Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

2010 årskrönika, del 1: Star Trek i uppgång eller nedgång?

del ett | del två

2010 är slut. Det var året som Star Trek vann sin första Oscar, Star Trek Online lanserades, Patrick Stewart adlades av den brittiska drottningen, rekordet för antal trekkers i uniform slogs (och slogs, och slogs), samt att rymdforskarna har hittat en planet, Zarminas värld, som kan ha liv.

 

Star Trek-filmen vinner Oscar

 

När 2010 startade var förväntningarna höga bland trekkers inför Oscarsgalan. Skulle Star Trek-filmen bli nominerad som bästa film var frågan på mångas läppar. Med sloganen "Glöm inte filmen du älskade", satsade Paramount att nå medlemmar i Oscarsjuryn via webbannonser. Och en hel del tydde faktiskt på att det var möjligt. För det första hade antalet nominerade filmer i kategorin ökat från fem till tio. Detta fick flera medier att förutspå en nominering. Samlingsbloggen för alla filmgalor och prisutdelningar, Awards Daily, var först ut i mitten av januari. Sedan följde  recensenter vid USA Today, Chicago Sun Times och Entertainment Weekly efter ett par veckor senare. 

 

För det andra fick filmen flera prestigefyllda nomineringar i januari. Det började med att Hollywoodproducenterna nominerade Star Trek till priset för bästa film 2009 på PGA Awards. Sedan kom filmen med på brittiska BAFTA-galans långa lista, vilket innebar att filmen ansågs vara en av årets sex bästa filmer. Därefter blev manuset nominerat som bästa manus som bygger på ett tidigare verk på WGA Awards. Filmen fick också flera tekniska nomineringar under samma månad, bland annat på Art Directors Guild Awards, Visual Effects Society Awards, Sound editors guild Awards och The Costume Designers Guild Awards.

 

Så förhoppningarna till flera Oscarsnomineringar var stora den andra februari när de skulle tillkännages. Trots fyra nomineringar var nog många lite besvikna, eftersom filmen inte blev nominerad som bästa film. Den platsen Star Trek kunde ha fått gick i stället nog till överraskningen The Blind Side med Sandra Bullock i huvudrollen, eller så var sf-kvoten fylld i och med att Avatar och District Nine blev nominerade, spekulerade vissa. Att filmen blev utan nominering fick regissören Kevin Smith att rasa och han skrev på sin Twitter:

 

"Tio j-kla platser för bästa film och inte en enda av dem för JJs STAR TREK? Kan inte den listan ha två enorma sci-fi-filmer?"

 

De nomineringar som filmen fick och trekkers världen över kunde glädja sig över var: 

 

  • Bästa visuella effekter
  • Ljudmix
  • Redigering: ljud
  • Make up

 

Mest överraskande var nomineringen för bästa visuella effekter där Star Trek petade bort både 2012 och Transformers 2 bakom den självskrivna Avatar.

 

När Oscarsgalan närmade sig den sjunde mars räknade de flesta med att Star Trek-filmen skulle vinna en Oscar för bästa make-up. En sammanställning visade att tjugonio av trettiotvå proffstyckare trodde så. Och visst fick de rätt. När många svenska trekkers vaknade den åttonde mars fick de det glädjande beskedet att Star Trek hade vunnit sin första Oscar. Det vinnande teamet bakom filmens make-up som gick till historien var Barney Burman, Mindy Hall and Joel Harlow. I de tre övriga kategorierna filmen var nominerad i vann The Hurt Locker för bästa ljud respektive ljudmix och Avatar för bästa visuella effekter.

 

Samtidigt var Oscarsstatyetten inte det enda filmen vann 2010. Make-upteamet blev återigen vinnare på Saturngalan i juni. Stuntmännen blev valda till årets bästa på Screen Actors Guild i januari, filmen valdes till bästa science fictionfilm på brittiska Empiregalan i mars och på The DVD Critics Award i augusti utsågs filmen till bästa långfilm. På kanadensiska sf-galan Constellation Awards fick filmen flera priser: Karl Urban valdes till bästa sf-skådis 2009 före Chris Pine, filmen till bästa sf-film och Bruce Greenwood fick ett hederspris.

 

Filmen tävlade också utan att vinna något pris på Hugo Awards, MTV Awards, Nebula Awards, People´s Choice, Critics´ Choice,  samt på Ace Eddie Awards. Kompositören Michael Giacchino tävlade också med filmmusiken utan att vinna på Grammygalan och Classical Brit Award. Han gick dock inte lottlös själv 2010, utan vann två grammypriser för musiken i filmen Upp.

 

Så när 2010 är slut kan vi konstatera att Star Trek-filmens resa blev betydligt längre än de flesta nog trodde när den hade premiär i maj 2009.

 

 

Få konkreta nyheter om Star Trek 12

 

Men om Star Trek-filmens resa tog slut 2010, så har den precis börjat för uppföljaren, som vi i brist på annat fortfarande kallar för Star Trek 12. Redan tidigt i januari fick vi reda på ett preliminärt amerikanskt premiärdatum: den 29 juni 2012. Men vi svenskar kanske får vänta längre, rapporterade Star Trek Databas i december, eftersom IMDb listar det norska premiärdatumet som den 17 augusti samma år.

 

I juli berättade producenten Bryan Burk att de siktar på att starta filminspelningen sent våren eller under sommaren 2011. Det var ett av få klara besked. I stället kom under året flera hemlighetsfulla rapporter från filmteamet. I januari berättade manusförfattarna Roberto Orci och Alex Kurtzman att filmen utspelar sig under femårsuppdraget i originalserien, i juli avslöjade de att filmens berättelse var färdig. Producenten JJ Abrams kommenterade den senare under hösten med att kalla den för "riktigt häftig". Men han sa också att manuset inte ännu var färdigt. De enda detaljerna vi fick veta om filmen under året var att filmen skulle bli "djupare" och "fokusera på besättningen", och inte skurkarna. Det berättade producenten Damon Lindelof. Ett omdiskuterat rykte dök dock upp på hösten och hävdade att fienden i filmen inte var Khan, men väl någon figur eller art som var med i TOS första säsong. Ett rykte som visade sig vara falskt var att JJ Abrams var klar som regissör. Vad som dock är sant är att Paramount förlorar rättigheterna till Marvelfilmerna Iron man 3 och The Avengers, vilket gör att Star Trek 12 blir än viktigare för bolaget.

 

På skådespelarsidan fick vi dock veta en hel del. Som väntat kommer William Shatner eller Leonard Nimoy med största sannolikhet inte vara med i uppföljaren. Shatner därför han tyckte att han var för tjock för att spela Kirk igen. Nimoy därför filmteamet tyckte att det skulle vara pinsamt att fråga honom igen. Flera skådespelare har också under året uttryckt intresse för att spela med i nästa film. Star Trek Databas berättade under året att engelska skådespelerskan Rachel Weisz, Clifton Collins Jr., som spelade Neros högra hand Ayel, och Rosario Dawson hoppades få en roll.

 

Så om det var mycket lösa rykten under 2010, så bör vi under 2011 få veta mycket mer om nästa film. Det är trots allt bara 1,5 år tills filmen har premiär.

 

 

Voyager firade femton år och fem år sedan Enterprise gick i graven

 

Den sextonde januari firade vi att Voyager fyllde femton år. En vinterdag 1995 sändes pilotavsnittet Caretaker för den älskade serien, som blev många svenska trekkers introduktion till Star Trek-världen. Faktum är att utan serien skulle förmodligen inte detta forum har funnits! Så det var med glädje vi mindes alla äventyr i deltakvadranten. Serien kunde för övrigt ses på TV400 under hösten.

 

Ett lite tristare jubileum uppmärksammade vi i maj, då det var fem år sedan Enterprise las ner i USA, 2005. Alltså har det gått fem år utan någon Star Trek på tv, och vi får hoppas att vi inte behöver vänta ytterligare fem år tills en ny serie startar. Tyvärr finns det en del som tyder på det, eftersom filmserien står helt i fokus just nu.

 

 

Färre böcker ges ut, men tecknade serier blomstrar

 

Till mångas glädje fortsätter tidskriften Star Trek Magazine att ges ut, nu på 16:e årgången. De återgår dessutom till 8 nummer per år till skillnad från föregående års 6 nummer. Annars är det tecknade serier som detta år varit mest i fokus, och främst då serier som utspelar sig under TOS-eran. Det ges fortfarande ut böcker varje månad, men utgivningstakten har halverats i jämförelse med för 7-8 år sedan. Intresset för att köpa böckerna är fortsatt stora (även om det tydligt har minskat) men bokutgivaren Pocket Books har de sista två åren gjort sig av med flera nyckelpersoner inom Star Trek-delen av företaget och detta skapar självfallet en osäkerhet även bland författarna. Bland böckerna från detta år utmärks särskilt antologierna Seven deadly sins och Shattered light, Star Trek Online-boken The needs of the many, Burden of knowledge, faktaboken Star Trek 365 och den efterlängtade Typhon pact-serien som alla fått goda betyg världen över (redaktionen var dock något missnöjd med den första boken i Typhon pact-serien).

 

Besvikelsen i början av året när förlaget och Paramount drog in rättigheterna för de planerade (och skrivna) böckerna i den alternativa tidslinjen, skapad genom den senaste filmen, mildrades något när det i slutet av året hann ges ut två ungdomsböcker i denna tidslinje. Bra skrivna böcker som fungerar för en yngre publik.

 

Den något udda boken Night of the living trekkies är också en bok som kommit under året, en blandning av Star Trek-konvent och zombiejakt, nog talat om detta...

 

 

Rekordet för antalet trekkers i uniform slaget fem gånger!

 

Under 2010 har en återkommande händelse varit att trekkers har samlats utklädda i Star Trek-uniform eller som utomjording från någon av Star Trek-serierna. Detta för att komma in i Guiness rekordbok. Det hela startade i samband med att Star Trek: Online lanserades i februari, då spelets distributör i Storbritannien, Namco, uppmanade trekkers att samlas på Millennium Bridge i London för att slå rekordet. Namco hoppades på 200 deltagare men fick nöja sig med 99. Men de tappra trekkers som trotsade ett regnigt vinterlondon fick dock inte titulera sig rekordhållare särskilt länge. Redan i början av maj var det slaget, inte bara en gång, utan två. På Vulcan Con i Florida kom 110 utklädda trekkers, som dock fick se sig kraftigt slagna av europeiska trekkers på Fed Con i Tyskland. Hela 507 fans dök där när det var dags att räkna antalet.

 

Men amerikanerna ville inte vara sämre och i augusti på Creations officiella Star Trek-konvent i Las Vegas fyllde 543 trekkers en konferenssal. Nu trodde kanske de flesta att det inte skulle bli fler rekordförsök, men på Dragon Con i Atalanta gjordes ett nytt försök. När dagen var över stod det klart att det hade lyckats. 571 trekkers hade kommit och världsrekordet var än en gång slaget. Både arrangörerna bakom Fed Con och Creation hälsade att de skulle göra nya försök 2011. Så än kanske inte det sista rekordet är satt.

 

 

Patrick Stewart adlad och andra skådespelarnyheter 2010

 

En som kommer att minnas 2010 så länge han lever är Patrick Stewart. Först blev han förevigad som vaxdocka på Madame Tussauds i Hollywood, Los Angeles. På Enterprisebryggan på muséet gjorde han Kirk sällskap som funnits där sedan november 2009. Sedan en månad senare kunde han titulera sig "Sir", efter att ha blivit adlad av brittiska drottningen för sina insatser som skådespelare. Senare under året kunde han också glädja sig åt en nominering på Screen Actor Guild Awards.

 

Stewarts kollega som Stjärnflottekapten, William Shatner, hade också ett händelserikt år. Under avslutningsceremonin av vinter-OS i Vancouver i februari fick han äntra scenen och underhålla en miljardpublik som bänkat sig framför TV-rutan. I juni begav han sig ut med ett kamerateam för att intervjua sina kaptenskollegor i en dokumentär som heter The Captains. Premiär blir det i år 2011. Under sommaren besökte han också Storbritannien, vilket fick forummedlemmar att vallfärda dit för att se The Shat in real life. I september var det premiär för Shatners nya komediserie $h*! My Dad Says premiär, där han spelar en åsiktsfylld äldre herre. I december fortsatte fejden mellan Shatner och George Takei. Denna gång anklagades Takei Shatner för att ha vägrat ta farväl av Jimmy Doohan på scen på hans avskedskonvent 2005.

 

Konvent och Leonard Nimoy blev också en stor fråga under 2010. Under våren hävdade medier att detta skulle bli det sista året som han besökte konvent. Men tacksamt nog visade sig detta var fel och vi kan se fram emot Nimoy på flera konvent nästa år. Dock inga i Europa än så länge.

 

En tråkig nyhet i februari var att Walter Koenigs son, Andrew, begick självmord i Vancouver. Sonen som också var skådespelare hade bland annat gästspelat i Deep Space Nine.

 

De nya skådespelarna från Star Trek-filmen hade också ett hektiskt år. Chris Pine blev under hösten affischnamn tillsammans med Dentzel Washington för actionfilmen Unstoppable. Zachary Quinto fick se Heroes gå i graven under våren och Karl Urban fick rollen som Judge Dredd som har premiär i 2012. Dessutom ryktades han vara aktuell för rollen som Batman i en ny serie.

 

 

Star Trek i politiken

 

Riksdagsvalet i september kan inte ha undgått någon. Star Trek spelade här en förvånansvärt stor roll. I augusti angrep socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Sven-Erik Österberg alliansens politik i en debattartikel i Aftonbladet  genom att skriva:

 

Vi kommer inte att bekämpa ungdomsarbetslösheten med vare sig djurhealing eller Star Trek-metaforer".

 

Senare samma månad jämförde moderaten Hanif Bali sverigedemokraternas invandringspolitik med borgernas, eftersom partiet förespråkar att invandrare ska assimileras. Mest uppmärksammat blev dock när Sydsvenskan i september använde Star Trek-actionfigurer placerade i ett dockskåp, i ett bilduppslag för att förklara hur kommunpolitiken fungerar.

 

Men det var inte bara här hemma som Star Trek och politik figurerade tillsammans. I Skottland blev premiärministern Alex Salmond erbjuden ett ettårigt medlemskap i Starfleet, som är den äldsta Star Trek-föreningen i världen. Premiärministern som är Kirkfantast tackade med glädje ja.

 

 

Filmer och webbserier

 

Förutom nyheterna kring den kommande filmen Star Trek 12 har vi fortsatt att se produktioner gjorda av vanliga trekkers för den allmänna publiken, produktioner som endast har visats på Internet. Dessa serier kan både vara av filmkaraktär och av webbradiokaraktär men brukar oftast vara av riktigt god kvalitet, om än något kortare avsnitt. Bland uppdateringarna detta år märks särskilt:

  • Star Trek: The continuing mission: Avsnittet We Will Control All That You See And Hear fick avsluta första säsongen på denna omtalade webbradioserie, i slutet av januari. De har i somras spelat in de första två avsnitten av säsong 2 där planeringen är att de skall kunna publiceras under 2011.

 

 

En finsk humorjätte vann årets Star Trek Databas-pris  

Med motiveringen "Deras engagemang och idoga arbete har varit en inspiration för hela Nordeuropa inom fanproduktion och de satte även Finland och Skandinavien på Science fiction-kartan, en gång för alla. Med stor humor har de varit ett stort föredöme för många" vann Star Wreckårets SAEP-pris och det blev således första gången som nyheten om detta lades ut på tre språk (svenska, engelska och finska). Regissören Timo Vuorensola blev riktigt glad över priset och talade om "den unika universella karaktären i Star Trek som inspirerar till att skapa komedi som i sin tur är universell också!" Övriga toppnominerade var SF-Bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö samt Peter Söderlund i Stockholm Trekkers.

 

 

Star Trek Databas uppdateras men forumdeltagandet minskar

 

Under 2010 så gick vi över flera avdelningar och uppdaterade dessa för att ge en bättre upplevelse till er besökare. Bl.a. så fick Arter och Litteratur en ordentlig ansiktslyftning. Tyvärr så minskar det aktiva forumdeltagandet fortfarande och föreningen WCT:s forumdel har inte hjälpt till att öka aktiviteten i forumet i stort. Vad detta beror på går bara att spekulera kring, men vi ser att intresset för Star Trek generellt sett fortsatt minskar i Sverige (färre medlemmar i föreningar, Star Trek visas inte på större TV-kanaler etc.) och forumet är självfallet en del av denna verklighet. De stora satsningarna under 2010 har vilat på avdelningarna personer och litteratur som stärkts med 20 procent respektive 17 procent under året.

 

Lite statistik om innehållet i databasen från slutet av 2009

 

Lite statistik om besöksfrekvensen (i jämförelse med år 2009)

  • 101 917 besök på Star Trek Databas (-15 %) som tittade på sammanlagt 455 826 sidor (-30 %)
  • 53 % av besökarna känner till Star Trek Databas och går direkt hit utan att gå via en sökmotor (+6 %)
  • 37 667 besök på forumet (-1 %) som tittade på sammanlagt 226 214 sidor (-26 %)
  • Glädjande nog är 24,79 % av besökarna helt nya besök (2009 var det 19,18 %)
  • Fortfarande är denna bild på en säker förstaplats i multimediadatabasen. Hittills har denna bild visats över 11000 gånger, vilket får oss att anta att killarna är fler än tjejerna bland besökarna...
Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter