Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

Max von Sydow har gått bort

Av Aike , skriven 20-03-09, kl: 20:24
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

Sveriges kanske mest kände manlige skådespelare Max von Sydow har avlidit, skriver Expressen.se. Han blev 90 år gammal.

 

Von Sydow är mest känd för roller i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet, Pelle Erövraren och som Jesus i Mannen från Nasaret samt Karl Oskar i Utvandrarna. I den digra listan av roller i filmer och tv-serier finns dock också en hel del science fiction och fantasy. Redan 1980 spelade von Sydow kejsare Ming i Flash Gordon. Sedan dess har vi sett honom i Minority Report, Star Wars och inte minst Game of thrones där han spelade Three Eyed Raven.

 

Andra roller har bland annat varit i Exorcisten II, i tv-spelet Skyrim och som den klassiske Bondskurken Blofeld i Never Say Never Again. 

I natt sänds Game of Thrones finalavsnitt

Av Aike , skriven 19-05-19, kl: 16:23
Kategori(er): Övrigt: Fantasy

Det kan inte undgått många att det nu är det dags för Game Of Thrones sista avsnitt. I natt sänder Hbo finalen på George R. Martins fantasysaga.

 

Till skillnad från de tidigare sju säsongerna har många fans och tv-kritiker varit missnöjda med den åttonde säsongen, så vi får se huruvida det sista avsnittet räddar den megapopulära serien från en besk eftersmak. För den som vill se de mest populära teorierna och eventuella läckorna hur allt slutar så kan man kika i filmen nedan.

 

Science fiction och fantasy i rubrikerna 11 december 2018

Av Aike , skriven 18-12-11, kl: 09:43
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF
  • Att ninjan Snake Eyes från GI Joe-filmerna får två egna filmer har varit känt sedan i maj. Men i dagarna kom mer nyheter: Ray Park som spelade honom i GI Joe: The Rise of Cobra och GI Joe: Retaliation återvänder inte. Orsaken är att de nya filmerna kommer att berätta figurens ursprung och därmed kräver en betydligt yngre skådespelare, skriver Slashfilm.com.
  • Godzilla: King of the Monsters har nu ytterligare en trailer, vilken släpptes igår. Du ser den här.
  • Dr Who återvänder inte förrän 2020, skriver Sciencefiction.com. Något premiärdatum för den tolfte säsongen finns dock inte ännu.

Zombieregissören George A. Romero har dött

Av Aike , skriven 17-07-17, kl: 14:25
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer

Regissören George A Romero som gjort klassiska zombiefilmer som Dawn of the dead och Night of the living dead är död.

Romero avled i sviterna av lungcancer, skriver Aftonbladet.se.

 

Romero har under sitt liv sett zombiegenren öka i popularitet och konstaterade förra året i en intervju med The Hollywood Reporter:

Jag brukade vara den ende killen på lekplatsen, jag var den ende som höll på med zombies. Sedan kom plötsligt ”The walking dead” och det blev mainstream. Och nu finns de överallt.

Captain America var mest sedda filmen 2016

Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.

 

Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.

 

På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.

 

Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011. 

 

För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?

 

Du ser hela listan för 2016 här.

Trailern för nya Spindelmannen släppt

Av Aike , skriven 16-12-10, kl: 12:14
Kategori(er): Övrigt: Fantasy

För tredje gången på 2000-talet kommer vi att få se en ny Spindelman. Nästa sommar är det premiär och nu har den första trailern släppts.

 

Suicide Squad har spelat in mer än Beyond och Ghostbusters tillsammans

Av Aike , skriven 16-08-17, kl: 15:00
Kategori(er): Filmer: 03 Search for Spock, Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Fantasy

Nu har Suicide Squad sålt biobiljetter för 471 miljoner dollar runt om i världen. Star Trek Beyond och Ghostbusters har bara mäktat med 406 miljoner dollar. Tillsammans. Det skriver Boxofficemojo.com.

 

Beyond har dragit in 212,5 miljoner dollar mot Ghostbusters knappa 194 miljoner dollar. Trekkers kan i alla fall glädja sig mot att Star Trek tar revansch mot spökjägarna som krossade Star Trek III 1984. Då spelade trean in 76 miljoner dollar mot Ghostbusters 295 miljoner dollar

Nya Ghostbusters får bra recensioner

Av Aike , skriven 16-07-11, kl: 18:49
Kategori(er): Övrigt: Fantasy

Rebooten av klassikern Ghostbusters har fått utstå mycket spott och spe på Youtube, där filmens trailer är den som har fått sämst omdömen någonsin. Men amerikanska och brittiska filmkritiker gillar generellt filmen.

 

På Rottentomatoes har filmen efter 60 recensioner 77 procent positiva. Det går stick i stäv med Imdb, där sågningarna från vanliga biobesökare som har sett en förhandsvisning dominerar. Just nu har filmen 3,6 av 10 på sajten.

 

Så frågan är: vem har störst makt den internetaktive filmälskaren eller filmkritikerna för en films ekonomiska intäkter? Svaret kommer vi få nu i helgen i USA när filmen har premiär.

 

Här hemma får vi dock vänta tills den 27 juli för att ens kunna vara med i debatten, för först då har filmen svensk premiär.

Snart dags för ett av Europas okända och största sf-konvent

Av Aike , skriven 16-07-05, kl: 20:04
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Inte ens 1,5 timmars flygtid från Stockholm hålls varje år ett av Europas största sf- och fantasykonvent. Okänt för oss svenskar, men varje sommar vallfärdar 40 000 ryssar till Starcon i St Petersburg.

 

I år är det sjuttonde gången konventet hålls. Under de första åren arrangerades Starcon i Moskva, men under senare år är platsen Rysslands forna huvudstad St Petersburg. 

 

Starcon fokuserar på cosplay och förra året var nästan 2000 av deltagarna utklädda, och som filmen visar håller cosplaydeltagarna världsklass.

 

Årets Starcon hålls mellan 8-10 juli. För mer information besök Starcons hemsida.

"Bara femton avsnitt kvar av Games of thrones"

Av Aike , skriven 16-06-28, kl: 23:43
Kategori(er): Övrigt: Fantasy

Snart är kampen om järntronen över. Bara femton eller till och med så få som tretton avsnitt återstår innan Game of thrones går i graven. Det säger seriens producenter David Benioff och D.B. Weiss till Deadline, skriver Vice.com.

 

Game of thrones avslutade i söndags sin sjätte säsong och snart är det slut för gott. 

-Vi har vetat sedan starten att vi snackat om att göra ungefär 70-75 timmar totalt, och det är allt vi kommer att göra. Säg att det blir 73 just nu. Vi försöker berätta en sammanhängande berättelse med en början, en mitt och ett slut. Vi har vetat hur det skall sluta ganska länge nu och vi rusar mot det, säger Benioff.

Variety: Nya Star Trek-serien kommer inte bara att heta "Star Trek"

Av loghaD , skriven 16-05-20, kl: 00:59
Kategori(er): DIS, Övrigt: Fantasy

När någon säger "Star Trek" är det inte alltid lätt att veta om de menar originalserien eller franchisen som helhet, eller kanske den elfte Star Trek-filmen. Nu är det många som undrar om den nya TV-serien också kommer att heta "Star Trek", men enligt uppgifter som nöjestidskriften Variety har tagit del av kommer serien att ha "en mer specifik titel som kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle".

 

Det lär dröja ett tag innan vi få veta mer om den nya TV-serien. CBS vill sannolikt inte konkurrera om rampljuset med Star Trek Beyond, vars marknadsföringskampanj kommer att gå in i högvarv från och med imorgon, då bland annat en ny trailer kommer att visas på ett fanevent i Los Angeles. CBS VD och ordförande Les Moonves har även sagt att det är för tidigt för att offentliggöra rollistan.

 

Många fans har dock kollat noggrant på den nya teasern som släpptes igår, i hopp om att finna ledtrådar. Somliga menar att den gröna planeten som ser ut att vara Romulus precis innan planeten slukas av Hobus-supernovan, vilket skulle tyda på att TV-serien utspelar sig efter Star Trek: Nemesis. Andra menar att man ser både stjärnan Amargosa och spillrorna av Praxis i trailern, vilket skulle kunna tyda på att serien utspelar sig efter Star Trek VI: The Undiscovered Country men innan Star Trek: Generations, vilket skulle stämma väl överens med ett rykte som har florerat på senare tid.

Hur gick det för Alexander Siddig i Games of Thrones?

Av Aike , skriven 16-04-26, kl: 13:33
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer

Att överleva som figur i Games of Thrones i flera säsonger är få förunnat. Igår återvände Alexander Siddig i rollen som prins Doran Martell i premiäravsnittet för den sjätte säsongen. Men överlevde han? Svaret får du förstås antingen på Hbo nu eller om ett bra tag på våra vanliga tevekanaler.

Liftarens parlör till galaxen släpps i november

I Liftarens parlör till galaxen berättas historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen. Författare är svenske klingonisten Yens Wahlgren. Boken släpps i slutet av november, skriver HD.se.

 

– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle, säger Yens Wahlgen.

 

Bland språken som boken behandlar finns bland annat klingonskan och språken i Stjärnornas Krig. Själv är dock Wahlgren ingen hejare på språken han skriver om.

- För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.

 

I nedanstående klipp från Aktuellt på 90-talet ses Wahlgren studera klingonska.

 

Varför Rick Moranis inte är med i nya Ghostbusters

Av Aike , skriven 15-10-13, kl: 16:19
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer

Rick Moranis är den ende av de nu levande stjärnorna från Ghostbusters som inte är med i rebooten som kommer nästa år.

-Jag hoppas att den är toppen. Men det gav mig ingenting att vara med. Varför skulle jag filma en hel dag för något jag gjorde för 30 år sedan? säger Moranis till The Hollywood Reporter

 

Moranis, som har hunnit fylla 62 år, säger emellertid att han inte har pensionerat sig från Hollywood, men att han är väldigt selektiv vilka roller han väljer.

- Det är en strategi som har fungerat bra för mig.

 

Rick Moranis är känd från bland annat Saturday Night Live, Älskling jag krympte barnen, Familjen Flinta och just de två tidigare Ghostbusters-filmerna. Att han inte har setts så mycket på bio de sista tjugo åren beror dock inte på att hans stjärna dalade, utan var ett medvetet beslut eftersom hans fru gick bort i bröstcancer 1997. I stället valde att han stanna hemma med sina då unga barn.

Svenskar ratar sci-fi på bio, medan amerikaner älskar genren

Av Aike , skriven 15-10-10, kl: 18:19
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

De första fyra Stjärnornas krig-filmerna finns alla med på listan över de tjugofem mest sedda filmerna på bio i USA. Flest besökare har A New Hope på andra platsen bakom Borta med vinden. Men på den svenska listan finns ingen Stjärnornas krig-film med alls, visar Nöjesbladets sammanställning från fredagen den 9 oktober.

 

Faktum är att science fiction inte har lockat svenskar till biograferna över huvud taget som i USA. Bara en film på den svenska listan jämfört med sju på den amerikanska kan klassas som sf. Och den enda sf-filmen på den svenska listan, Avatar, hamnar först på sista plats med knappa 1,5 miljoner besökare. 

 

Vad gillar då svensken att se på bio som inte amerikanen uppskattar i lika hög grad?

Tolkien, Astrid Lindgren, Stig-Helmer, James Bond och Disney är det korta svaret.

Alla tre Sagan om ringen-filmerna finns med liksom tre filmer baserade på Astrid Lindgrens verk (noterbart dock inte Pippi Långstrump). Lasse Åbergs första Sällskapsresefilm hamnar på fjärde plats och tre Bond-filmer lyckas ta sig in på listan.

 

Men mest sedd i Sverige? Jo, det är ingen mindre än Djungelboken. Hela 4,9 miljoner biljetter har filmen sålt på bio.

Stjärnornas krig då? Den första filmen sågs 1977-78 av 609 000 besökare, vilket är nästan en miljon för få biljetter för att nå listan. Således har den nya Stjärnornas krig-filmen som kommer i december något att bita i...

Game of thrones i rubrikerna 24 augusti 2015 *Spoilers*

Av Aike , skriven 15-08-24, kl: 11:55
Kategori(er): Övrigt: Fantasy
  • Svenske legenden Max von Sydow medverkar i den sjätte säsongen av succéfantasyserien. Han kommer att spela Three-Eyed Raven. (+)
  • Osha och Rickon Stark som inte synts till i serien sedan säsong tre kommer att återkomma i nästa säsong. (+)
  • Samma sak gäller för Bran Stark som inte medverkade i den femte säsongen. (+)
  • Den stora frågan på allas läppar är emellertid om Jon Stark är död eller inte? Kit Harrington, som spelar Jon, har i alla fall synts till i Belfast där Game of Thrones mestadels spelas in nu under sommaren. Så den som lever får se... (+)

Christopher Lee har gått bort

Av Aike , skriven 15-06-11, kl: 20:59
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer

Brittiske skådespelaren Christopher Lee har avlidit. Han avled på ett sjukhus under den gångna helgen den sjunde juni, skriver The Guardian. Hans fru Birgit Kroenecke valde dock att gå ut med den trista nyheten till allmänheten först nu när alla släktningar och vänner informerats.

 

Christopher Lees mest kända roller är Dracula och som Saruman i Sagan om ringen- och Hobbitfilmerna. Han spelade även Count Dooku i två Star Wars-filmer. Hans sista film blev Angels in Notting Hill som inte ännu har lanserats. Lee hann under ett produktivt liv medverka i 281 filmer och tv-serier.

Christopher Lee blev 93 år gammal. 

Pegg: "Fantasy- och sf-vågen har fördummat oss"

Av Aike , skriven 15-05-23, kl: 15:38
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Simon Pegg sågade i veckan fantasy- och science fictionfilmstrenden som pågått sedan slutet av 1970-talet.

-Innan Star Wars så var de största kassakorna filmer som The Godfather, Taxi Driver, Bonnie and Clyde och The French Connection – realistiska, amoraliska filmer med en konstnärlig ambition. Sedan plötsligt så skiftade det till spektakelfilmer och allt ändrades ... jag vet inte om det är en bra sak, sa han i en intervju med Radio Times, som The Guardian refererar till.

 

-Uppenbarligen är jag en självutnämnd sf-fantast och en fan av andra genrefilmer, men en del av mig tittar på samhället som det är nu och tänker att vi har infantiliserats av vår egen smak. Nu konsumerar vi rakt ut sagt väldigt barnsliga saker –  serietidningar, superhjältar. Vuxna ser på den här typen av saker, och tar det på allvar.

 

Han tillade:

-Det är en sorts fördummning, på ett sätt, eftersom det tar vårt fokus från verkliga och viktiga ämnen i världen. Filmer brukade handla om utmanande, emotionella resor eller moraliska frågor som fick dig att gå i från bion och ändra hur du kände om ... ja, vad som helst. Nu promenerar vi ut från biografen, utan att verkligen tänka på något annat än att Hulken har vunnit en strid med robot.

 

Pegg uttryckte också i intervjun en vilja att pensionera sig från nördkulturen och i stället satsa på mer dramatiska och seriösa roller.

 

Reaktionerna från sociala medier och andra tyckare var stora angående hans utspel. Pegg kände sig därför manad att förklara och förtydliga sig i ett inlägg på sin blogg under rubriken: "Big mouth strikes again".

 

"Nu är det kanske så att jag agerade lite som ett troll, jag kan ta den motsatta åsikten i intervjuer ibland. När du gör många av dem så blir du trött på dina egna åsikter och börjar föra fram andras. Efter ha sagt detta, så är idéen om vår förlängda ungdom något som jag har varit intresserad av väldigt länge. Det är vad "Spaced" [film skriven av Pegg och hans fru Jessica på 1990-talet] handlade om, åtminstone till en del.

 

En av de saker som inspirerade Jessica och mig själv, för alla de åren sedan, var den aldrig tidigare skådade förlängda ungdomstid som vår generation tilläts i kontrast med tidigare generationer, som verkade bli mogna långt tidigare. Barnen av 70- och 80-talen var den första generationen som det inte var livsnödvändigt att växa upp för efter man slutat skolan. Varför detta hände är en helt annan sociologisk diskussion: ett större antal universitetsstudenter, mer jämställdhet mellan könen, bristen på ett världskrig; allt detta och mer bidrog till social utveckling.

 

Vad som fascinerade Jess och mig var hur vi använde denna tiden. För Tim och Daisy, som inte behövde växa upp på samma sätt som sina föräldrar gjorde, innebar det en fortsättning av deras barndom.

Daisy fortsatte att följa sina flickdrömmar. Tim kanaliserade sina barndomspassioner in i sitt eget vuxna liv, och brydde sig lika mycket om det, och investerade i dem med lika mycket tid, vikt och känsla. Hans hobbies och intressen definierade vem han var, snarare än hans professionella status. Sedan vi skrev Spaced för 18 år sedan så har denna förlängda ungdom fått marknadskrafter att vakna och identifiera denna relativt nya demografi som en enormt lukrativ källa för konsumtion. Plötsligt har vi en hel generation som konsumerar samma saker som de gjorde när de var barn."

Terry Pratchett har avlidit

Av Aike , skriven 15-03-13, kl: 13:05
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer

Brittiske fantasyförfattaren Terry Pratchett är död. Han avled i sitt hem i torsdags, skriver The Guardian.

 

Författaren, som är mest känd för sina Discworld-böcker, avled i sviterna av Alzheimer. En sjukdom som han diagnostiserades med redan 2007.

 

Pratchetts förläggare Larry Finlay uttalade sig så här om bortgången:

 

-I över 70 böcker så berikade Terry planeten på ett sätt som få har gjort före honom. Som alla hans läsare vet så var Discworld hans farkost för att skoja om denna världen. Han gjorde det fantastiskt med stor skicklighet, enorm humor och ständig uppfinnesrikedom.

 

Hans humoristiska fantasyböcker om Discworld sålde i 75 miljoner exemplar. Terry Pratchett blev 66 år.

Paramount bekräftar att Star Trek 13 släpps 2016

Av Aike , skriven 14-06-19, kl: 00:27
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Att Star Trek 13 skall släppas i samband med att Star Trek fyller femtio år 2016 är allmän vetskap vid det här laget. Men först nu bekräftar Paramount det, skriver Firstshowing.net.

 

Andra filmer som filmbolaget lanserar samma år är Transformers 5, Paranormal Activity 5, GI Joe 3 samt nyinspelningar av Snuten i Hollywood och Ben Hur.


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter