Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

David "Darth Vader" Prowse är död

Av Aike , skriven 20-11-29, kl: 12:09
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF: Doctor Who, Övrigt: Star Wars

Mannen bakom Darth Vaders mask har avlidit. Den brittiske skådespelaren och kroppsbyggaren David Prowse har är död, skriver Skynews.com.

 

Prowse som går till historien som Darth Vader kunde dock ha spelat en annan roll i filmserien.

George Lucas erbjöd Prowse att välja mellan rollerna Darth Vader och Chewbacca inför inspelningen av Stjärnornas krig.

Lucas beskrev Chewbacca som "en stor teddybjörn" och Vader som "filmens stora skurk".

-Jag sa till honom: "Valet är enkelt, eller hur? Tack så mycket jag tar rollen som skurk.", har Prowse berättat.

 

David Prowse blev aldrig ett världsnamn, trots att hans rollfigur Darth Vader i de tre första Stjärnornas krigs-filmerna blev legendarisk. I stället förknippar många Vader med James Earl Jones röst som dubbades över Prowses efter att filmen hade spelats in. Orsaken var att Prowses röst lät för lantlig.

-Vi kallade honom för Darth Farmer, sa Carrie Fisher (Leia) 2016.

Nedan hörs ett klipp hur det lät när Prowse spelade in filmen.

 

 

Men bakom masken fanns alltså David Prowse. Han var själv mycket besviken över att inte hans röst hördes i den slutgiltiga filmen. Prowse hade nämligen trott att det var han och inte Jones som skulle dubba rollfiguren, skriver Aftonbladet i en artikel från 2013.

 

David Prowse har haft småroller i en rad kända produktioner, däribland Helgonet, The Benny Hill show, Doctor Who, Lilla huset på prärien, Månbas Alfa och inte minst i den svenska tv-såpan Vita lögner. Han har också besökt Sverige ett flertal gånger som populär gäst på Sci-Fi Mässan. David Prowse blev 85 år.

Svenskt Doctor Who-konvent planeras

Av Pjotr'k , skriven 16-06-07, kl: 20:23
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Övrigt: SF: Doctor Who

Den 1-2 oktober har ett gäng whovier, alltså personer som gillar/älskar Doctor Who, tänkt att anordna Sveriges första Doctor Who-konvent. Det kommer att gå av stapeln i Lidköping och särskilt som innehållet ännu inte är bestämt har du som whovier möjlighet att påverka vad som kommer att hända i helgen. 

 

Att man kan få dit någon form av skådespelare är kanske för mycket att hoppas på, men på ett första konvent kan man nog ändå hitta på en mängd aktiviteter som kan glädja fansen - paneldebatter, försäljningar, titta på favorit-avsnitt, spela Doctor Who-spel, och mycket mer. Ni har säkert själva en mängd bra idéer!

 

På deras hemsida hittar du mer information - där skall du särskilt kika in på formuläret där man kan anmäla sitt intresse för att vara med på helgen. Med hjälp av dessa intresseanmälningar får arrangörerna lättare att skaffa sponsorer till denna happening. På intresseanmälan noterar du även dina egna önskemål om vad dagarna skall innehålla. 

Specialvisning av Doctor Who på svenska biografer

Av Pjotr'k , skriven 15-08-26, kl: 18:50
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Inför den engelska säsongsstarten av Doctor Who i slutet av september väljer flera biografer tillhörande Folkets Hus och Parker att framföra en specialvisning i 3D som hjälper Doctor Who-älskare att klara sig fram till premiären. 

 

Det blir en helkväll bestående av en introduktion av Steven Moffat (3D) och avsnitten Dark Water och Death in Heaven från förra säsongen (3D). Därefter får vi se en brygga mellan säsong 8 och 9, kallad The knight´s disciple och detta blir ju den första nyheten då detta specialavsnitt inte visats på brittisk TV. Kvällen avslutas med bortklippta scener i 2D från avsnittet Ohila samt en intervju med Peter Capaldi (Doktorn), Jenna Coleman (Clara) och Steven Moffat (manusförfattare och producent). 

 

I skrivande stund planeras visningar i Göteborg, Norrköping, Stockholm och Tumba. Datumen är den 16 eller 23 september, beroende på ort. Läs mer under källa nedan, där alla visningar uppdateras. 

 

Folkets Hus och Parker har även tidigare visat vissa avsnitt av Doctor Who, bland annat det mycket omtalade 50-årsavsnittet 2014. 

Doctor Whos 801:e avsnitt har premiär på lördag

Av Pjotr'k , skriven 14-08-18, kl: 21:37
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

doctor-who-season-8_140818.jpgDoctor Who, världens äldsta science fiction-serie som fortfarande är igång, går nu in på sin åttonde säsong efter nystarten år 2005. På lördag blir det nu det 801:e avsnittet som visats och det finns möjligheter även för oss svenskar att se den!

 

Peter Capaldi tar över som den 12:e doktorn (egentligen den 13:e, men Doktor nr 8.5, den s.k. War Doctor, brukar inte räknas) och han gör det självklart med dunder och brak! Med en dinosaurie som kommer till 1800-talets Storbritannien börjar den nya serien och utan att säga så mycket mer om rykten kring serien, känns det som att BBC med Steven Moffat i programledningen knappast slår ner på takten. 

 

Men kan man se premiären i Sverige? Jajamän! Folkets Hus och Parker har än en gång skaffat rättigheterna att visa Doctor Who, senaste gången var vid 50-årsavsnittet den 23 november förra året. Och nu, exakt 9 månader senare, visas premiäravsnittet i säsong 8 i flera städer runtom i landet. Stockholm, Göteborg, Norrköping, Moheda, Karlstad och Örebro är de orter som det hittills gjorts klart att det efterlängtade dubbelavsnittet kommer att visas i. Sammanställningen har gjorts av medlemmarna i Facebookgruppen Svenska Whovians (med närmare 2900 medlemmar!) där också många av dessa har varit pådrivande på Folkets Hus och Parker. 

 

Om ni har för långt bort till dessa biografer kan ni gå till filmon.tv (japp, det är lagligt) och knappa in BBC One nu på lördag kl 21.00. Om man kan streama med tillräckligt hög hastighet kanske detta kan vara ett bra alternativ. Men biovisningarna ger mer och det lär finnas extra material som bara visas på bion...

BBC America avslöjar "The Real History of Science-Fiction"

Av loghaD , skriven 14-03-10, kl: 18:22
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: SF, Övrigt: SF: Doctor Who, Övrigt: Star Wars

 

Trekkie, warsie, whovian eller browncoat? Oavsett hur du introducerar dig själv på sci-fi-konvent så har du nog något att se fram emot i BBC Americas nya dokumentärserie The Real History of Science Fiction. I fyra avsnitt får tittarna möta mer än två dussin science-fiction-profiler på en resa genom vår favoritgenres historia.

 

Bland namnen finner vi bland annat två kända Star Trek-kaptener (William Shatner och Scott Bakula), två stycken Uhura (Nichelle Nichols och Zoe Saldana), två filmskurkar (Christopher Lloyd och Peter Weller) och sist men inte minst författaren och producenten Ronald D. Moore.

 

Känner du hur det vattnas i munnen? Det första avsnittet sänds i USA den 19 april, och vi får väl hoppas att serien hittar hit så småningom.

Den 8½ Doktorn [Doctor Who 50 år]

Av Pjotr'k , skriven 13-11-15, kl: 15:22
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

(SPOILERVARNING)

Ni som följer Doctor Who vet ju att Doktorn, huvudkaraktären i serien, regenererar när han dödas och får ett nytt liv. I och med detta får han (för hittills är det bara män som haft rollen) då ett annat utseende och ibland även andra egenskaper. Igår släpptes ett webbavsnitt inför nästa veckas The day of The Doctor, kallat The night of The Doctor, och i denna avslöjas saker som vi inte vetat innan. 

 

Se först filmen här nedanför.

 

 

Här ser vi alltså Paul McGann som tidigare spelat den 8:e Doktorn. Han får stark uppmuntran och hjälp av ett systerskap att rädda galaxen från sitt största hot - Timelords och Daleks - genom att bli en krigsherre (vi ser i spegelbilden att det är fråga om John Hurt som skådespelare). Detta faktum att han regenererats till en Doktor som ännu inte varit känd i Doctor Who-kontinuiteten, får ju samma kontinuitet att falla samman. Talar vi om Doktor nummer 8½?

 

(Vi vet att vi har haft mycket nyheter om Doctor Who de senaste veckorna, men vi vill ju täcka även en del av science fiction och i brist på en svensk Doctor Who-databas så bidrar vi med det vi kan!)

Fler visningar i Lövånger och Malmö [Doctor Who 50 år]

Av Pjotr'k , skriven 13-11-15, kl: 12:07
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Malmö har fått en visning till! Kl 22:30 kommer Doctor Who 50 år att visas för de som inte fick plats till den första visningen. Läs mer här

 

Så visar det sig även att Lövånger (mellan Skellefteå och Umeå) har en visning, dock inte på premiärdagen. 2 st föreställningar den 1 december kl 17 och 19:30. Biljetterna kostar 140:-/st samt är begränsade till 100 st /föreställning. Bokning endast via mail folketshus@lovanger.com. 

 

Kolla med din lokala Folkets hus-biograf om de kan visa det efterfrågade avsnittet. De äger rättigheterna till att visa Doctor Whos 50-årsavsnitt om de ingår i "Folkets hus och parker". 

Doctor Who 50 år: Göteborg, Malmö & Stockholm

Av Pjotr'k , skriven 13-11-14, kl: 13:55
Kategori(er): Aktiviteter, Övrigt: SF: Doctor Who

Här kommer mer uppgifter om biljettförsäljning till Doctor Whos 50-årsavsnitt The day of The Doctor den 23 november.

 

Göteborg

Bio Roy i 3D kl 21:00 (slutsålt) och kl 23:00 har i skrivande stund fortfarande 89 biljetter kvar till 23.00-visningen... Priset är 140 kr och biljetterna säljs på Bio Roy (även online). 

 

Malmö

Biograf Spegeln i 3D kl 21:00 (slutsålt) och kl 22:30. Priset är 150 kr och biljetterna säljs med start imorgon fredag 15 november på SF-bokhandeln i Malmö samt på Spegeln (även online).

 

Stockholm

Tumbascenen Bio i 3D kl 21:30. Priset är 140 kr och biljetterna säljs med start imorgon fredag 15 november endast på SF-bokhandeln i Gamla stan. Man har de sista två dagarna kunnat förboka biljetter på telefon hos Tumbascenen, men dessa kan man bara hämta på Tumbascenen (OBS! Ring dem i så fall för bekräftelse på 08-530 302 60)

Doctor Who 50 år: Göteborg

Av Pjotr'k , skriven 13-11-11, kl: 20:28
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Bio Roy i Göteborg har nu annonserat om hur upplägget är planerat till firandet av Doctor Who, 50 år, den 23 november. Allt är inte helt fastställt än, men vi har nu två föreställningar att se fram emot!

 

Visning 1

Kl 21:00 (Observera tidsändringen). Biljetterna (140 kr) kommer att säljas med start kl 18:00 imorgon tisdag. 240 biljetter säljs på SF-bokhandeln på Kungsgatan 19 och 46 biljetter på Bio Roy. 

 

Visning 2

Kl 23:00. Alla 286 biljetterna säljs av Bio Roy, i biljettkassan och på nätet. 

 

Uppdatering 2013-11-12: Tiderna är kraftigt förändrade. Kl 21 och 23 istället för det beräknade 18:00. 

Doctor Whos 50-årsjubileum visas i Sverige!

Av Pjotr'k , skriven 13-11-11, kl: 13:24
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Lördagen den 23 november 1963 kl 17:15 (brittisk tid) visades det första Doctor Who-avsnittet på brittisk television. Meningen med showen var att vara utbildande men också att tilltala hela familjen, vid en tidpunkt mellan lördagens eftermiddagsfotboll och kvällens underhållning. Föga anade man då att denna TV-serie fortfarande skulle vara igång 50 år senare.  

 

Den 23 november i år är det alltså dags för ett 50-årsfirande av Doctor Who och i närmare 80 länder kommer jubileumsavsnittet The day of The Doctor att visas i direktsänd TV. Dock inte i Sverige... Trots flera påtryckningar på SVT har de inte velat köpa in rättigheterna för avsnittet - samtidigt får BBCs egen kanal BBC Nordic inte visa den, då avsnittet visas i både Dansk och Finsk TV och BBC Nordic skulle vid en eventuell visning frångå de danska och finska TV-kanalernas exklusiva rättigheter. 

 

Visning i Göteborg och Malmö (och ev Stockholm)

Science fiction-bokhandeln i Göteborg har nu i samarbete med Bio Roy lyckats få in rättigheterna till en visning i biomiljö. Dag och tid blir självfallet den 23 november omkring kl 18:00 och biljetternas säljs med start imorgon eftermiddag kl 14:30 på SF-bokhandeln i Göteborg. Priset är 140 kronor inklusive 3D-glasögon. Det är ytterst begränsat antal platser, så först till kvarn... Mer information kommer på Bio Roys webbplats senare idag samt hos SF-bokhandeln imorgon.

 

Tillägg kl 15:52: Även Malmö får sin del av kakan, om än något senare på kvällen. Kl 20:30 på Biograf Spegeln arrangerar Science Fiction-bokhandeln en visning. Hur det går ihop sig med den samtidiga visningen av en konsert med Judas Priest vet vi inte, men de kanske har flera lokaler? Mer information kommer senare. 

 

Stockholm? Planering pågår hos Stockholmsbutiken i skrivande stund, men inget är klart. 

 

Kika gärna på den senaste trailern, så kanske ni blir lockade!

 

Peter Capaldi spelar den tolfte Doktorn

Av Pjotr'k , skriven 13-08-04, kl: 23:25
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

peter_capaldi-drwho_130808.jpgTidigare ikväll blev det officiellt vem som tar över rollen som Doktorn i den mycket långlivade brittiska TV-serien Doctor Who från december 2013. 

 

Det blir Peter Capaldi, ett namn som legat högst på vadslagningslistor i Storbritannien, och en mycket uppskattad skådespelare. Han har faktiskt varit med i ett Doctor Who-avsnitt tidigare, som den romerska köpmannen Caecilius i avsnittet The Fires of Pompeii från 2008. 

 

Många känner igen honom från TV-serien The thick of it (som i Sverige fick namnet Trist, herr minister) där han på de senare säsongerna hade en av huvudrollerna som Malcolm Tucker. Vi har också sett honom i Torchwood (2009), World war Z (2013) och i ett otal andra biroller genom åren. 

Snart vet vi vem som spelar den tolfte Doktorn i Doctor Who

Av Pjotr'k , skriven 13-08-03, kl: 19:34
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

På söndag kl 20, svensk tid, kommer ett direktsänt avsnitt i BBC One att visas som avslöjar vem som kommer att spela den tolfte Doktorn i tv-serien Doctor Who. 

 

Live-showen är en halvtimme lång och heter helt enkelt Doctor Who Live: The next Doctor. Det skall bli spännande att få höra vem som tar vid efter Matt Smith. 

Polis tillkallades efter bråk mellan Warsies och Dr Who-fans

Av Aike , skriven 13-05-17, kl: 02:33
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who, Övrigt: Star Wars

Det hade hettat till och någon hade blivit nedslagen på sf-konventet. Det var dessa uppgifter som fick Norwich-polisen att rycka ut för att stoppa en fejd mellan warsies och Doctor Who-fans. Men när de kom dit så insåg de snart att det inte var en strid mellan ljussablar och skruvmejslar, skriver BBC.

 

Händelsen inträffade på det fjärde Norwich Sci-Fi and Film Convention vid University of East Anglia i England. Arrangören Norwich Star Wars Club hade bjudit in Doctor Who-skådisarna Graham Cole och Jeremy Bulloch. Men någon ur Star Wars-föreningen ogillade att två medlemmar ur stadens andra stora sf-förening Norwich Sci-Fi club kom för att få autografer. Kanske han blev arg för att den ene var utklädd till den femte Doctor Who, eller så var det provocerande att den andre bar den konkurrerande föreningens symbol. I vilket fall fick de bägge utstå verbalt hån. De svarade med att ringa till polisen. Men någonstans på vägen blev det fel och polisen trodde att det rörde sig om ett våldsamt bråk mellan två rivaliserande sf-klubbar. Och att någon hade blivit misshandlad.

 

När de väl anlände lyckades de med hjälp av vittnen och lokalens övervakningskamera få reda på sanningen.

 

Nu ska de bägge föreningarna träffas och tala ut om bråket och rivaliteten dem i emellan, som grundar sig att bägge arrangerar sf-konvent i Norwich.

Doctor Who-helg i bloggosfären

Av Pjotr'k , skriven 12-08-25, kl: 12:16
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Den 22-23 september deltar en del bloggare i en svensk Doctor Who-helg, då varje deltagande bloggare bidrar med ett eller flera inlägg om Doctor Who eller spinoff-serien Torchwood. Det är fiktiviteter.se och dess grundare Helena som samordnar helgen och hon har tidigare anordnat helger om så skilda ämnen som Joss Whedon och Jonas Gardell. 

 

Undertecknad redaktör har redan tecknat sig för 2-3 inlägg under helgen, finns ni fler bloggare där ute som vill hänga på? Har ni ingen blogg kan ni gästblogga på fiktiviteter.se (eller gästblogga på min blogg, förstås...)

Äntligen! En cross-over mellan Star Trek och Doctor Who

Av Pjotr'k , skriven 12-02-16, kl: 08:21
Kategori(er): Quarks: Litteratur, TNG, Övrigt: SF: Doctor Who

Det har funnits så många tillfällen att skapa möten mellan Doktorn från Doctor Who och någon besättning ur Star Trek. Ingen har självklart (?) vågat göra det i TV-formatet, men nu ger sig serietidningsförlaget IDW in och skapar en gemensam tidning för 8 nummer där både TARDIS och Picards Enterprise spelar en huvudroll, med sin respektive besättningar. Tidningen heter Assimilation2 och inkluderar både cybermen och borger. Det här blir en tidning som jag bara måste assimilera, om ni ursäktar det dåliga skämtet. Läs mer i vår litteraturdatabas.

 

Tidningens manus har skrivits av Scott & David Tipton (författare till flera Star Trek-tidningar) samt Tony Lee (huvudförfattare till IDWs pågående Doctor Who-serie). 

 

Redan år 2009 pratade Russell T. Davies (producent för Doctor Who från 2005-2009) med en journalist om att han hade velat göra en mix av Star Trek och Doctor Who i något Doctor Who-avsnitt. "Att landa TARDIS ombord Enterprise skulle ha varit underbart. Kan du tänka dig vad deras skriptavdelning skulle ha velat ha och vad jag skulle ha velat ha? Det skulle ha varit den största striden [i TV:s historia]" (källa). 

Säsong 7 av Doctor Who börjar inspelning på måndag

Av Pjotr'k , skriven 12-02-16, kl: 07:51
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who

Den nuvarande upplagan av Doctor Who har visat sig vara mycket stark och nu på måndag börjar inspelningen av den sjunde säsongen. Redan nu övar skådespelarna på sina roller i BBC:s nybyggda studio i Cardiff, Wales (för övrigt så är Cardiff huvudplatsen för större delen av TV-serien Torchwood, en "spin-off" till Doctor Who, såväl som några riktigt bra Doctor Who-avsnitt...).

 

Doctor Who kommer att visas på BBC med start i höst med sammanlagt 14 avsnitt. Säsongen kommer att avsluta tiden med Doktorn och hans resepartners Rory & Amy, och det kommer tydligen att bli ett rörande farväl innan Doktorn möter en ny resekamrat. 

 

Doctor Who är troligtvis den längsta science fiction-serien på TV, då den gick 26 säsonger åren 1963-1989 (första till sjunde doktorn) och filmatiserades 1996 (åttonde doktorn) innan den nuvarande serien påbörjades år 2005 (nionde till elfte doktorn). Utöver detta har hundratals böcker och radioutsändningar getts ut, vid sidan om serietidningar. Just nu finns en amerikansk/brittisk serietidning om Doctor Who och det planeras en s.k. "crossover" mellan Star Trek och Doctor Who i serieformat till mitten av 2012. 

Visitor och de Lancie i nya Torchwood

Av Pjotr'k , skriven 11-06-10, kl: 19:07
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF, Övrigt: SF: Doctor Who

Både Nana Visitor och John de Lancie kommer att ha gästroller i den kommande fjärde säsongen av TV-serien Torchwood. Torchwood startar sin säsong (som har undertiteln Miracle day) under sommaren, den 7 juli, men tyvärr bara på brittisk television (BBC) och i USA (Starz). Räkna dock med att säsongen finns att köpa på DVD under 2012.

Matt Smith, vem då?

Av Pjotr'k , skriven 09-01-16, kl: 21:41
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who
Matt Smith, en 26-årig skådespelare på uppgång, blir den elfte Doktorn i världens äldsta science fictionserie, Doctor Who. Det blir den yngste doktorn någonsin, sedan seriens start år 1963, och Smith kommer att kunna ses från 2010, samtidigt som Steven Moffat tar över huvudförfattandet av serien efter Russell T. Davies. För er som kommer att sakna David Tennant så finns det fortfarande 4 avsnitt kvar som inte sänts, inte ens i Storbritannien, och alla dessa avsnitt är på 60 minuter vardera! Nästa avsnitt av Doctor Who, Planet of the Dead, sänds i Storbritannien i påsk, men Smith får ni alltså se först i början av 2010.

Patrick Stewart till Doctor Who

Av Pjotr'k , skriven 08-10-12, kl: 12:34
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: SF: Doctor Who
Patrick Stewart, Jean-Luc Picard i Star Trek: The Next Generation, har erbjudits rollen som tidsherren "the Meddling Monk", en karaktär som inte setts i Doctor Who sedan 1960-talet. Det gäller ett dubbelavsnitt som även involverar daleker som skall filmas under 2009. Skulle Stewarts schema inte fungera gentemot filmningsplaneringen, så kan producenterna tänka sig att spara avsnitten till 2010 istället. Den kommande säsongen av Doctor Who (med traditionsenlig start på juldagen 2008) kommer förutom dalekerna få med klassiska Doctor Who-fiender, såsom iskrigarna (eng. ice warriors) och zygonerna. Stewart har sagt sig vara positiv till rollen.

Stewart har arbetat tillsammans med David Tennant, den nuvarande Doctor, under sommaren 2008 vid en Londonuppsättning av Hamlet. Stewart har redan tidigare tagit upp att han ville bli en del av Doctor Whos historia då han är ett fan av serien, och när han och Tennant blivit goda vänner öppnades äntligen en möjlighet för Stewart.

Doctor Who på SVT 24

Av Jocke , skriven 08-04-14, kl: 00:22
Kategori(er): Övrigt: SF: Doctor Who
Det verkar som att SVT återigen ska sända den nya Doctor Who-serien. Denna gång visas den på SVT 24 med start den 15:e april kl. 22:30. Den visas även på SVT HD vid samma datum och tid.

(Tack till Börje)

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter