Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Skandinaviska skådespelare i Star Trek

I Star Trek har ett antal skådespelare från Sverige och Norge haft mindre roller i TOS, TNG, Voyager, Star Trek: Generations och Star Trek XI. Varken Danmark, Island eller Finland har förekommit i någon rollbesättning för Star Trek, men Finland har i alla fall bidragit med en specialist på visuella effekter.

 

 

 

Sverige

 

Gunnel Eriksson

 

Gunnel Eriksson som officer Ansen och med Dennis Tracy i Star Trek: Generations.

 

Gunnel Eriksson (född 1955) är en svensk skådespelerska som regelbundet var med i Star Trek: The Next Generation och Star Trek: Voyager. Hon syntes även i filmen Star Trek: Generations.

 

Eriksson medverkade bl.a. i TNG-avsnittet The Masterpiece Society från 1991, och som Gunnel Orbison i TNG-avsnittet Homeward från 1994.

 

 

Gunnel Eriksson med medspelare i TNG-avsnittet Homeward.

 

Eriksson föddes i Valla nära Katrineholm och började sin karriär som modell. 1984 blev hon fröken Sverige och flyttade till USA, där hon fortsatte arbeta som modell. Hon började också synas i flera TV-serier, som Dallas, Dynastin, Falcon Crest och Baywatch.

 

En svensk artikel om Gunnel Eriksson finns här, där det bl.a. nämns lite om hennes Star Trek-medverkan.

 

[Index]

 

 

 

Ronald F Hoiseck

 

 

Ronald F Hoiseck är en skådespelare som spelade en äldre vulcan i JJ Abrams Star Trek XI.

 

 

 

Hoiseck studerade drama vid Teaterhögskolan i Stockholm och vid Lee Strasbergs teaterinstitut. Utöver medverkan i flera svenska filmer (bl.a. Äppelkriget) och TV-serier, har han synts i ett antal amerikanska teaterpjäser.

 

[Index]

 

 

 

Max von Sydow

 

 

Max von Sydow (född 1929) är en framstående svensk skådespelare som var påtänkt i rollen som Sybok i Star Trek V: The Final Frontier, när det visade sig att förstahandsvalet Sean Connery var upptagen med filmen Indiana Jones och det sista korståget. William Shatner, som sökte en skådespelare från andra sidan Atlanten, ville verkligen ha Sydow men tyvärr visade det sig att han var alldeles för dyr.

 

 

 

[Index]

 

Information om Sveriges (fiktiva) roll i Star Trek finns bl.a. i temat Förenade jorden: Sverige.

 

 

 

 

Norge

 

Mona Grudt

 

 

Mona Grudt (född 6 april 1971) är en norsk skådespelerska och modell som spelade fänrik Graham ombord på USS Enterprise-D i TNG-avsnittet Identity Crisis 1991.

 

 

 

Grudt föddes i Stjørdal, Nord-Trøndelag, Norge. Hon var den första norska som korats till Miss Universe (1990). Under sin tid i USA spelade hon i såpan Santa Barbara samtidigt som hon syntes i Star Trek.

 

[Index]

 

 

 

Erik Holland

 

 

Erik Holland (född Olav Roger Øvregård) föddes den 15 mars 1933 i Sandnes, Norge. Holland spelade karaktären Ekor i TOS-avsnittet Wink of an Eye från 1968, och har synts i många filmer och TV-program, bl.a. MacGyver, Wonder Woman, The Bionic Woman, Galactica (1980), Mission: Impossible, The Man from U.N.C.L.E., Stargate och Titanic.

 

[Index]

 

 

 

Adam Ryen

 

 

Adam Sebastian Ryen (född 1980) är en norsk skådespelare som porträtterade Willie Potts i TNG-avsnittet Brothers från 1990.

 

Ryen, som är son till den kände norske författaren och regissören Tore Ryen, var röst åt karaktären Cody i den norska versionen av den animerade äventyrsserien The Rescuers Down Under (1990). Han har skrivit för flera norska TV-serier, som Mot i brøstet (1996-1997), Karl & Co (1998-2001) och Holms (2002).

 

[Index]

 

 

 

Kristanna S Løken

 

 

Kristanna Sommer Løken (född 8 oktober 1979) är en skådespelerska och modell med norsk/tyska föräldrar. Hon spelade Malia i VOY-avsnittet Favorite Son från 1997.

 

 

 

Løken föddes i Ghent, New York. Hon har arbetat som modell sedan femtonårsåldern. Løken är mest känd för sina roller i Terminator 3: Rise of the Machines, BloodRayne och Painkiller Jane.

 

[Index]

 

Information om Norges (fiktiva) roll i Star Trek finns bl.a. i temat Förenade jorden: Norge.

 

 

 

 

(Finland)

 

Scott Rader

 

 

Scott Rader (född 1 april 1972) tillbringade sin barndom i Stockholm och har finska föräldrar (Lawrence och Helga Radar. Pappan var hårdför isfiskare). Flera år senare flyttade han till Los Angeles och startade sin karriär på avdelningen för specialeffekter och visuella effekter på Digital Magic.

 

Som specialist på visuella effekter arbetade han med Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine och Star Trek: Voyager. På POP Film fortsatte han sitt arbete, nu som chef över effektkreatörerna, med de digitala visuella effekterna för Star Trek: First Contact. Under sin tid med Star Trek fick han ta emot en Emmy-nominering och två Emmy-priser för sina effekter på ett otal Star Trek-avsnitt.

 

[Index]

 

 

 

 

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha och Wikipedia)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter