Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

2010 årskrönika, del 2: Science fiction & fantasy, teknikframgångar och spelnyheter

del ett | del två

Star Trek: Online lanseras och andra spelnyheter

 

Några nya Star Trek-spel har lanserats under året, där det mest efterlängtade säkert var Star Trek: Online. Spelet gavs ut den andra februari i år efter att ha tagits över under 2009 av Cryptic Studios (från Perpetual Entertainment). Spelet har fått ett blandat mottagande, men har generellt skattats högt av medlemmarna på Star Trek Databas (snittbetyget på 8,6 måste anses högt, även om Star Trek-intresserade i allmänhet sätter högre betyg än andra på Star Trek-spel). Inget annat spel på Star Trek Databas har behandlats så grundligt som detta spel, med de flesta rymdskepp och rymdstationer inlagda i basen, plus en översatt bakgrundshistoria på cirka 50 A4-sidor. En mängd nyheter under året täcker också detta spel (52). På vår litteraturavdelning finns boken The Needs of the Many som i romanform, och mer utförligt, beskriver händelserna som ledde fram till kriget som Star Trek: Online handlar om.

 

Utöver Star Trek: Online har det inte varit så många Star Trek-spel som givits ut under 2010, enbart brädspelet Scrabble: Star Trek Edition och mobilappen Trek Quest. Åtminstone lika många Star Trek-spel är att vänta under 2011.

 

 

Star Trek fick ny officiell hemsida

 

Sommaren 2010 öppnade äntligen CBS nya Startrek.com med ny layout, och började uppdatera sidan ofta med utmärkta intervjuer med gamla Trekskådespelare och annat. Sidan hade varit död sedan slutet av 2007, alltså nästan två och ett halvt år. 

 

 

LOST och flera andra SF-serier lades ner

 

Bland TV-serierna som lagts ner under 2010 märker vi särskilt LOST, men även Stargate: Universe fick under senare delen av hösten besked om att den inte förnyades för säsong 3, så denna series sista avsnitt kommer att visas under våren 2011. Andra serier som försvunnit från de främst amerikanska TV-tablåerna är Caprica, FlashForward och Heroes.

 

 

LOST, som internationellt sett är en av dom mest framgångsrika serierna som producerats under 2000-talet, gick som tidigare nämnt i graven förra året. Efter sex säsonger av serien, vars skapare JJ Abrams och Damon Lindelof även stod bakom 2009 års Star Trek film, tog den farväl av sina tittare och kommer stå kvar i historieböckerna som en av dom mest innovativa serierna sedan Star Trek först sändes för snart 45 år sedan. Det sista avsnittet av LOST lockade 13 miljoner tittare. Även om tittarna inte fick svar på alla frågor som ställts under seriens gång verkar majoriteten av fansen vara nöjda med hur serien slutade.

 

Science fiction-serien Terra Nova av Brannon Braga fick visserligen grönt ljus men p.g.a. det rådande finansiella läget när många TV-serier och filmer har fått skjutas på framtiden blev det så även med denna efterlängtade TV-serie, år 2012 kommer den att ha premiär som det ser ut idag. Doctor Who får fortsatt förtroende att från BBC UK kablas ut i hela världen, och har nu spelats från och till sedan 1963. Samtidigt har nya TV-serier tillkommit, såsom The Event, så vi kan lugnt påstå att SF-genren inte är utdöd!

 

 

Science fiction och fantasy på bio

 

Årets filmer på bio hade fokus på skräck, fantasy och vampyrer, men även lite science fiction fick plats:

 

  • Daybreakers - vampyrfilm om en möjlig framtid. (IMDb)
  • Inception - thriller och science fiction. (IMDb)
  • Iron man 2 - superhjältefilm. (IMDb)
  • Psalm 21 - svensk science fiction (IMDb)
  • Predators - skräck och science fiction. (IMDb)
  • Resident evil: Afterlife - skräck och science fiction. (IMDb)
  • Tron Legacy - uppföljare till 80-talsfilmen. (IMDb)
  • Skyline (IMDb)

 

I stället tillhörde 2010 fantasygenren. Hela åtta av de tio mest sedda filmerna på bio i världen var fantasy. Toy Story 3, Alice i underlandet och senaste Harry Potter (IMDb, Nyheter) var mest populära. Ingen av dem kunde dock rubba Avatar som fortsatte sitt segertåg under vintern och våren 2010. Hela 2,8 miljarder dollar spelade filmen in globalt, vilket var lika mycket som de tre nämnda filmerna mäktade med tillsammans. Avatar lyckades dock inte vinna en Oscar för bästa film, utan filmens regissör James Cameron fick nöja sig med tre stycken i tekniska kategorier. Glöm ej heller Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen (IMDb, Nyheter) som hade premiär den 25 december.

 

 

Teknologi och filosofi

 

Det har hänt mycket under året som gått, vilket bl.a. avspeglar sig i att antal nyheter inom området på Star Trek Databas varit ungefär 100 stycken. Förra året dominerade astronominyheterna, men i år har det faktiskt varit fler nyheter inom rymdfart, men astronomin kommer som god tvåa. Intresset för rymdturism har ökat stort, och flera privata rymdföretag har egna lösningar på gång. Det ser också ut som om rymdfarkoster från privata rymdföretag kommer att ta över efter NASAs rymdfärja som skrotas alldeles i början av nästa år.

 

Några av de rymdfartsnyheter som tilldragit sig mest intresse var den om hundraårsskeppet och att man hittat en utomjordisk planet som kan ha liv, Zarminas värld. En fascinerande nyhet som har nära anknytning till Star Trek var den om att resor bakåt i tiden kan vara möjliga. En viktig nyhet inom astronomi var att Europa påbörjat arbetet på ett gigantiskt optiskt teleskop. Inom teknik har det bl.a. skett stora framsteg när det gäller att kunna använda fusion som kraftkälla, och som vanligt är utvecklingen inom datortekniken enorm. Flera nyheter har handlat om detta, t.ex. den nya revolutionerande datakretsen. Dom flesta kanske tycker att nyheter inom Teknologi och filosofi är ganska torra och tråkiga, men en rolig nyhet fanns faktiskt. Den mest revolutionerande nyheten för året var helt klart den om att man lyckats innesluta antimateria, den första och enda nyhet vi hittills markerat som en EXTRA-nyhet.

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter