Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

Star Trek The Motion Picture fyller 40 år

Av Aike , skriven 19-12-07, kl: 18:27
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture

I dag den sjunde december 1979 hade Star Trek: The Motion Picture amerikansk biopremiär. Således fyller den första Trekfilmen 40 år.

 

Filmen blev trots många produktionsproblem och en enorm budget som nästan försatte filmbolaget Paramount i konkurs en publiksuccé.  Vår forummedlem Dawiz, kompositören Christian Wolf, har under året skapat en uppdatering av Jerry Goldsmiths klassiska tema för filmen. Att lyssna på det är ett utmärkt sätt att fira filmens jubileum!

 

Star Trek-medley från Arvika

Av Aike , skriven 14-10-05, kl: 11:25
Kategori(er): Aktiviteter, DS9, Filmer: 01 Motion Picture, TNG, TOS, VOY

I våras hördes ljuva Star Trek-toner på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Dirigenten Adrian Elmquist hade satt upp ett Star Trek-medley med ledmotiven från TOS, Deep Space Nine, Voyager, The Next Generation samt musiken från TNG-klassikern The Inner Light.

 

Lyssna och njut nedan på Adrian Elmquist och Ingesunds Blåsorkester.

 

 

 

(Tipstack till Adrian Elmquist.)

TV6 visar Star Trek-filmerna på fredagskvällar

Av Aike , skriven 13-11-23, kl: 16:37
Kategori(er): Filmer, Filmer: 01 Motion Picture, Filmer: 02 Wrath of Khan

Det har varit tunnsått med Star Trek på svensk teve ett bra tag. Men nu blir det ändring. TV6 sänder under ett antal fredagar framöver Star Trek-filmer på primetime klockan 21.00.

 

Först ut är Star Trek: The Motion Picture fredagen den 29 november. Filmen repriseras sedan på lördagseftermiddagen dagen efteråt 15.40.

 

Veckan därefter visas Star Trek II: Khans vrede vid samma tider.

Into Darkness är den näst mest framgångsrika Star Trek-filmen

Star Trek Into Darkness har nu spelat in 430 miljoner dollar, skriver Boxoffice.com. Därmed är filmen den näst mest framgångsrika Star Trek-filmen hittills efter att de övriga elva filmernas intäkter justerats för inflation.

 

Under den gångna helgen passerade filmen Star Trek, som skulle ha spelat in 419 miljoner dollar om den släpptes 2013. Etta på listan är fortfarande Star Trek: The Motion Picture med 446 miljoner dollar.

 

Into Darkness svaghet så här långt är att filmen bara är nummer fyra på den amerikanska topplistan för Star Trek-filmer, ett tiotal miljoner bakom trean Star Trek IV: Resan hem. Styrkan är att Into Darkness är den överlägset mest framgångsrika Trek-filmen på den internationella marknaden, vilket lovar gott inför Star Trek 13, som spekuleras släppas när Star Trek firar 50 år 2016.

 

Det skall dock påpekas att dessa jämförelser är mycket grova uppskattningar, och extremt förenklade. Men det går i alla fall att dra slutsatsen att Into Darkness är en av de allra mest framgångsrika Star Trek-filmerna någonsin.

Star Trek i rubrikerna 31 december 2012

Av Pjotr'k , skriven 12-12-31, kl: 10:52
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture, Quarks: Litteratur, Övrigt: Personer
 • Författaren Peter David drabbades av en stroke igår under sin semester i Florida, fick vi höra från hans kollega och vän David Mack tidigare idag. Våra tankar går till honom och hans familj och vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande. (+)
 • Den tidigare NASA-ingenjören Jesco von Puttkamer, som var vetenskapskonsult för Star Trek: The Motion Picture, avled tidigare i veckan. Vila i frid. (+)
 • Stockholm Trekkers trekdagar har fatställts för våren, så ni som vill dit bör skriva upp dem i er kalender: 12 januari, 9 februari, 3 mars, 6 april, 4 maj och 2 juni. Platsen är i Skarpnäck, som vanligt! Programmet för januaritrekdagen är också fastställd, se länken för det datumet. Temat är "Bad borg, bad borg". 
 • Dayton Ward har annonserat en kommande TOS-bok som han just nu skriver klart, From history’s shadow, och som ges ut juli 2013. 
 • Alla arbetsnamnen och författarna för den kommande Star Trek-bokserien The fall har offentliggjorts. Vi ser bl.a. Una McCormack göra ett förhoppningsvis bejublat återbesök. Bland de andra författarna ser vi James Swallow, David Mack, Dayton Ward och David R. George III. (+)

Se om Star Trek III med Star Trek Databas

Av Aike , skriven 12-09-27, kl: 15:15
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture, Filmer: 02 Wrath of Khan, Filmer: 03 Search for Spock

Nu går resan vidare tillbaka till jorden, men med en vända tillbaka till Genesis. Därför nu ser vi om Star Trek III: The Search For Spock i Star Trek Databas forum. Se om filmen och diskutera den här.

 

Har du missat att se om Star Trek The Motion Picture och/eller Star Trek II: The Wrath of Khan? Gör det nu också under helgen. Sedan kan du diskutera filmerna här respektive här.

Se om alla elva Star Trek-filmerna tillsammans med Star Trek Databas

Följ med Star Trek Databas på ett äventyr som tar oss till galaxens centrum, till det glada 1980-talet, Romulus och andra fantastiska platser i Vintergatan. Dessutom möter vi borger, klingoner, remans och många andra utomjordingar.

Allt detta får du uppleva genom att se om alla elva Star Trek-filmerna med oss på Star Trek Databas inför den tolfte filmens premiär i maj 2013.

 

Redan nu diskuterar vi den första filmen: Star Trek The Motion Picture i den här tråden på forumet. Så häng med redan från början! Redan nu har mer än femton medlemmar visat sitt intresse för att vara med att diskutera och titta på filmerna igen. Samtidigt är förstås alla alla välkomna: gamla medlemmar till du som bara läser på sidan och forumet utan att vara medlem. Detta är en utmärkt möjlighet att uppleva klassisk Star Trek, komma i rätt stämning inför nästa film samt bli mer aktiv på forumet och diskutera filmerna med andra trekkers.

 

Det preliminära schemat för när vi ser filmerna är:

 

Star Trek: The Motion Picture augusti

Star Trek II september

Star trek III september

Star Trek IV oktober

Star Trek V november

Star Trek VI december

Star Trek: Generations januari

Star Trek: First Contact februari

Star Trek: Insurrection mars

Star Trek: Nemesis april

Star Trek (2009) maj

 

Således håller vi ett tempo där alla kan hänga med och tänka till lite extra när vi ser om filmerna. För fokus ligger just på vad du tycker och upplever när du ser om filmen för kanske andra eller hundrade gången. Samtidigt är detta också en chans att se en Star Trek-film du aldrig har sett förut och vara med att diskutera med engagerade trekkers. Välkommen!

Ny teori om vem Cumberbatch spelar *Möjlig spoiler"

Av Aike , skriven 12-06-06, kl: 12:35
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture, Filmer: 12 Into darkness

Vem Benedict Cumberbatch ska spela i Star Trek 12 har det spekulerats vilt kring det sista halvåret. Nu presenteras ytterligare en teori. Bakom den står en bloggare på Comicbookreview.com.

 

Bloggaren tror att Cumberbatch spelar en klingon. Detta går dock emot vad manusförfattaren Roberto Orci skrev på Trekmovie.com häromdagen där han hävdade att om klingonerna var med i filmen, så skulle de se ut som klingoner gjort sedan den Star Trek: The Motion Picture. Dessutom har Cumberbatch ingen make-up på sig i de bilder och filmsnuttar som har läckt ut från inspelningen. Men bloggaren menar att Cumberbatch kan vara en klingon som är genmanipulerad att se ut som en människa på samma sätt som Arne Darwin gjorde i The Trouble With Tribbles.

 

Vad tror du?

CBS säger nej till att filma Spinrads TOS-manus

Av Aike , skriven 12-03-29, kl: 12:27
Kategori(er): Filmer (av trekkers), Filmer: 01 Motion Picture, TNG, TOS

Norman Spinrads TOS-manus "He Walked Among Us" förblir ofilmat. CBS stoppar fanserien Phase II planer att filma det, skriver New York Times.

 

Orsaken är att CBS vill skydda sina upphovsrättigheter. Phase II-producenten James Cawley berättar att han är besviken, men att han inte vill göra något som kan ifrågasättas.

CBS har tidigare tillåtit två ofilmade Star Trek-manus att användas i Phase II:

 

1. The Child från den planerade Star Trek-serien, Phase II (vilket är orsaken till att fanserien kallar sig så), som till sist blev Star Trek: The Motion Picture i slutet av 1970-talet.

2. Blood and fire som skrevs för TNG:s första säsong, men lades på hyllan.

 

Manusförfattaren bakom Blood and fire David Gerrold är förvånad.

-Jag förstår inte alls hur CBS tänker här. De brydde sig inte då. Varför bryr de sig nu?

 

Gerrold förutspår också att trekkers kan slå tillbaka.

-Star Trek fans är en sovande drake du inte vill störa. 

 

Spinrads manus upptäcktes i ett arkiv tidigare i år och började säljas på nätet. Försäljningen av manuset har nu även upphört.

Klingonerna har fyllt 45 år

Av Aike , skriven 12-03-27, kl: 14:04
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Filmer: 01 Motion Picture, Filmer: 03 Search for Spock, TNG, TOS, VOY

Den 23 mars firade kanske Star Treks mest populära utomjordiska art 45 år. För den 23 mars 1967 introducerades klingonerna när avsnittet Errand of Mercy sändes på amerikansk tv för första gången.

 

Upphovsmannen bakom klingonerna var Gene Coon och arten blev snabbt Enterprise huvudfiender. Senare har lingvisten Marc Okrand gjort mycket för klingoners popularitet genom att ha utvecklat ett helt språk för dem med start i Star Trek 3. Påpekas bör att den som skapade språkljuden var James Doohan redan i Star Trek The Motion Picture.

 

Och i de senare serierna har vi tagit Worf och B´elanna till våra hjärtan.

 

Så en fråga till våra läsare som talar klingonska: hur säger man "grattis på födelsedagen" på klingonska?

And the Oscar goes to...

Av Pjotr'k , skriven 12-02-27, kl: 08:33
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture, Prisutdelningar, Övrigt: Personer
Ur twitterflödet konstaterar vi med glädje att dessa personer erhållit en OscarR för sina filmer:

Sexan och First Contact är de mest underskattade Star Trek-filmerna

Star Trek VI: The Undiscovered Country är den mest underskattde TOS-filmen. Samma omdöme får First Contact bland TNG-filmerna. I alla fall när världens trekker har sagt sitt i två omröstningar på Startrek.com tidigare under hösten och sommaren.

 

Så här svarade trekkers på frågan vilken av TOS-filmerna som är den mest underskattade (listan är i produktionsordning):

 

 • The Motion Picture - 1231 (19%)
 • The Wrath of Khan - 542 (8%)
 • The Search for Spock - 990 (15%)
 • The Voyage Home - 1270 (19%)
 • The Final Frontier - 838 (13%)
 • The Undiscovered Country - 1732 (26%)

 

Samma fråga, men angående TNG-filmerna:

 

 • Generations - 1345 (18%)
 • First Contact - 2354 (32%)
 • Insurrection - 1990 (27%)
 • Nemesis - 1664 (23%)

Spocks ena öra från The Motion Picture auktioneras ut

Av Aike , skriven 11-03-29, kl: 20:41
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture, TOS

Har du 7500 kronor liggande så kan ett äkta Spocköra bli ditt. Örat kommer från The Motion Picture från 1979 och ingår i en stor auktion som hålls i Los Angeles den andre april. Det skriver Expressen och Sydsvenskan, som bägge uppmärksammar att trekkers världen runt kommer att kriga om att vinna örat.

 

Bakom auktionen står Premiere Props som kommer att auktionera ut cirka 500 filmprylar. Här kan du se alla objekt.

The Motion Picture och Star Trek-filmserien fyller trettio

Av Aike , skriven 09-12-07, kl: 20:16
Kategori(er): Filmer, Filmer: 01 Motion Picture
I dag är det trettio år sedan The Motion Picture hade amerikansk premiär den sjunde december 1979 och startade Star Treks filmäventyr.

Filmen gick direkt in som USA-etta och spelade in nästan tolv miljoner dollar första helgen samt låg etta resten av året. Men det var ett vågspel. Budgeten hade överskridits rejält och varken Star Treks skapare Gene Roddenberry eller Paramounts ledning ansåg att filmen höll måttet. Roddenberry tyckte att filmen fokuserade för mycket på teknik och för lite på rollfigurerna och mänskliga relationer. Paramount var rädda för att gå i konkurs, eftersom filmen var den dittills näst dyraste filmen någonsin.

The Motion Picture spelade dock till slut in cirka 82 miljoner dollar och Paramounts ekonomer kom fram till att filmen hade gått med vinst. Nu trettio år senare har de elva Star Trek-filmerna totalt spelat in en miljard dollar.

Minns du The Motion Pictures premiär eller om du har något annat intressant filmminne, skriv då gärna om det här nedan (klicka på diskutera).

Star Trek i rubrikerna - 8 mars 2009

 • Brannon Braga inser att avslutningen av Star Trek: Enterprise, med avsnittet These are the voyages..., inte blev så bra som han trodde när avsnittet gjordes. "Jag tror att intentionerna med avsnittet var att skicka en hjärtlig hälsning till alla Star Trek-serier, för vi visste att Star Trek skulle vara borta från TV för en lång, lång tid". Han fortsätter: "Jag vet inte vad jag skulle ha gjort, för då tyckte jag att den var riktigt cool, det först när den kom ut som jag insåg 'det här fungerar inte'.". Om han skulle ha gjort det på ett annat sätt skulle han troligtvis bara ha avslutat serien. (+)
 • Terry Farrell (Dax i Star Trek: Deep Space Nine) har under februari medverkat i en teaterpjäs tillsammans med sin man Brian Baker och det är deras första gemensamma arbete. Pjäsen är A R Gurneys Love Letters från 1988. (+)
 • Willie Rivera, den skomakare som gjorde skorna till samtliga skådespelare i de första Star Trek-filmerna, är nu 91 år och fortsätter att leverera skor till kända och mindre kända. Riveras skomakeri har nu sålts vidare till en yngre förmåga, men Rivera är fortfarande med i arbetet, och till den elfte Star Trek-filmen finns de med på ett hörn även där. Vill man köpa skor som är identiska med skorna i den första Star Trek-filmen kostar dessa 800 USD per par, vilket enligt skomakarna själva är ett kap då materialet och arbetstiden är dyrbar. (+)
 • 5 nya skärmbilder från Star Trek: Online har dykt upp på zam.com (+)
 • Anthony Montgomery (Travis Mayweather i Star Trek: Enterprise) berättar i en intervju för Trekweb.com om sitt nya hip hop-album A.T. Montgomery har haft ett par gästroller i Navy: CIS (marinsoldat) och House (socialarbetare), han har börjat på en barnbok och har skapat en tecknad TV-serie. Han såg aldrig det sista avsnittet av Star Trek: Enterprise och vill inte diskutera vad han kände med det avsnittet. Det finns mer som sägs i intervjun, för er som är intresserade. (+)

Robert Wise är död

Av Pjotr'k , skriven 05-09-19, kl: 09:13
Kategori(er): Filmer: 01 Motion Picture
Robert Wise, regissör till den första Star Trek-filmen, har dött.

Han var även inblandad i filmer som Sound of Music, Citizen Kane och Dagen då jorden stod stilla.

(Tack till: Kiwi, TSS)
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter