Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Star Trek-träffar i helgen

21-11-03 kl. 08:23 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar
bioduk_211103.jpg
Bioduk. Foto av Merch HÜSEY på Unsplash. 

Star Trek-träffarna börjar, precis som samhället i övrigt, att öppna upp igen. Redan har West Coast Trekkers haft sin första fysiska treff efter pandemin i mitten av september. Stockholm Trekkers, som var först, har även genomfört hela två trekdagar under hösten, den senaste i början av oktober.

 

Självklart har ju gruppen IVPN under ledning av Hudiksvalls biblioteks Lena Andersson fortsatt haft digital samtal om Star Trek en gång i veckan under pandemin, något som nu minskats ner till varannan vecka. 

 

Och nu till helgen har ni den underbara möjligheten att gå på hela två Star Trek-träffar! Men var lugna - det finns stora utrymmen, så det är lätt att hålla avstånd! 

 

Den första är en trekdag och den äger rum på lördag i Stockholm på Skarpnäcks Folkets hus och det intressanta temat är Ladies, Gentleman and Everyone Else. Avsnitten utforskar vad det är att vara en kännande varelse och vi får se alltifrån en manlig graviditet till de första tecknen på artificiell intelligens. En rolig blandning av avsnitt, skapat av Stockholm Trekkers-medlemmen Kristina. 

 

Den andra, en så kallad matiné, genomförs av Trekkers i Östra Sverige på söndag eftermiddag på SPelens Hus i Norrköping. Temat där blir Objection, Your Honor! så ni förstår att det är ett populärt tema i Star Trek-sammanhang som återbesöks - domstolar! Givna klassiker som Enterprise-avsnitte Judgment finns med, men även Voyagers Author, Author har sin plats. Var med när våra älskade karaktärer ställs inför rätta och riskerar liv, lem och sin absoluta frihet. 

 

Medlemskap i någon av föreningarna Trekkers i Östra Sverige, Stockholm Trekkers eller West Coast Trekkers krävs för att få tillträde. Inträdeskostnad kan tillkomma. 


I väntan på nästa säsong: Här träffas trekkers för att prata om Star Trek-avsnitt

21-06-21 kl. 08:01 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

 

tumme_mote-online_210621.jpg
Bild av Alexandra Koch från Pixabay 

Under pandemin har vi i de flesta delar av samhället sett vanliga människor anpassa en normalt IRL-träff till ett online-möte av något slag. Det kan handla om träning via Zoom, undervisning via Google Meet eller en släktträff på Skype. Kanske inte något som helt ersättas det fysiska mötet mellan människor, men ändå något som kan upprätthålla något gammalt eller skapa nya kontakter. Kanske kommer vi även att se att detta används efter pandemins slut (när det nu är) i någon mån?

 

Bland trekkers i Sverige kan vi se att West Coast Trekkers genomförde ett uppskattat Teleparty, alltså en digital treff, den 5 juni. Det krävde att de deltagande hade tillgång till Netflix, men de kunde då titta på avsnittet tillsammans, samtidigt som de kunde meddela sina känslor och utrop via tjatten. Sedan träffades (eller treffades, som man säger i Göteborg) de på en Meetlänk mellan avsnitten och pratade. 

 

Vill du vara med och diskutera?

En bibliotekarie på Hudiksvalls bibliotek (trekker, såklart) vid namn Lena Andersson har skapat ett evenemang som äger rum varje vecka på Microsoft Teams - kl 19-20 på torsdagar. Där pratar man om ett på förhand valt Star Trek-avsnitt och spårar gärna ur och pratar om annat inom Star Trek när andan faller på. Ett trevligt sätt att i en grupp om maximalt 8 personer diskutera det som vi själva tycker är bland det roligaste och bästa som finns - Star Trek. Undertecknad redaktör (som bor lååångt från Hudiksvall) har hängt på ett par gånger och fick mersmak. Det finns just nu fortfarande ett begränsat utrymme att vara med - men om det blir fler än 8 är vi på Star Trek Databas behjälpliga att starta en ny grupp. 

 

Vill ni vara med i Hudiksvalls satsning? Läs mer i Facebook-eventet eller e-posta direkt till Sörforsa bibliotek för att anmäla er!


West Coast Trekkers vinner Star Trek Databas Award 2021

wct_210405.png

Star Trek-föreningen West Coast Trekkers (WCT) är årets mottagare av Suecia Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award. I en jämn omröstning stod WCT som segrare tätt följd av den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir.

 

West Coast Trekkers bildades för snart 25 år sedan, i november 1996, i Göteborg i samband med att det svenska Star Trek-intresset tog fart i mitten av 90-talet. Föreningen har sedan dess hållit 87 visningar, så kallade treffar, där Star Trek-avsnitt och filmer visas på biodukar runt om i Göteborg och Mölndal.

 

En av de mest minnesvärda treffarna var Star Treff 97, som hölls våren 1997, där alla åtta då utgivna Star Trek-filmer visades på biograf Draken i Göteborg inför entusiastiska trekkers. Visningen som pågick under en helg innebar svensk biopremiär för First Contact, Generations samt Star Trek III, V och VI. WCT har senare även ordnat förhandsvisningar av Insurrection, Nemesis samt Beyond.

 

Star Trek Databas gratulerar föreningen till segern i årets upplaga av Star Trek Databas Awards och dess första 25 år.

 

Övriga nominerade var Roger Wilson och Claes Svahn.


Trekkers i Södra Sverige läggs ner

20-01-29 kl. 21:40 av Aike
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

I helgen höll Star Trek-föreningen Trekkers i Södra Sverige sitt sista årsmöte. Styrelsen och medlemmarna beslöt att lägga ner föreningen, skriver TSS på sin hemsida.

 

Så här skriver föreningen:

 

Information till alla medlemmar:

På årsmötet i dag togs det andra beslutet av två enligt stadgans tionde paragraf, vilket innebär att föreningen nu läggs ner.

Det innebär att det inte längre går att bli medlem eller förnya sitt medlemskap. De medlemsavgifter som är inbetalda för innevarande år kommer att återbetalas. En minimal styrelse är vald med uppgift att hantera avslut av bankkonto etc. Senast 31 december 2020 kommer allt sådant praktiskt att vara avslutat, men förmodligen innan dess.

Årsmötet beslutade också att anordna en sista biovisning i sommar med efterföljande middag. Mer information kommer att komma om detta, men boka in lördagen den 13 juni redan nu!

Vi vill tacka alla hundratals medlemmar som har passerat genom åren! Det har varit många och roliga visningar, bowlingträffar, grillkvällar, mässbesök och mycket annat.

LLAP / Avgående styrelsen

 

Trekkers i Södra Sverige bildades i december 1996 och var den andra Star Trek-föreningen i Sverige efter West Coast Trekkers. Föreningen har arrangerat Star Trek-visningar i Skåne, Blekinge och Småland sedan dess.

 

Star Trek Databas beklagar att föreningen nått vägs ände, men tackar för alla år som den har förgyllt Trekkersverige.


Star Treff 82: Unknown på Aftonstjärnan i Göteborg på söndag

18-10-02 kl. 10:39 av Mr Trek
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Nu på söndag den 7 oktober anordnar West Coast Trekkers treff igen. Temat den här gången är Unknown. Star Trek: Beyond kommer att visas för första gången på treff, tillsammans med sista avsnitten på Star Trek Continues, några The Orville-avsnitt och annan Star Trek.

 

Som vanligt kommer det finnas gott hembakat fika i cafét. Triviakunskap samt tur med lotter kan också leda till fina vinster.  

Se föreningens Facebook-evenemang för mer info och program.


Star Treff 81: Unpleasant Discoveries i Göteborg på söndag

18-04-25 kl. 21:02 av Mr Trek
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Nu på söndag den 29:e april anordnar West Coast Trekkers äntligen treff igen. Temat den här gången är Unpleasant Discoveries och årets avsnitt av Discovery kommer att visas, tillsammans med andra Star Trek-avsnitt där det ibland görs lite obehagliga upptäckter.

 

Som vanligt kommer det finnas gott hembakat fika i cafét och snygga t-shirts för försäljning. Triviakunskap samt tur med lotter kan också leda till fina vinster.  

Se föreningens Facebook-evenemang för mer info och program.


Star Treff 80: Discovery i Göteborg om en vecka

17-11-12 kl. 10:02 av Mr Trek
Kategori(er): Aktiviteter, Aktiviteter: Svenska föreningar

Söndagen den 19:e november anordnar West Coast Trekkers årets fjärde och sista treff på Aftonstjärnan. För första gången på alldeles för många år är fokuset på en helt ny Star Trek-serie: temat för treffen är Discovery! Det kommer också att visas några avsnitt av den nya Star Trek-inspirerade science fiction-serien The Orville.

 

Som vanligt på West Coast Trekkers treffar kommer det att säljas god fika i cafét, samt finnas lottförsäljning och triviatävling som kan ge fina vinster. Inträde är 150 kronor. Medlemskap i West Coast Trekkers, Stockholm Trekkers eller Trekkers Södra Sverige krävs. Medlemskap i West Coast Trekkers kan lösas på plats för 150 kronor. För den som löser medlemskap på den här treffen gäller det även år 2018. För mer information, se Facebook-evenemanget för treffen.


Stockholm Trekkers 20 Years and Beyond

17-08-16 kl. 10:00 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Stockholm Trekkers fyller 20 år, och detta skall föreningen fira lördagen den 2 september. Då finns det möjlighet till ett späckat program med filmen Trekkies, favoritavsnitt, tävling, tårta och som vanligt trevligt sällskap.

 

Läs mer på våra aktivitetssidor!

 

(Tack till Eva)


Star Treff 78: Pilots i Göteborg den 27:e maj

17-05-12 kl. 09:47 av Mr Trek
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Lördagen den 27:e maj anordnar West Coast Trekkers sin andra treff för året på Aftonstjärnan i Göteborg. Temat den här gången är "Pilots", alltså piloter, i dubbel bemärkelse. Treffen kommer dels att vara en chans att se pilotavsnitt för spännande serier, som inte är Star Trek, på bio. Samtidigt kommer det att visas några Star Trek-avsnitt som fokuserar på den andra typen av piloter, de som styr skeppen. Serierna vars pilotavsnitt kommer att visas är The Expanse, Westworld, Stargate: Atlantis, Stranger Things, Rick and Morty, The Walking Dead och The 100.

 

Som vanligt på West Coast Trekkers treffar kommer det att säljas god fika i cafét, samt finnas lottförsäljning och triviatävling som kan ge fina vinster. För mer information och fullständigt program, se Facebook-evenemanget för treffen eller föreningens hemsida.


Star Treff 77: Into the Wild i Göteborg den 11:e februari

17-01-20 kl. 22:08 av Mr Trek
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Den 11:e februari är det dags för West Coast Trekkers att ta sig ut i vildmarken då Star Treff 77: Into the Wild äger rum på Aftonstjärnan i Göteborg. Det kommer att visas avsnitt där våra hjältars överlevnadskunskaper sätts på prov utanför deras bekväma bonader.

 

För mer information se Facebook-evenemanget för treffen och föreningens hemsida. Programmet för dagen, med mera, kommer snart att publiceras.


Stockholm Trekkers har sitt försenade årsmöte nu i december

16-12-08 kl. 16:34 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Den 17 december är det så äntligen dags för Stockholm Trekkers årsmöte. Den skulle ha ägt rum tidigt i våras, men som vi rapporterat om tidigare har det funnits svårigheter att hålla samman och skapa en ny styrelse. Årsmötet har även skjutits upp då det saknats en ekonomisk redovisning, detta trots att allt tyder på att ekonomin är i mycket gott skick. 

 

Men nu kan vi så konstatera att årsmötet äntligen går i hamn och det är då i sista sekund, då året alldeles snart är till ända. Den 17 december möts Stockholm Trekkers, i Täby denna gång. Det är riktig julkänsla, för medlemmar går in gratis på visningen denna gång! :)


West Coast Trekkers jubileumstreff i Göteborg till helgen

Till helgen firar Sveriges äldsta och största Star Trek-förening, West Coast Trekkers, sitt 20-årsjubileum och Star Treks 50-årsjubileum med en två dagar lång jubileumstreff.

 

För att få fram programmet till jubileet har föreningens medlemmar först fått nominera avsnitt och sedan i augusti röstat fram sina favoriter bland avsnitten och långfilmerna. Resultatet av detta är att helgen börjar med Star Trek: First Contact på lördagen och sedan avslutas med Star Trek IV: The Voyage Home på söndagen. Däremellan kommer tretton av Star Treks absolut bästa avsnitt att visas.

 

Mellan allt Star Trek-tittande bjuder lördagen dessutom på ett föredrag av science fiction-författaren Patrik Centerwall. På söndagen kommer sedan avgörandet att ske i två tävlingar som sker under helgen: kostymtävlingen och Fan Art-tävlingen. Utöver detta kommer det som vanligt på West Coast Trekkers treffar att finnas god fika i cafét, t-shirtförsäljning, trivia-tävling och lotteri med fina priser.

 

Jubileet kommer att äga rum på biografen Aftonstjärnan i Göteborg. För mer information och fullständigt program för helgen, se Facebook-evenemanget för jubileet eller föreningens hemsida.


Star Trek 50 år i svenska tidningar

16-09-08 kl. 13:54 av Aike
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Allmänt om Star Trek

I dag firar Star Trek 50 år och svenska tidningar uppmärksammar förstås jubileumet. Här är några artiklar.

 

  • GP intervjuar West Coast Trekkers redaktör Louise Löwenspets angående årsdagen. (+)
  • TT har intervjuat Jerry Määttä, filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet som säger följande om att Star Trek fyller 50: "Den röda tråden är optimismen och humanismen, att man tror på tekniken, samhällsutvecklingen och det goda i människan. Särskilt nu när dystopier och postapokalyps har haft ett sådant genomslag de senaste 15 åren så känns "Star trek" fortfarande fräscht. Även om serier som "Deep space nine" gick mot det mörka så finns det fortfarande en optimism i grunden."  ( +)
  • DN har skrivit en lång artikel under rubriken "Star trek är ljuset i en svartsynt rymd", där man bland intervjuar Roger Wilson. (+)
  • Sydsvenskan har skapat ett Star Trek-quiz. ( +)

Star Trek 50 år uppmärksammas i Ulricehamn

Vår chefredaktör och storamiral Pjotr'k jobbar som skolbibliotekarie i Ulricehamn. Ett 50-årsfirande av Star Trek kunde självklart inte gå tyst förbi utan en utställning fick ordnas fram. Se alla bilderna på Facebook - om ni själva vill ordna en utställning så kan Star Trek Databas pdf-utställning vara en bra grund. Bara att tanka hem och skriva ut!

 

Om ni vill lyssna på en av våra andra redaktörer, Mr Trek, så kommer han att prata om Star Trek i P4 Extra vid kl 14:20 idag, tillsammans med Anna från styrelsen i West Coast Trekkers, där han också sitter med.

 

utsta_llning_om_star_trek_50_a_r_(0)_160908.jpg


Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter