatexamen i dramatik och litteratur.

 

Han hade också under en tid intresserat sig för skådespeleri, och hans första teaterroll var i pjäsen JB, där han satte sin djupa röst till nytta i rollen som Gud. År 1980 gjorde han sin filmdebut som en okrediterad bakgrundsdansare i kultfilmen Blues Brothers, och han fick sin TV-debut och första talroll år 1983 i ett avsnitt av serien Tales of the Golden Monkey.

 

Under större delen av 80-talet fortsatte han spela smärre roller i en lång rad av olika serier, med enstaka framträdanden i bland annat Webster, The Jeffersons, The Dukes of Hazzard, The A-Team, Rambo och Night Court. Hans kraftiga, djupa röst gjorde honom även mycket eftersökt som röstskådespelare, och 1987 fick han rollen som Shredder (eller "Strimlaren") i den tecknade serien Teenage Mutant Ninja Turtles, som han gjorde rösten till i 110 avsnitt mellan 1987 och 1993. Han gjorde även rösten till superskurken War Machine i TV-serierna Iron Man och Spider-Man, samt Sir Bryant i The Legend of Prince Valiant, Haroud Hazi Bin i Aladdin, och många fler.

 

År 1990 fick han den roll som han idag är mest känd som, nämligen som Uncle Phil i The Fresh Prince of Bel-Air, som han gestaltade i 146 olika avsnitt under seriens sex år långa lopp.

 

Efter Fresh Prince fick han huvudrollen i sitcom-serien Sparks, samtidigt som han var en populär gästskådespelare i många olika TV-serier, bland annat CSI, The Division och That '70s Show.

 

År 2005 var han med i två avsnitt av Star Trek: Enterprise: Divergence och Affliction. I dessa avsnitt spelade han den klingonske generalen K'Vagh, som medverkade i imperiets ödesdigra genmanipuleringsexperiment.

 

James Avery fortsatte vara aktiv som skådespelare livet ut, även om han har tagit det något lugnare på senare år. Så sent som i september 2013 spelade han in scener för dramafilmen Wish I Was Here, som kommer att ha premiär på Sundance Film Festival senare den här månaden.

 

James Avery åkte nyligen in till ett sjukhus i Los Angelese-området, där han genomgick en öppen hjärtoperation. Han somnade in igår, på nyårsafton 2013.

Nytt frågespel släpps för Star Trek

Av Fleetadmiral , skriven 13-09-24, kl: 20:44
Kategori(er): DS9, ENT, Filmer, Quarks: Spel, TAS, TNG, TOS, VOY

TRIVIE är ett populärt frågespel för iOS- och Android-enheter som nu finns för Star Trek. Spelet har det största trivia-biblioteket på Google Play och iTunes. Star Trek-fans kan välja mellan två officiella Star Trek-spel, Star Trek: Captains och Star Trek: Complete.

 

Star Trek: Captains och Star Trek: Complete är båda kostnadsfria premiumspel. Star Trek: Captains innehåller hundratals spännande triviafrågor om Stjärnflottans kommendörer. Star Trek: Complete har 2000 frågor om Star Treks serier och filmer.

 

Läs mer om spelet på vår speldatabas.

Info om ett planerat säsong 5-avsnitt av Enterprise

Av Pjotr'k , skriven 13-05-11, kl: 18:33
Kategori(er): ENT

Anthony Montgomery började med en hiphop-sång och Linda Park började att joddla. Så startade deras gemensamma panel idag på Fedcon 22 nyss. Anthony hade tyckt det var roligare om familjetemat kunde ha utvecklats mer för Travis Mayweather. Men han förstår att fokus låg på tre huvudroller och att de övriga var sidokaraktärer. Han berättar att manusförfattarna hade ett otroligt avsnitt planerat för säsong 5, där spegeluniversat och kejsarinnan Sato och hennes andreman Travis Mayweather skulle ha utvecklats mer. Porthos togs om hand av en hundansvarig som kallade hundarna, för det var minst två, för Prada, Chanel, etc.

Linda Park svarar på frågor på Fedcon 22

Av Pjotr'k , skriven 13-05-10, kl: 11:17
Kategori(er): ENT

Linda Park svarar på frågor på Fedcon 22 i Düsseldorf, Tyskland, just nu.

 

Hennes favoritavsnitt var In a Mirror, Darkly, avsnittet där Enterprise äger rum i spegeluniversumet. Hon älskar att få ändra sin roll - om det är en snäll roll vill hon också vara ond, och vice versa. Det var en rollförändring som hon gillade att göra - och det var också roligt att ha andra, mer sexiga, kläder (även om hon inte ville ha dessa kläder alltid).

 

Hon berättar även om sin familjs resa från Sydkorea till ett först fattigt liv i USA för att till sist ha det gott ställt och kunna hjälpa Linda att betala för sina högre studier. Hennes dröm var att bli skådespelare och hon var mycket glad över att hon lyckades med detta.

 

Linda önskar att Hoshi kunde ha utvecklats mer än vad hon gjorde, både vad gäller relationer och karriär. Hon är mycket för att säga "Yes, sir" och liknande, men karaktären utvecklades inte så mycket.

 

Skämtandet vid inspelningen av Star Trek: Enterprise: Scott Bakula var med i en reklamfilm för Ginger Ale vid 20års ålder och när det var hans födelsedag visade de denna film utan att Bakula var beredd på detta. Alla på scenen tog fram en ginger ale och sjöng och dansade med i reklamjingeln.

 

När Linda i slutet av avsnittet "In a Mirror, Darkly" skulle säga "Prepare to receive instruction", fanns det på varje monitor budskap som Girl power, Girls just wanna have fun, etc. Det var självklart svårt för henne att fokusera i detta sammanhang.

 

Även om Linda är nöjd över att ha varit en del av något så ikoniskt som Star Trek så är hon van vid att vara med i många andra sammanhang, så Star Trek i sig har inte varit det enda som format henne. Men skillnaden är att hon med sina andra projekt inte har en så nära kontakt med de övriga skådespelarna, som det är fallet inom Star Trek.

 

Om Paramount gav tillstånd till en tv-film som ett bättre avslut av Star Trek: Enteprise så skulle hon gärna vilja vara med i den. Hon skulle isåfall vilja se mer av de stökigare interaktionerna, såsom det är i J J Abrams filmer, inte så artigt och naivt som Enterprise kanske var.

 

Om hon skulle velat göra något mer med Enterprise hade detta varit att göra ett avsnitt som gav ett större djup till karaktären Hoshi Sato, med en inre konflikt som är större än bara flygsjuka och liknande.

 

Hon upplever att den fjärde säsongen av ENT var den bästa, främst för att alla visste att det var den sista säsongen och kände sig mer fria utan att behöva känna något ansvar för framtida Star Trek. Med en avslappnad inställning blev det bättre än tidigare säsonger.

Braga: "Vill du se Enterprise femte säsong, se de fyra första på Netflix"

Av Aike , skriven 13-03-26, kl: 14:55
Kategori(er): ENT

Brannon Braga ser bara en möjlighet för Enterprise att återvända. Det är att titta på serien på nättjänsten Netflix.

-Om en serie är riktigt populär på Netfilx, så lägger folk märke till det, säger han till Trekcore.

 

Han nämner att serier som Arrested Development och Jericho kan få nya säsonger, eftersom många ser dem på Netflix.

-Så titta på Enterprise! Det är en affärsmodell...jag skulle älska att se ytterligare en säsong av Enterprise.

 

I intervjun avslöjar han också sina tankar om Deep Space Nine, som han aldrig skrev för. Läs hela intervjun här.

Hologramdoktorn är Star Treks mest skicklige läkare

Av Aike , skriven 13-02-17, kl: 21:12
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TNG, TOS, VOY

Trekkers har sagt sitt. Hologramdoktorn i Voyager är den mest skicklige läkaren i Star Trek. 41 procent av Startrek.coms läsare anser det. Tvåa blev Dr. McCoy med 20 procent.

 

Övriga: Bashir 16 procent, Crusher 14 procent, Phlox sju procent samt Pulaski två procent.

 

Vem är mest skicklig enligt dig?

Brannon Braga: "Future guy" var Archer

Av Pjotr'k , skriven 12-11-29, kl: 13:50
Kategori(er): ENT

Brannon Braga skrev nyss på sitt twitterkonto att det alltid var tänkt att den humanoida figuren som var chef över sulibanerna i åtminstone säsong 1-2 av Star Trek: Enterprise och som då spelades av James Horan, alltid var tänkt att i ett senare skedes avslöjas vara en äldre Jonathan Archer. Den humanoida figuren blev snabbt kallad för Future guy av fansen, vilket också Braga använder som namn i sitt twittrande. Målet skulle vara för Archer att försöka reparera en skadad framtid genom att styra handlingarna som hans yngre jag gjorde. 

 

Braga skrev ordagrant:

For those wondering, Archer as Future Guy was always the idea.Trying to repair a corrupt future by influencing his innocent past self.

Winrich Kolbe har avlidit

Av Aike , skriven 12-10-28, kl: 17:03
Kategori(er): DS9, ENT, TNG, VOY

Regissören Winrich Kolbe är död efter en längre tids sjukdom. Totalt regisserade han 48 Star Trek-avsnitt i TNG, DS9, Voyager och Enterprise, skriver Trekweb.com.

 

Mest känd är han för att ha regisserat TNG:s finalavsnitt All Good Things samt Voyagerpiloten Caretaker. Kolbe blev 71 år gammal.

Voyager har den bästa öppningssekvensen

Av Aike , skriven 12-10-22, kl: 11:10
Kategori(er): DS9, ENT, TNG, TOS, VOY

Voyager har den bästa öppningssekvensen. Det anser trekkers som har röstat på Startrek.com.

 

Serien fick 38 procent av rösterna. Hela listan:

 

1. Voyager 38 %

2. The Next Generation 21 %

3. Enterprise 15 %

4. Deep Space Nine 14 %

5. Originalserien 11 %

Rösta på TNG och Voyager i SF-bokhandelns stora tv-serie-VM

Av Aike , skriven 12-10-19, kl: 11:07
Kategori(er): DS9, ENT, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

The Next Generation och Voyager är i kvartsfinal i SF-bokhandelns i Malmös stora tv-serie-VM. Nu kan du hjälpa serierna att gå vidare genom att rösta på SF-bokhandelns blogg. Röstar gör du här (i högerspalten).

 

Just nu ligger TNG trea bakom Supernatural och Twin Peaks. Voyager ligger femma, men ser ut att vara avhängd redan. Så vill du se en Star Trek-serie i nästa omgång lägg din röst på TNG.

 

TOS har redan lyckats kvalificera sig till semifinal. Deep Space Nine och Enterprise slogs tyvärr ut i första kvalomgången.

 

(Tipstack till t80u)


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter