Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Fasrar

Kategori: Handvapen
Serie(r): TNG, DS9, VOY

Benämns även phaser (uttalas som faser). Ett riktat energi vapen som används av stjärnflottan och även andra grupper och raser. (det engelska ordet phaser är en förkortning av PHASed Energy Rectification)

 

Typ 1 faser

Typ 1 faser är en mindre handhållen faser som används till personligt försvar och är lätt att bära i till exempel en ficka. dessa vapen har bara nivå 1 till 8 och är därför det svagaste av vapnen som stjärnflottan använder.

 

 

Typ 2 faser

Fasertyp 2 kan ställas in på en styrka så högt som nivå 16 varav nivå 1 till 4 är bedövning och resten dödliga för de flesta humanoider. De kan ha flera olika inställningar som t.ex. bedövning, värme och upplösning.

 

 

Typ 3 fasergevär

Vapnet använder sig av plasmaacceleration för att kunna skapa en kraftig blixt av energi, liknande den pulsfaserkanon som finns på Defiant-klass skeppen fast i mycket mindre skala. Detta är ett väldigt kraftfullt vapen, som oftast inte behövs på Stjärnflotteuppdrag p.g.a. kraften och användbarheten hos de mindre typ 1 och typ 2 fasrarna. Ett standard gevär har 16 strålnings nivåer, laddar om automatiskt, kan söka på flera mål samtidigt och är gyrostabilserat. Vapnet kan även konfigureras för att kunna transportera borg-nanoprobes.

 

 

Kompresionsfasergevär

Kompresionsfasergeväret är ett av stjärnflottans senaste vapen. Modellen är ett av de kraftfullaste vapen som bärs av personal och används som alternativ till typ-3 fasergeväret. Kompresionsfasergevär är främst del av standardutrustning på skepp där besättningen förväntas göra uteuppdrag på farligare platser. Geväret kan även ställas in så att det skjuter på en större yta och har då möjlighet att oskadliggöra ett flertal fiender samtidigt. Modellen togs i bruk under tidigt 2370-tal då USS Equinox (Nova class), som lämnade dockan 2371, var utrustat med detta vapen.

Text markerad med denna färg är ej kanon

Vetenskapliga kommentarer Ett laservapen med en slående likhet i namnet med PHASER, nämligen PHASR (Personal Halting and Stimulation Response), har utvecklats av amerikanska Air Force Research Laboratory. Laserstrålen från vapnet är tillsvidare (2007) inte dödlig, utan är avsedd att tillfälligt förblinda fienden (med en våglängd) och få fienden att må så illa (med en andra våglängd) att han/hon avskräcks från vidare avancemang. Det finns tecken på att ett "dödande" laservapen även håller på att utvecklas.

 

 


 

Ett annat vapen som är populärt både inom militären och polisväsendet, är TASER (Thomas A. Swift's Electric Rifle) som ju också har en ordlikhet med PHASER. En TASER avfyrar högspänningspulser mot motståndaren efter att vapnet först siktats in med hjälp av en röd laserstråle. Högspänningspulserna levereras genom två små projektiler som när de träffar ger en stöt på upp till 200 000 volt, vilket temporärt leder till att motståndarens muskler förlamas.

 

Andra bilder

faser--dsc.jpg
Faser i förtexterna till Discovery, säsong 3.
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter