Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek - Översikt av TV-serier

På TV har visats sex Star Trek-serier mellan åren 1966 och 2005. Fem av dessa serier har varit med verkliga skådespelare medan en varit animerad.

 

För varje TV-serie visas seriens logotyp, en bild på rollbesättningen och det rymdskepp eller den rymdstation som berättelserna utgick ifrån. Dessutom visas nyckelinformation om serien plus en sammanfattning.

 

Titellänkar leder till en utförligare behandling av respektive serie.

 

 

Star Trek: The Original Series

 

 

Förkortning:

TOS

Skapad av:

Gene Roddenberry

Studio:

Desilu

Ursprungligt TV-nätverk:

NBC

Produktionsår:

1966 - 1969

Ursprungligen visad:

8 september 1966 - 3 juni 1969

Antal avsnitt:

79 (3 säsonger), 1 pilotavsnitt

Tidsspann:

2265 - 2269

 

Star Trek: The Original Series (formellt med titeln Star Trek) var den första Star Trek-serien. Det första avsnittet visades 8 september 1966 på NBC. Programmet skapades av Gene Roddenberry som liknade det vid en "vagnskolonn till stjärnorna". Star Trek utspelade sig under 2200-talet och utgick från rymdskeppet Enterprise. När programmet visades på TV var det inte speciellt känt och hade låga tittarsiffror. Men efter att programmet lagts ner och syndikerats exploderade det i popularitet. Det tog upp flera ämnen, som t.ex. etnisk jämlikhet och det utopiska samhället.

 

Tio år senare återförenades rollbesättningen i biofilmen Star Trek: The Motion Picture ombord på ett uppfräschat USS Enterprise. Samma skådespelare framträdde i fem ytterligare filmer, och som slutade med Star Trek VI: The Undiscovered Country 1991. Den sista filmen visades samtidigt med att produktionen av den avknoppade serien Star Trek: The Next Generation inletts, och kort före Gene Roddenberrys död.

 

Originalserien fick en renässans med biofilmen Star Trek från 2009 med en ny rollbesättning.

 

 

 

Star Trek: The Animated Series

 

 

Förkortning:

TAS

Skapad av:

Gene Roddenberry

Studio:

Filmation

Ursprungligt TV-nätverk:

NBC

Produktionsår:

1973 - 1974

Ursprungligen visad:

8 september 1973 - 12 oktober 1974

Antal avsnitt:

22 (2 säsonger)

Tidsspann:

2269 - 2270

 

Star Trek: The Animated Series (formellt med titeln Star Trek and The Animated Adventures of Gene Roddenberry's Star Trek) var en fortsättning på USS Enterprises resor från originalserien.

 

På NBC visades 22 avsnitt mellan september 1973 och oktober 1974, med repriser under 1975. Serien producerades av den erfarna animeringsstudion Filmation och avsnitten skrevs av väletablerade science fiction- och Star Trek-författare (bl.a. Larry Niven, D C Fontana, David Gerrold och Samuel A Peeples). Några av berättelserna var fortsättningar på avsnitt från originalserien.

 

Alla kända karaktärer, utom fänrik Chekov (var inte med i serien på grund av att man ville skära ned på kostnaderna), hade röster från respektive skådespelare i originalserien. Dr McCoy steg här i graderna till kommendörkapten och sjuksköterskan Chapel till kapten. Även nya karaktärer kom till, som Arex och M'Ress.

 

Star Trek: The Animated Series var den dyraste animerade serien som visades vid denna tid, mest på grund av att man använt sig av originalseriens skådespelare för röstsättningen. Nästan alla utomjordingar och gästkaraktärer fick sina röster av James Doohan, Nichelle Nichols och Majel Barrett.

 

 

 

Star Trek: The Next Generation

 

 

Förkortning:

TNG

Skapad av:

Gene Roddenberry

Studio:

Paramount Pictures

Ursprungligt TV-nätverk:

Syndicated

(av Viacom)

Produktionsår:

1987 – 1994

Ursprungligen visad:

28 september 1987 – 23 maj 1994

Antal avsnitt:

176 (7 säsonger), 2 var av långfilmskaraktär (tvådelade)

Tidsspann:

2364 – 2370

 

Star Trek: The Next Generation (ofta förkortat TNG) var den andra Star Trek-serien med verkliga skådespelare. Liksom sin föregångare skapades serien av Gene Roddenberry men utspelade sig nu under 2300-talet. TNG producerades av Paramount Pictures och visades mellan september 1987 och maj 1994. TV-serien ledde till två avknoppade serier som utspelade sig under samma era: Star Trek: Deep Space Nine som löpte parallellt med TNG under TNG:s sista två säsonger, och Star Trek: Voyager.

 

Med TNG flyttades Star Trek fram ungefär ett sekel i förhållande till TOS. Serien skildrade en ny tidsålder där klingonerna var allierade med Federationen medan romulanerna fortfarande var en fiende. Nya hot introducerades, som ferengerna (som senare fick en mer komisk roll), cardassierna och borgerna. Medan TOS kännetecknades av 60-tal och ofta använde miniatyrmodeller för sina scener och specialeffekter, utmärkte sig TNG som en 80-talsproduktion med datorgenererade modeller och effekter, och inte minst sina spandexuniformer.

 

Star Trek genomgick också ett skifte till starkare drama och seriösare handling, och hade en mindre avsnittsbetonad uppbyggnad.

 

Serien ledde till en enorm ökning av intresset för Star Trek och banade väg för de tre efterföljande Star Trek-serierna.

 

 

 

Star Trek: Deep Space Nine

 

 

Förkortning:

DS9

Skapad av:

Rick Berman

Michael Piller

Studio:

Paramount Pictures

Ursprungligt TV-nätverk:

Syndicated

(av Viacom)

Produktionsår:

1993 – 1999

Ursprungligen visad:

3 januari 1993 – 2 juni 1999

Antal avsnitt:

173 (7 säsonger), 3 var av långfilmskaraktär (tvådelade)

Tidsspann:

2369 – 2375

 

Star Trek: Deep Space Nine var den tredje Star Trek-serien med verkliga skådespelare. Serien visades mellan januari 1993 och juni 1999 och var den första Star Trek-serie som inte skapats av Gene Roddenberry, utan skapades i stället av Rick Berman och Michael Piller. Det var också den enda serie som gick samtidigt med andra Star Trek-serier under hela den tid serien visades; Star Trek: The Next Generation från 1993 till 1994, och Star Trek: Voyager från 1995 till 1999.

 

DS9 var den första Star Trek-serie som inte utgick från ett rymdskepp utan besättningen höll i stället till på en rymdstation (Deep Space 9). Visserligen introducerades rymdskeppet USS Defiant under säsong tre men miljön på rymdstationen utgjorde ändå den huvudsakliga bakgrunden.

 

Programmet blev känt för sina sammansatta karaktärer och berättelser, engagerande strider och en mörkare (mindre utopisk) ton. Till skillnad från sina föregångare tenderade DS9 att undvika avslutade avsnitt och byggde i stället mer på berättelser som sträckte sig över flera avsnitt.

 

Worf och Miles O'Brien var två karaktärer som hämtades från TNG. Flera andra karaktärer från TNG gjorde också gästspel i serien, som Keiko O'Brien, Gowron, Jean-Luc Picard, Thomas Riker, Q, Lwaxana Troi, Kurn, Lursa, B'Etor, amiral Alynna Nechayev, Vash och Toral.

 

Serien fokuserade på många arter som introducerats i TNG, t.ex. bajoraner, cardassier, triller och ferenger. Utöver dessa spelade klingoner och romulaner en viktig roll. Dessutom infördes nya arter, som formskiftarna, vorter och jem'hadarer. Samtliga var från den tidigare outforskade gammakvadranten och utgjorde kärnan i Dominion.

 

Huvudkaraktärerna i Deep Space Nine bestod inte bara av medlemmar i Stjärnflottan. Exempel på dessa var Kira Nerys, Odo, Quark och Jake Sisko.

 

Flera avsnitt handlade om besök i spegeluniversumet, vilket inte hade hänt sedan TOS dagar.

 

 

 

 

Star Trek: Voyager

 

 

Förkortning:

VOY

Skapad av:

Rick Berman

Michael Piller

Jeri Taylor

Studio:

Paramount Pictures

Ursprungligt TV-nätverk:

UPN

Produktionsår:

1995 – 2001

Ursprungligen visad:

16 januari 1995 – 23 maj 2001

Antal avsnitt:

168 (7 säsonger), 4 var av långfilmskaraktär (tvådelade)

Tidsspann:

2371 – 2378

 

Star Trek: Voyager var den fjärde Star Trek-serien med verkliga skådespelare. Den skapades av Rick Berman, Michael Piller och Jeri Taylor och visades på UPN under sju säsonger i USA, från 1995 till 2001.

 

Serien var bäst känd för sin familjelika besättning, sina science fiction-betonade berättelser, engagerande actionsekvenser och lätta humor. Författarna byggde ofta avsnitten på underliggande teman, eller så var de metaforer för aktuella sociala händelser. Voyager var den första Star Trek-serien med en kvinnlig befälhavare i en av huvudrollerna.

 

Serien uppskattades, och vann i popularitet, för sina genomtänkta berättelser som inte sällan involverade borgerna. Den tog vid där Star Trek: The Next Generation slutade och visades samtidigt med Star Trek: Deep Space Nine under sina första fem säsonger.

 

 

 

Star Trek: Enterprise

 

 

Förkortning:

ENT

Skapad av:

Rick Berman

Brannon Braga

Studio:

Paramount Pictures

Ursprungligt TV-nätverk:

UPN

Produktionsår:

2001 – 2005

Ursprungligen visad:

26 september 2001 – 13 maj 2005

Antal avsnitt:

97 (4 säsonger), 1 var av långfilmskaraktär (tvådelad)

Tidsspann:

2151 - 2155, Stjärndatum 47457.1 (2370)

 

Star Trek: Enterprise (ursprungligen med titeln Enterprise) var den femte TV-serien med verkliga skådespelare som utspelade sig i Star Trek-universumet. Serien skapades av Rick Berman och Brannon Braga. Enterprise var en serie som utspelade sig före originalet, närmare bestämt ett sekel före Star Trek: The Original Series. Med Enterprise och rymdskeppet med samma namn inledde människan sin utforskning av rymden. Serien debuterade 2001 på UPN tills den lades ned 2005 efter fyra säsonger.

 

Enterprises handling var förlagd till 2100-talet innan Federationen bildats och vid en tid då Förenade jorden hade börjat spela en viktig roll i interstellär politik.

 

Till en början hade Enterprise lika höga tittarsiffror som Star Trek: Voyager men den nya serien förlorade hela tiden tittare, och till slut beslöt man att lägga ner serien.

 

Enterprise förde in en hel del ny TV-teknik i Star Trek, som de första avsnitten som producerades i högupplösning (HD) och med digital videoutrustning.

 

 

 

 


(Huvudsaklig informationskälla: Memory Alpha)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter