Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

West Coast Trekkers jubileumstreff i Göteborg till helgen

Till helgen firar Sveriges äldsta och största Star Trek-förening, West Coast Trekkers, sitt 20-årsjubileum och Star Treks 50-årsjubileum med en två dagar lång jubileumstreff.

 

För att få fram programmet till jubileet har föreningens medlemmar först fått nominera avsnitt och sedan i augusti röstat fram sina favoriter bland avsnitten och långfilmerna. Resultatet av detta är att helgen börjar med Star Trek: First Contact på lördagen och sedan avslutas med Star Trek IV: The Voyage Home på söndagen. Däremellan kommer tretton av Star Treks absolut bästa avsnitt att visas.

 

Mellan allt Star Trek-tittande bjuder lördagen dessutom på ett föredrag av science fiction-författaren Patrik Centerwall. På söndagen kommer sedan avgörandet att ske i två tävlingar som sker under helgen: kostymtävlingen och Fan Art-tävlingen. Utöver detta kommer det som vanligt på West Coast Trekkers treffar att finnas god fika i cafét, t-shirtförsäljning, trivia-tävling och lotteri med fina priser.

 

Jubileet kommer att äga rum på biografen Aftonstjärnan i Göteborg. För mer information och fullständigt program för helgen, se Facebook-evenemanget för jubileet eller föreningens hemsida.


Star Trek i rubrikerna - 50-årsspecial

16-09-09 kl. 20:56 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

star_trek_50_160909.jpgIgår firade vi Star Treks 50-årsjubileum, och redan då fanns det en hel del nyhetsartiklar och radioinslag att gå igenom. Nu när dagen är över kan vi blicka tillbaka och glädjas över att Star Trek fick många minuter i rampljuset, och därmed även många av dess fans.

 

 • Hanna Fahl på Dagens Nyheter har skrivit en artikel om "Star Treks oförtröttliga optimism".
 • Hos Dagens Nyheter finner vi även ett Star Trek-quiz av Greta Thurfjell.
 • Star Trek-bloggaren Roger Wilson hadde en fullspäckad dag. Efter flera framträdanden i radio och TV var han också värd för en Star Trek-visning på Bio Rio i Stockholm.
  • I Gomorron Sverige pratar Wilson om 50-årsjubileumer och hans projekt att blogga om varje avsnitt av Star Trek. Hoppa fram till 30:00 (kl. 6.54) för att se inslaget.
  • I SR P1-programmet  Studio Ett pratar han bland annat om Star Treks begynnelse och seriens förhållande både till samtiden och framtiden. Hoppa fram till 34:30 för att lyssna på inslaget.
  • I PP3 pratade han också om bloggprojektet och de gemensamma dragen i Star Trek. Inslaget börjar 20 minuter in i programmet.
  • Fredag i P3 hade under sitt vanliga fredagsquiz en Star Trek/Star Wars-special där de tävlande fick gissa vilket ljud som hörde till vilken produktion.
  • I Svenska Dagbladet skriver han om hur fansen har bidragit till Star Treks framgång, och uttrycker både optimism och oro om de nya riktlinjerna för fanfilmer.
  • Han talar även ut om hur bloggprojektet har hjälpt honom att bli kvitt sin "nördfobi".
 • Sveriges Radio P4 hade flera inslag med svenska Star Trek-fans i centrum:
  • I P4 Extra talar Olof och Anna från West Coast Trekkers om deras favoritserier, svensk fandom och hur man kan introducera sig till den här massiva franchisen. Hoppa fram i programmet till ungefär 1:17:50 för att komma till inslaget.
  • I P4 Jämtland pratade man med Liza Israelsson om hennes favoritfilmer, svensk fandom, och skillnaden mellan trekkies och trekkers. Scrolla ner lite på sidan för att lyssna på långversionen av intervjun.
  • I P4 Uppland talade Zrajm och Felix från Klingonska Akademien om deras något annorlunda språkintresse.
  • P4 Malmöhus intervjuar TSS ordförande Jan Kivisaar om Star Treks storhet. 
 • I SVT Västerbotten gjorde man ett reportage om Star Trek och trekkern Joakim Mäki, tillika ordförande i Umeås science fiction-förening.
 • Göteborgs-Posten hade en intervju med Louise Löwenspets från West Coast Trekkers.

Star Trek 50 år uppmärksammas i Ulricehamn

Vår chefredaktör och storamiral Pjotr'k jobbar som skolbibliotekarie i Ulricehamn. Ett 50-årsfirande av Star Trek kunde självklart inte gå tyst förbi utan en utställning fick ordnas fram. Se alla bilderna på Facebook - om ni själva vill ordna en utställning så kan Star Trek Databas pdf-utställning vara en bra grund. Bara att tanka hem och skriva ut!

 

Om ni vill lyssna på en av våra andra redaktörer, Mr Trek, så kommer han att prata om Star Trek i P4 Extra vid kl 14:20 idag, tillsammans med Anna från styrelsen i West Coast Trekkers, där han också sitter med.

 

utsta_llning_om_star_trek_50_a_r_(0)_160908.jpg


Specialavsnitt i P1 Kultur om Star Trek

16-09-06 kl. 19:06 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Med anledning av femtioårsfirandet hade radioprogrammet P1 Kultur igår ett specialavsnitt på 15 minuter om just Star Trek. Roger Wilson intervjuar manusförfattaren Fred Bronson och vi får även en rapport från det stora Star Trek-konventet i New York den föregående helgen. 


Star Trek 50 år - en utställning att ladda hem

16-09-06 kl. 14:47 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Om ni vill sprida nyheten om Star Treks 50 årsfirande på er skola eller er arbetsplats, får ni gärna använda den enkla pdf-utställning som Star Trek Databas tagit fram. Självklart helt fri att använda. 

 

Pdf-filen är på 5 sidor och beskriver Star Treks historia med start i originalserien 1966, därefter en kort resumé av alla serier och filmer och en liten teaser om den nya serien Discovery. Sist men inte minst en beskrivning över vilka svenska Star Trek-föreningar som är aktiva idag. 


7 vinnare i 8 september-tävlingen

16-09-02 kl. 21:17 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Vi vill härmed gratulera sju vinnare i tävlingen som ordnades av Star Trek Databas i samarbete med Fox Paramount Home Entertainment. Samtliga har vunnit antingen två biljetter till Star Trek-eventet i Göteborg, Stockholm eller Malmö, eller en Completebox med samtliga avsnitt i en Star Trek-serie. 

 

Vinnarna (som dessutom precis har fått vinnarmejl) är Tomas Olsson, Daniel Hendin, Per-Erik Johansson, Björn Ehrby, Helena Riihiaho, Thomas Rydén och Patrick Zacarias. Grattis till samtliga!

 


IDW firar Star Treks 50-årsjubileum med årslång serietidning

waypoint_1.pngMed start i september kommer IDW Publishing att ge ut en tidning varannan månad under ett år, för att fira Star Trek 50 år. Det blir en antologi där vi som läsare får se olika besättningar i nya och kanske något kända sammanhang.

 

Det verkar inte bli en cross-over, alltså att besättningarna möter varandra, vilket vore bra då detta sällan blir så värst bra, utan tvärtom mer krystat. Redan i det första numret får vi del av två berättelser, en med TNG-besättningen och en med TOS-besättningen. ​


Star Trek 50 år - intervju med Thomas Dahl (del 1 av 2)

16-06-22 kl. 11:44 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

tumme_star_trek_badge_icon_by_wallybescotty-d657hai_1__160129.pngStar Trek fyller 50 år i år. Detta firar vi bland annat genom att under året intervjua några av de personer som betytt mycket för Star Trek i Sverige och övriga Norden. Några kommer att vara kända av många, men andra kan vara mindre kända, men oavsett lika viktiga för Star Treks framgångar på nordisk mark. I denna intervju möter vi Thomas Dahl, men då han hade så mycket att säga kommer vi dela upp intervjun i två nyheter. 

 

StarTrekDB: Vad minns du från Swecon?

Thomas: SweCon 2004 Swecon blev Nordens första Star Trek/SF-kongress med skådespelare från Star Trek på besök och var under preliminär planering när jag hittade vägen till Stockholm Trekkers. Debatten handlade delvis om vilket program Star Trek-fansen villa ha, vilka gäster vi önskade satsa på - OCH vilka vi hade råd med, och hur vi bäst möjligt hittade en balans med SF-miljön så att alla hittade något av intresse. Sponsringen var ytterligare en viktig nöt att knäcka. Kontakten med skådespelarna bollades efter ett tag över till mig, då jag är tvåspråkig och snabbt hittade fram till managerna - och även var elak nog att inte ge efter för orimliga krav. Det är inte alls ovanligt att stjärnornas managers utnyttjar beställares oerfarenhet när det gäller vad de kan kräva till flygbiljetter, hotell, mat och annat.

 

thomas_dahl_160622.jpgHollywood är uppdelad i en hierarki beroende på vilken status man har som stjärna. Som Sci-Fi-skådis står man sällan högt i kurs och de ber ofta om ett honorar på ca 10 000 dollar + förstaklassflyg, hotellsvit och kost i tillägg. Ofta får man vara lite ofin, på ett så trevligt sätt man kan, och påpeka att deras klient inte är en del av seriens centrala besättning och att det därför inte är möjligt för oss att skaffa sponsorer för att täcka de krav de ber om. Det fungerar hyfsat bra om det är en manager, men är inte kul om man pratar direkt med stjärnan själv – som man trots allt inte önskar att såra. Men man KAN sockra avtalet genom att göra research på vad stjärnorna gillar – sightseeing, en båtresa, alla signerings-pengarna, välgörenhet osv.

 

Stockholm Trekkers hade tidigare önskat Roxann Dawson, men gick bort ifrån detta då de inte fick något svar – om jag kommer ihåg rätt. Så min uppgift blev att kontakta Tim Russ, Ethan Phillips och Jeffrey Combs. Tim Russ använde sin flickvän som manager, Ethan fixade allt själv och Jeffrey använde Lolita Fatjo – som många Star Trek-skådespelare gör. Jag råkade säga till Ethan att det var skönt att slippa Fatjo, som var rätt så svårflörtad, med det resultat att han anställde henne direkt. Kontrakten till de tre hamnade på en rimlig nivå efter mycket förhandlande, men det blev snart klart för oss att i ett land med få fans är sponsorskap en mardröm. Vi var därför tvungen att tacka nej till Ethan och Jeffrey, och bjuda in Tim Russ som enda Star Trek-gäst.

 

Det blev snabbt klart, då och året efter, att skådespelarna från Voyager på många vis var sina karaktärers totala motsättning. Medan Tuvok var saklig och känslokall var Tim en cool hipster med en fantastisk talang för musik. Han gick med på att ge oss alla en konsert med sina egna låtar, och frågade mig per e-post om vi hade en bra högtalare. Jag skickade en bild av en megafon och berättade att detta var senaste innan svensk teknologi - och hans fru berättade att han nästan kvävdes av sitt kaffe när han läste detta. Men han var van vid galenskaper bakom kulisserna, och jag fick i uppdrag av Ethan att ge honom en sista känga, när han bad mig att säga till honom under scenintervjun (I quote): "Remember - You are nothing but a hairy windbag!".

 

Under Swecon blev det också klart för oss varför små kongresser är långt bättre än de större. Under de större har skådespelarna sällan tid att prata med alla, eller ens skriva allas namn på autograferna. På Swecon satte Tim sig ner och pratade med alla under 2 hela dagar. Hans konsert var fantastisk även om hans flickvän i protest gick ut när han sjöng en låt hon inte gillade texten på.

 

Det blev en trevlig kongress också personligen, och genom arbetet med kongressen och vad som kom senare blev det början på ett stort nätverk inom filmbranschen. Tims underbara svärföräldrar var gulliga nog att skicka en gåva efter kongressen, relaterad till vad vi samtalade om, och jag gjorde också några ritningar relaterad till Tims barnbok i efterhand, som han aldrig fick tid att göra klar.

 

tumme_trekkers_norge.jpgStarTrekDB: Gav Swecon dig mersmak att arbeta med Star Trek?

Swecon inspirerade flera spännande aktiviteter i Norden, relaterad till Star Trek. Trekkers Norge skapades sex månader efter av de två fantastisk ressursstarka tjejerna Irene Brustad och Trine Våbenø – i samarbete med mig (som mest stod för förslag till stadgar, profilmaterial och hemsida). På otrolig kort tid hade tjejerna startad flera lokalavdelningar som alla rullade på riktigt bra.

 

Under en av Trekkers Norges första år sökte vi ett nordisk samarbete men förstod snabbt att allas historia och tankar om framtiden nog var lite olika och att det var svårt att enas om snabba tag och stora ändringar för en mer aktiv och sammanknuten miljö. Till det var några av grupperna i Sverige lite för tävlingsinriktade, även om erkännande av detta nog ligger långt inne. De var alla underbart trevliga och duktiga, men önskade inte gärna ett samarbete som riskerade att vattna ur deras egna samarbete - som en nationell svensk organisation.

 

2005 fick jag reda på att Robert Picardo fanns på ett kryssningsfartyg som passerade Norden, och frågade honom om han kunde skutta förbi och signera lite, för att marknadsföra nästa års norska Star Trek-kongress. Han tackade ja till detta och jag och hans dåvarande fru planerade en signering i både Köpenhamn och Stockholm. Precis innan han anlände ringde han mig och frågade om det var OK om Garrett Wang var med, och jag sa jag var tvungen att tänka lite på det (NEJ, DET SA JAG INTE!!!!). Jag mötte de två vid båten tillsammans med Section 42 och Stockholm Trekkers – som hade gjort en snygg banner de hängde upp med "Välkommen", och vi råkade ha med oss en bil av märket Voyager, som Robert hade undrat på att köpa ett tag. Vi räckte över ett gott årgångsvin och en handgjord glasskål till hans fru, och tog dem båda med till SF-Bokhandeln i Gamla stan där Roberts och Garretts hakor nästan slog emot golvet. I SF-bokhandeln var det så fullt att det nästan inte gick att röra sig. Garrett, som är en riktig skojig kille med ett stort lager av historier och skämt, var riktig lycklig då vi bara efter en halvtimme kunde ge honom 15 000 skattefria kronor till att ha mysigt på kryssningen med. Och samma för Robert. Till Stockholm kommer också specialeffektare Moore som valde att shoppa istället, och Gene Roddenberry's rådgivare genom TOS och halva TNG (Till Gene dog) - Richard Arnold, som i efterhand blev en god vän. Richard jobbade först och främst med kontinuitet - då han var ett vandrade lexikon, och är en fantastisk berättare av historier från bakom kulisserna - också de som nog Paramount sett att han inte borde berättade (som deras förhållande till Avery Brooks och Terry Farrell. 

 

tumme_contact.jpgtumme_warp_3.jpgtumme_barbaracon.jpgDen första Star Trek-kongressen i Norge uppkallades efter Barbara Adams, känd från Roger Nygards "Trekkies", hon som dök upp under Bill Clintons White Water-rättegång i Stjärnflotteuniform. Vi valde – med erfarenhet från Sverige - att göra en mycket liten och intim kongress, då Norge har en ännu mindre grupp av fans. Som gäster bjöd vi in Mark Allen Shepherd, Richard Arnold, Roger Nygard och Barbara Adams. Deras historier var i sig värd kongressen, och Mark berättade med stor inlevelse om sin tid på stolen som Morn. De fick också en fantastisk båtresa genom en av Norges vakraste fjordar, och en grillfest med ytterligare historier - som ingen borde veta om.

 

Nästa kongress blev mikrokongressen ConTact i Oslo där jag fick uppdraget att skaffa fram två gäster och skickade J. Paul Boehmer och Richard Arnold igen, för de som inte hade fått med alla underbara historier. 

 

Och till slut kom kongressen Warp III, där jag blev tillfrågad om att skaffa fram en billig, men spännande gäst, och frågade Mona Grudt (miss Universe som en gång vann en biroll i Star Trek: TNG). Hon tackade ja och kom för att signera lite och köra en scenintervju om sina upplevelser.

 

[Här bryter vi intervjun tillfälligt - både Thomas och jag som intervjuar behöver något varmt att dricka innan vi fortsätter prata]


Star Trek-frimärken ges ut i USA och Kanada, bland andra länder

16-05-10 kl. 21:17 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

USAs postservice USPS har sedan tidigare aviserat att de under 2016, oklart exakt när, kommer att ge ut 4 frimärken med Star Trek-tema. Gissningsvis kommer dessa ut runt 50-årsdagen i september, men datumet har som sagts inte offentliggjorts. Frimärkena är designade av konstgruppen The Heads of State under ledning av Antonio Alcala, och vi kan snabbt konstatera att frimärkena är mycket vackra att se på, riktiga konstverk i sig själva. 

 

 

 

Kanadas postservice (Canada Post - Postes Canada) vill nu inte vara sämre utan de har med start igår börjat att sälja frimärken med Star Trek-teman. Kanada nöjer sig dock inte med 4 frimärken, utan vi kan räkna oss till minst 10 olika. Skillnaden gentemot USAs frimärken är tydlig: Det är en större fokus på fotografiåtergivningar istället för separata och nya konstverk. Utöver frimärkena finns det många samlarobjekt för både frimärksentusiasten och för trekkers. Om ni vill köpa är det bra att tänka på att den kanadensiska dollarn idag går för lite under 7 kronor. En unik och inramad autograf av William Shatner, tillsammans med ett urval frimärken, kostar således runt 1700 kronor. Det billigaste i sortimentet är såklart enstaka frimärken. 

 

Några av frimärkena ser ni i vårt album där vi också samlar fler frimärken från detta års frimärksutgivning. Där finns bland annat frimärken från länder som normalt mest ger ut frimärken för just samlare, men där utgivningen inte är särskilt stor, länder som Palau, Granada och Liberia. 

 

Senaste gången vi såg Star Trek på frimärken i någon större mängd var i samband med 45-årsjubileet för 5 år sedan. Är ni intresserade av att köpa årets eller tidigare års frimärken finns det möjlighet att göra detta via IGPC - The Inter-Governmental Philatelic Corporation - för USAs och Kanadas del krävs att man handlar via andra kanaler. 

 

Undertecknad redaktör vill verkligen rekommendera Tuvalus serie med The women of Star Trek - både snyggt och passande!


Star Trek 50 år - intervju med Sissela Uisk

16-03-02 kl. 20:54 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

tumme_star_trek_badge_icon_by_wallybescotty-d657hai_1__160129.pngStar Trek fyller 50 år i år. Detta firar vi bland annat genom att under året intervjua några av de personer som betytt mycket för Star Trek i Sverige och övriga Norden. Några kommer att vara kända av många, men andra kan vara mindre kända, men oavsett lika viktiga för Star Treks framgångar på nordisk mark. I denna intervju möter vi Sissela Uisk. 

 

StarTrekDB: Vad är ditt första möte med Star Trek?

Sissela: Mitt första möte med Star Trek var när nio avsnitt av originalserien visades i svensk tv 1977. Jag var tolv år och gillade science fiction. Jag var filosofiskt lagd, och hade läst mycket science fiction av den typ som ställer frågan ”tänk om” och spinner på hypotetiska scenarion: tänk om du upptäcker att växter känner smärta och skriker i ultraljud, tänk om du i själva verket lever i en modellstad på en bordsskiva, tänk om tumme_sissela_uisk_160302.jpgalla människor en dag blev superintelligenta. Jag gillade att få tankeutmaningar, att vända på saker och ting i huvudet. Så till att börja med fascinerades jag av konceptet med en utomjording som inte hade känslor utan bara logik. Jag hade själv också fallenhet för logik. Men jag gillade serien på flera plan: den var visuellt ljus och färgglad, bara det var uppfriskande (jag tror att vi ganska nyligen då hade skaffat färg-tv efter att allt varit svartvitt i min barndom). Det var inte bara vita män i ensemblen, vilket jag uppfattade som oerhört fräscht, modernt och vågat, trots att jag bara var tolv år och missade det mesta av det som var politiskt kontroversiellt i serien (och trots att den alltså sändes i Sverige elva år efter USA-premiären).

 

StarTrekDB: Vad var det som fick dig att engagera dig i just Star Trek?

tumme_leonard_nimoy_william_shatner_de_forest_kelley_star_trek_1969_1_.jpgSissela: Det som verkligen fick mig fast var Spock, och relationen mellan Spock och Kirk (och McCoy). Jag blev OERHÖRT kär i Spock. Jag tror att jag blev lite präglad på honom faktiskt. Hela mitt liv har jag fortsatt vara svag för en viss typ av ögonbryn! Jag funderade mycket på hur Spock fungerade, jag var fascinerad av konceptet. Jag identifierade mig nog med honom, för jag såg mig själv också som logikstyrd i första hand. Det tog mig åratal att komma fram till att Spock och andra vulcanier inte alls SAKNAR känslor, snarare tvärtom: deras känslor är så starka att de anses farliga och måste undertryckas hårt, och logiken är deras disciplin. Det finns ett citat ur en av Star Trek-filmerna, något som Spock säger: ”Logic is the beginning of wisdom, not the end.” Om jag skulle välja ett motto för hela min levnad, så skulle det vara det.


80-talet var ju en helt annan tid. Det var före Internet. Jag trodde att jag var den enda som gillade Star Trek. När jag nämnde det brukade folk alltid dra upp Månbas Alpha som hade sänts samtidigt och som de flesta ansåg hade högre kvalitet. I början av 90-talet sändes både TOS och Månbas Alpha i svensk teve igen, för första gången sen 70-talet, och det var komiskt att se hur alla då insåg att Star Trek var så mycket bättre. Plötsligt föll Månbas Alpha helt i glömska! Star Trek, däremot, fick en gryende fandom i Sverige. Många såg ju nu originalserien för första gången, plus The Next Generation som också sändes.

 

StarTrekDB: Vad minns du från din tid som aktiv med först Svenska Trekkers-listan?

Sissela: Början av 90-talet var också då jag kom i kontakt med Internet för första gången (jag jobbade på Uppsala Universitet). Bokstavligen det första jag gjorde, när jag introducerades för konceptet ”sökmotor”, var att söka på Star Trek. Jag hittade några amerikanska s.k. nyhetsgrupper för Star Trek-fans på Usenet. Det var som en uppenbarelse att se att jag inte var ensam – det fanns andra som också gillade Star Trek! Det fanns böcker om Star Trek, det fanns en hel värld av Star Trek!

 

usenet_1_.gifDet fanns ett par andra svenskar i nyhetsgrupperna som jag utbytte e-postadresser med. Jag skrev en artikel om Star Trek som publicerades i Sydsvenska Dagbladet 12 mars 1995, som jag avslutade med en fråga om det fanns fler trekkers därute, och den ledde till att ytterligare några hörde av sig. Så jag startade en mailinglista som jag kallade Svenska Trekkers. Den växte med tiden, vidareutvecklades senare av andra till en webbplats och det knoppades av föreningar i Göteborg och Stockholm. Jag la inte ner en massa arbete på nån av de sakerna, men det var roligt att något som jag hade startat som en så liten, anspråkslös grej sen ledde till så mycket. Det var min första erfarenhet av hur kraftfullt Internet är som kontaktverktyg.

 

StarTrekDB: Blev det någon effekt för dig personligen av din tid med Svenska Trekkers-listan?

Sissela: Sommaren 1997 sökte jag arbete, och ett tips på Svenska Trekkers-listan ledde till att jag fick ett vikariat som översättare. Det ledde till att jag fick ett erbjudande om anställning som översättare, vilket några år senare ledde till att jag startade eget och började frilansa, vilket jag fortfarande gör och jag älskar det. Så Star Trek har haft en avgörande betydelse för hur mitt liv har gestaltat sig.

 

StarTrekDB: Hur ser du på Star Trek idag och framöver?
Sissela: Min stora kärlek var ju originalserien, och sen filmerna med originalensemblen. Jag har sett det mesta av uppföljarserierna, men de fångade inte mitt intresse på samma sätt, och jag tappade intresset för filmerna också efter Generations. Jag såg reboot-filmen Star Trek med Pine och Quinto 2009 och jag gillade den, men jag tycker att JJ Abrams helt har släppt det som ursprungligen var centralt med Star Trek – det politiska. Roddenberrys Star Trek byggde på en specifik vision om framtiden – optimistisk utvecklingstro – och ett tydligt, kontroversiellt ställningstagande. Star Trek sade uttalat att den enda vägen framåt var upplysning, jämställdhet och jämlikhet, slut på all sexism och rasism, en global enighet. Star Trek introducerade en rysk besättningsmedlem, ett väldigt djärvt drag mitt under kalla kriget. Star Trek tog ställning och tog risker. Den första kyssen över rasgränsen svart/vit i amerikansk tv sändes i ett Star Trek-avsnitt, något som var OERHÖRT kontroversiellt.

 

perfect-kiss-spock-and-uhura-31332261-500-600_1_.pngStarTrekDb: Finns det något kvar av den där politiska övertygelsen i nya Star Trek?

Sissela: När Spock kysser Uhura 2009 har det inte samma sprängkraft, men det finns andra socialpolitiska gränslinjer som jag känner att Star Trek av idag skulle överskrida, om man verkligen ville leva upp till sitt arv. Det är i högsta grad dags att spränga den heteronormativa boxen, till exempel. Ha en huvudkaraktär med en annan sexualitet – och inte bara nämna det, utan verkligen visa samkönade romantiska scener. Ta ställning för fri abort, belysa hyckleriet och omänskligheten i muslimhatet. Det är precis sånt som originalserien gjorde, och det är sånt som verkligen behöver sägas i dagens USA och världen.

 

StarTrekDB: Jag hör att du är väldigt engagerad i dessa frågor - det är så härligt att höra. Men hur ser ditt engagemang för Star Trek ut idag?

Sissela: Personligen har jag gått vidare från Star Trek. Jag är en nörd, en sån som snöar in på saker. Och jag har snöat in på en drös med grejer efter Star Trek. Sagan om Ringen. Babylon 5. Stargate SG-1. Torchwood. Supernatural. För att nämna några.


Star Trek 50 år - intervju med Elin Nord

16-01-29 kl. 10:54 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

tumme_star_trek_badge_icon_by_wallybescotty-d657hai_1__160129.pngStar Trek fyller 50 år i år. Detta firar vi bland annat genom att under året intervjua några av de personer som betytt mycket för Star Trek i Sverige och övriga Norden. Några kommer att vara kända av många, men andra kan vara mindre kända, men oavsett lika viktiga för Star Treks framgångar på nordisk mark. 

 

Jag satte mig ner för att intervjua vår första historiska hjälte, även om hjälte inte är det ord som hon själv väljer, Star Trek-bibliotekarien Elin Nord i Göteborg! Elin jobbade på Högsbo bibliotek när hon och kollegan Siska Humlesjö gjorde sig kända för att med nya och innovativa grepp skapa intresse för böcker, filmer och kultur, ofta med Star Trek-referenser. Hon beskrev sig 2009 som "en cyklande småbarnsmamma med en bakgrund som synthare". Bloggen, som de båda drev, var mycket aktiv och hade mer än 500 följare (japp, det var mycket "back in the day"!). Bloggen skapade rubriker runtom i landet, och gav många en chans att för första gången höra talas om Star Trek. 

 

StarTrekDB: Vad minns du från din tid som aktiv Star Trek-bibliotekarie?

Elin: Star Trek-bibliotekarie, vilken dröm det hade varit att ha det som officiell yrkestitel! Jag brukar prata väldigt mycket om Star Trek i tid och otid, och det har jag inte kunnat låta bli att göra även i mitt jobb som bibliotekarie. Jag har tagit alla chanser att väva in en Star Trek-referens lite här och där, lite som en Star Trek-ambassadör på bibblan.

 

Det allra bästa jag har gjort som bibliotekarie som berör Star Trek, var när jag var med och ordnade en Rymd-fest när jag arbetade på Högsbo bibliotek. När jag och min kollega Siska Humlesjö (som sorgligt nog inte gillar Star Trek särskilt mycket) fick höra att en Science Fiction-förening hade hyrt in sig i bibliotekets lokaler för ett konvent, så bestämde vi oss för att spinna vidare på detta och ordna ett rymdkalas på biblioteket. Vi hade tipspromenad, DJ:s och Star Trek-tårtor. Det allra bästa med denna dag var att jag fick gå i Star Trek-uniform på jobbet! Kanske min bästa jobbdag ever.

 

tumme_elin_nord_160129.jpgStarTrekDB: Vad var det som fick dig att engagera dig?

Elin: Allt började när jag och Siska startade upp en blogg tillsammans på vårt bibliotek. Där ville vi tipsa om saker vi verkligen gillade och eftersom vi båda älskar rymden så skrev vi mycket om rymden. Engagemanget startade alltså i min passion för Star Trek.

 

Jag har för övrigt även varit med i West Coast trekkers, gick på en massa Star Treffar och förlovade mig till och med på en. Höjden av romantik tyckte jag då.

 

StarTrekDB: Vad är ditt första möte med Star Trek?

Elin: När jag var tonåring så brukade mitt kompisgäng hänga mycket hos Lidja. Hennes föräldrar hade parabol och fick in en massa coola kanaler och det var där jag såg Star Trek första gången. Då gillade jag nog Star Trek mest för att verka lite världsvan och cool, men det växte sedan till ett mer genuint intresse.

 

star_trek_into_darkness_cast_2013_1__160129.jpg

Ingen favorit för Elin Nord

 

StarTrekDB: Hur ser du på Star Trek idag och framöver?

Elin: Jag tycker att de här nya Star Trek-filmerna är så himla tråkiga, så dom längtar jag inte ett dugg efter. För mig saknar dom allt som jag gillar med Star Trek – upptäckarglädje, att man brottas med stora filosofiska frågor och alla andra nyanser i Star Trek som gör det så himla bra. Och sen är ju inte Worf med, det gör ju också det hela lite tråkigare.

 

Jag tror att Star Trek alltid kommer att fånga nya tittare, TOS (Originalserien) har påverkat populärkulturen så mycket så den kommer alltid att vara en kultserie. Ibland tänker jag att Star Trek skulle nå ut till fler om det fanns lätt tillgängligt på till exempel Netflix. Jag ser hur min dotter upptäckte Doctor Who på det sättet. Det hade kanske säkrat återväxten bland yngre Star Trek-fans.

 

StarTrekDB: Hur ser ditt engagemang för Star Trek ut idag?

Elin: Just nu jobbar jag hårt på att sälja in Star Trek till min dotter, tycker hon åtminstone kunde ge det en chans. Hon verkar tyvärr sorgligt ointresserad. Annars så håller jag nog på mest som jag alltid har gjort – för Star Trek på tal så fort jag har möjlighet.

 

 

 

Och där lämnar vi Elin som måste springa iväg till sitt jobb som universitetsbibliotekarie på Pedagogen. Om ni ser henne där, så fråga henne gärna om Star Trek - något säger mig att hon inte är sen att svara på frågor, om det handlar om detta populära ämne! 

Senast i forumet

Bokutgivningar

September 2021:
Oktober 2021:
November 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter