Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Årskrönika 2014, del 1

Ännu ett år har gått till ända. Bortsett från tankarna om den kommande Star Trek-filmen så kan väl 2014 anses vara ett mellanår vad gäller Star Trek. Men en hel del har ändå hänt, både positiva och mer jobbiga saker. Den här årskrönikan kommer att ge några av de viktigaste händelserna från 2014. 

 

Men först vill vi uppmärksamma att vår högt värderade medredaktör Ulf Norlinger (Fleetadmiral) gick bort i höstas i sviterna efter en hjärtinfarkt. Vi uppmärksammade detta i slutet av november och det är oerhört många som nu vittnat om vilken betydelse han hade. Ulfs artiklar, nyhetsinlägg och teman gav både en ökad förståelse kring teknik som använts i Star Trek och en mycket god inblick i tekniska framsteg i vår samtid. Under 10 år var han med på Star Trek Databas och i hela sju år var han redaktör och gav mer än 5500 bidrag till databasen. 

 

Vår insamling till forskning kring hjärtinfarkter fortsätter alltjämt. Hos Hjärt- och lungfonden kan vi ge en gåva till minne av Ulf.  Om ni har en slant över efter julhelgerna får ni gärna tänka på forskningen - din gåva gör skillnad!

 

Vi upprepar den bajoranska bönen:

 

Ahn-kay ya, ay-ya vasu. Coh-ma-ra, di-nay-ya.

 

Ahn-kay ya, ay-ya vasu. Coh-ma-ra, di-nay-ya.

 

 

 

Med dessa ord övergår vi nu till vår årskrönika. 

 

Star Trek XIII

 

xiii2.pngTrots sedvanligt strikt sekretess har det varit ett spännande år för alla som har följt nyhetsutvecklingen kring Star Trek XIII, eller Star Trek 3 som den också kallas.

 

Mot slutet av 2013 fick vi veta att filmens manus skulle skrivas av Star Trek-veteranen Bob Orci tillsammans med nykomlingarna J.D. Payne och Patrick McKay, men det var ännu osäkert vem som skulle regissera filmen, eftersom J.J. Abrams kommer att vara upptagen med den nya Star Wars-trilogin.

 

I april bröt nyheten att Bob Orci var intresserad av att regissera filmen, vilket då skulle bli hans regidebut. Många var skeptiska till detta, för trots att Orci är väl bevandrad inom Star Trek så är det ett väldigt stort projekt att lämpa över till en obeprövad regissör.

 

Dock lyckades Orci vinna mark hos Paramount. I maj rapporterade Deadline Hollywood att Orci var försttippad som regissör, och bara några dagar senare bekräftade de att han hade fått jobbet.

 

Månaderna gick, och allt verkade tuffa på som det skulle. I mitten av augusti rapporterade Bob Orci att författarlaget hade färdigställt ett första utkast till manuset, och framåt slutet av samma månad skrev han att de hade börjat tillsätta roller. Chris Pine och Zachary Quinto uppgav att de förväntade sig att filmningen skulle ske under 2015, vilket skulle möjliggöra för biopremiär lagom till Star Treks 50-årsjubileum år 2016.

 

Men för bara en månad sedan ställdes allt på sin ända. Den femte december rapporterade Deadline Hollywood att Bob Orci hade lämnat rollen som regissör, och det är ännu oklart vad som har hänt med det manus som han skrivit tillsammans med Payne och McKay. Bob Orci har gått ut med att han kommer att var medproducent till filmen, "nothing more or less", vilket skulle kunna tolkas som att deras manus har kastats ut, eller helt enkelt som att det kommer att vidareutvecklas under ny regi.

 

...och på tal om ny regi så var det förstås många som frågade: Vem skulle egentligen ta över regissörsstolen?

 

Många namn florerade på nätet, och i mitten av december dök det upp en lista på fem regissörer som Paramount tydligen var intresserade av att rekrytera till posten. Där fanns bland annat en svensk (Daniel Espinosa) och en norrman (Morten Tyldum), men den som var försttippad var ändå den brittiske regissören Rupert Wyatt, som nyligen hade fått sitt stora genombrott med storfilmen Rise of the Planet of the Apes. En annan britt, Moon-regissören Duncan Jones, var också tilltänkt, men han uppgav själv att även om det var smickrande så ville han prioritera egna projekt.

 

 

Det blev dock ingen av de fyra, utan istället den enda amerikanen på listan, Justin Lin. Nyheten togs emot med en blandning av skepsis och entusiasm. Vissa oroar sig för att nästa Star Trek-film kommer att bli mer lik Fast & Furious-filmerna, eftersom Lin har regisserat de senaste fyra filmerna i den serien. Samtidigt påpekar andra att han också har gjort filmer i flera olika genrer (bland annat den samhällskritiska och kritikerrosade Better Luck Tomorrow, samt den nyskapande kultfilmen Shopping for Fangs), och många menar att även om Fast & Furious-filmerna i alla fall har blivit bättre sedan Lin tog över regin, och uppger det som belägg för att han vet hur man tar vara på en befintlig franchise med en stor och varierad rollbesättning.

 

Med allt som har hänt den senaste tiden kan det vara på sin plats att fråga om den trettonde Star Trek-filmen verkligen har något hopp om att bli klar till jubileumsåret 2016. Det verkar i alla fall Paramount tro, för de har offentliggjort ett premiärdatum: 8 juli 2016. Om de lyckas hålla det här datumet så kan vi räkna med att filmen kommer att få hård konkurrens i biosommaren; det ska bli spännande att se hur om Lin kan ge Paramount den internationella biosuccé som de länge har strävat efter.

 

Star Trek i rubrikerna

Det har varit ett minst sagt spännande år för Sverige politiskt, med EU-val, riksdagsval och näst intill ett extraval. Men kanske bleknar vårt egna "supervalår" ändå när det ställs i jämförelse med Skottlands, som handlade om huruvida de skulle bryta sig ut ur Förenade Kungadömet och bilda ett eget land. I slutändan blev det inte så, vilket ledde en skotsk politiker till att hota den brittiska regeringen med Star Trek-metaforer:

 

"Det är folket som röstade nej till självständighet, eftersom de trodde på löftena från sina ledare i Westminster, som känner sig argast, mest kränkta, och mest besvikna i Skottland idag. Khans vrede kommer att framstå som ingenting alls när det liknas vid vreden av en nej-röstare som har blivit dragen vid nästan av ledarna i Westminster."

 

Vi fortsätter västerut och korsar Atlanten, där vi bjuds på något mer lättsinniga nyheter. Här kan vi bland annat läsa om tre Star Trek-böcker som återlämnats på ett bibliotek i Arizona ... 35 år försenade! Biblioteket hade inga uppgifter om att de någonsin hade haft böckerna inne, och valde att inte bötfälla mannen som kom in med dem.

 

 

I amerikaland är Star Treks största stjärnor riktiga popkultursikoner, och det är inte sällan de är med i rubrikerna. Där kan vi även läsa om hur William Shatner har fått ta emot en av NASA:s finaste utmärkelser - NASA's Distinguished Public Service Medal - för hans många år i populärvetenskapens ständiga tjänst.

 

Han har även gått att se i BBC Americas dokumentärserie The Real History of Science-Fiction, tillsammans med kaptenkumpanen Scott Bakula och två gånger Uhura i form av Nichelle Nichols och Zoe Saldana.

 

Betydligt sorgligare har vi fått veta att Leonard Nimoy, allas vår Mr. Spock, har fått diagnosen KOL. Nimoy, som har varit en flitig rökare under många år, vädjar nu till dagens ungdomar att inte göra samma misstag som han gjorde. Nimoy får behandling som ska sakta ner sjukdomens utveckling och lindra symptomen, och tack och lov verkar han må väldigt bra på det stora hela.

 

 

När man pratar om Star Trek-karaktärer tänker man kanske först och främst på besättningen, men många menar ändå att det är stjärnskeppen som är Star Treks riktiga huvudkaraktärer. En av "skådespelarna" i det här fallet är studiomodellen av stjärnskeppet Enterprise, som i fjol fyllde 50 år.

 

Nu ska 50-åringen, som länge har huserat i National Air and Space Museums souvenirbutik, restaureras och ställas ut som en del av museets legendariska Milestones of Flight-utställning, förhoppningsvis lagom till Star Treks egna 50-årsjubileum år 2016.

 

På tal om muséer så har vi också kunnat läsa om begynnelsen av The Hollywood Sci-Fi Museum. Projektet drivs av samma grupp eldsjälar som på senare år har jobbat med att bevara och restaurera stjärnskeppet Enterprise-D:s kommandobrygga, som ska färdigställas under 2015 och tids nog ta sin plats som en av museets huvudutställningar.

 

Det blev ingen Oscarsstatyett för Star Trek Into Darkness på fjolårets Oscarsgala, men den nya filmserien gör sig ändå påmind i amerikanska medier med jämna mellanrum. Bland annat har det gått att se Zachary "Spock" Quinto och Anton "Chekov" Yelchin i en reklamfilm för XFINITY TV som sändes under en av Super Bowls berömda reklampauser.

 

...och det var inte bara några som såg den, för i fjol slog Super Bowl tittarrekord med i snitt 111,5 miljoner tittare. En av de som tittade var Patrick Stewart och skådespelarvännen Ian McKellen, även om de tycker att en riktig fotboll ska vara rund. Fotbollens underliga form hindrade dock inte stjärnorna från att klä sig i NFL-tröjor och hålla sig i form själva.

 

 

Men det är inte bara i USA som Star Trek säljer. Under året har vi kunnat ta del av en serie reklamfilmer där Shatner och Nimoy tar hjälp av en ung trekker för att marknadsföra Volkswagens nya hybridbilar.

 

Under året som gått har Star Trek-kompositören Michael Giacchino rest jorden runt med konserten Star Trek Into Darkness - Live in Concert, där filmen visas upp utan musikspår men ackompanjerad av en hel symfoniorkester. Tyvärr finns det i nuläget inga planer att ta konserten till Sverige, men tack vare kompositören Adrian Elmquists och Ingesunds Blåsorkester har det ändå gått att njuta av Star Trek-musik på hemmaplan, i form av deras musikmedley Star Trek Through The Ages.

 

Några andra som har studerat Star Treks musik genom tiderna är CBC Music, som har producerat en intressant kortfilm om Star Treks signaturmelodi. Här har de dock börjat från början och sedan arbetat sig bakåt, och därmed spårat melodins resa genom musikhistorien.

 

Vår egna resa genom nyhetsåret 2014 har tagit oss jorden runt, och kanske är det då bara lämpligt att vi avslutar med ett av årets största globala internetfenomen. Nämligen: The ALS Ice Bucket Challenge

 

Utmaningen, som går ut på att sprida medvetande om nervdjukdomen ALS, har antagits av bland annat William Shatner, George Takei, Patrick Stewart, Anthony Montgomery, Benedict Cumberbatch och J.J. Abrams.

 

Det är även många Star Trek-fans som har antagit utmaningen, bland annat den tyske klingonskläraren Quvar, Exeter Treks verkställande producent John Sims, fanföreningen Starfleet Command's Seventh Fleet och den här rödtröjan i den Star Trek-influerade staden Vulcan, Alberta.

 

Bild: Mikael Svensson via Corren - http://www.corren.se/nyheter/linkoping/yngsta-trekkarforeningen-hoppas-pa-tillskott-7013870.aspx

Bild: Mikael Svensson via Corren

 

Sist men inte minst så har även den nybildade föreningen Trekkers i Östra Sverige tagit sig vatten över huvud, så att säga. Trekkers i Östra Sverige (TÖS) grundades under 2014 och har bland annat blivit omnämnda i tidningarna Corren och NT.

 

2014 har återigen bevisat att Star Trek är kulturellt relevant även mellan filmår. Nu ser vi fram emot ett spännande 2015, med stora mässor, stora skärmar och Star Trek i rubrikerna.

 

Fanfilmer

 

 

Det har varit ett bra år för fanfilmer, redan från den första januari med premiären av Kitumba; ett nästan 40 år gammalt manus som kommit till liv tack vare fanserien Star Trek: Phase II. Prick elva månader senare gav serien oss även ett fint avslut på året med avsnittet Mind-Sifter, som även introducerade Brian Gross i huvudrollen som kapten Kirk.

 

Året som gått har även gett oss två nya avsnitt av fanserien Star Trek Continues, med ytterligare ett på gång. Avsnittet Fairest of Them All är ett kul och lättsamt avsnitt som tar vid där TOS-klassikern Mirror, Mirror slutar, medan det kritikerrosade avsnittet Lolani gör blodigt allvar av ett av Star Treks äldsta stående skämt.

 

Förutom fanserier har året även bjudit på den efterlängtade kortfilmen Prelude to Axanar. Den ytterst välproducerade låtsasdokumentären tog internet med storm, och ledde till en enorm Kickstarter-succé för fanfilmen Axanar, som beräknas ha premiär nästa år.

 

Den digitala revolutionen på senare år har minst sagt förändrat spelplanen för fanproduktioner, och om Axanar demonstrerar hur crowdfunding gör det möjligt att finansiera enorma produktioner, så demonstrerar väl Star Trek: Horizon vad en liten produktion kan åstadkomma på en minimal budget tack vare modern teknik. Star Trek Databas hade förmånen att intervjua upphovsmannen Tommy Kraft, som siktar på att filmen ska ha premiär så snart som i februari.

 

Utöver dessa har 2014 även bjudit på komedivloggen The Red Shirt Diaries, ett pilotavsnitt för fanserien Starship Valiant, samt nya avsnitt av Star Trek: Secret Voyage och Star Trek: Exeter. Under det kommande året ser vi bland annat fram emot de efterlängtade Star Trek: Renegades och Yorktown: A Time to Heal, samt nya produktioner såsom Elokomin, Star Trek Futures och Star Trek: Ambush.

 

In Memoriam

Det har varit ett bra år för Star Trek på många fronter, men också ett sorgligt år på många sätt. Förutom att vi har förlorat en medlem av redaktionen har världen också förlorat flera av de personer som har gett liv åt Star Trek.

 

En del har gestaltat karaktärer som är svåra att förglömma. Hit hör Arlene Martel, som spelade Spocks trolovade T'Pring i det klassiska Amok Time, och Wendy Hughes, vars rollfigur Nella Daren skapde ljuv musik i TNG-avsnittet Lessons. Vi minns även Sarah Marshall, som spelade Dr. Janet Wallace i TOS-avsnittet These Deadly Years, och Stefan Gierasch, som spelade Dr. Hal Moseley i A Matter of Time.

 

Men en människas värde kan ej mätas i antal uttalade repliker, och medan vi återbesöker gamla minnen tar vi tillfället i akt att lära oss lite om de birollsinnehavare, bakgrundsskådespelare och stuntpersoner som vi kanske inte alltid har lagt märke till.

 

Hit hör skådespelaren James G. Becker, som spelade fänrik Youngblood i hela 41 avsnitt av Star Trek: The Next Generation.

 

Vi får inte heller glömma dockskådespelaren Bob Baker, som gav liv åt Sulus köttätande växt Beauregard i Star Treks förstsända avsnitt, The Man Trap.

 

Vi hyllar de bortgångna skådespelarna Booth Colman, Stephen Lee, Don Keefer, Lynn Meneses, Jim Boeke och Eddy Donno, samt stuntmännen Jophery C. Brown, Kim Kosci och Bob Orrison.

 

Slutligen uppmärksammar vi alla de som har arbetat bakom kulisserna för att göra Star Trek möjligt.

 

Vi minns animationsentreprenören Hal Sutherland, som förutom Star Trek: The Animated Series också låg bakom sådana klassiker som Rod Rocket och He-Man and the Masters of the Universe.

 

Vi minns The Corbomite Maneuver-regissören Joseph Sargent, samt alla de dussintals avsnitt som har regisserats av Cliff Bole, Nancy Malone och Robert Wiemer.

 

Sist men inte minst tillkännager vi den mångåriga rekvisitören Joe Longo, vars kreationer har prytt mången kuliss, och den prisbelönta pyroteknikern Joe Viskocil, som har sprängt dem.

 

Vi tackar dem för allt de har gjort och ägnar en tanke åt deras sörjande efterlevande, samtidigt som vi glädjs av kunskapen att deras livsverk lever vidare genom den serie vi alla älskar. Må deras skapelser leva länge, och frodas.

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter