Star Trek-föreningen West Coast Trekkers (WCT) är årets mottagare av Suecia Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award. I en jämn omröstning stod WCT som segrare tätt följd av den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir.
West Coast Trekkers bildades för snart 25 år sedan, i november 1996, i Göteborg i samband med att det svenska Star Trek-intresset tog fart i mitten av 90-talet. Föreningen har sedan dess hållit 87 visningar, så kallade treffar, där Star Trek-avsnitt och filmer visas på biodukar runt om i Göteborg och Mölndal.
En av de mest minnesvärda treffarna var Star Treff 97, som hölls våren 1997, där alla åtta då utgivna Star Trek-filmer visades på biograf Draken i Göteborg inför entusiastiska trekkers. Visningen som pågick under en helg innebar svensk biopremiär för First Contact, Generations samt Star Trek III, V och VI. WCT har senare även ordnat förhandsvisningar av Insurrection, Nemesis samt Beyond.
Star Trek Databas gratulerar föreningen till segern i årets upplaga av Star Trek Databas Awards och dess första 25 år.
Övriga nominerade var Roger Wilson och Claes Svahn.
Nu avgörs snart vem som blir årets vinnare av Star Trek Databas Awards. Just nu leder den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir knappt före föreningen West Coast Trekkers.
Men även UFO-Sveriges Claes Svahn ser fortfarande ut som att ha en möjlighet. Även Star Trek-bloggaren Roger Wilson är nominerad.
Omröstningen sker antingen här i tråden eller på i den populära Facebook-gruppen Star Universe här.
Den avslutas under den fjärde april och vinnaren tilldelas det prestigefyllda priset den femte april.
Nu kan du vara med och avgöra vem som får blir årets vinnare i Star Trek Databas Award.
Dessa fyra kandidater kan du rösta på:
1. West Coast Trekkers: Sveriges första och största Star Trek-förening som fyller 25 år i november i år.
2. Roger Wilson: Sveriges meste Star Trek-bloggare som sedan 2016 har recenserat nästan all Star Trek på Startrekathon.com.
3. Jessica Meir: Sveriges förste kvinnlige astronaut som är uttagen till NASA:s månprogram Artemis.
4. Claes Svahn: Sveriges kanske mest kände UFO-jägare som bloggar här.
Du röstar antingen via den populära Star Trek-gruppen Star Trek Universe, eller här i tråden som forummedlem.
Omröstningen avslutas den 4 april och vinnaren tillkännages den 5 april, det vill säga First Contact Day.
Star Trek Databas Awards återuppstår i samarbete med populära den svenska Facebookgruppen Star Trek: Universe. Efter att ha legat i träda sedan 2016 är det åter dags att den 5 april på First Contact Day utse en vinnare till Nordens mest prestigefyllda Star Trek-pris.
Vi ber därför dig som forummedlem eller medlem på Star Trek Universe på Facebook att nominera kandidater till årets upplaga.
Star Trek Databas Awards kriterier lyder som följer:
Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark).
Senast den 23 mars behöver vi din nominering.
Fyra kandidater kommer att gå vidare till en slutgiltig omröstning som kommer att hållas mellan den 25 mars till den 4 april. Omröstningen hålls i Star Trek Universe-gruppen och är öppen för alla medlemmar i gruppen. Är man inte medlem på Facebook så kommer man kunna sända sin röst till Star Trek Databas. Vinnaren tillkännages den 5 april här på Star Trek Databas.
Priset har tidigare delats ut mellan 2009-2016. Tidigare vinnare av priset är:
SVT-hallåan Henrik Bennetter, den finska fanfilmen Star Wreck, Stockholm Trekkers mångårige ordförande Peter Söderberg, konventarrangören Thomas Dahl, Science-Fiction Bokhandeln, astronauten Christer Fuglesang, Star Trek Databas vetenskapsredaktör Ulf Norlinger samt klingonisten Yens Wahlgren.
Mer om priset finns under våra teman här.
Varje år delar Star Trek Databas ut priset Suecica Astrum Erratus Praemium till en person, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar för Star Trek eller i Star Treks anda inom norra Europa. I år går priset till sociolingvisten Yens Wahlgren, som på ett unikt sätt har verkat för oändlig mångfald i oändliga kombinationer, och alltid med en fot både stadigt och synligt planterad i Star Treks värld.
Yens Wahlgren har i mer än tjugo års tid strävat för att sprida kunskap om klingonernas språk, tlhIngan Hol, såväl som användningen av konstruerade språk inom berättandekonsten i stort. Redan under mitten av 90-talet startade han en klingonsk studiecirkel vid Folkuniversitetet i Lund, som snart skulle få uppmärksamhet landet runt.
Yens har även genom gediget arbete fört in klingonska i den svenska akademiska världen, då han skrev sin C-uppsats inom sociologi på temat klingonska som språkligt kapital. I avhandlingen ligger fokus inte framförallt på språket i sig, utan på språkets talare, och varför någon skulle vilja lära sig ett språk som till synes saknar användningsområden. I ett avsnitt av SVT:s Kobra summerade han sina insikter så här: "Det är människor med fina själar som talar klingonska."
Intresset för konstruerade eller fiktiva språk lingrade kvar, och under åren sedan examen har Yens tagit varje tillfälle som presenterat sig att tala och skriva om allt från klingonska och dothraki till esperanto och återkonstruerad fornnordiska. Under 2015 kulminerade hans arbete i en bok med titeln "Liftarens parlör till galaxen - En berättelse om 101 språk som egentligen inte finns". Boken blev en bästsäljare som var omtalad såväl i skrift som i radio och TV, och av såväl science-fiction-fans som utbildare och lingvister. Plötsligt fanns en bok om påhittade språk på listan över årets julklappar, och som till och med utsågs till en av språkåret 2015:s fem största händelser.
Yens fortsätter att skapa intresse för påhittade språk i intervjuer, krönikor och föreläsningar, samt genom att agera som en länk mellan klingonister och den akademiska världen. På så sätt har han gjort ett avtryck som både Star Trek-fans och språkälskare i hela Sverige kan vara stolta över, och en sådan insats finns det bara ett ord för: Qapla'!
(Textförfattare: loghaD)
Yens själv har följande att säga om priset:
Ulf Norlinger, Star Trek Databas avlidne vetenskapsredaktör, har av en enig redaktion utsetts till 2015 års vinnare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award.
Motivering: "Ulf Norlinger (Fleetadmiral) formulerade 2009 kriterierna för Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award på följande vis: "Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark)." Få personers gärning uppfyller dessa rader, både bokstavligen såväl andligen, lika väl som Ulf Norlingers arbete för Star Trek-Sverige. Mellan 2007 och fram till sin bortgång sommaren 2014 arbetade Ulf oförtröttligt och med stor energi för att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan även för science-fiction, rymdfart, astronomi och annan vetenskap relaterad till Star Treks framtidsvision.
Ulf Norlingers bidrag till Star Trek Databas har varit stort, både som nyhets- respektive databasredaktör. Han skrev totalt 784 nyheter och gjorde 5558 bidrag till sidan, vilket renderade honom sju guldmedaljer (en för varje år) som redaktör. Ulfs skickliga penna rönte också stor uppskattning bland våra läsare. Som vetenskapsredaktör nådde hans alster om rymdutforskning och annan vetenskap bortom den trogna skaran av trekkers som vanligtvis läser sidan. Det visas bland annat av att fyra av de mest visade nyheterna genom tiderna är signerade Ulf.
Som databasredaktör byggde han i princip ensam upp spelavdelningen samt de vetenskapliga teman, såsom astronomiavdelningen samt många av de avdelningar som rör vetenskapen och tekniken i Star Treks värld.
Ulf var även drivande i upprättande av detta pris samt av Databasens årskrönika. Han var också den som la ner mest arbete på sidans ordlista med Star Trek-termer och ordförklaringar.
Utanför Star Trek Databas representerade Ulf Norlinger trekkers med ära i en GP-artikel i samband med Star Trek-filmens premiär våren 2009. Dessutom finns hans översättningar av Star Trek-romaners baksidetexter att läsa på Science Fiction Bokhandelns hemsida. Således tilldelar en enig redaktion, med stor saknad, Ulf Norlinger Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award 2015."
Ulf Norlinger var den ende kandidaten i årets Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award. Norlinger avled i augusti 2014. Han är den sjunde vinnaren i priset som instiftades 2009. Mer om priset och tidigare pristagare hittar du här.
Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första del. Astronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.
Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.
Star Trek Databas introducerar nu även en Youtube-kanal. Tanken är att vi då och då när vi har möjlighet ska kunna lägga upp filmer eller ljudinspelningar. I första hand handlar det om intervjuer. Först ut är Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang som är årets vinnare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award.
2014 års mottagare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award är Sveriges första astronaut: Christer Fuglesang.
Motivering: "Christer Fuglesang tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium 2014 för att ha färdats dit ingen svensk eller skandinav färdats förut. 2006 blev han förste svensk i rymden. Bedriften upprepades 2009. Totalt har Fuglesang nästan vistats 27 dygn i rymden, och innehar tidsrekordet för rymdpromenader för ESA-astronauter med knappt 32 timmar.
Fuglesang har väckt hela svenska folkets intresse för rymdfart och mänsklig utforskning av rymden.
Hans rymdfärder visar också prov på den bemannade rymdfartens enande kraft för mänskligheten, då han rest med internationella besättningar samt utbildats och arbetat vid ESA, i Stjärnstaden i Ryssland samt hos Nasa i USA.
Fuglesang har även som forskare i partikelfysik deltagit vid försök vid Cern under 1980-talet.
Mer jordnära har Fuglesang uttalat sig positivt om Star Trek i media samt spelar sig själv (som hologram - se bilden här intill) i den kommande skandinaviska Star Trek- och Star wars-fanfilmen Gatekeeper."
Vår redaktör Felix Malmenbeck (loghaD) intervjuade Christer på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, där han nu arbetar, i fredags och intervjun ser ni nedan:
Star Trek Databas säger stort grattis och "live long and prosper" till Christer som är en mycket värdig vinnare nu när Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award fyller fem år. Priset instiftades alltså redan 2009. Mer om priset och tidigare pristagare hittar du här.
2013 års mottagare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award - är ...
Motivering: Science fiction-bokhandeln har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att de med stor innovation lyckats föra fram science fiction på en bokhandelsmarknad som idag är hårt konkurrensutsatt av Internetbokhandlare. Med en aktiv närvaro på sociala medier har de det senaste året även lyckats med konsten att nå en större grupp än tidigare. Science fiction-bokhandeln, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, har tidigare varit nominerad flera gånger till priset.
Science fiction-bokhandeln började som ett hobbyprojekt i Stockholm för 35 år sedan. Sedan dess har de lanserats i de tre största städerna i Sverige och har också en webbutik som komplement till sin butiksförsäljning. Från att bara ha sålt science fiction säljer de idag det mesta inom SF, fantasy och skräck. Bokhandeln fick mest poäng av alla nominerade, både från redaktionen och från medlemmarna på Star Trek Databas, aldrig har ledningen varit så stor för en pristagare. Science fiction-bokhandeln är en mycket värdig mottagare av priset 2013.
Redaktionen har talat med Lennart Uhlin, styrelseledamot i SF-Bokhandeln AB, som var positivt överraskad att bokhandeln fick detta pris. Han ser gärna att Star Trek Databas i framtiden har någon form av samarbete med Science fiction-bokhandeln, vilket vi självklart ser som positivt, och avslutade med orden att det "alltid är roligt att bli gillad" :) .
Övriga toppnominerade:
Övriga nominerade (utan närmare förklaring): Stockholm trekkers, Christer Nyberg, Peter Opsvik och Jesper Isberg.
Information om priset
Star Trek Databas ger ut priset Suecica Astrum Erratus Praemium, ett pris som delas ut till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.
Grundläggande kritierier
Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.
Omröstningen stänger ikväll!
Suecica Astrum Erratus Praemium är ett pris som delas ut den 5 april varje år till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.
Detta år gör vi på samma sätt vid omröstningen som vid förra årets pris. Utifrån nominerade personer har alla medlemmar nu rätt att rösta om vem som skall få priset den 5 april 2012. Ni har ungefär 10 dagar på er att rösta, då röstningen avslutas den 3 april kl 23:59, och medlemmarnas röster räknas sedan samman med redaktionens röster (ja, ni känner igen det - ungefär samma räknesätt som på Melodifestivalen). Den 5 april tillkännages sedan vem som får priset.
Suecica Astrum Erratus Praemium är ett pris som delas ut den 5 april varje år till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset. Rösta fram din favorit här!
Detta år gör vi på samma sätt vid omröstningen som vid förra årets pris. Utifrån nominerade personer har alla medlemmar nu rätt att rösta om vem som skall få priset den 5 april 2012. Ni har ungefär 10 dagar på er att rösta, då röstningen avslutas den 3 april kl 23:59, och medlemmarnas röster räknas sedan samman med redaktionens röster (ja, ni känner igen det - ungefär samma räknesätt som på Melodifestivalen). Den 5 april tillkännages sedan vem som får priset.
Grundläggande kritierier
Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.
Thomas Dahl har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige för science fiction och för fanfilmen som ett koncept att kanalisera den kunskap och det engagemang som finns hos trekkers och warsies som oss själva. Thomas Dahl har tidigare varit nominerad flera gånger och är även den grafiska formgivaren av prisplaketten.
Övriga toppnominerade till priset var Nene Ormes (Fantasy- och SF-författare) på SF-bokhandeln i Malmö, Jan Kvisaar (ordförande i TSS) och SF-Bokhandeln i stort (för fjärde året i rad). Även SVT:s science fiction-TV-serie Äkta människor, Jesper Isberg (arrangör av SF-mässor) och Swecon (årlig SF/Fantasy-kongress) var nominerade till priset.
Suecica Astrum Erratus Praemium är ett pris som delas ut den 5 april varje år till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.
Detta år prövar vi ett något annorlunda sätt. Utifrån nominerade personer (redaktörerna är de enda som skickat in nomineringar) har alla medlemmar nu rätt att rösta om vem som skall få priset den 5 april 2012. Ni har ungefär 10 dagar på er att rösta, då röstningen avslutas den 2 april kl 23:59, och medlemmarnas röster räknas sedan samman med redaktionens röster (ja, ni känner igen det - ungefär samma räknesätt som på Melodifestivalen). Den 5 april tillkännages sedan vem som får priset. Omröstningen hittar ni här
De nominerade är:
Grundläggande kritierier
Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.