Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek Databas möter... John Cook

"Jag ritar vad jag gillar"

 

Vi sände några frågor till John Cook, skaparen av Sev Trek, och han har nu gett oss sina intressanta svar.

 

*********************

 

For english - see below!

 

Här är svaren till alla era frågor. Ber om ursäkt för att det tog så lång tid. Jag måste säga att det var en härlig (och lång) hög med frågor - det fick mig definitivt att tänka efter!

 

1. Skulle du först av allt kunna beskriva vem du är och hur ditt liv är just nu? Du behöver inte berätta alla detaljer, men vi vill gärna möta mannen bakom myten, så att säga!

 

Jag är en 33-årig australisk skämttecknare. Jag har varit gift i ungefär 11 år och vi har en underbar och något överenergisk 5-årig dotter. Jag arbetar hemifrån vilket är underbart - jag hatar att pendla och får möjlighet att vara mycket med min familj.

 

2. Om du skulle beskriva (och jag är säker på att du fått göra det ett antal gånger) vad Sev Trek är och vad det betyder för dig, vad skulle du säga?

 

Sev Trek är en tecknad parodi på Star Trek. Det är den första parodin jag tecknade och fortfarande den mest populära även efter myriader av andra genre-parodier jag har gjort. Star Trek är en av de första science fiction-serier som jag blev intresserad av men om jag skall vara ärlig gör jag inte lika många Sev Trek-teckningar som jag tidigare gjorde - en generell tumregel är att jag ritar det jag gillar och sedan Voyager har jag upptäckt att jag inte gillar Star Trek så mycket längre.

 

3. Hur kom du på tanken "ahh, jag skall göra en kul version av Star Trek"?

 

Tidigt i min tecknarkarriär hade jag en anteckningsbok där jag plitade ner alla knäppa idéer som kom in i huvudet. En gång när jag tittade på Next Generation, ritade jag ner en teckning där jag förlöjligade den idealistiska, utopiska värld som i bland tar sig själv lite för seriöst. Det var mer av en knäpp idé i min anteckningsbok och aldrig menat att publiceras någonstans (vid den tiden publicerades mina verk bara i nyhetstidningar). Efter det att jag skapat min webbplats tänkte jag att det kunde vara en bra möjlighet att publicera några av mina andra idéer så jag gjorde om den första idén - en berättelse vid namn "Pus in Boots". Sedan körde det i gång.

 

4. Var det Sev Trek som kom först eller kom någon annan Sev Space-karaktär eller -serie före den?

 

Sev Trek var först - "Pus in Boots" var den första berättelsen jag gjorde. Kort därefter startade jag en andra serie baserad på Arkiv X fast i biblisk tid när agenterna Scummy och Mouldy undersökte Jesu uppståndelse. Den blev aldrig så populär som Sev Trek men har genererat en del intressanta kommentarer som du säkert kan tänka dig.

 

5. Var fick du namnet Sev från? Är det din skapelse eller betyder det något annat än stjärna/star?

 

Det var et ord som en vän till mig i gymnasiet använde sig av en hel del. Dess första ordform var "sevloid" och en av mina första science fiction-historier fick namnet "The Sevloid Chronicles" då det lät "vetenskapligt". Det fastnade därefter. Betydelsen av ordet är en hemlighet - jag började med att vara hemlighetsfull om det men nu är jag rädd för att avslöja vad det betyder då det skulle bli ett rejält antiklimax efter åratals av mysterium.

 

6. Som en trekker/trekkie så känner man kanske igen sig i strippen "You're a trekkie when..." . Kallar du dig själv för trekkie/trekker eller känns dessa namn främmande för dig?

 

Jag älskar science fiction- och fantasygenrerna. Förutom Star Trek är några av mina favoriter Babylon 5, Buffy, Alias (egentligen inte science fiction men i varje fall smått orealistiskt drama) och mer nyligen den nya Battlestar Galactica-serien. Jag är definitivt en trekkie (även om jag inte kan minnas skillnades mellan trekkie och trekker). Jag älskade särskilt de tidigare serierna - TNG är min favorit. Jag tappade en del av entusiasmen med Voyager och Enterprise - de verkar ha förlorat den grundläggande tekniken att skapa empatiska karaktärer och berättelser med konsekvenser.

 

7. Hur mycket tittar du verkligen på Star Trek och de övriga serierna du gör karikatyrer på? Är du möjligen en verklig nörd som bara tittar dag ut och dag in?

 

Min generella tumregel är att jag ritar vad jag gillar. Så de serier jag älskar mest är de jag skojar mest med. Därav har jag ritat massor med Sagan om ringen-berättelser de senaste 4 åren under Peter Jackson-filmerna (jag utgår från att det blir mer av den varan när de kommer med slutligt besked om Hobbit-filmen). Det finns några serier som jag började titta på av ren pliktkänsla såsom Stargate men några säsonger in insåg jag att jag började gilla den (det var dess förmåga att inte ta sig själv på för stort allvar som övertygade mig). Så ja, jag tittar mycket på Star Trek (allt, faktiskt) och jag är en fullständig och ohämmad nörd. Jag såg nyligen trailern inför Star Wars: episod 3 på bio och efteråt när jag berättade för min fru att jag rös under trailern, tittade hon på mig med en blick som tydligt sade att hon inte kunde tro mig (hon delar inte min passion för science fiction).

 

8. Kommer alla dina Sev Space-strippar från en eller annan scen eller hittar du på dessutom?

 

Lite av varje, men det mesta är skojande med olika scener från serierna. Men mina absoluta favoriter är de där jag blandra friskt. En ny stripp med kommendör Kirk (Quirk) och en grupp bestående av Wiggles [fyra killar som har barnprogram i Australien, red:s anm.] - har du någonsin lagt märke till att deras kostymer är exakt lika TOS-uniformerna?

 

9. Många av dina strippar läggs ut innan texten är skriven och fansen får skriva sina förslag på berättelse och poäng. Varför har du valt detta arbetssätt? Är det p.g.a dina goda karaktär, lathet, på skoj eller varför?

 

Allihop av dessa förslag! :-) Från tidigt i min karriär var mitt mål att bygga en rolig och interaktiv webbplats. Jag startade med att köra poäng-tävlingar där besökarna kunde skicka poänger till teckningarna. Tävlingarna blev en stor succé och gjorde webbplatsen mer interaktiv. Det uppmuntrade besökare att komma tillbaka för att se hur deras bidrag blev mottagna och för att läsa den slutliga vinnaren. Och en annan bonus - alla insända poänger fortsätter att generera nytt innehåll på min webbplats.

 

Medan tävlingarna fortsatte började jag få e-post med kommentarer på andra tävlingsdeltagares förslag och vid det laget ramlade myntet ner - jag behövde skapa en möjlighet för besökarna att interagera med varandra. Jag satte upp ett diskussionsforum och allt sedan dess har en stark grupp av "sevilians" utvecklats vilka fortfarande håller webplatsen i gång i dag. Dessapersoner är mycket vältaliga och passionerade - om det är något de inte gillar så tvekar de inte att låta mig få veta det, vilket definitivt är en intressant erfarenhet. :-)

 

10. Om den förra frågan: Vem är det som verkligen bestämmer vilket bidrag som blir vinnaren? Är det svårt?

 

Det är en fråga som frågas rätt så mycket och även om processen inte har förändrats så mycket de senaste åtta åren så är det fortfarande kontroversiellt och diskuteras en hel del. Från början läste jag alla förslag förde över dem manuellt till webbplatsen. När det blev 100-tals och 1000-tals e-brev per dag började processen bli för ohållbar. För att bevara mitt sinnestillstånd utvecklade jag "Ratsy" (kort för "RATing SYstem") som tillät läsarna att själva gradera. På det sättet hamnade snart nog de roligaste förslagen längst upp på topplistan. Numera, i slutet av varje veckotävling, läser jag de främsta 150 förslagen och plockar ett ungefär dussin finalister. På helgen har vi därefter en debatt via IRC där röstningen äger rum.

 

11. Sev Space kom som du kanske vet, år 2002-2003 med en svensk översättning i tidningen Träsket. Tyvärr höll inte tidningen sig vid liv och när den migrerade till Serietidningen följde inte Sev Space med. Min fråga är: Hur mycket är du involverad i försäljnings- och översättningsprocessen? Hur godkänns översättningen?

 

Träsket var ett lyckligt sammanträffande. Gary Clarks serie Träsket är populär i Sverige och när de bestämde sig för att utöka med fler australiska serier frågade Gary mig (han bör i samma stad som jag) om jag ville inkludera Sev Space däri. Alla översättningar gjordes av utgivarna i detta fall.

 

Numera är det syndikatet Auspac Media som säljer mina serier. De koncentrerar sig på australiska publikationer men har sålt Sev Space till Fiji Times, en något orealistisk upplevelse.

 

12. Du har skapat så många Sev-karaktärer - kan du filtrera ut en eller några karaktärer som du finner vara mest intressant, rolig eller älskvärd? Förklara, gärna!

 

Jag älskar karaktärer med starkast karaktärdrag. Kirk (eller Quirk i Sev Space) är underbar att skämta med då han har så många härliga drag: kläderna, egot, kvinnotjusandet... En bottenlös brunn! Janeway (seviliserad version: Gainweight - "öka i vikt") är rolig att rita - hennes sevnamn har varit nästan profetiskt över åren, hennes hår har blivit större och större till den nuvarande en meter breda håret! På sistone har jag älskat att parodisera Legolas (sevnamnet Legless - benlös). Orlando Bloom-fansen har varit idoga på min webbplats (med oändliga kommentarer om hur vacker han är och hur gärna de vill gifta sig med honom) så jag kan inte undlåta att skoja med honom i mina serier.

 

13. Vilken Star Trek-karaktär är enklast och vilken är svårast att göra en lätt-att-känna-igen-karikatyr på?

 

Genereelt så är utomjordingarna de enklaste. Science Fiction är perfekt för karikatyr då det normalt finns en hel del distinkta företeelser att arbeta med: upphöjningar, tentaklar, prickar, etc. De svåraste att göra karikatyr på är de vackra personerna - snygga, perfekta ansikten. Detb finns inget att arbeta med där.

 

14. Jag antar att du verkligen har följt Star Trek under ett antal år. Om det är så: Vilken Star Trek-karaktär älskar du eller beundrar du mest? Varför?

 

Data. Jag såg om några gamla TNG-episoder för ett tag sedan och hade glömt bort hur mycket jag älskade den showen. I motsats till detta så är nog den karaktär jag hatar mest troligen Neelix.

 

15. Finns där någon Star Trek- eller Sev Trek-karaktär om vilken du kan säga "Ahh, det där är jag! Han/hon är en perfekt bild av mig!"?

 

Troligen Reg Barclay. Det var härligt att se någon i TNG:s framtida utopi som var nervös och känslig i sociala sammanhang (tekniker jag länge har bemästrat). Jag kan anta, om det hade funnits holodäck, att jag skulle vara beroende av dem, jag med (och jag kan slå vad om att jag inte skulle vara ensam).

 

16. Vi är många i Sverige som älskar din film Sev Trek: Pus in Boots. När du och de andra i ditt team avslutade arbetet med den filmen: Kändes det som en milsten i din karriär eller hur kände du över att göra klar filmen? Det måste ha varit spännande att få se din egen skapelse i 3D-format!

 

Det som överraskar mig mest om Pus in Boots var att vi över huvud taget blev klara till slut. Att försöka skapa en 41 minuter lång animering med ett mycket litet arbetslag spridda över internet är så gott som omöjligt. Den enda anledningen till att det faktiskt kunde utföras var Andrew Simpsons engagemang, han var den som ensam animerade hela filmen.

 

När jag nu tittar tillbaka på filmen ser jag en hel del fel och saker som jag skulle vilja förbättra i filmen, men som en första film är det ett beundransvärt arbete och när vi väl hade lagt i hop filmen med ljudet, musik, etc, blev den slutliga produkten mycket bättre än vad jag hade hoppats från början. Det viktigaste är att filmen är rolig och att den får folk att skratta.

 

17. Några har på vårt forum diskuterat frågan om varför ni använde 3D i stället för den animerade tekniken som de använder i exempelvis Simpsons. Vad kan du säga om detta?

 

Hur det kom sig var från början att jag kontaktades av Wally Fields, komiker och röstekvilibrist. Han föreslog att vi arbetade samman för att producera animering. Även om jag gillade idén så insåg jag att jag inte hade någon erfarenhet av animering, så vi frågade på min webbplats efter animatörer. Andrew var den vi slutligen valde att arbeta med och han är en 3D-animatör. Svaret är så enkelt som det.

 

Jag har gjort en del handritade animeringar tillsammans med en annan kille, där vi sätter samman en del skrivbordsunderlägg. Men 2D-animering kan vara rätt så tidskrävande och processen tar därför ett bra tag.

 

18. Namnen på Sev-karaktärerna är riktigt roliga och ofta väldigt typiska utifrån den "riktiga" karaktärens personlighet. Är du en aldrig sinande källa till sådana namnförslag, eller får du hjälp från andra?

 

Vi har en idéhörna på webbplatsen där läsare kan föreslå shower och annat som de vill se som serier. Ofta dyker en del "sev-namn" upp där och om jag gillar det för jag över de namnet till den officiella listan. Självklart kan det bli så att ett bättre namn kommer upp och då ändrar jag den officiella listan så att den alltid är i omändring.

 

19. Är detta ett heltidsarbete för dig, med att göra sev och andra serier, eller arbetar du med annat dessutom?

 

Just nu arbetar jag heltid hemifrån men min tid är delad mellan serietecknande och webbprogrammering för min frus webbdesignföretag (min fru är min officiella chef). Ett decennium av att ha lett min webbplats har varit användbart i att bygga upp en resurs med tricks för webben, något jag ofta använder mig av när jag webbprogrammerar.

 

20. Finns det något du vill säga för att inspirera (eller till att inte inspirera) de bland oss som önskar att få rita serier och funderar på att ta materialet till en större publik?

 

Huvudsaken är att bara rita mycket och så ofta som möjligt. Det är det enda sättet att förbättra sig på. Om du vill bygga en serie-webbplats, försök då att bygga en mötesplats omkring dina teckningar. Dvs: ha diskussionsforum, interaktiva spel och tävlingar på din webbplats, etc. Uppdatera sidan regelbundet för att få folk att vilja komma tillbaka. Och kämpa på - tecknande är tufft och du behöver mängder av självförtroende då det kommer att bli många tuffa stunder på vägen. Håll ut!

 

21. Och slutligen, den kanske mest uppenbara frågan: Vilka tankar flyger genom ditt huvud när du tänker på Sverige och svenskarna? Var inte rädd för att berätta skrämmande och/eller härliga detaljer!

 

För att vara ärlig, när jag befinner mig på andra sidan världen, så vet jag inte så mycket om Sverige :-( Vårt land är så långt från resten av världen så det enda vi hör om Europa är när en australisk flicka gifter sig med en europeisk prins!

 

Tack,

John Cook

 

*********************

 

Here are the answers to all your questions. Apologies for taking so long. I must say, that was a great (and long) bunch of questions - certainly made me think!

 

1. Could you first of all describe who you are and how your life is right now? You don't have to describe all the details, but we would like to somewhat get to know the man behind the myth, so to speak!

 

I'm a 33 year old Australian cartoonist. I've been married for around 11 years and we have a gorgeous if somewhat overly-energetic 5 year old daughter. I work from home which is great - I hate commuting and get to spend lots of time with my family.

 

2. If you would describe (and I'm sure you've done that at quite some times) what Sev Trek is and what it means to you, what would you say?

 

Sev Trek is a cartoon parody of Star Trek. It's the first parody cartoon I did and still the most popular even after the myriad of other genre spoofs I've done. Star Trek is one of the first sci-fi shows I ever got into although to be honest, I don't do as many Sev Trek cartoons as I used to though - the general rule of thumb is I draw what I enjoy and since Voyager, I've found I've been enjoying Star Trek not so much.

 

3. How did you come up with the idea "ahh, I'm gonna make a fun version of Star Trek"?

 

Early in my cartooning career, I had a notebook where I'd doodle any weird idea that came in my head. Once while watching Next Gen, I drew a cartoon spoofing the idealistic, utopian world that takes itself just a little too seriously. It was more just a wacky idea in my notebook - never intending to publish it anywhere (at that time, I was published just in newspapers). After I created my cartoon website, I thought it would be a good opportunity to publish some of my other ideas so I drew that initial idea - a story called Pus in Boots. It took off from there.

 

4. Was it Sev Trek that came first or did you create another Sev Space character/series before that one?

 

Sev Trek was the first - the Pus in Boots was the first story I did. Shortly afterwards, I started a second story: a spoof of the X-Files but set in biblical times as Agents Scummy and Mouldy investigated the resurrection of Jesus. That one proved not as popular as Sev Trek but has certainly generated some interesting feedback as you can imagine.

 

5. Where did you get the name Sev from? Is it your creation or does it mean something other than "Star"?

 

It's a word a friend of mine at high school used a lot. It's original form was 'sevloid' and I called one of my early sci-fi stories 'The Sevloid Chronicles' as it sounded 'sciencey'. It just kinda stuck from there. The meaning is a secret - I started out being coy about it but now I'm afraid to reveal what it means as it would be a huge anticlimax after all these years of mysteriousness.

 

6. As a trekker/trekkie you may recognize yourself in the strip "You're a trekkie when..." . Do you yourself call yourself a trekkie or trekker or does these names feel foreign to you?

 

I'm a lover of the science fiction and fantasy genres in general. As well as Star Trek, some of my favourite TV shows are Babylon 5, Buffy, Alias (not really sci-fi but hardly realistic drama) and more recently, the new Battlestar Galactica series. I'm definitely a Trekkie (although I can't remember what the difference between Trekkie and Trekker is). I particularly loved the earlier series - TNG is my favourite. I've lost a bit of enthusiasm with Voyager and Enterprise - they seem to have lost the fundamental knack of creating empathic characters and stories with consequence.

 

7. How much do you really watch Star Trek and the other series that you do caricature on? Are you perhaps a real geek that just keeps watching day in and day out?

 

The general rule of thumb is I draw what I love. So the shows I love the most are the ones I caricature the most. Hence I've been drawing a hell of a lot of Lord of the Rings parody over the past 4 years during the Peter Jackson movies (I expect more Tolkien spoofs will kick in when the inevitable Hobbit movie announcement comes along). There are some shows that I began watching out of a sense of duty such as Stargate but several seasons in, I finally started enjoying it (it was it's ability to not take itself too seriously that won me over). So yes, I've watched a lot of Star Trek (all of it in fact) and I am a complete and unashamed geek. I recently saw the Star Wars Episode 3 trailer in the cinema and afterwards, when I told my wife that I got chills during the trailer, she looked at me with disbelief (she doesn't share my passion for sci-fi).

 

8. Are all your Sev Space strips coming from one scene or another from the series or do you make things up as well?

 

Bit of both but most are spoofs of scenes from the series. However, my favourites are the ones out of left field. A recent Sev Trek strip has Captain Kirk's away team comprising the Wiggles - have you ever noticed how their costumes are an exact match to the TOS uniforms?

 

9. Many of your strips are laid out before the text is written and the fans can then write to you about what the strip's story and punch line is. Why have you chosen this approach? Is it from the goodness of your heart, laziness, for fun or why?

 

All of the above! :-) From early on, it was my goal to build a fun, interactive website. I started this by running punchline contests where visitors could post punchlines to the cartoons. The contests were a big success. They made the site more interactive. It encouraged visitors to come back to see how their submissions went and read the final winner. And another bonus - all the submitted punchlines are continually generating new content for my website.

 

As the contests developed, I started receiving emails from submitters commenting on other submitter's punchlines and at that point, the penny dropped - I needed to build a community where the visitors could interact with each other. I set up a discussion forum and from that point on, a strong community of "sevilians" developed which still drives the site today. The sevilians are vocal and very passionate - if they don't like something I do, they don't hesitate to let me know which is certainly an interesting experience. :-)

 

10. Regarding the last question: Who really decides what contribution to be the winner? Is it hard?

 

That's a question that gets asked a lot and although the process hasn't changed much in the last 8 years or so, it's still controversial and gets discussed a lot. In the early days, I had to read every submitted punchline and manually cut and paste the funniest ones into my website. When it got to hundreds or sometimes of thousands of punchlines submitted each day, this process became a mind-numbing chore. To preserve my sanity, I developed "Ratsy" (short for punchline RATing SYstem) which allowed the readers themselves to rate punchlines. This way, all the funniest punchlines got higher ratings and automatically filtered their way to the top. Nowadays, at the end of each weekly contest, I read the top 150 top rating punchlines and pick a dozen or so "finalists". Then each weekend, we have an live judging session where everyone logs in via IRC and vote on their favourite finalist.

 

11. Sev Space came, as you probably know, in 2002-2003 with a swedish translation in the comic paper Trasket. Too bad for us, it didn't follow with some of the other comics when that paper migrated to another comic paper. My question is: How much are you involved in the selling to other countries and in the translation process? How is the translation validated?

 

Trasket was a happy coincidence. Gary Clark's cartoon Swamp is quite popular in Sweden and when they decided to expand his cartoons to include other Australian cartoonists, Gary (who lives in the same town as me) asked if I wanted to include Sev Space in the book. All the translations were done by the publishers in that case.

 

Currently, I have a syndicate Auspac Media who do any selling of my cartoons to publications. They concentrate on Australian publications but have sold Sev Space to the Fiji Times which was a little surreal.

 

12. You have created so many Sev characters in all of the Sev series - can you filter out one or a few characters that you find most intriguing, most fun or most loveable? Please, explain!

 

I enjoy the characters with the strongest character traits. Captain Kirk (or Quirk in Sev Space) is great for parody as he has so much to spoof: the wig, the girdle, the ego, the womanizing. A bottomless well. Captain Janeway (sevilised version: Gainweight) is fun to draw - her sevname is somewhat prophetic as over the years, I've drawn her hair bigger and bigger so that nowadays it'd be about a metre wide! Lately, I've enjoyed taking the mikey out of Legolas (sevname: Legless). The Orlando Bloom fan girls have been particularly rabid on my site (endless comments of how hot he is and how they're going to marry him) so I can't resist making fun of him in my cartoons.

 

13. What Star Trek character is easiest and which one is hardest to do a easy-to-recognize caricature on?

 

The easiest in general are aliens. Sci-fi is great for caricature as usually there are lots of distinguishing features to work from: ridges, tentacles, fangs, spots, etc. The hardest to caricature are the beautiful people - good looking, perfect faces. There's nothing to work from there!

 

14. I guess that you really have been following Star Trek for some years. If so: What Star Trek character do you love or admire the most? Why?

 

Data. I rewatched some old TNG episodes a while back and forgot just how much I loved that show. Conversely, the character I hate most would probably be Neelix.

 

15. Is there some Star Trek or Sev Trek character about whom you can say "Ahh, that's me! He/she is a perfect image of myself!"?

 

Possibly Reg Barclay. It was great to see someone in the futuristic utopia of TNG who was nervous and socially awkward (skills I have long mastered). I imagine if holodecks were invented, I'd get addicted to them too (and I wouldn't be alone, I'd bet).

 

16. We are many in Sweden that love your movie Sev Trek: Pus in Boots. When you and the others in your team finished the work with that film: Was that a mile stone in your career or how did you otherwise feel about completing that film? It must have been exciting for you to see your own creation in 3D!

 

The thing that amazes me most about the Pus in Boots film was that we finished it at all. Trying to complete a 41 minute animation with a skeleton crew spread over the internet is just about impossible. The only reason it happened was due to the dedication of Andrew Simpson, who singlehandedly animated the whole film.

 

Looking back at it now, I see lots of flaws and things I'd like to improve in the film, but as a first film, it is an impressive effort and once you put together the sound fx, music, etc, the final product is much better than I had originally hoped to achieve. The important thing is it's funny and makes people laugh.

 

17. Some have in our forum discussed the question on why you'd chose to use 3D instead of cartoon animation like in Simpsons, etc. What can you say about this?

 

How it happened was initially, I was contacted by Wally Fields, comedian and voice impersonator. He suggested we combine forces to produce animation. While I liked the idea, I have no experience in animation so we asked on my website for animators. Andrew was who we ended up working with and he's a 3D animator. The reason is as simple as that.

 

I have done some hand drawn animation work with another guy - we're putting together some desktop backgrounds. However, 2D animation can be quite time consuming so the process is taking a while.

 

18. The names of the Sev characters are quite fun and often very typical of the "real" character's persona. Are you a continuing source of such name ideas, or do you have help from others on this?

 

We have an "Ideas Board" on the website where readers can suggest shows and setups they'd like to see made into cartoons. Often 'sevnames' get suggested on this board and if I like it, I'll add it to the 'official list'. Of course, if a better idea comes along, I'll change it so the official list is an ever shifting thing.

 

19. Is this a full time work for you, to do sev and other comics, or do you work with other things as well?

 

At the moment, I work at home full time but my time is divided between cartooning and web programming for my wife's web design business (so yes, my wife is my boss in an official sense). A decade of webmastering a cartoon site has been useful in building a bag of web tricks which I often use when web programming.

 

20. Is there anything you would like to say to inspire (or to not inspire) those among us Swedes who likes to draw cartoons and are thinking about taking it to a bigger audience?

 

The main thing is just to draw a lot and as regularly as possible. That's the only way to improve. If you wish to build a cartoon website, aim to build a community around your cartoons. Eg - have discussion forums, interactive games and contests on your site, etc. Update the site regularly to keep people coming back. And hang in there - cartooning is tough and you need oodles of self belief as there will be many setbacks and rejections. Perservere!

 

21. And last, the maybe most obvious question: What thoughts goes through your mind when you are thinking about Sweden and us Swedes? Don't be afraid to tell us all the horrific and/or enjoyable details!

 

To be honest, being all the way on the other side of the world, I don't know much about Sweden :-( Our country is so far from the rest of the world, we only find out about European countries when an Australian girl marries a European prince!

 

Thanks,

John Cook

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter