Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek Databas möter... Keith R.A. DeCandido

Keith R.A. DeCandido är en av de författare som nuförtiden får mest positivt beröm för sina Star Trek-romaner, författare till Articles of the Federation, Q & A, A burning house och A singular destiny, bara för att nämna några av alla höjdpunkter. Star Trek Databas fick möjligheten till ett samtal med Keith och här är resultat av denna intervju.

STDB: Hur länge har du varit författare?
KD: Jo, jag har skrivit sen jag var ungefär sex, men de har inte betalat mig för det jag skrivit förrän vid 21 års ålder. Jag började skriva skönlitteratur samt artiklar och recensioner i tidningar som Library Journal, The Comics Journal, Publishers Weekly, Creem, och andra. Sedan år 1994 sålde jag min första novell och det har varit bara utförsbacke därifrån ...

STDB: Vem är mannen bakom namnet Keith DeCandido - hobbies, intressen, familj?

KD: Många av mina hobbies går in i mitt arbete: Jag gillar att läsa genreböcker och serietidningar, titta på tv och se filmer och sådant. Jag är i allmänhet ett fan av de olika universa som jag skriver inom. Jag är också ett stor baseball-fan, främst av New York Yankees (som blev 2009 års mästare), och jag följer dem ganska noga. Även det inkräktar på mitt skrivande lite, då jag har bidragit till webbplatser och böcker om Yankees lite här och där. När det gäller familj så har jag en stor italiensk familj som jag tillbringar mycket tid med och älskar riktigt mycket.

STDB: Vad är dina nuvarande eller framtida projekt - närstående Star Trek eller andra? Vi har hört rykten om något inom serietidningar? Vad kan du säga om detta?

KD: Jag har ett Star Trek-projekt som jag redan har avslutat men som ännu inte offentliggjorts, en serietidning utgiven av IDW. Och så har jag det pågående projektet med den månatliga Farscape-serietidningen. Utöver detta är allt annat fortfarande i "kan inte prata om det än"-skedet, jag beklagar.

STDB: Nej, det var väl tyvärr bara att beklaga. Hur ser processen att skriva en bok för Pocket Books ut? Vad är redaktörens roll i processen och kan du göra vad du vill med en berättelse?

KD: Inom de flesta skönlitterära verk kopplade till specifika genrer, ja faktiskt inom skönlitteratur generellt - åtminstone när det görs rätt - är redaktörens roll avgörande eftersom redaktören är den som håller författaren på rätt spår och generellt arbetar för att göra boken bättre. I fråga om Star Trek-romaner under det senaste decenniet eller så finns också behovet av att samordna böcker med varandra och med annat källmaterial.

Så för att svara på frågan om jag kan göra vad jag vill - det händer inte. Allt du gör måste godkännas, inte bara av redaktören utan av människor som äger rättigheterna - CBS/Paramount för Star Trek, Lucasfilm för Star Wars, Jim Henson Company för Farscape, Warner Bros för Supernatural, etc.

STDB: Har du jobbat mycket med de numera avskedade redaktörerna Marco Palmieri och Margaret Clark? Hur var det att arbeta med dem och är de saknade?

KD: Jag arbetade mer med Marco än Margaret - det enda projektet Margaret och jag arbetade med var TNG-romanen Q & A. Att arbeta med Marco var fantastisk, han är en mycket insiktsfull redaktör och han lyfter fram det bästa i den författare han arbetar med. Jag vet att mitt starkaste författarskap ägde rum under hans sakkunniga ledning. När det gäller Margaret har jag inga klagomål om hur Q & A utvecklades eller blev slutgiltigt - i praktiken gjorde Margaret ett utmärkt jobb med att tygla min överdrifter.

De är verkligen saknade, då de båda två var inte enbart begåvade redaktörer utan även stora Star Trek-fans.

STDB: Kan du berätta något om månadens Star Trek-novell The unhappy ones i antologin Seven deadly sins?

KD: Det är en berättelse som handlar om Kang, Kor och Koloth under 2200-talet och behandlar även uppdelningen mellan de "mjukhövdade" klingonerna å ena sidan och övriga klingoner å den andra, efter händelserna i Enterprise-avsnitten Affliction och Divergence.

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter