Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

USA:s rymdstyrka hånas för kamouflageuniformer

Av Pjotr'k , skriven 20-01-19, kl: 11:01
Kategori(er): Övrigt

USA har precis bildat en rymdstyrka och för att spara pengar använde de den övriga militärens kamouflageuniformer, men när de på twitter markadsförde dem som helt nya uniformer började kommentarer strömma in. Det mesta handlade om varför man använder kamouflagedräkter gjorda för att gömma sig bland Jordens träd, när man skall jobba i rymden. 

 

Bland kommentarerna hittade vi denna:

Hemsworth tackade nej till nästa Star Trek-film pga manuset

Av Aike , skriven 19-05-28, kl: 22:18
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 13 Beyond, Filmer: 14, Övrigt

Det var inte pengarna som fick Chris Hemsworth att tacka nej till den fjärde Star Trek-filmen i Kelvintidslinjen. I stället var det manusets kvalitet som avgjorde, rapporterar Variety.com.

 

Chris Hemsworth som spelade Kirks far i Star Trek (2009) erbjöds att spela honom på nytt i nästa film.

-Jag kände inte att vi hade kommit på en anledning till återvända till det ännu. Jag ville inte vara besviken över min roll.

 

Hemsworth har även nämnts som näste James Bond. Det är han öppen för, men anser just nu att det finns en bättre kandidat för rollen.

-Min röst går till Idris Elba

 

Elba spelade skurken i Star Trek Beyond.

Science fiction och fantasy i rubrikerna 11 december 2018

Av Aike , skriven 18-12-11, kl: 09:43
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF
 • Att ninjan Snake Eyes från GI Joe-filmerna får två egna filmer har varit känt sedan i maj. Men i dagarna kom mer nyheter: Ray Park som spelade honom i GI Joe: The Rise of Cobra och GI Joe: Retaliation återvänder inte. Orsaken är att de nya filmerna kommer att berätta figurens ursprung och därmed kräver en betydligt yngre skådespelare, skriver Slashfilm.com.
 • Godzilla: King of the Monsters har nu ytterligare en trailer, vilken släpptes igår. Du ser den här.
 • Dr Who återvänder inte förrän 2020, skriver Sciencefiction.com. Något premiärdatum för den tolfte säsongen finns dock inte ännu.

Filmbutiken Movieline lägger ner

Av Aike , skriven 18-01-25, kl: 17:50
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt

Klassiska filmbutiken Movieline (före detta Melody Line) i Göteborg läggs ner. Affären var på 1990-talet en samlingsplats för trekkers i Göteborg, då butiken importerade Star Trek-seriernas brittiska VHS-utgåvor och hade ett gigantiskt utbud av Star Trek. Något som var ovanligt på den tiden. Vissa kanske skulle gå så långt att säga att grunden till West Coast Trekkers lades här, då många av föreningens grundare och tidiga medlemmar var flitiga besökare.

 

Orsaken till nedläggningen är att bolaget inte hittar en ersättningsbutik till sin nuvarande, som kommer att påverkas alltför mycket i samband med byggandet av tågprojektet Västlänken, som skall genomföras i Göteborg de kommande åren. En annan anledning är att köpfilm i fysiskt format har tappat rejält mot digitalt de senaste åren. Movieline har till exempel mer än halverat sin omsättning på 10-talet.

 

Movieline startade 1983 och har nu utförsäljning fram till och med den 28 januari.

Makedoniens utrikesminister: "FYROM är lika utomjordiskt som klingonska"

Av Aike , skriven 17-07-19, kl: 15:53
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt

Sedan Makedonien blev självständigt från Jugoslavien har landet legat i en namntvist med Grekland om vad det skall heta i officiella sammanhang. Grekland hävdar att namnet Makedonien skall reserveras för dess mest nordliga provins, medan grannlandet skall benämnas Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). Det är något som EU och FN håller med om. Men Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov är förstås missnöjd med detta. Och i veckan angrepp han det officiella namnet i Bryssel med följande uttalande:

 

-När du säger FYROM så har det lika mycket att göra med mitt land som det klingonska språket i Star Trek, rapporterar AFP.

 

TV-serien "Halv åtta hos mig" söker Star Trek-fans

Av loghaD , skriven 17-03-14, kl: 16:12
Kategori(er): Övrigt

Idag har jag blivit kontaktad blivit kontaktad av representanter för TV-serien Halv åtta hos mig (via Klingonska Akademien), som söker Star Trek-fans (och entusiaster i största allmänhet) som vore intresserade av att delta i en kommande säsong. Tyvärr kunde jag inte delta själv, men erbjöd att vidarebefordra ett meddelande, som lyder:

 


Bor du i Stockholmstrakten, gillar att laga mat och är ett fan av något? Till exempel Star Trek?! Då är det dig vi söker till Halv åttas nya temavecka ”Fans!”
 
Oavsett om du är science fiction-fantast, beundrare av Ozzy Osbourne eller ett stort fan av egentligen vad som helst - allt från Loch Ness-odjuret till Zlatan, Super Mario och schlager – så är vi nyfikna på just dig!
 
Om du anser dig vara ett fan – eller bara vill tipsa om någon – hör av dig till oss via länken senast 30/3:

Amerikanska flottan avvecklar fartyget USS Enterprise

Av loghaD , skriven 17-02-03, kl: 23:55
Kategori(er): Övrigt

enterprise_cvn-65_170203.jpg

Idag var det slutligen dags: Efter mer än 50 år sedan hon sjösattes har världens första kärnkraftsdrivna hangarfartyg satts i torrdocka och gjorts redo för avveckling, men hon kommer inte att bli det sista skeppet att bära namnet Enterprise.

 

När Gene Roddenperry lämnade in sitt första förslag till NBC om vad som skulle bli serien Star Trek så kretsade serien kring rymdskeppet S.S. Yorktown, uppkallat efter skeppet USS Yorktown (CVN-5) som var i tjänst under andra världskriget. Det är oklart varför skeppet så småningom skulle komma att kallas USS Enterprise; det är sannolikt att Roddenberry lånade namnet av USS Yorktowns systerskepp, USS Enterprise (CVN-6), men många tror även att han kan ha inspirerats av det mer nybyggda USS Enterprise (CVN-65). Det skeppet sjösattes den 24 september 1960, och blev väldigt fort legendariskt inom USA:s flotta, på samma sätt som USS Enterprise (NCC-1701) blev inom stjärnflottan.

 

USS Enterprise (CVN-65) blev inte bara världens första kärnkraftsdrivna hangarfartyg, utan även världens längsta örlogsfartyg (342 meter), en titel som hon fortfarande innehar, och kallades ofta för "Big E". Efter att Star Trek lanserades fick skeppet även ett annat smeknamn: "the starship"

 

enterprise_ranger_star_trek_iv_170204.jpg

Det verkliga fartyget USS Enterprise hade en viktig roll i Star Trek IV: The Voyage Home ... men det "spelades" av ett annat skepp.

 

Fartyget skulle fortsätta att ha en nära relation med Star Trek under sin långa historia. Modeller och bilder av skeppet fanns att se på olika platser ombord stjärnskeppen USS Enterprise och USS Enterprise-D, och i filmen Star Trek IV: The Voyage Home smög sig Chekov och Uhura ombord fartyget för att samla in högenergiska fotoner från en av skeppets kärnreaktorer. Scenerna ombord "Enterprise" spelades dock egentligen in ombord fartyget USS Ranger (CV-61), dels eftersom USS Enterprise var otillgängligt och dels eftersom många av de utrymmen som man hade velat filma i var topphemliga.

 

enterprise_flagga_a_verla_mnas_170204.jpg

 

Under 2002 och 2003 fick de tre personer som utsetts till "Årets sjöman" ombord varsin gästroll i Star Trek: Enterprise. I bilden ovan räcker årets sjömän 2002 över en amerikansk flagga till Scott Bakula, Connor Trinneer och LeVar Burton. Flaggan de tar emot hade tidigare hissats ombord fartyget USS Enterprise som tack för Paramount Pictures stöd till besättningen, som bland annat inkluderade tidig tillgång till avsnitt av Star Trek: Enterprise.

 

 

Fartyget var i aktiv tjänst från 12 januari 1962 till och med 1 december 2012. Under sina mer än 50 år i tjänst deltog hon i många världskända uppdrag, från Kubakrisen till Irakkriget. Vid inaktiveringsceremonin den 1 december 2012 kom fler än 12 000 personer för att tacka av skeppet, och i ett videomeddelande kungjorde USA:s dåvarande marinminister Ray Mabus att flottans nästa kärnkraftsdrivna fartyg, CVN-80, kommer att ta över namnet USS Enterprise.

 

 

Vid dagens mer intima avvecklingsceremoni fick tidigare besättningsmän och skeppsbyggare möjlighet att ta ett sista farväl i fartyget vid Torrdocka 11 på varvet Newport News, där hennes kölsträckning ägde rum den 4 februari 1958.

Vulcans skaffar huslån i nya reklamfilmer

Av Aike , skriven 16-06-30, kl: 22:07
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt

Har du undrat hur det går till när ett vulcanpar skall få ett huslån? Kanske inte. Men svaret finns i alla fall i Rocket Mortages nya reklamfilmer som släpps för att marknadsföra företaget och Star Trek Beyond.

 

 

MacGyver återvänder i höst

Av Aike , skriven 16-05-19, kl: 12:01
Kategori(er): Övrigt

Det är inte bara Star Trek som snart kommer tillbaka i serieform, utan även MacGyver. En reboot av den klassiska 80-talsserien har premiär i höst på CBS. I dag släpptes den första officiella trailern.

 

Liftarens parlör till galaxen släpps i november

I Liftarens parlör till galaxen berättas historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen. Författare är svenske klingonisten Yens Wahlgren. Boken släpps i slutet av november, skriver HD.se.

 

– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle, säger Yens Wahlgen.

 

Bland språken som boken behandlar finns bland annat klingonskan och språken i Stjärnornas Krig. Själv är dock Wahlgren ingen hejare på språken han skriver om.

- För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.

 

I nedanstående klipp från Aktuellt på 90-talet ses Wahlgren studera klingonska.

 

Svenskar ratar sci-fi på bio, medan amerikaner älskar genren

Av Aike , skriven 15-10-10, kl: 18:19
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

De första fyra Stjärnornas krig-filmerna finns alla med på listan över de tjugofem mest sedda filmerna på bio i USA. Flest besökare har A New Hope på andra platsen bakom Borta med vinden. Men på den svenska listan finns ingen Stjärnornas krig-film med alls, visar Nöjesbladets sammanställning från fredagen den 9 oktober.

 

Faktum är att science fiction inte har lockat svenskar till biograferna över huvud taget som i USA. Bara en film på den svenska listan jämfört med sju på den amerikanska kan klassas som sf. Och den enda sf-filmen på den svenska listan, Avatar, hamnar först på sista plats med knappa 1,5 miljoner besökare. 

 

Vad gillar då svensken att se på bio som inte amerikanen uppskattar i lika hög grad?

Tolkien, Astrid Lindgren, Stig-Helmer, James Bond och Disney är det korta svaret.

Alla tre Sagan om ringen-filmerna finns med liksom tre filmer baserade på Astrid Lindgrens verk (noterbart dock inte Pippi Långstrump). Lasse Åbergs första Sällskapsresefilm hamnar på fjärde plats och tre Bond-filmer lyckas ta sig in på listan.

 

Men mest sedd i Sverige? Jo, det är ingen mindre än Djungelboken. Hela 4,9 miljoner biljetter har filmen sålt på bio.

Stjärnornas krig då? Den första filmen sågs 1977-78 av 609 000 besökare, vilket är nästan en miljon för få biljetter för att nå listan. Således har den nya Stjärnornas krig-filmen som kommer i december något att bita i...

Se Darth Vaders reklamfilm inför det ukrainska parlamentsvalet

Av Aike , skriven 14-10-12, kl: 10:51
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Star Wars

Darth Vader och Ukrainas Internetparti satsar på att vinna platser i det ukrainska parlamentsvalet den 26 oktober. I det krigs- och krisdrabbade landet finns billboards för kampanjen i huvudstaden Kiev och nu visas även tevereklam. 

 

I en av reklamfilmerna spelar Vader ett traditionellt ukrainskt stränginstrument, medan Stormtroopers, kejsarens personliga garde samt Chewbacca kramar kossackstatyer. 

 

 

Vaders vallöften är att slåss mot korruption samt för fred. På valsedeln finns, utöver Darth Vader, även Yoda, Chewbacca, Padmae Amidala och Palpatine, skriver Rt.comSamtidigt kommer inte bara en Darth Vader ställa upp i valet, utan sexton (!) stycken är anmälda. Alla ställer dock inte upp för Ukrainas Internetparti, skriver Rt.com via BBC.

 

Den minnesgode Star Trek Databas-läsaren kommer ihåg att Vader försökte ställa upp i Ukrainas nyinsatta presidentval i maj i våras. Hur gick det då där för den mörka sidan? Inte så bra. Darth Vaders kandidatur ogillades, eftersom den ansågs dra löjets skimmer över valet.

Se när Trekkers i Östra Sverige antar ice bucket-utmaningen

Av Aike , skriven 14-08-31, kl: 21:28
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Övrigt

George W. Bush, Homer Simpson och grodan Kermit har redan antagit utmaningen "ALS-Ice Bucket Challenge". I helgen gjorde även delar av styrelsen i Trekkers i Östra Sverige (TÖS) det, när medlemmar ur föreningen hällde varsin hink isvatten över dem, skriver föreningens fansida på Facebook. Nu utmanar TÖS de tre övriga svenska Star Trek-föreningarna att göra samma sak.

 

bl_tatrekkers_140831.jpgUtmaningen skedde i Norrköping i samband med föreningens fjärde sammankomst: "Arena". De som frös ordentligt var ledamöterna Dennis Copic (t.v.) och Pontus Sandell (t.h.) samt föreningens ordförande Anders Landby (i mitten). Föreningen dokumenterade utmaningen och du ser det här (via Facebook).

 

ALS-Ice bucket challenge tog fart i slutet av juni och har under sommaren spridits som en löpeld över sociala medier på Internet. Utmaningens syfte är att uppmärksamma nervsjukdomen amyotrofisk lateral sclerosis (ALS) och samla in pengar till forskningen för att bota sjukdomen. Trekkers i Östra Sverige donerade i samband med utmaningen 500 kronor till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. När ser vi nästa förening i Sverige anta utmaningen?

Paramount bekräftar att Star Trek 13 släpps 2016

Av Aike , skriven 14-06-19, kl: 00:27
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Att Star Trek 13 skall släppas i samband med att Star Trek fyller femtio år 2016 är allmän vetskap vid det här laget. Men först nu bekräftar Paramount det, skriver Firstshowing.net.

 

Andra filmer som filmbolaget lanserar samma år är Transformers 5, Paranormal Activity 5, GI Joe 3 samt nyinspelningar av Snuten i Hollywood och Ben Hur.

Talesperson för USA:s utrikesdepartement: "Jag älskar klingoner."

Av loghaD , skriven 14-02-07, kl: 02:18
Kategori(er): Övrigt

Relationen mellan USA och det Klingonska Imperiet är en komplex sådan. Under den tidigare administrationen infiltrerade klingonerna Vita Huset, och många har gått och undrat hur USA skulle reagera. Det är välkänt att Obama är en skicklig rymdkrigare, och hans associationer med kända vulcaner och stjärnflotteofficerer har skapat mycket osäkerhet bland klingonerna.

 

Spänningarna har dock lättat något på senaste tiden, särskilt sedan Obama har avslöjat att han inte är Spock, inte har jedi-krafter och inte planerar att bygga en dödsstjärna. Kanske var det just därför som klingonerna nyligen valde att skicka en kärlekssång till jorden, och att dessutom sända en av deras mest erfarna diplomater till New York.

 

Diplomatin verkar har gett resultat, för idag gick Jen Psaki, talesperson för USA:s utrikesdepartment, ut med ett otvetydigt budskap:

 

 

Den här ganska lustiga berättelsen har dock en betydligt mer allvarsam sida till sig. Just nu pågår fredsförhandlingar mellan regeringarna för Israel och Palestina, och det råder många skilda åsikter om vad som bör göras, och även vad USA:s roll bör vara i diskussionerna. Klingoner kom på tal eftersom en satiriker nyligen har gjort flera offentliga framträdanden utklädd till USA:s utrikesminister John Kerry, och då bland annat sagt att "Jerusalem är heligt för alla religioner; judar, kristna, muslimer, buddhister, klingoner och hober."

Star Trek i rubrikerna den 3 februari 2014

Av Aike , skriven 14-02-03, kl: 01:39
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, TOS, Övrigt, Övrigt: Personer
 • Klassiska Star Trek-sidan Trekweb.com uppdateras på nytt. Tre nyheter har postas i slutet av januari. Vem den nye redaktören är dock okänt. I slutet av december tackade den långvarige redaktören Gustavo Leao för sig, och sidans forum har fyllts med trådar där medlemmar säger adjö. Kan det nu vara så att sidans ägare Steve Krutzler har återvänt efter att ha varit frånvarande de senaste åren? Den som lever får se...
 • Roberto Orci vill ha både en originell Star Trek-berättelse samtidigt som den stannar i den klassiska Star Trek-världen i nästa film, berättar han för Craveonline. "En del av det roliga som friheten [med den alternativa tidslinjen] gav oss är att vi kan kombinera kanon med en ny väg."
 • Zachary Quinto är klar för den ena huvudrollen i den nya filmen Agent 47, skriver Svd.se. Filmen är baserad på tevespelet Hitman, och i den andra huvudrollen ser vi Rupert Friend.
 • Whatculture listar tio skönlitterära milstolpar för Star Trek. Hela listan kan du se här.  
 • Sarah Marshall, som spelade Janet Wallace i TOS-avsnittet The Deadly Years, har avlidit. Marshall blev 80 år och medverkade genom åren i serier som The Wild Wild West, Twillight Zone samt The Fugitive, skriver NYtimes.com.
 • Chris Pines nya film Jack Ryan: Shadow Recruit spelar in hyfsade pengar på bio. Sedan den släpptes i mitten av januari har den spelat in mer än 100 miljoner dollar. Klart godkänt för en film som, enligt Boxofficemojo.com, kostade 60 miljoner dollar att producera.

Into Darkness var den sjätte mest olagligt nedladdade filmen 2013

Av Aike , skriven 14-01-02, kl: 20:58
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Övrigt

Star Trek Into Darkness var den fjortonde mest populära biofilmen 2013, men bland nätpiraterna gick filmen bättre. Filmen laddades ner totalt 7,4 miljoner gånger via Bittorent-nätverken, vilket gav en sjätte plats på listan över de mest olagligt nedladdade filmerna, skriver Contactmusic.com.

 

Den mest nedladdade filmen blev dock inte årets bioettta runt om i världen: Iron Man 3. I stället var det Peter Jacksons hobbit-film som flest tankade ner. Topp tio-listan ser du nedan:

 

1. 'The Hobbit: An Unexpected Journey' (8.4 miljoner nedladdningar)

2. 'Django Unchained' (8.1 miljoner nedladdningar)

3. 'Fast & Furious 6' (7.9 miljoner nedladdningar)

4. 'Iron Man 3' (7.6 miljoner nedladdningar)

5. Silver Linings Playbook (7.5 miljoner nedladdningar)

6. 'Star Trek Into Darkness' (7.4 miljoner nedladdningar)

7. 'Gangster Squad' (7.2 miljoner nedladdningar)

8. 'Now You See Me' (7 miljoner nedladdningar)

9. 'The Hangover Part III' (6.9 miljoner nedladdningar)

10. 'World War Z' (6.7 miljoner nedladdningar)

Into Darkness var den fjortonde mest populära filmen 2013

Av Aike , skriven 14-01-01, kl: 19:07
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Star Trek Into Darkness 467,4 inspelade miljoner dollar räckte till en fjortonde plats på listan för 2013 mest framgångsrika filmer. Överlägsen etta blev Iron Man 3, som var den enda filmen som sålde biobiljetter för över en miljard dollar, skriver Boxofficemojo.

 

Precis som under de flesta åren på 2000-talet valde biopubliken att lägga sina pengar på fantasy, science fiction, superhjältar samt datoranimerade filmer. Det enda undantaget på topp femton-listan var Fast & Furious 6. 

 1. Iron Man 3 1,2 miljarder dollar
 2. Dumma mig 2 919 miljoner dollar
 3. The Hunger Games: Catching Fire 797,5 miljoner dollar
 4. Fast & Furious 6 788,7 miljoner dollar
 5. Monsters University 743,6 miljoner dollar
 6. Man of Steel 662,8 miljoner dollar
 7. Gravity 653,3 miljoner dollar
 8. Thor: The Dark World 629,5 miljoner dollar
 9. The Hobbit: The Desolation of Smaug 619,8 miljoner dollar
 10. The Croods 587,2 miljoner dollar
 11. World War Z 540 miljoner dollar
 12. Frozen 499,5 miljoner dollar
 13. Oz The Great and Powerful 493,3 miljoner dollar
 14. Star Trek Into Darkness 467,4 miljoner dollar
 15. The Wolverine 414,8 miljoner dollar

På den amerikanska topplistan lyckades dock Into Darkness bättre och ligger just nu på tionde plats med 228,7 miljoner dollar. Men risken är stor Into Darkness faller ned till elfte plats, eftersom The Hobbit: The Desolation of Smaug fortfarande visas på amerikanska biografer. 

 

Star Trek (2009) hamnade på sjunde plats på den amerikanska listan och en trettonde plats på den internationella 2009. Hade den filmen släppts i år, så hade den varit den sjätte mest populära amerikanska filmen respektive den sjuttonde mest populära internationellt sett. Hade Into Darkness släppts 2009 hade den emellertid hamnat både på den amerikanska och internationella topplistans topp-tio, vilket visar att det var hårdare konkurrens 2013 än 2009. 

 

I Sverige sålde Into Darkness 103 473 biobiljetter, medan Star Trek sålde cirka 85 000 biljetter 2009. I Sverige finns det ingen färdig helårsstatistik ännu, men redan nu är det klart att Into Darkness inte hamnar på topp 25. Faktum är att många av de mest populära filmerna runt om i världen gick ganska blygsamt i Sverige, bland annat ligger världsettan Iron Man 3 just nu bara en sjätte plats.

Japan hävdar att han sett en ödla på Mars

Av Fleetadmiral , skriven 13-05-30, kl: 08:20
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Teknik och vetenskap

Det kan låta som om det är en ovanligt prillig japan, men till stöd för sitt påstående kan han visa upp en bild som tagits av Nasa. "Varelsen" har gått Nasa omärkligt förbi, men japanen hävdar på sin blogg att på bilden döljs ett djur som liknar en ödla (se bilden).

 

Efter den anonyme bloggarens upptäckt går spekulationerna vilda på nätets sociala nätverk – är det en levande ödla, en sten eller en fotomanipulation?

En Glad Påsk önskar vi er alla!

Av Fleetadmiral , skriven 13-03-30, kl: 14:40
Kategori(er): Övrigt

Påskkatten Påskis från planeten Alpha Påskus


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter